Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
Zaradio sam svaki deo sadašnjeg kompjutera. Prvi mi je kupljen 2001. godine,u vreme kada sam još bio srednjoškolac;sada mi ne pada na pamet da tražim pare za upgrade.
Tema je u fazonu "kad sam bio mali"..
Sjecam se da su nam starci (meni i sestri) "radi skole" uzeli IBM Aptivu (AMD K6-2 380mhz, 64MB RAM, 4GB HD, 32xCD, 56k, 15" monitor, printer). Uhh to je bilo krajem (oktobar-novembar)`98. i kostala nas je $2,500AUD.
Ja sam u to vrijeme skupljao pare kao nenormalan za Sharp-ov muzicki stub i novu garnituru dresova (Nike) i predstojeci kosarkaski turnir u Sidneju (smjestaj, hrana i provod za 3 dana). Tako da sam se tu zesce istrosio.
Dakle, šta ste lagali roditelje, odn. rekli im, da bi vam kupili prvi kompjuter. Ja sam svojima prosuo priču kako će mi trebati za školu ( za OpšteTehničkoObrazovanje - pain & stuff ), da će mi dobro doći kad upišem srednju... sam sebe se stidim.
Ja sam rekao nešto slično, kao trebaće mi za fziku... :d
Ali, istini za volju, ja sam se na svom prvom kompu (ZX Spectrum) najmanje igrao, a najviše programirao, tako da i nije baš da je na kraju ispala čista prevara.
Davne 95. Moja pokojna baba je dobila neku zemlju ... bla bla koju je prodala i dala meni i burazu 1540DM 486 da kupimo komp posto smo ga mnoooogo zeleli ali znali smo u to vreme da se nema para i nismo mnogo kukali. Da baba nije dala kesh verovatno ga u neko skorije vreme nebi ni dobili . ZIVELA BABA!!! Bese to neki AMD 486 133MHz, 1,3Gb hdd *svi su imali ispod giga a ja bio glavni baja u skoli*, win 3.11 i tako to. Otvorio sam ga posle 3-4 meseca i nosio HDD kod ortaka da se iskopira instalacija WIN95 posto se jelte za CD-R nije imalo para. Posle toga smo buraz i ja zajedno dali 400DM za upgread na K6-2 450MHz. Posle sam kao i vecina sam kupovao svoje kompove. Mlatio sam pare u ono vreme za kucanje maturskih radova. Taj k6-2 mi je posle maltene platio 70% novog AMD 1800+ .... ostalo je pozeija.:wave:
Ja sam zaradio oko dve trećine para za moj prvi komp, ćale je dodao još trećinu. Voleo sam kompjutere otkako pamtim, ali jako dugo nisam mogao da nabavim prvi, takva su vremena bila. A i moji roditelji nisu nikad voleli da mi daju pare za bilo šta što nije odeća, obuća ili školski pribor. Verovali su da su kompjuteri ne služe ničemu korisnom, već samo ozračuju decu, kvare im vid i ne daju im da uče. I dan danas kada kupim neki hardver stara mi obično zakera: "Tolke pare bacaš na ta go*na, mogao si da se lepo obučeš za taj novac!" Šta ćeš, ne vole svi iste stvari.
Još sam samo jednom u životu tražio novac za hardver od roditelja, kada sam morao da kupim UPS jer nam je struja kući očajna. Tom prilikom sam se posvađao sa mojima i rekao im da im više nikad u životu neću zatražiti ni paru za bilo šta. Ostao sam veran tome do dana današnjeg.
Sav hardver kupujem iz svog džepa, parama koje zaradim upravo od kompjutera. Sav trud i novac koji sam uložio u kompove mi se kasnije isplatio, a do dana današnjeg mi je ostalo krivo što prvi kompjuter nisam nabavio mnogo ranije, kada sam imao daleko više vremena da čačkam i učim.
Vama je to jos i lako islo ja sam komp hteo da uzmem u vreme c64 (krajem 80 ih), istina od toga nije bilo nista, kasnije sam redovno obilazio sajam tehnike uzimao prospekte za preskupe 286, jedno vreme cak i kupovao SK 90-91 jedno godinu dana i spremao se za to, kako je pocinjala 92 vec shvatio sam da nece to skoro i potpuno zaboravio na to par godina onda upisao srednju tehnicku gde smo imali 3 casa nedeljno programiranja i tada sam ponovo hteo da kupim komp (tj. da mi kupe roditelji naravno) i dobio ga tek krajem 3. razreda tadasnji za one pojmove sjajan P133 sa 16 mega rama i 15" monitorom.
Dobre 3 godine u ovaj komp nije ulozeno ni dinar, bukvalno sam tamo negde u prolece 2000 sve igrao u softverskom 320x200 vec 320x240 ili 400x300 je bilo tesko izvodljivo... konacno sam sam skupio neku kintu i od tada se sam snalazim kako tako uglavnom uzimam low end stvari, mada mi komp odavno nije bio onakav kakav bih bar priblizno voleo da je... sto ima i pozitivnih strana recimo lakse se ocisti godina na faxu.
Davne '86 tata uzeo sebi neku kinesku varijantu jabuke u Hong Kong-u za sebe i nikad nije koristio. Ja sam se sit izigrao. Imao sam dva 5.25 drajva i neki metalni joystick za koji sam mislio da je neunistiv dok ga mladji brat nije polomio posle nekoliko godina. Problem je bio posle, sto matori nisu hteli da nam uzmu komp jer su bili u fazonu da cemo samo da igramo igrice, ali su ipak smeksali posle dugotrajnog ubedjivanja.
ja sam prva 3 kompa dobiJo:smoke:. Prvi komp je bio laptop Compaq contura neka 486ica(bio je neki 7-8 razred osnovne)posle toga sledi isto dobijen k6 na 266MHz ,posle par godina sam od brata dobio kelerabu na ~700MHz voodoo3jka i tako to,cetvrti po redu sam kupio od svojih para jer sam tad za rodjendan dobio jako mnogo para,i zadnji tj. ovaj sad je kupljen od mojih para....tako da nisam nesto mnogo cimao roditelje..mada.... secjam se ....Taman se pojavila mx 440 64ddr (a tad sam jos bio na voodoo 3jci) ja smarao taj dan moje kako bi jako voleo da imam tu karticu ...pa ona ima citavih 64MB i to jos ddr memorije..pa mnogo je brza bla bla...Dolazim ja sutradan iz skole ulazim u sobu kad ono,da da Ino 3D mx 440 tornado 64mb ddr ,znaci mojoj srecji nije bilo kraja(to mi je verovatno bio jedan od najsrecjnijih dana u zivotu)tada je jos bila aktuelna mohaa znam da sam je tada, kao lud sam ,igrao sve na max...au raspio se ja ko lud...aj sad vi,drugi,ostali,ini
Eh, kad se setim tog trenutka. Rekoh ja caletu:" Zamisli tata da sam student ETF-a i da nemam kompjuter u kuci. Jel to tebi normalno?"
A tate ce meni: " Pa nije sine, student informatike i tih ****** podrazumeva se da ima kompjuter jer to mu je kao neko osnovno sredstvo za rad"
A ja tati: " A tata kako onda ja kao student brodogradnje da nemam bar neki mali Elanov gliser na Savi i neki motorcic od 20-ak konja?"
A tata: " Kolko ti para treba za kompjuter?"
I tako kupih ja svoju prvu malu zver, onomad :type:
Eh, kad se setim tog trenutka. Rekoh ja caletu:" Zamisli tata da sam student ETF-a i da nemam kompjuter u kuci. Jel to tebi normalno?"
A tate ce meni: " Pa nije sine, student informatike i tih ****** podrazumeva se da ima kompjuter jer to mu je kao neko osnovno sredstvo za rad"
A ja tati: " A tata kako onda ja kao student brodogradnje da nemam bar neki mali Elanov gliser na Savi i neki motorcic od 20-ak konja?"
A tata: " Kolko ti para treba za kompjuter?"
I tako kupih ja svoju prvu malu zver, onomad :type:
Prvi racunar u mojoj kuci je bio neki IBM 286 kupljen davne 1990. godine za sumanutu cifru od 2000 DEM. Posle toga su usledeli upgradeovi na 386, 486, P1, P2...
Medjutim, bas moj kompjuter sam dobio tek 2000. godine kada sam se i prvi put zaposlio (moji su rekli da ce mi kupiti ako budem imao visi prosek od 4.5 sto se i desilo) i tako sam dobio XP1700+ sa 256 mb rama i Gf3 Ti200 i bio vrlo sretan.
Imajuci u vidu da mi je komp alat za rad i zaradjivanje para, sve ostale upgrade-ove i sitnice sam kupovao (i jos uvek kupujem) sam.
Ja nemam predstavu koliiko je koštao ZX Spectrum 48k '84-'85. Nešto mi se čini da je jedan moj drug negde '85-'86 dao 300$ preprodavcu, to je valjda tada bilo 400-500 maraka. Ali možda sam i pogrešno zapamtio. Jel se seća neko za koliko se prodavao u to vreme (ne mislim na kataloge, nego na cenu na beogradskom tržištu, oglasi itd, tada je bila zabrana uvoza).