Šta je novo?

Šta je za mene?

Tony

Čuven
Učlanjen(a)
24.11.2003
Poena
620
Intenzivno razmišljam u poslednje vreme uzmem neki ozbiljniji aparat pa mi treba pomoć da to bude odmereno a ne neki overkill. Naime, već imam canon sd450 i ne nameravam da ga se otarasim, pre svega zbog veličine.

Kako sam dobio klinca skontao sam da mi je jako veliko zadovoljstvo da ga slikam i da bih voleo da te slike budu što kvalitetnije. Ixus se moram priznati vrlo često saplete. Neko osnovno znanje o fotografiji već imam i spreman sam malo da se posvetim da naučim više.

Pare generalno nisu problem, samo me zanima sa kojim ću to aparatom vidno osetiti napredak u odnosu na ovaj koji imam?

Pozdrav i hvala!

Jel bi ova Driverova preporuka iz druge teme pila vodu. Koliko vidim, niko nije imao naručite zamerke za nju a i meni zvuči razumno.

Za te pare mozesh da uzmesh Canon 1000D koji se od 450D skoro ne razlikuje + 18-55 IS + 55-250 IS i pokrijesh ceo opseg a u isto vreme imash vrlo kompaktan sistem i najbolji kvalitet slike/mogucnosti u klasi, i ne morash skoro da ga menjash.

Ukoliko jeste, dajte neku preporuku gde da nabavim sve to? Gde su dobre cene, garancija i sl.?

Pogledaj kod Axela, ne znam da li ima to kao komplet jer se i tako prodaje i u tom sluchaju je jeftinije, ali okvirno, cena za 1000D + 18-55 IS je 500e, 55-250 IS je oko 250-300e.

Da, cool, verovatno ću tako i da uradim. Koliko vidima na sajtu, kupuje se posebno, ali ok, nema veze.
Još mi samo treba informacija gde mogu da najkvalitetnije čitam o osnovama fotografije, tahnikalijama i sl.?

Najbolje je da pochnesh od jarca, ali vidi da to bude kada uzmesh aparat, da mozesh istovremeno i da isprobash to shto prochitash, ovako na suvo teze se kapira :)

Pazario sam 1000d kit, nasao povoljno polovno u garanciji. Strava zadovoljan, hvala svima! Uz aparat sam dobio grip sa dve baterije, daljinski i dodatni objektiv 28-90mm. Kakav je taj drugi objektiv u odnosu na 18-55mm? Kontam da mi taj nije potreban? Koliko bih mogao traziti za njega? Ocuvan je odlicno, nema tragova koriscenja.

Da, citao sam vec da nije nesto ali ne znam koliko da trazim za njega (jel bi 50e bilo puno?:))
Koji objektiv da uzmem za fotkanje portreta? Vidim, dosta ljudi hvale ovaj - Canon EF 50mm f/1.8 II.

50 1.8 je odličan kada se gleda cost/performance. Sa njim se mogu napraviti jako lepe fotke. Njegova najveća mana je što ume relativno (kako za čije pojmove) često da promaši fokus. Bolja (i skuplja) verzija je EF50mm f1.4. Svetlosno jači, lepši bokeh, bolje fokusira itd.

Za indoor portrete može fino da posluži i EF-S 60 2.8 macro, sa kojim imaš i odlično macro staklo za tvoj sistem. Preko toga bojim se da bi ti bilo preusko na cropu za unutra.

Portreti se inače mogu raditi sa bilo kojim objektivom, za početak gledaj da ih fotkaš na preko 50mm žižne daljine da bi dobio najprirodnije rezultate (najmanje izobličenja). Ako bi da istražuješ koja se stakla namenski koriste za te potrebe, pogledaj fotke rađene sa EF 85 1.8 (može i 1.2L :) )

Ja za outdoor portrete koristim 70-200f4L. Kad možeš lepo da se udaljiš f4 na 200mm (napolju je pa ima dosta svetla = brz shutter) daje jako lepe rezultate.

Da, citao sam vec da nije nesto ali ne znam koliko da trazim za njega (jel bi 50e bilo puno?:))
Koji objektiv da uzmem za fotkanje portreta? Vidim, dosta ljudi hvale ovaj - Canon EF 50mm f/1.8 II.

Ja ga ne bih hvalio, pogotovo na tom telu :) Meni je u torbi stajao godinama jer se jednostavno nisam usudjivao da ga navrnem koliko mashi fokus (na 20D). Ista stvar je bila i na 1DsMKII, a onda sam uzeo 40D (novi AF sistem) i nisam mogao da verujem da vecinu fokusa ubada bez problema. 1000D ima vrlo slichan fokus starijim modelima pa bi sigurno i on pravio probleme tako da bi najbolje bilo prvo da probash.

Ja bih ti za portrete preporuchio 85/1.8. Koshta neshto preko 300e i pravi vrhunske fotografije, vec na F2 su sve njegove mane iskorenjene. 50/1.4 je nezgodna zizna daljina na crop telima, ni tamo ni ovamo, dok je 85ica u stvari 135 shto je pravi portretni objektiv na FF telu.

Shto se tiche 28-90, probaj za 50e, mozda se desi da dobijesh :)

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu. Preporucuju mi 450D, a ja razmisljam da li je bolje 1000D i jos kupiti dodatni objektiv. Novac mi je veoma ogranicavajuci faktor. Procitah gore Driverovu opasku (citiranu) i vidim da ne razmisljam lose. Molim za malo strpljenja, pa ako vam nije mrsko prokomentarisite uporednu tabelu (izaberite iz menija 1000D i 450D):

http://www.canon.co.uk/for_home/compare_products/LoadComparator.asp

1. Koliko je bitna stavka RAW (12bit, Canon original RAW 2nd edition) kod 1000D naspram 14bit kod 450D?
2. Da li je gumirana (ili sta je vec) povrsina "rukohvata" kod 450D bitan doprinos sigurnosti drzanja istog?
3. Sta je ono Low-Pass Filter? Vidim da se kod 450D navodi "with Self Cleaning Sensor Unit".

Mozda ima jos nekih sitnica, ali ovo su neke stvari za koje se pitam da li su uopste bitne. Vredi li zbog njih izdvojiti ~130e vise? Megapixeli nisu bitni.

Između 450D sa jednim objektivom i 1000D sa dva objektiva, ja bih bez dileme izabrao varijantu sa dva objektiva.

Da ne otvaram novu temu. Preporucuju mi 450D, a ja razmisljam da li je bolje 1000D i jos kupiti dodatni objektiv. Novac mi je veoma ogranicavajuci faktor. Procitah gore Driverovu opasku (citiranu) i vidim da ne razmisljam lose. Molim za malo strpljenja, pa ako vam nije mrsko prokomentarisite uporednu tabelu (izaberite iz menija 1000D i 450D):

http://www.canon.co.uk/for_home/compare_products/LoadComparator.asp

1. Koliko je bitna stavka RAW (12bit, Canon original RAW 2nd edition) kod 1000D naspram 14bit kod 450D?
2. Da li je gumirana (ili sta je vec) povrsina "rukohvata" kod 450D bitan doprinos sigurnosti drzanja istog?
3. Sta je ono Low-Pass Filter? Vidim da se kod 450D navodi "with Self Cleaning Sensor Unit".

Mozda ima jos nekih sitnica, ali ovo su neke stvari za koje se pitam da li su uopste bitne. Vredi li zbog njih izdvojiti ~130e vise? Megapixeli nisu bitni.

Razlika izmedju tih aparata je za 100% korisnika potpuno nebitna. Onaj kome treba 14bit RAW nece ni kupiti telo te klase, chishcenje imaju oba, a gumirani delovi ama bash nishta ne doprinose boljem drzanju u ruci, oba su uzasni shto se toga tiche ;)

Sa druge strane, oba imaju isti viewfinder, inache odlichan, i najbolji kvalitet slike u svojoj klasi.

Divno, divno... Hvala!

oba su uzasni shto se toga tiche ;)
Mali off topic: u film SLR vremenima voleo sam PENTAX ME Super, minijatura od SLRa. Sada mi je prvenstveno cena bitna, ali i to sto je 1000D medju najmanjim telima, ne volim cigletine... (znam za mane malih tela, al eto sta cu... :p)

Mora da nisi probao neko "pravo" telo :) Ta mala tela mogu da prodju za neko zezanje i fotkanje od pola sata, ali kada krenesh u bilo shta ozbiljnije, ne razlikuju se u odnosu na Ixus :) Nema nishta dok telo komotno ne uhvatish celom shakom i da nema vishka prstiju, a to je kod Canona minimum XXD sa gripom.

Nista, za sada ovako. Ako se razviju afiniteti ka necem visem od naprednog amaterizma i produbi dzep, pasce nesto teze. Ovako ostaje samo da pridodam za neko dodatno staklo, videcemo koje, pa neka onda ono ostane ako jednog dana prodam iljadarku... itd, otom potom...

Pa tako se uglavnom i ide, iako bih ja pre uzeo polovan 20D nego nov 1000D :) Stakla su najbitnija i ona ostaju (naravno ako su kvalitetna), a tela se menjaju, zato je bitno ici prvo na stakla.

Evo ga 450d i nek mi je sa srecom... 1000d nema nigde.
edit: mislim, uzeo ga :)

Poslednja izmena:
Buahaha... koja krndelj plastika ovaj kit lens... mislim, radi, ali taj osecaj dok okreces prsten... :lupko:
Znam, znam... dokupicemo nesto , a u medjuvremenu... :bottle::whip:

Pa to je najjeftiniji objektiv svih vremena i ubedljivi value for money, jer onaj 10x skuplji nije toliko bolji ni u izradi ni u slici, a za onaj koji je mnogo bolji u svemu moracesh da iskeshirash 20x vishe para :d

Poslednja izmena:
Vrh Dno