Šta je novo?

Šta je UEFI i u čemu se razlikuje od običnog BIOS-a?

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poruke
60,476
Poena
1,385
UEFI-i-obican-BIOS.webp


Šta je UEFI i u čemu se razlikuje od običnog BIOS-a?​


BIOS i UEFI se razlikuju po starosti, interfejsu i funkcionalnosti, pri čemu UEFI podržava navigaciju pomoću miša i umrežavanje.

Kompletan članak: https://benchmark.rs/clanci/sta-je-uefi-i-u-cemu-se-razlikuje-od-obicnog-bios-a/
 
Zasto bi neko u 2024 uopste i instalirao Windows na Legacy boot jedino ako ima stariji hardware. Mogao bi sledeci clanak "Sta je laptop"?
 
ovo neki clanak iz arhive?
Jesi pročitao tekst do kraja ? Lepo piše dole da je izvor XDA koji je tu vest objavio juče.
Zasto bi neko u 2024 uopste i instalirao Windows na Legacy boot jedino ako ima stariji hardware. Mogao bi sledeci clanak "Sta je laptop"?
Stvar je mnogo kompleksnija od prostog "UEFI good, legacy bad" načinom razmišljanja.

UEFI ima gomilu sigurnosnih propusta koji omogućavaju low level access i RCE. O potencijalnim sigurnosnim propustima za koje se još uvek ne zna, ne vredi trošiti reči. Postoji vrlo dobar razlog zašto postoje projekti kao što su CoreBOOT i LibreBOOT. Ta rešenja po defaultu rade u legacy režimu. Postoje i kompanije kao što je 3mdeb čija je specijalnost pisanje legacy BIOS-a jer se klasičnim Phoenix i AMI BIOS rešenjima ne može verovati. Pogotovo na desktop/laptop računarima koji po defaultu dolaze sa BIOS spyware-om u vidu PSP-a na AMD platformama, odnosno ME-a na Intel platformi. Sistem integratori kao što je System76, prodaju laptopove koji su CoreBOOT-ed i rade u legacy režimu out of the box.

Na žalost, u nekim situacijama kao što je gaming ste osuđeni na UEFI jer Resizable BAR radi samo u tom režimu. Ista je priča i sa IOMMU/VT-d/A4Gdec. Te mogućnosti su dostupne samo u UEFI režimu. Kao i uvek, ovakve informacije su beskorisne većini ljudi, jer većini ljudi sigurnost ne znači apsolutno ništa.
 
Stvarno, ovaj tekst bi bio revolucionaran tamo negde, 2011. ili možda ranije. Izvor XDA, što znači da se neko mučio da ovo prevodi. Čemu?
Pa još ššta je bolji izbor. Koji računar proizveden poslednjih 5 godina ima uopšte legacy ili običan BIOS?
Kao kad bi sad neko pitao da li je bolji izbor Android ili Symbian.
A što se tiče sigurnosti, ona je zagarantovana kad računar ne izlazi na internet. A kad izađe, možeš da imaš deset legacy boota, sigurnost može biti ugrožena ovako ili onako, samo ako to neko želi.
 
^ ovo je pravi primer izreke "lupio je i ostao ziv...."
 
Nazad
Vrh Dno