Šta je novo?

Šta je PowerShell 2.0 i čemu služi ?

kosta10

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2007
Poena
440
Skoro sam u Windows-u 7 naleteo na malo programče PowerShell 2.0 i pitam vas čemu on služi ?

Deluje kao command prompot tj. kao DOS mod ali nije, nijedna komanda ne radi. Pa vas molim da mi objasnite o cemu se ovde radi i kako mogu da je koristim.

Zezas? Mrzi te da Google-as toliko?:)

U pitanju je dosta opsiran cmdline programski jezik. Nesto slicno obicnom command promptu i batch fajlovima, ali sa dosta vise mogucnosti.
Potrazi (GoogleIt) primere cmdleta, videces sta mogu i da li bi ti ista znacio PS.

Power shell je scripting jezik koji koristi .NET. Po meni jedna od mana Windows operativnih sistema je bio nedostatak pristojnog skripting jezika. Batch fajlovi u Windowsu se ne mogu uopšte porediti recimo sa bash skriptama. Rešenje je bilo da se skriptovi pišu, recimo, u pythonu. Ali je malo neozbiljno za jedan serverski operativni sistem da ima tako traljav skripting jezik kao što je to bio slučaj sa Windowsom pre Powershell-a.

Ok, hvala puno na odgovorima. A ćemu bi konkretno meni mogao da on služi ? Ili je to samo za neke napredne potrebe ?

Brate, pa kako mi da znamo čemu bi tebi mogao da služi. :)

U principu, može svašta da se napiše u bilo kom skripting jeziku (ali za to svašta je bolje koristiti programske jezike koji su za to namenjeni). Glavna namena im je automatizacija administrativnih procesa i za to se najčešće i koriste. Znači umesto da svaki dan ručno praviš neke bekape, restartuješ servise, praviš raznorazne izveštaje, arhiviraš stare podatke, itd... ti lepo napraviš skriptove koji to rade umesto tebe.

edit: Ako želiš da se baviš Windows administracijom bilo bi lepo i vrlo korisno da naučiš Powershell.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno