Šta je novo?

Šta je NPU i zašto je čitava IT industrija odjednom opsednuta njime?

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poruke
60,053
Poena
1,385
NPU.webp


Šta je NPU i zašto je čitava IT industrija odjednom opsednuta njime?​


Neural processing unit ili NPU se promoviše kao sledeća velika stvar za AI PC i AI pametne telefone, ali neće eliminisati potrebu za korišćenjem AI servisa zasnovanim na Cloud infrastrukturi

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...itava-it-industrija-odjednom-opsednuta-njime/
 
Za moju Asrock b650 RS Pro ploču postoji NPU drajver ali ni chipset ni Ryzen 7000, bar koliko znam nemaju NPU ili se bar nigde ne pominje.
1717156465482.png

Moguće je da će Ryzen 9000 serije ili kako će ga već nazvati imati ugrađen NPU
 
Zašto je opsjednuta? Neka grupa glavonja tamo negdje se u naše ime dogovorila da je AI rješenje za sve naše probleme, i sad će da nam na silu trpaju AI hardver i softver.
 
Zato što izgleda da TPU više nije sam po sebi dostojan pa bi sad da pređu na NPU, što možda i nije loša ideja, ali mora da se na delu vidi kako će to funkcionisati u praksi.
 
TPU i NPU nemaju nikakve veze. TPU je za sigurnost držanja ključeva a NPU accelerator kao matematički koprocesor ili 3D grafički accelerator.
 
1000016929.jpg1000016929.jpg

Evo koga mali zanima istorijat termina "NPU". Zanimljivo da nisu usvojeni neki drugi termini (za praktično istu stvar) nego baš ovaj.

Članak je iz 2018.
 
  • Like
Reagovanja: uji
Moguće je da će Ryzen 9000 serije ili kako će ga već nazvati imati ugrađen NPU

Kako ja nešto čitam i kontam, pre će biti dve odvojene familije desktop procesora, jedna sa NPU i druga bez. Kako i ja ciljam Ryzen 9000, tu bi bio problem šta kupiti. Ne verujem da će AI biti ni približno koristan na desktopu kao na telefonu, ali mogle bi recimo za par godina da stignu igre koje koriste NPU za likove i slično.
 
TPU i NPU nemaju nikakve veze. TPU je za sigurnost držanja ključeva a NPU accelerator kao matematički koprocesor ili 3D grafički accelerator.
Članak se odnosi na Google pa sam naveo TPU u narativu Tensor processing unit koga bi trebalo menja NPU.
 
Pa dobro, istini za volju, jeste emulacija kvantnih operacija na Komodoru brža od IBM-ovog kvantnog računara
ali nije na odmet da se mešaju karte i za druge namenske procesorske jedinice (prim. aut. neuralne).
 
Šta to može da uradi (danas), NPU sa 40TOPS, u odnosu na onaj od 10TOPS?

Vremenom naučimo da koristimo stvari danas, a da od obećanja do ostvarenja prođe veoma dugačko vrijeme (a nekad se i ne desi ostvarenje).
 
Nazad
Vrh Dno