Šta je novo?

Šta je bolje?

ghost_face

Cenjen
Učlanjen(a)
23.10.2010
Poena
151
Ćao svima!

Želeo bih da vam postavim par pitanja...
Da li igrice dobijaju više na performansi na 16:9 ili 4:3 monitorima?
Koji tip monitora je bolji Full HD ili LED?
Da li tip monitora utiče na performansu?
...
Nedavno sam instalirao Just Cause 2 i mnogo mi se sviđa, milion puta je bolji od GTA 4.
To je bar moje mišljenje...
Prvi put sam ga pokrenuo na rezoluciji 1024 x 768, sve max.
Užasno je počeo da laguje kada sam započeo kampanju, fps nije prelazio 19.
Kada sam došao u školu drugovi i ja smo se raspričali na tu temu i jedan od njih mi je rekao da je sa konfiguracijom: 2.6 GHz, 2 GB of RAM DDR2 800 MHz, 512 MB DDR2, igrao Just Cause 2 na rezoluciji 1680 x 1050, sve max, isto kao i ja.
Nisam mogao da verujem kada sam ga pitao koliki mu je bio fps na benchu.
36 fps... :shock:
Realno, moja konfiguracija je duplo bolja od toga pa sam ga pitao kakav monitor koristi, a odgovor je bio widescreen... :wall:
...
Hvala vam unapred! :D

Ajd polako:
  • 16:9 i 4:3 je odnos stranica monitora, sam odnos stranica nema direktnog uticaja na performanse.
  • Full HD koriste trgovci da ti uvale monitor rezolucije 1920x1080 :d
  • Pojam LED se odnosi na vrstu pozadinskog osvjetljenja kod monitora.
  • ITD

Dobar grafikon iz kog mozes steci bolju predstavu o vezi izmedju odnosa stranica i rezolucija:

749px-Vector_Video_Standards2.svg.png

Znači Full HD je samo fora...
Za LED znam da je to vrsta pozadinskog osvetljenja kod monitora ali sam se pitao da li na bilo kakav način to utiče na performansu grafičke kartice ili slično.
Ako ne odnos stranica onda možda broj piksela pri određenoj rezoluciji utiče na bolji (brži) rad grafičke kartice.
...
Hvala za grafikon, stvarno mi je pomogao :D

Fullhd je samo marketinska fora i nista vise, i mnogo se jezim kad je cujem :)
Ni u kakvom standardu ni dokumentaciji se ne pominej Full HD
full hd je marketinska fora kao i full koza klima ...

HD je pravilno reci
1080p i 720p je pravilno reci
ali fullhd to za one kojie se ne razumeju da bolje zvuci ;)

Poslednja izmena:
Full HD je samo jedna više nalepnica na TV-u koji se prodaje i odnosi se isključivo na 1080p za razliku od nalepnice HD ready koja se odnosi na 720p. Verovatno je smišljena za ljude koji slabo pamte brojeve :D

Pa ta nalepnica dodje kao ona : na snizenju posto nista ne govori :)
1080p nalepnica treba predstalvja 1080p , isto tako i 720p

Fullhd je samo marketing fora, valjda zato sto dobro zvuci

Kod monitora na performanse u igrama moze da utice jedino njegova rezolucija (veca rezolucija - manji fps) i to pre svega zavisi od graficke karte koju imas. Rezoluciju uvek mozes da smanjis, ali ces izgubiti na kvalitetu prikaza (grafike).

Najbolje je da kupis (ako mozes) Full HD LED monitor 16:9. Sve ostalo je istorija.

Nazad
Vrh Dno