Šta je novo?

čak 3 problema sa Dell Latitude D520...

Srdjan S.

Slavan
Učlanjen(a)
28.09.2008
Poena
301
Kupio sam pre nekih dve nedelje nov Dell Latitude D520, i uglavnom sam ga ostavljao kod kuće da radi zaklopljen po ceo dan (dok se nešto skida s neta, naravno ;)).

1) Problem nastaje sinoć - otvorim laptop, a ono crn ekran! Znam dobro da sam iskljucio u Control Panel -> Power Management opcije da sam ide u standby itd. (ni hibernacija nije enableovana; jedino u BIOS-u je uključen DPIM za hard)... Proverim - napajanje prikljuceno, svetle lampice za bluetooth i wifi... Pritisnem Fn-F2, i iskljuci se samo lampica za bt, a za wifi ostane ukljucena (pri tom se ne cuje nikakav zvuk kao obično kad se uključuju/isključuju)... OK, isključim ja laptop, uključim ponovo, i ostavim preko noći... Ujutru isto!

Šta bi moglo biti u pitanju?

2) Dok laptop radi, ponekad krene specifično zujanje, koje mi se čini kao da dolazi iz displeja, i što je najčudnije - ako recimo malo pomerim nagib displeja, ono se ili intenzivira, ili smanji, ili prestane (na poslu imam D530 i nikad nisam imao taj problem)!!! Samo da napomenem da nije u pitanju onaj famozni "whine noise" koji prave C2D procesori...

3) Tokom rada (i kad je laptop zaklopljen) desi se s vremena na breme da se čuje kratak beep, ali malo drugačiji od (tj. tiši) od onog koji se čuje kad se nrp. pali desktop računar... Isključio sam Beep opciju u Device Manager -> Non-Plug and Play drivers, ali nije pomoglo...

Što bi na stranim forumima rekli - sorry for the long post, i hvala unapred na pomoći!

Ne znam zasto ostavljas zaklopljen laptop da radi? Zbog cega? Pa znas da toplota steti monitoru.Sigurno ti je otisao monitor tj ekran...Zujanje mozda pravi kuler ,nije strasno prestace samo od sebe...a za beep ne znam, da nemas neki konflikt sa drajverima koje si instalirao?

Ne bih bas bio toliko siguran da je otisao ekran posle samo 2 nedelje,to je premalo vremena ali meni se cini da je tu grafika u pitanju,pogotovo ako taj laptop ima neku odvojenu grafiku,mada mislim da bi i chip na ploci reagovao isto samo sto ja nisam dugo imao laptop sa integrusom a ostali su mi bili sa odvojenim u slotu pa ne mogu najbolje da uporedim!
Znaci meni je znalo da se desi da kad sam nesto nagomilao oko laptopa (papiri,slatkisi...),i recimo poklopio i ostavio da radi i skida nesto,dodjem posle i pokusam da nastavim gde sam stao medjutim samo stoji crn ekran,lampice rade,komp zuji,znaci sve radi ali ekran crn ko ugalj,malo sam citao i provalio da HP laptopovi,posebno sa odvojenim grafikama,moraju da imaju nesmetano hladjenje u svim pravcima,u suprotnom se graficka pregreje i zabrlja,tako sto ne prikazuje nista,dok se ne ohladi,ali ni samo hladjenje ne vraca sliku,mora reset!
Ja sam naucio lekciju posle par takvih dogadjaja i nakon saznanja o tom problemu,ubacio sam NHC (Notebook Hardware Control) koji mi nadgleda laptop i ne dozvoljava da temperatura ode daleko,a znalo je da mi se desi da ode na 80 stepeni,od tad nista ne drzim na pola metra oko laptopa a cak sam i zadnji kraj odigao malo da ventovi rade normalni i naravno NIKAD vise ne zaklapam laptop!!
Pozdrav ,)

Nazad
Vrh Dno