Šta je novo?

Čudan problem sa lan mrežom

dc86

Cenjen
Učlanjen(a)
05.07.2011
Poena
154
Situacija sledeća. Nov laptop, sveže instaliran OS, driveri i ostalo. Mreža u firmi je konfigurisana ovako: ruter ide na 2 24-portna switch-a, iz oba switch-a idu kablovi do patch panela do koga su dovučeni svi mrežni kablovi u firmi i sve jako lepo i bez grešaka funkcioniše... do pre koji dan.

Naime, laptop koji sam doneo nema mrežu kada ubodem lan kabel u njega, stoji i dalje network cable unplugged. Ako uzmem direktno kabl i ubodem u switch i laptop ima mrežu. Kablovi su 100% ispravni, probao sam na više laptopova, i sa testerima, dok ovaj laptop ne dobija mrežu sa više mesta na kojima mreža funkcioniše svakodnevno.

Sad ne znam do čega ovo može da bude... Jedina razlika je što je jedna varijanta direktna veza laptop - switch, a druga laptop - patch panel - switch.

Ako neko ima bilo kakvu ideju da ovo može na neki način da se prevazidje, please help!

Laptop je HP dv7 ako je to uopšte bitno, a pretpostavljam da nije nego da je problematičan patch panel samo ne znam zbog čega?! :wall: :wall: :wall:

fora kod patch kabla je sto je on licnast i on se krimpuje sa rj45, a zidni kablovi su punog preseka i ne krimpuju se.....probaj ili druge kablove ili digni neki live linux (posto nisi naveo koji os koristis pretpostavljam win7)

Win 7 se koristi... Linux ne dolazi u obzir zbog programa koje koristimo.

I dalje ne razumem kako može da isti kabl na jednom laptopu da daje mrežu a na drugom laptopu ne...?

Ponovno provlačenje kablova isto nije opcija... kablova ima dovoljno, čak i u rezervi i svi su ispravni i rade na svim računarima/laptopovima sem ovog novog...

Ako je laptop MSI onda je to feature not bug. Imam istu situaciju sa jednim MSI laptopom. Stavio sam mu switch na metar od njega i sada radi.

Nije MSI već HP dv7... Ako je feature onda stvarno ne vidim čemu služi ako ukida ?! mrežu...

Desava se, stavi mali switch izmedju pa vidi da li radi. To je fantomski problem i mozes samo da se nadas da se resava novim drajverima ili tako necim banalnim. Moguce da je problem u PPanelu. Npr meni taj MSI radi na prizemlju, a nece na spratu....

Poslednja izmena:
Probao... stavljanje switcha izmedju ne rešava ništa, i dalje se ponaša kao da je "cable unplugged"... Hvala na predlogu, drajvere ću još pokušati drugom prilikom. Ako neko još ima neki predlog da pokušam koji nije ponovno kabliranje/menjanje laptopa itd neka kaže...

Probaj da uradis sledece, izgleda da tu nesto nije ok sa Auto MDI/MDIX. Udji u properties lan adaptera pa na advanced pa opet karticu advanced i probaj postaviti 100MB full duplex umesto auto u opciji speed & duplex u listi sa leve strane. Probaj vise varijanti kao i varijantu gde koristis half duplex pa vidi kako ce se ponasati.

Ja sam imao slican problem. Na jednom laptopu je radilo super na drugom nece i bilo je do konektora, iako je testerom pokazivao da je kabal ispravan. Probaj da nadjes konektor od nekog drugog proizvodjaca i zameni, ja sam tako resio problem!

Vrh Dno