Šta je novo?

Čudan problem sa frekvencijom osvežavanja

Caslav

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
619
Vadio sam i vraćao hard (naravno, dok je kompjuter bio kompletno isključen iz struje), i posle toga, Vindous ME je pri podizanju odjednom uzeo ponovo da detektuje monitor. Osvežavanje je vratio na 60 Hz, ali je pritom u kontrol panelu stajalo da je i dalje 85 Hz (kako mi inače stoji). Pri svakom pokušaju da promenim osvežavanje, Vindous bi me uredno obaveštavao da je promenjeno, ali nije. Vratio sam ghost-fajl čistog Vindousa bez drajvera za grafičku, pa instalirao drajvere, i opet isto -- kao menja osvežavanje, ali ga u stvari drži zakucano na 60 Hz. Uspeo sam da promenim osvežavanje tek sa PowerStrip-om, ali i tu je moralo da se ide u deo Advanced Timings, ono normalno dodeljivanje standardnih osvežavanja rezolucijama nije radilo (pre pojave problema je radilo).

Cela ova priča se ponavlja i sa XP-om koji je na drugoj particiji (on me je u stvari bacio na neko 87 Hz interlejs osvežavanje, a posle vraćanja njegovog ghost-fajla, opet je zakucano na 60 Hz).

Imam i jedan stari S3 Virge pri ruci, i kad njega ubacim, mogu normalno da menjam osvežavanje.

Počinjem pomalo da paničim, pošto je grafička Radeon 9700pro, naravno u garanciji, ali kupljen u Nemačkoj :((

Ah, evo resenjjjjjjjaaaaaaaa :)

Odes lepo na properties (na desktopu), pa advanced, pa u ATI tab "Displays", pa tamo na monitor kliknes (ali bas gde pise Monitor, sa podvucenim slovom M), pa ispod imas tri kategorije sa padajucim menijima, a jedna od njih se zove "Maximum Refresh" koja, potpisujem, stoji na 60Hz (iz nekih razloga :)). Stavi to na 180Hz, i uzivaj!

pozdrav

Pod "Monitor" ima samo dve kategorije, "Adjustments" i "Advanced" (nisam ranije ovde svraćao, pa ne znam da li je ikad bilo tri kategorije). Drajveri su Catalyst 3.2.

Zaboravio sam još dve stvari da pomenem. Kad vratim ghost, pa instaliram drajvere, opcije za selekciju osvežavanja uopšte nema (pod "Settings -> Advanced -> Adapter"), kao da je Vindous detektovao da ne može da promeni osvežavanje. Drugo, kad kliknem na "Advanced", preko ekrana na kratko trepne par crnih pruga pre nego što me pusti u menije.

Ipak da paničim?

pazi, moras da imas ove tabove!!! Untitled-2 ti pokazuje ono sto sam pricao...

i druga slika...

Verovao ili ne, taba "Attributes" koji je na drugoj slici, jednostavno nema (ima samo ova druga dva).

Trebalo bi ipak da proverim da li je zaista kartica u pitanju ili nešto drugo. Problem je što ne znam nikog ko se "bavi" hardverom (u smislu da nema ništa protiv da "rastura" mašinu), pa bi mogao neko da mi preporuči neki servis gde mogu da isprobam karticu (lepo bi bilo da je u blizini centra :) Može na PM ili mejl iz potpisa.

Ma nije do kartice, nego instaliraj noviji/drugi Control Panel i proradice...

Drajveri su poslednji (3.2), i sa njima i poslednji kotrol panel. No, čisto reda radi, probao sam i stare 3.0 (naravno uz prethodno vraćanje onog ghosta bez drajvera) -- problem je ostao.

Ma promeni Control Panel programe, ne drajvere!

Uz 3.0 drajvere sam instalirao i kontrol panel koji je išao uz njega (ne bih valjda stavio najnoviji kontrol panel sa starim drajverima :) A ako misliš da stavim stariji kontrol panel sa 3.2 drajverima, ne vidim razloga za to.

Uostalom, i bez kontrol panela (samo drajver), nedostaje opcija za menjanje osvežavanja u "Display Properties -> Settings -> Advanced -> Adapter".

Hm, to je sigurno neka losa instalacija control panela ili ti se restartovao komp (pad sistema, overklokovanje) pa je mozda cluster u koji je bio upisan neki od drajver fajlova bio truncated, i sada taj fajl postoji ali ne radi kako treba... Ovo je samo mogucnost, desavalo se to meni... Bilo kako bilo, ne verujem da je do same kartice...

Delimično sam ispao konj, u smislu da si ti lepo prikačio slike za XP, a ja sam sve vreme radio sa ME-om. Elem, u XP-u postoji taj treći tab u Monitors, i zaista sve počne da radi kako treba kad postavim maks. osvežavanje na 100 Hz.

Ali i dalje ostaje problem sa ME-om, gde samo PowerStrip pomaže, crne štrafte pri kliku na Advanced (ovo i u XP-u, iako radi kako treba), kao i činjenica da je sve počelo iz čista mira i da ne pomaže vraćanje sveže instalacije.

Proverio sam diskove Nortonom i on kaže da je sve u redu.

E da, u XP-u pod Monitor nema identifikacije monitora kao na tvojoj slici, samo piše "DDC not supported". Monitor je Samsung 750p.

regedit>hkey local machine>software>ati (kucam sad u xp/u po secanju>string u svakom sluchaju DAL> IDC trt mrt chek da predjem u ME

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\ATI Technologies\Driver\0002\DAL\IDCRegOptionDontUseOSMonitorInfo
vrednost ukucas 00 00 00 00
E sad fora je sto ne radi sa drajverima 3.1 i 3.2 tako da ja u milenijumu koristim 2.4. Isti monitor je u pitanju.

Ljudi, hvala na pomoći, ali meni nikako ne ide u glavu da je tri meseca sve bilo u redu, a sada odjednom nalećem na probleme koji ispadoše već poznati i uobičajeni... Opet da napomenem, kad god instaliram nove drajvere prvo vratim ghost čistog Vindousa bez drajvera, baš da bih izbegao glupe situacije (posebno od kada sam video da i performanse umeju da budu slabije). Međutim, sada to odjednom više ne pomaže, pa još i ono treptanje crnih štrafti, zato i sumnjam u ispravnost hardvera.

da, zaboravio sam i da postoje ti vocni Operativni Sistemi :)

Nazad
Vrh Dno