Šta je novo?

Čudan problem s BIOSom - MSI 870A Fuzion

Roy Fokker

Čuven
Učlanjen(a)
27.11.2005
Poena
535
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X + Arctic Freezer 36
Matična ploča
Gigabyte Aorus B550 Elite V2
RAM
64GB Kingston Fury Beast 3600MHz DDR4
GPU
ASUS TUF GAMING RX 6700XT OC Edition
Storage
Kingston KC3000 1TB NVMe M.2 PCIe 4.0, Kingston SNV2S 500GB NVMe M.2 PCIe 4.0
Zvuk
PreSonus Eris 3.5 2nd Gen
PSU
Thermaltake Toughpower GF1 750W Snow
Kućište
Fractal Design Focus 2
Monitor
LG 27GR75Q-B + Huion Kamvas GT220v2
Miš & tastatura
Logitech M720 Triathlon + Aula F75 (Harvester switches) + KBDIY GMK Monster keycaps
Tablet
Apple iPad Pro 11" 2018 + Apple Pencil 2, Surface Pro 2
Mobilni telefon
Nothing Phone (1) 8/256GB
Pametni uređaji
Ticwatch Pro 3 Ultra GPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kompjuter iz potpisa je nov, par nedjelja tek, i savršeno radi, sem jedne stvari: kad uđem u BIOS, krene lagano da raste temperatura procesora, i da se ubrzava rad CPU kulera. Nisam isprobavao dokle bi išao, ali sam nekoliko minuta samo pratio u BIOSu parametre, i bukvalno konstantno i ujednačeno se grije i kuler ubrzava polako, sve do maksimalne brzine. Da li je neko srijetao sličan primjer? Tražio sam na netu, ali ne nađoh ništa.

Je li samo u pitanju to da CPU van OSa radi na 100%?

Kompjuter iz potpisa je nov, par nedjelja tek, i savršeno radi, sem jedne stvari: kad uđem u BIOS, krene lagano da raste temperatura procesora, i da se ubrzava rad CPU kulera. Nisam isprobavao dokle bi išao, ali sam nekoliko minuta samo pratio u BIOSu parametre, i bukvalno konstantno i ujednačeno se grije i kuler ubrzava polako, sve do maksimalne brzine. Da li je neko srijetao sličan primjer? Tražio sam na netu, ali ne nađoh ništa.

To je sasvim normalna pojava. Nemaš razloga za brigu.

Pa ako kuler ide do maksimalne brzine...da li je normalno? Ja kad ukljucim komp, laptop ili tako nesto recimo CPU temperatura krene od 23C i polako se dize i zaustavi se na recimo 27C bez nekog znacajnog ludovanja kulera itd. ( 27 C sa Hyper Z600 i jednim ventom, ako pokrenem neki CPU bench iz windowsa temperatura ce normalno da nastavi da raste i da se zaustavi na recimo 40C kod prime ili slicne stvari) Imao sam Box kulere i nikad nisu u bios-u ludovali na max.

Poslednja izmena:
Čovek na boxu vozi AMD 1090T , znači šest jezgara na 100% jer u biosu iako procesor nije opterećen rade svi blokovi procesora .

Čovek na boxu vozi AMD 1090T , znači šest jezgara na 100% jer u biosu iako procesor nije opterećen rade svi blokovi procesora .

Pa zar nece C&Q da sredi stvar, mislim nisam imao 3 godine AMD pa sad nisam u toku:wave: (poslednji mi je bio Athlon 3000+ s939 )

Hoće ali u Windows-u , u biosu radi na fulu koliko ja znam . Ako grešim neka me neko ispravi .

Da, pretpostavio sam da je ovako nešto. Box cooler (koji će da ide vrlo brzo, čim do Podgorice stigne nešto dostojno procesora) je ubitačno bučan, bar moj primjerak, i nije toliko fazon u temperaturi procesora koliko u neprijatnom osjećaju dok ventilator polako ubrzava do 6500rpm, a samo čačkaš BIOS... ali ipak mi je čudno to da ploča nema neki limiter za CPU prije podizanja OSa, posebno ovakav model, klokersko/gejmerski.

Da, pretpostavio sam da je ovako nešto. Box cooler (koji će da ide vrlo brzo, čim do Podgorice stigne nešto dostojno procesora) je ubitačno bučan, bar moj primjerak, i nije toliko fazon u temperaturi procesora koliko u neprijatnom osjećaju dok ventilator polako ubrzava do 6500rpm, a samo čačkaš BIOS... ali ipak mi je čudno to da ploča nema neki limiter za CPU prije podizanja OSa, posebno ovakav model, klokersko/gejmerski.

Kao što rekoh to je sasvim normalno. I nema potrebe za nikakvom regulacijom u bios-u. Pa ne ulaziš u bios svaki dan ili svakih 5 minuta.

Nazad
Vrh Dno