Šta je novo?

Četiri BSOD i umalo reinstalacija - sve zbog ntoskrnl.exe

RazbojNick

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2004
Poena
845
Sinoć je iz vedra neba pao prvi BSOD koji nisam gledao, jer je bilo previše kasno i sistem je normalno radio. Danas dva komada padoše jedan za drugim: jedan posle nekoliko časova rada, drugi odmah za njim, čim se sistem restartovao (ustvari nije ni stigao da podigne sve programe). Tu sam već počeo da gledam šta se dogadja, tražio sam alate za analizu minidump fajlova, da bih na kraju našao freeware BlueSrceenView programčić koji mi kaže da je ona BSOD uzrokovao ntoskrnl.exe drajver. Vidim da je to jako čest uzrok BSOD (ntoskrnl.exe+7efc0) pa sam isprobao nekoliko saveta:

Pokrenuo sam test memorije koji nudi Windows DVD - nema problema;
Harddisk sam prekontrolisao sa HDD Sentinel - 0 grešaka, SMART u redu;
SFC /scannow prolazi 100%;
Od sigurnosnih programa radi samo MS EMET 3.5 sa def podešavanjima i to već 2-3 meseca.

Nisam menjao hardver, nisam instalirao neki poseban softver (Format factory i VBox 4.22, ali nekoliko dana pre, a nisu ni radili u trenutku pada), a poslednje sistemske zakrpe su bili prošle nedelje.

Četvrti BSOD je pao dok sam surfovao (srećom, nije bio neki ozbiljan rad) i posle njega računar nije mogao da prodje Starting windows ekran, moralo je repair sa instralacionog DVD da radi. Uzrok identičan prethodnim: ntoskrnl.exe.

Šta da mu radim? Postaje previše ozbiljno, 4 BSOD za manje od 24h, svima je uzrok isti.

Poslednja izmena:
Koji drajveri? Sem za grafiku (mora, nisu beta, samo whql), štampač (mora) i monitor, svi su MS.

Poslednja izmena:
cest uzrok tog problema jesu drajveri(imao i ja, i jesu bili drajveri, u mom slucaju za mis). mis, tastatura, bilo sta sto nije "klot" i ima neke dodatne podvarijante- skini drajver.
mozes i da probas da iscitas dump programom BlueScreenView, vidi sta ce on da kaze.
mene je uputio na drajver od misa, nakon apdejta(bili su instalirani original, sa diska) bsod mi se nije javljao.
a i cunjah malo po netu, u 70-80% slucajeva je drajver(neki) u pitanju.
i verovatno ti se od silnih restarta na zivo malo zeznuo boot, pa si zato morao da se igras sa instalacionim diskom.

Kao što sam napisao u prvoj poruci, koristio sam BlueScreenView i rekao je da je sam ntoskrnl.exe problem. Ništa drugo. To je sistemski fajl, a tajmstemp je od kraja avgusta.

ok, ali ntoskrnl.exe ti je crash adress, a sta je "caused by driver:" ?
Caused by driver: ntoskrnl.exe

Caused by address: ntoskrnl.exe+7efc0

Isprobao sam sve što mi je palo na pamet i otvorio sam temu kada mi je ponestalo ideja. Video sam ove linkove, kao i mnoge druge, ali mi nisu pomogli.

Sve sam to već napisao. Win se redovno apdejtuje, od programa apdejtovani FormatFactory i VirtualBox i nisu radili pre nijednog plavog ekrana. Ništa više.

Iz ličnog iskustva, Virtualbox zna da bude veoma problematičan. Iako ne radi, učitani su njegovi drajveri koji mogu da prave problem.

Isprobao sam sve non-MS drajvere preko Driver Verifier programa i nikakav problem se nije javio, kamo li BSOD, pod konstantnim i nekad stresnim po sistem korišćenjem računara.

Hajde okači minidump... Pusti malo Prime95 ili LinX da rade. Da možda Windows Update nije ažurirao neki drajver?

Poslednja izmena:
Probaj i ti da povadis memorije, pa polako vracaj jednu po jednu. Evo ja upravo to radim i krenulo je na bolje :) Ne pojavljuje se BSOD (windows 8) sa prve tri memorije.

Fizicki si je vadio iz maticne i posebno proveravao svaki modul (ne testiranje programima, nego paljenje kompa i rad u windowsu)?
Pisem ovo jer sam ja upavo resio problem.

Poslednja izmena:
Ha? Ako test kaže da je u redu kompletna memorija, šta znači fizičko vadjenje, vraćanje i testiranje jedno po jednog modula? Memorija radi mesecima na istoj mašini bez promena, a radi i posle tog kritičnog dana.

Ajd ako možeš napravi dual boot sistem sa najosnovnijim driverima i to redom čipset grafička audio netframework 3.5, 4.0 i od mrežne kartice. Instaliraj codece player i to sitno pa ga koristi pa ćeš videti.......

Prosto fantastično rešenje. Količina fantastičnosti raste svakim novim čitanjem istog.

Ima li neko pametan predlog? Okačen je minidump, pružio sam dosta informacija o okolnostima i situacijama pod kojim su se dogodili plavi ekrani. Uradio sam uobičajene radnje provere kritičnih delova kako hardvera, tako i softvera. Analizirao sam minidump fajl kako sam najbolje umeo i pregedao sam nekoliko desetina raznih stranica i tema po forumima koje su bar malo vezane za moj problem, ali nisam našao rešenje, jer nisam našao ni uzrok plavih ekrana, sem da je u pitanju ntoskrnl.exe, uprkos stesiranju i proveravanju celog sistema na šta sam potrošio ceo dan.

Dodaću da je radio LinX 3-4 sata i nije bilo problema. Dakle, preopterećenje sistema nije uzrok, što sam mogao odmah da kažem, jer su 2 od ta 4 BSOD pala tokom 1) gledanja low def video fajla i 2) surfovanja vebom.

Da instaliram paralelnu kopiju celog OS sa svim drajverima i programima i da ga koristim pored postojećeg sistema - nemam niti mogućnosti niti volje da čekam da se uslovi ponove. Verujem da će iko ko iole razmisli da odmah odbaci takvo "rešenje".

Da testiram svaki modul memorije pojedinačno - istestirana je cela memorija (svi moduli odjednom) i nije bilo grešaka - ne vidim kako će pojedinačni test da promeni rezultat, sem ako se neki modul ne pokvari baš pred test, što opet nema veze sa originalnim problemom. Ako je neko time rešio problem vezan upravo za BSOD uzrokovan ntoskrnl.exe na Win 7 x64, odlično, ali uopšteni BSOD na Win 8 mi ne pomaže, jer onda mogu da gledam bilo koji BSOD od Win 2000 naovamo.

Cenim što želite da mi pomognete, ali molim da predlozi budu vredni razmatranja.

Poslednja izmena:
To što linx radi 3-4 sata ne znači ništa meni je radio 5 sati pa na Prime pao za 1 minutu. A to što pada pri gledanju videa a ja sam to imao pokazuje neki problem na relaciji ploča-memorija. Procesor ispravan memorija testirana ispravna ploča ispravna sve ispravno a on samo prilikom gledanja videa padne i to ne svaki put trajalo je to 6 meseci lovljenja bsoda- uzrok nekompatibilnost memorije i ploče. Ni nova verzija biosa mi nije pomogla samo zamena. A to sa ntskernelom to se svuda javlja jer on uvek pada. Ja uvek držim dual sistem baš zbog toga da mogu da proverim da li je pao softverski ili hardverski. Novo instaliranje sa driverima ne bi trajalo ni 45 minuta pa bi gledao video bio na webu i za jedan dan bi video da li je problem softwerske ili hardverske prirode a ovako ...... srećno i tebi u lovljenju bsoda.:wave:

Tom logikom, to što Linx radi 24 sata ne znači da je sistem stabilan. Dva cela dana se sistem radio sa prosečnim zauzećem procesora izmedju 80 i 100% i memorije na bar 50%, jer je driver verifier vršljao. Ništa se nije dogodilo i meni se smučilo da se četvorojezgarni računar ponaša kao 486.

Uporedo dva ista sistema mogu da koristim mesecima, godinama i da se apsolutno ništa ne dogodi. To nije rešenje, to je nešto vrlo daleko od rešenja što mi zauzima hardverske resurse i vreme koje nemam, ne samo za instalaciju, već i za korišćenje tog novog sistema.

Ploča, memorija i procesor su uklopljeni pre nekoliko godina, sem dve pločice koje su od marta tu.

Ntoskrnl.exe jeste skoro uvek navden kao uzrok, ali dubljom analizom minidump fajla, event log i ostalih dijagnostičkih alata se pokaže šta je ustvari problem. Ovde nema ničega sem ntoskrnl.exe.

Kao što rekoh još u prvoj poruci teme, sve što mi je palo na pamet sam isprobao i otvorio temu kada mi je ponestalo ideja. Ako su predlozi gadjanje u mraku, nisu dobrodošli.

Tom logikom, to što Linx radi 24 sata ne znači da je sistem stabilan. Dva cela dana se sistem radio sa prosečnim zauzećem procesora izmedju 80 i 100% i memorije na bar 50%, jer je driver verifier vršljao. Ništa se nije dogodilo i meni se smučilo da se četvorojezgarni računar ponaša kao 486.

Uporedo dva ista sistema mogu da koristim mesecima, godinama i da se apsolutno ništa ne dogodi. To nije rešenje, to je nešto vrlo daleko od rešenja što mi zauzima hardverske resurse i vreme koje nemam, ne samo za instalaciju, već i za korišćenje tog novog sistema.

Ploča, memorija i procesor su uklopljeni pre nekoliko godina, sem dve pločice koje su od marta tu.

Ntoskrnl.exe jeste skoro uvek navden kao uzrok, ali dubljom analizom minidump fajla, event log i ostalih dijagnostičkih alata se pokaže šta je ustvari problem. Ovde nema ničega sem ntoskrnl.exe.

Kao što rekoh još u prvoj poruci teme, sve što mi je palo na pamet sam isprobao i otvorio temu kada mi je ponestalo ideja. Ako su predlozi gadjanje u mraku, nisu dobrodošli.
A da upališ svetla pa da gadjamo ko ljudi ? LOL. Šalu na stranu taj Ntoskrnl.exe je žrtveno jagnje za većinu grešaka. Posle bednih drivera za tv karticu mi je čak i Flash pravio probleme pa opet krivio Ntoskrnl.exe.

Nazad
Vrh Dno