Šta je novo?

Ćirilica na Nokiji

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

kriket

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2008
Poena
360
Jel ima neko srpsku ćirilicu na novijim Nokijama? Prosto mi je neverovatno da iPhone ima ćirilicu a da je Nokia nema. Poslao sam sa Ajfona ćirilički SMS na Nokiju i normalno je prikazala ali ne znam kako da sa nje kucam ćirilicom. To bi mi bilo potrebno ne za SMS već za druge primene kucanja ćiriličkog teksta u raznim situacijama/primenama.

I mene zanima da li je moguce poslati iz telefona. Kad hocu da posaljem cirilicnu poruku, saljem je preko OVI suite-a.

Јел има негде да се угради ћирилица у телефон? Значи мени и поруке? Мука ми је од ћелаве латинице и латинице уопште. Поруке шаљем преко ОВИ-ја за сад.

Треба ми за телефоне 6233 и 1280, Нокиа офкорс.

pretpostavljam da znate da svako cirilicno slovo u sms "kosta" do 3 latinicna slova. ja sam imao na iphonu ukljucenu, ali nije bas prakticno, a ni jeftino da poruke secka posle 80 karaktera i da placam 3 puta skuplje savku duzu poruku...

Poz

Ja sam slao sa kompa (Nokia PC Suite). Nazalost za srpski se podrazumeva latinica (ova nasa verzija sa 27 slova + par engleskih "QWYX").
Mozda bi prebacivanjem na makedonski ili neki drugi jezik koji kao pismo ima iskljucivo cirilicu moglo da se pise, mada uvek ostane par slova koja nedostaju.

За сад је најпрактичнији начин овај да се шаље преко компа, барем мени. Моје поруке имају у просеку од 10 до 30 карактера тако да цена није проблем :Р И ако месечно пошаљем око 15 порука на коњу сам :)
Сад имам проблем након што сам преправио све контакте у телефону на ћирилицу да не могу да радим претрагу него морам да вртим именик док не дођем до броја који ми треба.

И не желим да се задовољим македонском ћирилицом. Шта смо ми Срби, будале? Има нас више од Македонаца, ако се исплати за њих исплатило би се и за нас ко год да уноси језике за Нокиу. Требао би неки закон да постоји да телефон не сме да се продаје у Србији уколико нема на службеном писму (ћирилица) мени.

Ja prvi ne bih kupio telefon sa ćirilicom. Iako sada mogu da pišem njom, je želim.
Drugo, nije pitanje da li su makedonci pametniji od nas pa imaju ćirilicu, već je nokija prepoznala da imamo dva pisma i stavila ono koje je jeftinije nama. Ja šaljem poruke od 200+ karaktera, znaš li koliko bi mene koštala poruka da ćirilicom?

---
desire + oxygen 2

U Srbiji verovatno manje ljudi koristi ćirilicu na telefonima i računarima, nego što ima telefona u Makedoniji. Čak i kada bi bila lepo implementirana, manje bi se koristila od latinice.

Izem li, ga tako je...

Poslednja izmena:
Нема то везе. Чуди ме да не иде Телекому у прилог да наплаћује 3 пута скупље поруку :)
Све док људи мисле да Србија има 2 писма биће овакво стање шугаво. А да не помињем да не постоје да се купе ћириличне тастатуре него је једино решење прелепљивање преко дугмића.
Плус се отелим док нађем неку књигу која ми се чита на ћирилици... па што морам да пресловљавам титлове за филмове.... а требало би да буде оибрнуто.
Пошто је ћирилица једино званично писмо требао би онај ко жели латиницу да се намучи као во.
Ваљда ће се то променити током времена. Надам се да ће у наредним годинама постојати могућност да инсталирам ћирилицу у сервису на мобилни икао сад нема нигде.

(Ако знате да негде то раде реците ми, плаћам солидно)

Srpski jezik i ima dva pisma. Da u Srbiji postoji samo jedno pismo je politička odluka iz devedestih, slična Crnogorskom, Hrvatskom i Bošnjačkom jeziku...

Al' ajde, bojim se da će ova tema da se rasplamsa u nešto drugo pa bolje da se o'ma sve briše.

Инсталирао сам једну јава апликацију и сад лепо могу да шаљем ћириличне поруке.

Него, СФРЈ је имала 2 званична писма. Србија је увек имала само ћирилицу и никад два. Друга је ствар што су се људи нагледали латинице у СФРЈ и у СРЈ и у СЦГ па су се збунили ал нема везе. Што би неко брисао ово, не причамо о политици. Уосталом нека виде админи нека брисну оно што није за јавност :Р

"programcic za kucanje sms na cirilici za mobilne telefone" ово ако гуглате наћи ћете јава апликацују, мало се спорије куца али јако лепо ради.

Poslednja izmena:
Nema to veze sa mts-om, vec sa standardom za kodiranje sms poruka...

Poz

Мислио сам да телеком развије апликацију за слање порука ћирилицом па ће самим тим и да заради ако људи крену да користе. Знам како иде кодирање :)

To znaci da bi svi trebali da imaju tu app da bi primali poruke.. Ne to se ne radi tako.. Jednostavno, treba naplatiti dupli SMS kao jedan.

Не, само онај ко шаље треба да има апликацију. Сви остали нормално виде ћирилицу и без апликације.

Pa ne treba ti aplikacija.. Samo ti treba telefon sa instaliranom podrskom za cirilicu. Problem je sto poruke duze od 80 slova se salju da dupli SMS.

Проблем је то што не би знао шта све да пишем да достигне ту цифру :Р Већина порука које људи пишу су кратке.

Нисам још видео телефон да има подршку за ћирилицу српску. Може да се користи македонска али онда је и мени на македонском и баш буде накарадно пошто македонски ништа не разумем, ко арапски да сам ставио. Плус што немају сви телефони подршку за македонски. На већини телефона не можеш само додати језик него мора цео програм да се мења што је много већа *******ција од инсталирања апликације у јави.

Svaki android može da ima podršku za ćirilicu.
Sms je servis koji nije imao nikakvih inovacija od kada je nastao. I na zapadu se sve manje koristi. Jednostavno, proizvođači su pomerili fokus ka drugim stvarima.

---
desire + oxygen 2

@worf:
ne znam koji telefon imas, ali za iphone, android i symbian postoji program koji se zove WhatsApp i koji omogucava slanje poruka, slika i muzike kroz internet. U njemu mozes da pises cirilicom koliko god hoces.. bitno je samo da osoba kojoj pises ima WhatsApp na svom telefonu.

Ili, isto to može da uradi sa novom messenger aplikacijom koju je izbacio facebook (nekada je to bila beluga - u suštini isto kao taj whats app). Samo sada radi i to (phone to phone) i to/from computer.

Чекајте, то подразумева да је активиран нет на телефону? Цела поента је у томе да СМС слање ради самостално без потребе за неким програмима и конекцијом на нет. Иначе кад одеш на нет можеш и арапски да пишеш није проблем.

Svi telefoni koje sam ja video imaju podrsku za unicode. Na nekim prastarim je lose odradjeno pa se neka slova ne prikazu ispravno, ali ako to izuzmemo svi telefoni mogu da prime cirilicni sms. Ja sam slao koristeci Nokia PC Suite (sa kompa). Takodje deo te poruke moze da se kopira i ubaci u drugu poruku u telefonu. Jedino tastatura nema podrsku za cirilicu :)
Neka dodatna aplikacija je puno resenje.

@Worf:
uff... al' si trvdoglav.
Ako telefon ima podrsku za cirilicu (a ima ako si ga kupio preko operatera ili zvanicnih kanala) onda je slanje cirilicnog SMS-a podrzano. Ne treba ti nikakva aplikacija.
Ako je telefon skinut sa neke druge mreze, onda idi u servis da ti ga fleshuju sa firmwareom za ovo podrucje i dobices cirilicu.
Ponavljam.. jedini problem je cena, jer placas duplo vise. A to mogu operateri da rese medjusobnim dogovorom ili da ih RATEL pritisne. U grckoj i Makedoniji gde latinica nije zvanicno pismo SMS poruke se tarifiraju u skladu sa time. Iako telefon posalje 2 poruke, oni to naplacuju kao jednu.

Srbija ima jedno sluzbeno pismo - cirilicu, ali zna se sta znaci sluzbeno pismo - za sve ostale sfere zivota, latinica, kao "mladje srpsko pismo" moze se koristiti bez ogranicenja. Kao sto se i uci u skolama.

a sto se sluzbenog pisma tice, to se i ne postuje, jer da se postuje tablice bi nam bile na cirlici kao i svakoj drugoj zemlji koja ima svoje pismo, a ne na izmisljenom kombinovanom alfabetu sa preko 32 znaka

Poz

Проблем је у људима који бирају да не поштују то правило и прођу некажњено.
Ја сам на послу кад сам почео да радим затекао само латиницу на све стране. Током 6 месеци сам је полако избацио и увео ћирилицу из свега и свачега чега сам се дотакао. Шаблоне тј. обрасце које користимо сам све прекуцао на ћирилицу тако да документација коју водимо је на ћирилици од кад сам ја ту, документа која иду ван фирме издајем искључиво на ћирилици, итд... Обрасце које сам добио од других фирми које треба да попуним и да им вратим сам пребацио на ћирилицу (негодују ал не смеју да се буне јер је у питању званично писмо). Добијам од колега "пријатељске" савете како би ми било боље да користим латиницу, а ја им кажем да ће да гледају у ћирилицу док год сам ја ту. На компове (које лично користим) сам ставио ћирилични пакет. Декларација на роби је на ћирилици.
Није ни чудо што ми се гади кад гледам мени на мобилном који је на латиници. То је сасвим ок кад је мени на енглеском коме је латиница једино писмо што је сасвим нормално. Накарадно је писати српски на латиници као што би било накарадно писати српски кинеским знаковима (што је изводљиво).

Помену таблице на колима, још нисам видео ни једну таблицу са словом љ и њ. И да, наравно да је требало да су таблице на ћирилици, не знам чија је то одвратна идеја била да стави енглеске знакове заједно са нашим.... бућкуриш.

Такође пасош нам је накарадан. Уместо да буде енглески/српски (или српски/енглески све једно је) име презиме као и остале ствари пишу на латиници овој као "нашој". На пример требало би писати Петар Петровић / Petar Petrovich а не Petar Petrović као што је то сада случај. Мислим да имам законско право да ми име и презиме буду у пасошу онакви какве сам их рођењем добио без икакве измене (па нек додају после тога и верзије на турском или шпанском ако хоће). Моје презиме на латиници чак нема ни исти број знакова као кад се напише на ћирилици.

Поента је у томе да се моје право на матерњи језик и писмо крши тиме што ми није омогућено да га користим свугде где пожелим. Ево још један пример поред мобилних телефона: тастатуре за компјутер!!!!! Уместо да држава обезбеди ћириличне тастатуре у слободној продаји ја морам да их правим преправљајући ове постојеће....

Овај проблем је настао током 50 година и не очекујем да ће бити решен током ноћи, требаће још 50 година да се врати на старо.... ако буде уопште и ишло у том смеру :Р ако крене наопако оде мас у пропас' :/

Poslednja izmena:
firme imaju pravo da posluju na latinici, i ona je srpsko pismo i ravnopravna je u upotrebi sa cirilicom. to je tvoja licna preferencija da furas samo cirilicu. Sluzbena upotreba znaci da drzava u svojoj admiistraciji mora da koristi cirilicu, ali ni to se ne postuje.

Poz

Kome sem ljudima koji nemaju pametnija posla u zivotu treba cirilica na telefonu?
Dovoljno je sto moram da citam postove 0.05% forumasa na cirilici jer misle da su bolji i pametniji od ostali 99.95% koji pisu latinicom. Samo mi jos fali da citam SMS na cirilici :)

Ako hocete da budete veliki sta-god, smarajte sami sebe a ne nas ostale time...

Како коме треба?? Па људима којима је то једно једино писмо које су икад користили и користиће. (Сем неких изузетака кад смо приморани на латиницу.)

Сећам се 97-ме године кад сам куцао на ћирилици али у то време сам морао стално да носим ћирилични фонт на дискети да би копирао на компјутер за који је документ намењен јер другачије неће да чита.
Па 93-ће кад сам на комодору куцао неке глупости Мирослављевом ћирилицом (за шкоју сам се такође врашки потрудио да набавим) :)
У данашње време је ћирилица приступачнија па не постоје више изговори за некоришћење. Зато се и прича о њеној употреби на мобилном. Много је лакше данас куцати ћирилицу у СМС порукама него некад на комодору.

Накарадно је писати српски на латиници као што би било накарадно писати српски кинеским знаковима (што је изводљиво).

Благо теби овако паметном и ученом.Кутија, морао сам да одговорим ћириличним писмом, пошто очигледно господин Њорф (види, нема дуплог в на ћирилици, ц ц ц ц ц) не воли латиницу.

Bravo, ti si nas heroj. I opet pitam, kome to treba? Pogledaj malo oko sebe, sve je pisano latinicom i tako treba da bude jer je to ono sto ljudi koriste. Ok ako izuzmem par procenata vas koji mislite da treba sve nas da konvertujete da pisemo cirilicom jer ste se istripovali da je to neki visi cilj i sveti zadatak stavljen ispred vas.

Ako volis da pises cirilicom - super, samo napred. Ali ne smaraj nas ostale koji NE ZELIMO da pisemo istom niti zelimo da je vidimo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno