Šta je novo?

miniITX kućišta, diskusija

Da, tek kasnije video da mora mini build, sto mi je pomrsilo racune, manja maticna, napajanje, a sve skuplje neko normalni ekvivalenti.. :D

Ajde cekam utiske, CM mi je rekao da crna verzija NR200 bez providnih stranica bice dostupna kod nas tek krajem decembar, pocetkom januara.
 
Po svim opisima na yt, testeri su bili zadovoljni temperaturama, mogu da uporedim sa prethodnim Fractal Nano S i manje su mi u CM NR200 (ne koristim window koji je dosao u paketu).
Odlican cpu kuler mi je znacajno smanjio i temperaturu nvme diska koja je isla preko 75 stepeni dok sam koristio Wraith Prism
 
Odličan je NR200. Malo je prevelik za moj ukus, ali ja sam jurio što manje sff kućište a da može da stane vazdušni CPU cooler solidnih dimenzija i da se GPU bode direktno u ploču, tj. da ne koristi PCIe riser.
 
Meni se svidja iz istih razloga, em sto ima dobar protok vazduha..i sam minimalisticki izgled.

Jedino se brinem kakva ce mi orijentacija biti za kulere i koji broj, vise sam za ono klasicno dva napred i jedan pozadi, ali ovde to nije moguce.

Nadam se da sa vecim brojem kulera nece da bude bucno. A za cpu kuler, ogroman plus sto moze normalan, cak sam video da moze i 212 Evo, ako se ne koriste ventovi sa strane. A moze i neki sto ce da bije direktno u VRM.
 
Ja da sam odlučio za NR200 išao bih na NH-U12A (158mm) ili u budžet varijanti na Scythe Fuma 2 (155mm). NR200 podržava CPU cooler-e do 155mm zvanično ali sa perforiranom stranom staju cooler-i do 159mm. Ovi veći tower cooleri već prave dovoljno protoka vazduha preko ploče da ne moraš da razmišljaš o dodatnim case ventilatorima za to, potrebno je samo da staviš ventilatore za dovod hladnog i izbacivanje toplog vazduha. Ja kod mene u mašini koju trenutno spremam za pakovanje imam mount za samo jedan 92mm ili 2 60mm case ventilatora (zadnji odvod toplog vazduha), praktično samo GPU uvlači vazduh sa dna uz minimalan transfer vazduha na bočnim stranam i vrhu kućišta...još kad montiram filtere za prašinu na sve sem zadnjeg "izduva" biće krčkanje... :D
Totalno druga filozofija od mog trenutnog kućišta gde 3 filtrirane 18-ce uvlače vazduh sa dna a jedini izlaz je 12-ca na vrhu kućišta, doduše ovo kućište ima 65l za razliku od novog koje je oko 11l.
 
Gledao neke klipove, za gpu kao dobro je da ima dole dva da uvlace i biju u nju direktno, takodje za cpu ako je onaj sto bije u maticnu, odlicno bi bilo da ide jedan na stranicu da bije direktno u njega, i normalno jedan na vrh da izvlaci sve to.

Ti sa Noctuom ne bi mogao da stavis onda onaj pozadi od 92mm, znaci cpu kuler bi ti odmah bio i onaj ko izbacuje vazduh iz kucista. E sad ako dodas dole dva za gpu, i jedan gore, opet bez pet kulera ne moze da se prodje.

Nzm, mislim da je mana to sto nema za napred postavka za vent.

Ja sada na fractalu imam dva napred 140mm, jedan bije u gpu, drugi u cpu kuler, koji je u liniji sa zadnjim 140mm koji izbacuje napolje, sve radi na 5v, 7/12v i ne koristim, radi tiho i kuciste hladno, ali prostrano je, sve ima svoje prednosti, ovamo u NR200 kolicko je, videcemo. :D
 
Odličan je FormD T1, ali meni "sendvič" dizajn ne odgovara jer ne može dovoljno veliki CPU cooler, plus što izbegavam PCIe rajzere zbog potencijalnih problema.
 
Odličan je FormD T1, ali meni "sendvič" dizajn ne odgovara jer ne može dovoljno veliki CPU cooler, plus što izbegavam PCIe rajzere zbog potencijalnih problema.

Razumem, ali onda ITX kućište ne moži biti ispod 10l odnosno malo. Tower ili top blower kuleri traže barem 15l, a tu se već približavamo CM NR200.
 
Ja da sam odlučio za NR200 išao bih na NH-U12A (158mm) ili u budžet varijanti na Scythe Fuma 2 (155mm)

U12A je skup i nisam siguran da li može da staklenom stranicom.
Fuma staje zavisno od matične, odnosno položaja CPU socketa. Sa nekim pločama će stati, sa nekim ne...

A moze i neki sto ce da bije direktno u VRM

Noctua C14s je jedan od najboljih kulera za NR200.
Može čak i Arctic Liquid Freezer II 240, staje u NR200 i pumpa ima mali vent koji duva u VRM. Mada, koliko je efektivno ko zna, a i B550 ITX ploče imaju odlične VRM-ove pa vrelina neće biti problem...
 
Kod mene u 11l staje 138mm. :D Najbolje što sam mogao da nađem da se uklapa je Thermalright Silver Arrow 130 (deklarisan na 200W), pa sam to i pazario. Takođe neću koristiti fabrički fan već NF-A12x25 PWM. Ideja je da imam lufta za eventualni budući upgrade na 12 ili 16 core CPU.
U NR200 staje NH-U12A samo sa perforiranom stranom, a Fuma 2 staje u svim varijantama.
 
Razumem, ali onda ITX kućište ne moži biti ispod 10l odnosno malo. Tower ili top blower kuleri traže barem 15l, a tu se već približavamo CM NR200.

Nije ovo samo pitanje veličine CPU hladnjaka, već su i grafike postale sumanuto visoke, a to automatski znači 'debelo' kućište ako se bodu direktno u ploču.
Sa plus strane - dobija se i više mesta za CPU hlađenje, ali rastu i dimenzije u svim pravcima.
Jedino gde može da se 'uštedi' je širina, tj kroz sandwich dizajn, ali zbog grafika koje sve češće zalaze u 3-slot i tu ostaje sve manje prostora za vazduhom hlađeni CPU.

Ostaje pitanje šta je kome prioritet - CPU ili GPU performanse. Pošto je ipak ultra SFF u pitanju, negde mora da se napravi kompromis.
Za 12/16 core CPU mislim da je AIO must sem ko želi D15 mrcinu ili tako nešto što je samo za sebe veće od ostatka celog računara.

Sad videh ovaj FormD T1 i moram priznati da je mrtva trka između njega i Ghosta. Dan A4 mi je već postao nekako pretesan i ograničavajući.
FormD odmah obuhvata i sve što je potrebno za 240mm AIO ili custom loop. Ghost zahteva i tophat dodatak, ali je zbog toga i manji ~3cm u visinu inicijalno.
Vizuelno su oba odlična, mada više naginjem ka FormD oštrim ivicama iako je i Ghost daleko od ružnog. Prednost je i PCie 4 riser koji stiže uz Ghosta za sada.

Jedini ogroman minus za oba je cena koja obrni okreni teško može da bude ispod 300€ kad se dovuku u SRB. :S:

Edit.
Kod mene u 11l staje 138mm. :D Najbolje što sam mogao da nađem da se uklapa je Thermalright Silver Arrow 130 (deklarisan na 200W), pa sam to i pazario.

Šta si na kraju uzeo, nisam uspeo da ispratim koje je kućište u pitanju sa 11L? :)
 
Poslednja izmena:
Preko Superbuy-a, moguće je i direktno ali nisam uspeo da aktiviram nalog jer Telenor "ne zna" kako da propusti aktivacioni SMS sa kineske mreže.
 
Ljudi gde kod nas da nabavim 90 Degree Angle PCI-E 6Pin/8pin GPU Power Adapter?



Upravo sam ukapirao da ne mogu da zatvorim bočnu stranu na itx kućištu zbog gpu naponskih kablova...
 
Evo i par sličica build-a:







 
To je redovan problem sa klasičnim layoutom i malim kućištima, ista stvar beše i sa mnogo većem Lian Li Q37, maksimum koji je mogao da se smesti su referentne karte.
Bojim se da ćeš morati taj adapter da poručuješ od preko, sumnjam da ima toga kod nas. Eventualno da uradiš custom kablove sa ugaonim konektorom, mada i to je pitanje da li može da se nađe.

I gde si navatao SF750, ako nije tajna? Gde god sam gledao, ništa pre januara 2021. :S: Fanta isto kaže nema do daljnjeg...
 
Poslednja izmena:
Preko Fante ali sa Alza.hu tako da izađe dosta skuplje
 
trenutno sam u polemici sa burazom sta da mi naruci od ovih malih napajanja. sf750 kosta 160 evra i to mi je malo mnogo za jedno napajanje. sf600 je nekih 130, usteda u odnosu na 750 je nikakva... on mi preporucuje neki bequiet, nemam pojma sta da radim. jel ima nesto pristojno sub 100, ili da idem na sf750?
 
Ja sam SF750 platio 193 EUR-a, i iskreno ništa drugo ne bi uzeo od itx napajanja u ovom trenutku.
 
Sve zavisi sta pakujes u taj racunar. Ukoliko ide gaming racunar sa grafickom kartom novije generacije (3080, 6800 i slicno), nista sem SF750 nema smisla. Postoji jos jedno SFX napajanje jace od 700w (SilverStone SX700), ali je nedovoljno jeftinije od SF750 da ga treba razmatrati (plus nema semi passive rezim rada kada se ne igras, meni je to deal breaker).

Za slabije konfiguracije (do 500w) vec ima solidnog izbora - SF450, Fractal Design Ion ili FSP Dagger Pro su svi do 100 eur.
 
pa da... ne isplati se znaci uzeti nista drugo, jer ce da ide malo jaca graficka... tako sam i mislio... hvala na savetu obojici!

doslo vreme da se skupljaju komponente, blizi se crni petak. uzecu dan a4 jer je najmanje kuciste koje jede normalne graficke. problem je samo sto graficka koju cu da stavim nije bas normalna. rodjak mi daje jednu 980ti, koja je 2.5 slot, a to ne moze u dan a4. nije neka graficka za danasnji standard, ali je dosta bolja od moje rx570, posuzice dok se ne skupe pare za nesto bolje. neki lik je dao dizajn za pravljenje spejsera za dan a4, pa sam narucio od druga da mi odstampa. cekam da stigne kuciste, pa da vidim kako ce to da izgleda, spejser se upravo stampa :d
 
Ideja sa SF750 je da u budućnosti nemaš ograničenja po pitanju upgrejda. Ja sam moje prethodno napajanje koristio 9 godina i nikad se nije upalio ventilator tj. nije prebacilio 50% opterećenja iako sam promenio dosta drugih komponenti u međuvremenu. Da nisam prešao na itx i dalje bih koristio isto napajanje.
Ko zna koja će vataža gpu-a da bude za par generacija...
 
Nemam ga lično, ali moj najbolji drug ima ITX zverinu sa 2080Ti, on koristi SEASONIC Focus SGX 650W. Ono je valjda malo veće od običnog SFX napajanja. Čisto informativno da kažem da je prezadovoljan :)
 
trenutno sam u polemici sa burazom sta da mi naruci od ovih malih napajanja. sf750 kosta 160 evra i to mi je malo mnogo za jedno napajanje. sf600 je nekih 130, usteda u odnosu na 750 je nikakva

115e je SF600 kod Fante, pitao sam pre par nedelja... Šta mislite o Enermax Revolution SFX(-L)?

Sent from my J9210 using Tapatalk
 
Nemam ga lično, ali moj najbolji drug ima ITX zverinu sa 2080Ti, on koristi SEASONIC Focus SGX 650W. Ono je valjda malo veće od običnog SFX napajanja. Čisto informativno da kažem da je prezadovoljan :)

Sasvim sigurno, odlicno napajanje, ali u dosta ovih manjih kucista kada koristis SFX-L napajanje dolazis do nekih drugih ogranicenja (duzina graficke pre svega).
 
da, izbegao bih sfx-L ako je moguce... 2080ti... want :D haha

Ideja sa SF750 je da u budućnosti nemaš ograničenja po pitanju upgrejda. Ja sam moje prethodno napajanje koristio 9 godina i nikad se nije upalio ventilator tj. nije prebacilio 50% opterećenja iako sam promenio dosta drugih komponenti u međuvremenu. Da nisam prešao na itx i dalje bih koristio isto napajanje.
Ko zna koja će vataža gpu-a da bude za par generacija...

hvala puno za iskustvo i preporuku. slazem se da treba imati prostora za upgrade. i ja ocekujem da ce potrosnja gpu-a da ode u beskonacno kroz par generacija. samo da ne izmisle neki novi konektor koji ova sadasnja napajanja nemaju :/

inace sweet build :D koje je ovo kuciste, deluje da je malo vece kad staje ovaj besan kuler u njega. a opet deluje malesno. sad sam zbunjen :D
 
Poslednja izmena:
Od svog razmatranja koje kućište, da li Xtia ili Formd ili Ghost... Na kraju naleteh na MakerBeam i reših da pravim svoj neki custom open case/bench table.

Sample pack poslali iz Holandije u ponedeljak stiglo za 2 dana, ovo je fantazija... Lego za matorce praktično, a da ne pominjem što sve i svašta mimo PCa može da se sklopi... a i može da se menja/premešta layout, dorađuje... Ima i opcija da se zatvori... Ukratko - oduševljen. Kvalitet je na nivou, ostaje samo mašta kao limit.
1af3924da0836844c0937921aaf57a67.jpg
c8b4518c0b7eb3d48b1b6387ce28545b.jpg


Sent from my J9210 using Tapatalk
 
Nazad
Vrh Dno