Šta je novo?

Red Dead Redemption 2 PC

Jel izašao "šveđanin"?
 
To mozda tek ima da izadje za godinu dana.

Poslato sa EML-L29 pomoću Tapatoka
 
Znam, poznato mi je to. Ali, veruj mi, nije o tome reč. Od 1996 se bavim kompjuterima, a i igranjem na istom. Igrati prvi Tomb Raider na S3 Virge u 3D i igranje na jednom Voodoo Banshee u, takođe, 3D nije isto. Nije tada bilo milion tehnika, šejdera ili ne znam čega, već 3-4 iste tehnike, ali sasvim drugačije prikazane na obe 3D karte.

Spucao sam skoro 400 sati u RDR2 pre nego što sam zamenio grafiku (i monitor pre toga) i zapamtio sam gotovo svaki detalj toliko da mi gotovo i ne treba ona linija vođenja puta da bih došao na određeno mesto. Tako da poprilično dobro znam kako sve to izgleda na 1060, dok sam sa 5700XT tek zakoračio prvi put u Valentajn.

A i zašto misliš ja to "placebo efekat" ili "buyer remorse". Da li mislim da sam bacio pare?? Na vrhunsko uživanje u igri koja gotovo da ne može da mi dosadi??? 50.000 na 12 rata mi nije neki previše opterećujući trošak, jer ionako imam par kredita koji mi ističu u narednih dva meseca. Da sam nezadovoljan kartom mogao bih u narednih desetak dana da je vratim bez pitanja i da nemam nikakvih problema. Ali to mi ne pada na pamet. Bučna je i vruća?? Pa, bučna jeste kada igram, ali je daleko nadmašuje zvuk koji dolazi iz zvučnika, tako da je tada ne čujem. Vruća je, upropastiće memoriju, VRM-ove ili šta već??? Baš me briga, imam dve godine garancije, ako se pokvari znam šta treba uraditi. Ionako za dve godine planiram novu grafičku, iako ulazim u godine kada postaje opasno planirati bilo šta duže od godinu dana. :)

Dakle, znam da tako nešto postoji, ali sam previše mator i iskusan u nekim stvarima da to može da mi se desi. Samo mi je žao što nisam snimio to, makar na telefonu, čisto poređenja radi. Uostalom, 5700Xt je otprilike u rangu 1080, pa se možda tako može shvatiti razlika. A verujem i da Vulkan API ima nekog udela u tome da nemam "buyer remorse" :) Ja, zaista, ne žalim kada uradim nešto o čemu sam razmiljao nekoliko dana.

Mislim da su ti vec objasnili u RX5700XT temi, ali da i ovde upoznamo ljude. To je zato, sto nisi koristio full RGB spektar nego Limited na 1060. A to je opet tvoja greska. :)
 
Šta ću, nisam ni znao da tako nešto postoji u Nvidija control panel-u. Nije mi jasno zašto im to nije uključeno po default-u???

Ali nisu samo boje u pitanju, već i oštrina prikaza. Sad uspevam da razaznam biljke koje mogu da se uberu i bez korišćenja DE. Kao i da razaznam iz veće daljine da li je rakun, jazavac, tvor ili bilo koja druga manja živuljka. O tome koliko su jasniji detalji na odeći, oružju i mnogo čemu ne vredi porediti.
 
Poslednja izmena:
Da li možeš opet da testiraš 1060 (ako nisi prodao kartu) pa da javiš da li je 100% bilo do toga?
 
Poslednja izmena:
i ja za ovo prvi put cujem. a to sam primetio kad sam presao sa ati 4850 na gtx 660. tada sam uglavnom samo lol igrao i neuporedivo ispranije je izgledao na gtx660 a i sad na 1060 isto...
 
^
Nisi jedini...Video sam to dok sam imao PS4 pa sam nesto podesavao sliku na TV-u,ali nikada nisam cuo da ta opcija postoji i za graficke karte!Probao sam sada i boje su nekako zivlje sada nego u Limited modu!Mada dok je dobrih ljudi koji su voljni da podele informacije svasta se nauci!
 
16-235 je opseg za filmove i filmski sadrzaj i to je limited a full je 0-255.

Procitajte malo temu obrada HD materijala na forumu.

Sa limited gubite najsvetlijih i najtamnijih 15 nijansi.

Najispravnije je nastelovati full za operativni sistem a program kojim se gledaju filmovi i serije nastelivati na limited.

Pored RGB ima i YCBCR 444 kod kojeg se dobijaju za nijansu drugacije boje.

Pogotovo se razlika vidi ako se koristi YCBCR 422 pa onda full RGB.

P.S. plus televizori imaju u opcijama ovu opciju pa jos ako je i na tv ukljucena i limited u sistemu onda je to katastrofa za igre.
 
Poslednja izmena:
U pravu je NastyB, AMD daje bolji image quality od Nvidia!
Pisao sam o tom ovdje ili je bio neki drugi forum, ne sjecam se vise.
To sam ustanovio onomad kad je gtaV izasao.
Posto uvijek imam dva ili vise PC u kuci, igarao sam gtaV na Nvidia i na AMD i primjetio losiji graficki prikaz, ne pricam o full range color i tim stvarima, to je uvjek nastimano i kalibrirano kako treba.
Vec je stvar i u samoj kvaliteti grafike, npr u gtaV oni kablovi od stuje, od bandere do bandere, na nvidi od trece bandere su vec nazubljeni a na amd od cetvrte, znaci pricam o udaljenosti i samom renderingu igre na gpu.
Primjetio sam to jer mi je bas upalo u oko. Onda sam bas radio komparacije i vidio da su i sjene losije na Nvidia itd.
Uglavnom Nvidia ima veci fps u igrama jer vara, lako je imati veci fps srozavanjem kvalitate prikaza, znam da ce me Nvidia pobornici sada napasti, al boli me tuki, ja znam sta znam i vjerujem sebi i svojim ocima.
Ko ima uslove nek istestira sam, ili nek i dalje nastavi zivjeti u neznanju i nvida maglom(bukvalno) na ocima.
 
Ati je imao bolji prikaz još od 9700 pro karte, ali sam ja oduvek mislijo da je u pitanju placebo. (ne ona grozna zapadnjačka grupa)
 
Zašto AMD nema konkurenta za 2080Ti (prave karte za rudarenje ili je nešto drugo u pitanju)?
 
Ne isplati im se taj segment tržišta očigledno. A i najvrv bi trošila prilično više od nvidia parnjaka (kao što i sad troše)

Ko ne pita za cenu, kupuje nv. I tako će biti još neko vreme. (ako amd ne izbaci neki zaista revolucionaran proizvod)
 
Poslednja izmena:
Da li možeš opet da testiraš 1060 (ako nisi prodao kartu) pa da javiš da li je 100% bilo do toga?

Staru 1060 sam stavio na računar na poslu, a to je mašina koja nije na internetu, pa ni RDR2 ne mogu da probam. Ali mogu da sudim po onome što imam na računaru. Kada sam namestio na full RGB istog trenutka sam video razliku. Ikonice življe, wallpaper postao osetno jasniji, a onda sam probao Disco Elysium i Skyrim, koje imam na tom kompu i razlika se videla u trenutku. I to ne mala razlika, već vidljiva na prvi pogled. Zaista ne mogu da shvatim da neko takvo podešavanje ne stave po default-u ili bar da nameste kao izbor prilikom instalacije drajvera. Neverovatno da je tako nešto gotovo nepoznato mnogim ljudima. Niko od mojih kolega takođe nije znao za to, a svi igramo video igre, sad koliko i kako, to je za drugu temu.
Eto, samo jedna (ali velika) stvar kojom su krljavi Adrenalin drajveri bolji od Nvidijinih. A koliko su loši Radeon drajveri govori to da profesionalci sa YT koji vole njihov hardver više ne mogu da preporučuju njihove karte zbog užasnih drajvera.

Uglavnom, sad mi žao što nisam probao RDR2 na 1060 sa RGB podešavanjima, čisto da vidim kako izgleda. Ni najmanje ne žalim (naprotiv) što sam uzeo 5700XT jer sada sam opet krenuo iz početka i, ne mogu to da opišem, kao da je igram prvi put, tolika je razlika u detaljima (koje sam možda mogao da vidim i sa 1060). Ili makar Witcher 3... :sceptic:
 
Auuu... koliko je ovde gejmera, sto je igralo igre sa ocajnim bojama :D :D :D

Pa ljudi, to se prvo namesta posle instaliranja drajvera :D
 
Ako je monitor povezan preko DP-a ne baca na limited po default-u, iz nekog razloga to radi samo sa HDMI konekcijom.
 
Slazem se sa tim da je AMD oduvek imao kvalitetniji prikaz, jos dosta ranije je imao mnogo kvalitetniji 2D prikaz od Nvidije koji su vremenom smanjili tu razliku, pre je bila bas ocigledna, mada i dan danas je AMD tu bolji, to kazem ja koji sam na Nvidiji, ali sam prelazio iz tabora u tabor svake godine.
 
Pa ljudi, to se prvo namesta posle instaliranja drajvera :D

Kako da "namestiš" nešto što ne znaš ni da postoji??? Evo, kontaktirao sam još dva-tri ortaka koji imaju Nvidija karte nijedan od njih nije imao pojma o tome. I oni su bili itekako iznenađeni.
 
A *mjau**mjau**mjau*, ja to odavno znam.
 
Od epiloga sam se lepo združio sa Pinkijem... bio mi je verni pratilac u tumaranju mapom za ovim ili onim... I onda proklete domine! Zakockala se *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*, a Pinky ostao na šinama... Dok sam nasvirao 3 uzastopne pobede na dominama, od Pinky-a ostalo samo sedlo!

Ajd, šta ću gde ću, odem do štale... kad ono tamo reinkarnacija Pinky-a... 'ajd nazovem ga Phoenix, zbližimo se malo. Pustim ga u cine mod da ide do destinacije, odem pod tuš, vratim se... kad ono i ja i Phoenix krepali... od ko zna čega...

Ostadoh bez imena za konja!
 
Znate ono verovanje da se deca ne krštavaju dok nemaju 40 dana? Mislim da ću i ja tako sačekati koj dan da vidim hoće li da se zalebi ovo kljuse :) . Još 2 zverke mi ostale za Hunting :) Ajme izgleda da se bližim kraju.
 
Kakva grafika, kakav gameplay :)

Radi kao podmazana na 5700 XT sa najnovijim drajverima i podesavanjima sa HW Unboxed kanala, nikakvih dropova, a prelepo izgleda.

Igra je remek delo, vidi se i posle 30m igranja :)
 

Pa, izgleda da AMD u hardverskom odeljenju ima vrhunske inženjere, ali u softverskoj diviziji kao da im volonterski rade priučeni studenti prve godine elektrotehnike na praksi.

Ja sam iz iskustva sa ranijim RADEON karticama BIO SIGURAN da će mi njihovi drajveri kidati živce, ali, eto, kad naiđe ovakvo parče hardvera po razumnoj ceni kod nas (što u 99,99999% situacija nije slučaj), jednostavno nisam mogao da odolim. Ali za ovih nedelju dana koliko imam ovu kartu nisam imao nijedan problem od ovih koje je naveo ovaj lik sa videa (usput, ima Vega 64 karticu, NAVI je druga arhitektura). Imam instaliran RDR2, GTA V, AC ODyssey, Witcher 3 i Shadow of Tomb Raider i APSOLUTNO JEDINI problem koji meni lično prave drajveri je to što se ne vidi početni deo RDR2 (ono kad se stavljaju meci u dvocevku, pa izađe Rockstar logo, pa onda oni akreditivi i gluposti...) nego samo crn ekran i potrebno je par Alt+Tab pritiskanja da se pojavi sve kako treba. Ali to mi nije problem, jer u igri sve funkcioniše perfektno - nema stutteringa, niti probijanja tekstura, niti bilo kakve nelogičnosti koje su krasile ranije drajvere (igrati GTA V na R9 270X je bilo mučenje zbog nestajanja tekstura).

Par dana pre nego što sam dobio 5700XT testirao sam moj "blower-style" 1060 i cifre su bile takve da mi je temperatura čipa išla do 83, memorije i do 88, a VRM se grejao i do 70 stepeni. I sve je normalno radilo dve godine. Ako izuzmem JUNCTION TEMPERATURE, 5700XT čip nije prešao 80 stepeni, memorija se greje maksimalno do 85, dok se VRM takođe greje do oko 70 stepeni. Ovo su maksimalne temperature koje traju par sekundi, prosečne su dosta manje. Da, vrelo je, ali šta se to mene tiče, prodavac mi je dao garanciju na dve godine i nije moje da razmišljam da li će to raditi ili ne.

Ali svi ti problemi padaju u zaborav kad povedeš Artura na Ultra podešavanjima u 60 sličica u sekundi (monitor ne može više). Ili kad sa Majklom, Trevorom i Frenklinom špartaš Los Santosom u punom, šljaštećem sjaju. Kad su boje Velena tako izražene da i Crookback Bog ne izgleda sumorno, a poterati Laru kroz Peruanske šume na MAX podešavanjima je vrhunski vizuelni plezir. Jedino na AC Odyssey ne vidim nikakvu razliku od ranije.

No, RDR2 je i bio razlog da uzmem 5700XT. Postoje u igri neke tehnologije koje 1060 nije mogao da isprati - magla, dim, prašina koja se diže sa vetrom, neki efekti sa teksturama...jednostavno, ima mnogo tih sitnih, jedva primetnih detalja, ali kojih je dovoljno da imam osećaj kao da sam posle dugo vremena počeo ponovo da je igram. I dobar je osećaj.
 
Nazad
Vrh Dno