Šta je novo?

Android (TV) multimedia uređaji (box-evi i stick-ovi)

Baš se ovih dana zezam sa dosta uređaja, pošto su odjednom svi oko mene rešili da se "digitalizuju". Ponovo sam potvrdio da ukoliko ne koristiš box kao neku zamenu za PC ne postoji nijedan razlog za običan Android u odnosu na AndroidTV.
Toliko se brže koristi, za to malo za šta se koristi, da to nije uopšte uporedivo. Opet, ako ti treba mobilna EON aplikacija ili neka obična android aplikacija tipa browser, Gmail, GMaps, GEarth, neka torrent app... onda razumem biranje mogućnosti naspram komfora i brzine. Ukoliko ti uređaj treba samo za YT i stream (online i Chromecast), onda, bez dileme, AndroidTV je bolji izbor.

Nego da iskoristim ponovo priliku, da li mobilna EON app može da se ubudži na AndroidTV box? Dovoljan mi je i odgovor, može, ne može... da znam da li da kopam dalje.

Drugar kupio X96 Max pošto je insistirao na 2 god garancije kad ono ispade da je neki hibrid Android. Sve je u običnom Android modu, samo EON ga prepoznaje kao mobilni uređaj!? Problem je u tome što čovek nema u paketu TV šifru već samo za mobilni...
 
Poslednja izmena:
O kakvoj brzini pricamo?Komforu?Sta je to brze, lepse,prijatnije za upotrebu na android tv vs android?Kakva je razlika u youtube(mogu obe apk na klasicnom androidu radi i cast)?Radila je starija verzija eon apk......
 
I ja se pitam...
ATV je toliko retardiranih ograničen da je to smešno a sve to d Abi ga prilagodili daljincu sa kursorskim tasterima

Sent from my Mi A3 using Tapatalk
 
Mislim da sam bio dovoljno jasan ali ajde još jednom. Ako hoću da pustim film/seriju preko Kodi, Stremio, video preko YouTube ili neki TV program preko EON, uradiću to neuporedivo brže na uređaju sa AndroidTV verzijom, čak i na Fire Sticku koji nije ni predviđen za te aplikacije. Običan Android box, ne može to da dostigne bez obzira da li koristim air mouse ili običan PC miš. Jedino, u slučajevima ukucavanja dugačkih komandi ili naslova, zafali qwerty ali to je ekstremno reko a i na AndroidTV može da se konektuje neki ulaz sa tastaturom. U stvari, najbolje je to opisati kao kucanje sms-a na starim telefonima sa fizičkom tastaturom i to na onoj alfanumeričkoj. Većina je brže kucala na njima nego na ovim full qwerty "nacrtanim” (uvežbani su mogli i "iz džepa" da pošalju poruku). Tako i ovo, jeste osakaćena verzija ali za ono za šta je namenjena, TV upotreba, ne prvenstveno nego jedino TV upotreba, jednostavno je lakša i brža (što znači komfornija).
Naravno, i ranije sam to napisao, ako koristiš box kao zamenu za PC (vesti, mape, torrent, browser) onda razumem opciju uzimanja običnog Androida, Ovako kako ja koristim, a računam i većina drugih, AndroidTV je komforniji i izbor vrste uređaja se svodi na to za koji vrstu EON app imaš šifru.
 
Poslednja izmena:
Ja ne znam za šta vi koristite tv box pa vam je Android TV ograničen. Ja za Youtube, Kodi, Netflix, IPTV, i sl. i ne nedostaju mi nikakve 'napredne' funkcije. PC služi kao PC, telefoni rade svoje, a tv box je tv box, prost media plejer.
 
Na ovom forumu se, sad već godinama, pišu teške besmislice na temu "Android TV vs. Full Android" na TV boxovima... Kao Android TV je brži, lepši, lakši za korišćenje itd.

- Sviđa ti se više Android TV Home interfejs, tj. njegov Launcher sa banerima? - Pa instaliraj na Full Android neki ATV Launcher, pobogu!
- Sviđa ti se kod ATV-a što ne moraš da koristiš Air miša, već ti je jednostavnije kretanje kursorskim tasterima na običnom daljincu? - Pa to sve isto tako radi i na Full Androidu! Ne moraš da koristiš Air miša, ako nećeš! Isključuje se jednim klikom, tj. već je isključen ako ga nisi koristio nekoliko sekundi!
- Sviđa ti se više YouTube aplikacija za ATV, od one za Full Android? - Pa instaliraj YT za ATV na Full Android! Kakav je to problem?!
- Sviđa ti se što na ATV nemaš Status i Navigation barove gore i dole na ekranu? Pa sakrij ih u Full Androidu!
- Itd.

ATV generalno ima samo dve prednosti u odnosu na Full Android:

1. Taj Google Cast ili kako se već zove, koji u suštini ne služi skoro ničemu, jer koji će mi kastovanje iz neke aplikacije sa telefona isl. na TV box, ako mogu tu istu aplikaciju da instaliram na TV box.

2. Tu licencu za Netflix (i za šta još beše). Ovo je objektivno jedini razlog da se razuman čovek opredeli za kupovinu ATV-a, ako mu box treba i za Netflix... Mada, u suštini, nema mnogo razloga za plaćanje Netflixa, barem za sada i barem u Srbiji isl, kada sve to postoji za gledanje i besplatno.

Ove dve prednosti ATV-a se plaćaju, uračunate su u cenu boxa pri kupovini. A podrazumevaju i nemogućnost Root-ovanja Androida, što onda znači bezbroj nedostataka.

Na ATV-u ne možeš da koristiš aplikacije kojima treba Root. Brdo ostalih aplikacija ne mogu da se instaliraju na ATV. Još jedno brdo mogu, ali ne rade kako treba. U ATV-ima je pola sekcija u Android setinzima posakrivano. Na ATV-u ne postoje Widget-i. Nema Status bara u kome se može namestiti, pa čitati mnogo korisnih informacija. Air miš se može koristiti polovično...

Osim dve, uslovno rečeno "prednosti" (Cast i licenca), sve ostalo je na strani Full Androida. Full Android je Full Android, ATV je osakaćeni Android. Na Full Android može sve da se instalira i da radi, na ATV ne može pola stvari, a osim ove dve prednosti, ne postoji još ni jedan obrnut slučaj.

Lično sam kupio jednom u životu ATV box (MiBox3, kao bio tada jeftin, pa ajde kao da vidim kako to izgleda). Nikada to više neću uraditi, jer ne postoji apsolutno ni jedan razlog.
 
Pisem brisem pisem brisem i odustah.
Nalupetao si se za sve pare i ostao ziv.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
 
Pa uporno ti pišem, šta me briga i za root i za widgete (koje ni na telefonu ne koristim) i za osakaćeni Android kada sve što mi treba ima i radi bez greške i lakše i brže se koristi. Nijedan airmouse, a ni fabrički daljinac ne radi (u običnom kursor modu) ni blizu brzo i precizno kao ovi bt daljinci što se dobiju uz ATV box (probao više i jednih i drugih).
Mada mislim da džabe pišem. Da ne bude da sam ograničenog pogleda, po tvom opisu korišćenja, siguran sam da je običan Android (za tvoje potrebe) bolji izbor. Za onoga ko bi samo da gleda online video sadržaj AndroidTV je prava stvar.
I da dodam, Chromecast je meni odlična i potrebna stvar. Još jedan plus za (original) AndroidTV uređaj.
Evo, upravo drndam drugarov X96 Max i razmišljam se, kako si se zaj... Muka mi da ga koristim. A uzeo ga je samo zato što ima sa 2 godine garancije.
Trebao je lepo Mecool KM9 za manje pare (bez garancije) i pesma.
 
Poslednja izmena:
^

O čemu ti, čoveče, pišeš?!?! O kakvoj "brzini"?! Da li si nekada imao box sa Full Androidom?

Hoćeš ATV Launcher? - Pa instaliraj ga u Full Android! Hoćeš ATV Keyboard? - Pa instaliraj je u Full Android! Nećeš da koristiš Air miša u Full Androidu? - Pa ne moraš. Baci ga u đubre ili samo nemoj da uključuješ funkciju! Hoćeš YT za ATV na Full Androidu? - Pa instaliraj je! Hoćeš Spotify za ATV na Full Androidu? - Instaliraj ga! Hoćeš EON TV? - Instaliraj ga!...

... Hoćeš BT daljinac na Full Android boxu? - Pa poveži ih BT konekcijom, pobogu! Svaki box ima BT! "Dobio" si BT daljinac uz ATV box? Pa nisi ga dobio, već si ga kupio, platio si ga. Kupi obaška takav isti i koristi ga na Full Androidu!

Full Android možeš, ako hoćeš, podešavanjima i instalacijom ATV aplikacija namestiti da 100% sve izgleda i radi kao ATV. I to tako da uopšte ne može da se ustanovi da je to Full Android. Obrnuto ne može!
 
Mrle lepo sve objasnio [emoji2960]

Ako se vi ne trudite da shvatite to je nešto drugo.
Mnogo stvari jednostavno ne može na ATV
Dovoljno je da otvorite playstore i vidite razliku.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
ne mogu da zamislim nijednu situaciju u kojoj je daljinac sa kursorima bolje resenje od air mouse...imam smart tv na kome youtube pustim jednom godisnje jer me smori setanje kursorom...na boxu odgledam dva klipa dok stignem do yt na tv-u...moze nekom to da se svidja ali nemojte pricati da je to brze i komfornije jer prosto nije...
 
Ne razumeju oni to jer je njihova perspektiva drugačija...

Ja koristim klasičan android i ako za moj box postoji i ATV

Imam desktop sa widgetima kroz koji se krećem kursorskim tasterima na airmouse, nema tu ništa sporo brzo je ko munja.
Sve aplikacije kroz koje mogu tasterima (kao kodi) idem tasterima, ali čim treba nešto da se "pipne" ili ukuca airmouse je na Klik daleko.

Uz sve to u status baru sve vreme vidim brzinu neta,i temperaturu procesora ili šta god hoću da vidim...

Sent from my Mi A3 using Tapatalk
 
Da zamisli...koriste sistem koji se zove Android TV na pazi sad molim te bezobrazluka...televizoru.
Koriste Eon TV,placaju Netflix ili tako nesto za sta je taj sistem i namenjen.
Omg zamisli neki se usudi i da koristi cak i Chromecast!
Koriste npr daljinski upravljac i pazi sad neverovatno cak i voice search :)
Zamisli bezobrazluka ne koriste widgete,ne zanima ih temperatura procesora,nemaju instalirane mape,viber torrente i ostale napredne opcije koje vi koristite


2 totalno razlicite grupe korisnika sa razlicitim potrebama i besmisleno tupimo zube jedni protiv drugih kad ocigledno imamo razlicite paterne koriscenja nekog uredjaja iz fotelje.

P.S godina 2025
Dobar je ovaj toster kupljen u tehnomaniji fino tostira hleb al bezvese skroz ne radi mu gps dobro i baguje kad hocu da twitnem sa njega.Instaliracu mu custom rom pa mozds bude mogao i viber da se instalira...

Babe i zabe...

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
 
Naravno da je drugačija perspektiva. Zašto bih pobogu gledao brzinu neta i temperaturu procesora!? Šta će mi widgeti na boksu? Instalirao sam 5-6 aplikacija koje koristim dok sam podešavao boks i posle zaboravio da postoji play-store. Sve za šta mi treba boks radi bez ikakvog dodatnog majmunisanja, služi kao najobičniji media plejer, ne kao kućni pc.
 
Naravno da je drugačija perspektiva. Zašto bih pobogu gledao brzinu neta i temperaturu procesora!?.
Pa i ne moraš...
stvar je u tome što vi to i ne možete


Ovo me podseća na jednog mog prijatelja kada smo išli zajedno na more i pričamo posle:
-jel ste palili klimu nije bilo mnogo vruće?
-nismo, mi ni nemamo klimu [emoji23]

Sent from my Mi A3 using Tapatalk
 
Meni je najbitnije da radi Eon (i da uredjaj nije totalni krs-tj, da je podrzan i 3rd party romovima i aplikacijama), da li ce raditi na Mi Box S ( samo smart app ili i mobilna)koji sam kupio ili da gledam neki drugi i koji?
 
Pa i ne moraš...
stvar je u tome što vi to i ne možete


Ovo me podseća na jednog mog prijatelja kada smo išli zajedno na more i pričamo posle:
-jel ste palili klimu nije bilo mnogo vruće?
-nismo, mi ni nemamo klimu [emoji23]

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Da mi je to bitno kupio bih neki od gomile kung-fu igračaka koji se pominju na temi na kome moram da pratim temperaturu da vidim da li treba da menjam hladnjak, i pratim brzinu neta jer je kinez uštedeo na anteni. Ovako me te stvari zaista ne interesuju. Ni klime mi ne prikazuju temperaturu u sobi, patnja...
 
ne mogu da zamislim nijednu situaciju u kojoj je daljinac sa kursorima bolje resenje od air mouse...imam smart tv na kome youtube pustim jednom godisnje jer me smori setanje kursorom...na boxu odgledam dva klipa dok stignem do yt na tv-u...moze nekom to da se svidja ali nemojte pricati da je to brze i komfornije jer prosto nije...

To je bila i moja reakcija kada sam prešao na AndroidTV uređaj. Posle kratkog navikavanja shvatio sam šta mi više leži. Takođe sam isto pomislio i za osakaćen GPlay. Isto važi, kada sam shvatio da ono što koristim ima na njemu, ni to mi više nije smetalo.
I da, imao sam ranije, dok nije ni postojao AndroidTV (obične Android boxove). Još dok su bili oni obični jednoglavi stikovi. Imam ih i dan danas i svaki put se smorim kada ih koristim (govorim naravno o novijim uređajima). Sigurno ću brže završiti posao sa kursor bt daljincem EON boxa ili Fire Sticka, glasovnom komandom ili komandom sa telefona nego sa bilo kojim airmouse a imam 3 različita modela.
Jedino bi brže kucao adresu nekog addona u Kodiju ali i to se radi jednom u dosta vremena, ako uopšte i tada. Skinem zip i ćao.

Meni sad da uštelujem nov box, Kodi sa 2 addona, Stremio, MX Player (zbog prevoda na Stremiu), titlove, EON, Send files to Tv i eventualno Aptoide, treba 20ak minuta. Bez obzira što neke od tih apps i addonovi naravno nemaju na GPlay.
I to je to, peri, deri... to je ono što mi drugi traže da im instaliram. Niko ni ne pita za druge apps, root ni ne znaju šta znači.
Opet naravno da ima vas koji tražite više i to je sasvim ok. Samo nije u redu što bacate blato na nas ostale.
 
Poslednja izmena:
Pa znaci ipak ti treba

Aptoide, Send files to TV, YT, MX Player, Kodi, Tunein a nema ni svega na playstore pa se moras snalaziti prebacivati fajlove i sl...

I zaista koristis youtube TV?
Klikces sa daljinskim ili klikces po telefonu?:d

da ponovim ja isto sve radim kursorskim tasterima na daljinskom, ali nema potrebe da se mucim i prebacujem fajlove.
 
Poslednja izmena:
Napisao sam eventualno Aptoide, ja ga ne koristim ali neko hoće na primer Google Earth da gleda zavičaj. Meni ne treba. I da, ovo ostalo što sam naveo instaliraću brže na Android TV box nego na običan Android box, bez preuveličavanja. Ti to zoveš snalaženje ja zovem instaliranje. Sećaš se, pominjao sam, to je ono što radiš jednom i gotovo. Isto kao da kažeš za addonove za Kodi i Stremio da je snalaženje jer Google to nije tako zamislio kada je pravio Android. Posle toga sledi korišćenje o čijoj brzini i lakoći govorim sve vreme.
YouTube, nećeš verovati, kažem u daljinac i ono izađe na ekranu. Ili samo kastujem sa telefona na kojem takođe koristim glasovnu pretragu, što je opet brže nego kucanje u qwerty airmousa
Veoma si isključiv, a to ti baš nije vrlina.
Čovek se uči dok je živ. Kad nisam u pravu ili kad naučim nešto novo priznam to bez problema i ovo što pišem pišem na osnovu svog iskustva. Probao sam dosta uređaja i vidim šta mi odgovara za moje potrebe. Razumem da tebi odgovara nešto drugo i ne pokušavam da te ubedim da je ovo prvo bolje ali da je lakše i brže za svakodnevno korišćenje boxa, jeste.
Naravno da ovo diktiram u telefon, ne koristim tastaturu (dodam samo znakove interpunkcije na kraju). Ti me podsećaš na ove moje drugare, koji kada vide da tako diktiram, ili radim slajd prstom po tastaturi dok "kucam" poruku, gledaju kao da su videli osmo svetsko čudo.
 
Poslednja izmena:
Eo npr ja koristim Youtube TV sa glasovnom pretragom. 99% nadje ono sto mi treba iz prve xD

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
 
Što se tiče beelink gt king, posle par dana upotrebe mogu da kažem da sam apsolutno zadovoljan kupovinom. Radi nestvarno brzo, ogromna razlika u odnosu na s905x. EON ATV radi potpuno fluidno sa uključenim naprednim animacijama, stream kreće skoro trenutno, nema onih neprijatnih pauza. Kodi isto, podiže se za par sekundi, hbo go, elementum, sve radi neuporedivo brže nego na starom boxu, nisam ni znao da to može tako da radi. [emoji16] Ubo sam mu logitech m&t komplet, milina za surf u dnevnoj sobi na tv-u, otvaranje sajtova, prebacivanje između tabova, sve fercera bez onih neprijatnih pauza.
 
Da mi je to bitno kupio bih neki od gomile kung-fu igračaka koji se pominju na temi na kome moram da pratim temperaturu da vidim da li treba da menjam hladnjak, i pratim brzinu neta jer je kinez uštedeo na anteni. Ovako me te stvari zaista ne interesuju.

Ako u Full Androidu hoću Widget ili informaciju u Status baru o DL/UL brzini, CPU Temp/Usage isl. - ja ću to instalirati i koristiti. Ako neću - nikom ništa, neću ni instalirati i to je to. Taman da je Bakara jedini čovek na planeti koji to koristi - to je samim tim prednost u odnosu na ATV... A to što te mogućnosti uopšte ne postoje u ATV, pa taman da ih baš bukvalno niko na celom svetu ne bi koristitio - to po nikakvoj logici ne može biti prednost u odnosu na Full Android.

Meni sad da uštelujem nov box, Kodi sa 2 addona, Stremio, MX Player (zbog prevoda na Stremiu), titlove, EON, Send files to Tv i eventualno Aptoide, treba 20ak minuta.

Prošle godine sam prodao stari Minix (X8-H+) i kupio novi (U9-H)... Oba Full Androidi, je li.

150-200 instaliranih aplikacija, igrica, Xposed modula itd, sa svim podešavanjima na koje su potrošeni sati i dani, sam prebacio sa Titanium-om u nekoliko klikova mišem i za otprilike toliko vremena. Na ATV-u - onako jednu po jednu aplikaciju, pa u nekima po pola sata nameštanja setingsa i npr. addona u Firefox, Kodi isl. - bi mi za takav poduhvat trebali dani (na stranu to što tu pola nečega ne bi radilo u ATV-u).

A tebi bi istih tih 20ak minuta, ili koliko god da je, bilo potrebno da ušteluješ te iste aplikacije u nov box sa Full Androidom, jer je sve isto.

Eo npr ja koristim Youtube TV sa glasovnom pretragom. 99% nadje ono sto mi treba iz prve xD

YouTube TV sa glasovnom pretragom postoji i radi u Full Androidima. Ako neki Full Android box nema YT sa glasovnom pretragom, to samo znači da je on nema, a ne da je glasovna pretraga nešto što ekskluzivno postoji samo na ATV (kao što su to Google Cast i licenca za Netflix). I daljinci sa mikrofonom, Air ili obični, rade u Full Androidu, je li.

---

Pišete ovde već godinama stvari o kojima dosta toga ne znate, pogrešne, površne, poluinformacije... I samo dovodite u zabludu ljude kojima je ovo totalna nepoznanica i koji npr. kupuju prvi box u životu.

Dakle...

Zaključak:

Android TV OS ima samo dve prednosti u odnosu na Full Android OS - taj Google Cast i tu licencu za Netflix. Sve ove ostale "prednosti" o kojima se na ovoj temi piše godinama - jednostavni Launcher sa banerima, komfor korišćenja običnog daljinca, BT daljinac, ATV aplikacije... i šta još sve ne - sve to potpuno isto (može da) radi i izgleda i na Full Androidu.

Prednosti Full Androida, u odnosu na ATV, ima milion. O tome se uopšte ne isplati pisati.

Haug.
 
Bravo presao si igricu...

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
 
^

Besmisleno, glupo, neduhovito... Tosteri, hleb?!... Jednom rečju, od tebe - očekivano.
 
@mrle
Kad već pominješ Minix-e, koristio sam Minix X5 pre ohoho godina tako da sam itekako upoznat sa prednostima i manama običnog Androida.
 
Eto kako se ljudi podele oko iste stvari koju vole, samo da li je dlaka levo ili desno [emoji16].
Bespotrebno.

Послато са уз помоћ ТT
 
I mislis da vecina nas to sve koristi na boxu!? Pa ne treba mi launcher uopste. Dovoljno bi mi bilo da na daljincu imam 3, 4 programabilna tastera za ulazak u konkretne aplikacije... ne trebaju mi widgeti, ne treba mi root... treba mi samo da sto pre pusti video na YT, da sto pre castuje slike i video sa GPhotos, da sto pre pustim film ili seriju preko Kodija (Stremio ne znam ni zasto imam, mada dobar je i on) i da sto brze koristim EON. Deo sekunde kasnjenja u odzivu za mene je sad iritirajuce, kao da uzmem u ruke 5 godina star telefon.
Sve ostalo van navedenog mi je popuno nepotrebno. Tebi nije i ok, nemoj da nas ubedjujes da svi moramo to da imamo.
Sto se tice glasovnog unosa i daljinaca, mozda postoje neki skuplji, bolji... ali ove sa kojima sam se ja susretao, ne mogu ni da prismrde klasicnom ATV BT daljincu.
 
Poslednja izmena:
Drugari, nabavih Android box ali nemam iskustva sa njim. Namestio sam par addonova za filmove i to radi ok. Instalirah mobdro da vidim kako radi sport klub, radi ok ali je slika loša. Probah preko nekih preporuka sa googla da instaliram neki live tv Serbia addon, ali to kod mene ne radi. Ima li kakva free varijanta za sport klub? Samo mi on treba, ne trebaju mi ostali kanali.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
 
Što se tiče beelink gt king, posle par dana upotrebe mogu da kažem da sam apsolutno zadovoljan kupovinom. Radi nestvarno brzo, ogromna razlika u odnosu na s905x. EON ATV radi potpuno fluidno sa uključenim naprednim animacijama, stream kreće skoro trenutno, nema onih neprijatnih pauza. Kodi isto, podiže se za par sekundi, hbo go, elementum, sve radi neuporedivo brže nego na starom boxu, nisam ni znao da to može tako da radi. [emoji16] Ubo sam mu logitech m&t komplet, milina za surf u dnevnoj sobi na tv-u, otvaranje sajtova, prebacivanje između tabova, sve fercera bez onih neprijatnih pauza.
Još da mu radi Netflix 4k, pa da ga ubacim u dnevnu sobu... :(

Sent from my MHA-L29 using Tapatalk
 
Nazad
Vrh Dno