Šta je novo?

AMD Ryzen 3000

avx2 256bit (+fma3, fma4 takodje ubrzani) i dupliran l3 cache rade posao. Sto je najzanimljivije pod avx opterecenjem 3700x je po perf prisao 9900k, a potrosnja 50% manja. Ok su procesori. Ko stedi neka gleda 1/2 seriju, a ko ne mora - 3 je skroz ok prica u poredjenju sa intel. Amd ponovo unistio sve cpu intela sem par topova, koji su ostali za pro gaming.
 
@eric
Ima logike u tvom razmišljanju, ali nema svako budžet kao ti niti može da menja kada god poželi.
Moguć scenario:
2020. izađu igre koje jedu cpu, ti si brate bacio pare na 9900k ili 8700k, dok ja kupovinom 3900x nisam. Tebi to bacanje nije problem, dok za 99% ljudi jeste.

otkud ti ovakav zakljucak? :)
pa 3700X ce da kosta slicno kao 8700K plus su krstene ploce za ryzen cak i skuplje. to sta bi bilo kad bi bilo me ne zanima, ako cemo tako onda mozda 2020 vise ne bude ni planete zemlje a svakako nece igre i ostali softver poceti preko noci da koristi sva jezgra. posebno je diskutabilno sta za nekoga znaci bacanje para, ja se trudim uvek da svoje pametno potrosim.
ok, evo i malo streaming poredjenja:
https://youtu.be/QZAqV6yo2vo?t=656
 
Poslednja izmena:
@vatro
Skinu, očiste, stave novu pastu, zaleme ponovo. Profi momci rade. Samo ne znam ko tačno radi. Ima nekoliko momaka ovde, samo ne znam imena.

@gulfi
Biće to još 5% gore za max klok. Ja čekam septembar, taman da ispeglaju, uzimam x470 taichi ili gaming 7 ili pak cross. Moram dobro da guglam pred kupovinu.

@eric
GTA 5 hahahaha
*mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* neoptimizovano
Krštena ploča je 200e, sam vrh x470 ponude. Nije ti AMD Intel, ne moraš x570 da uzmeš.
Ne znam da li si pratio, ali nisi svestan koliko je ovaj lik dobijao procesora od Intela. Svaki poklonjeni Rig, Intel pokloni. Ja sam bezmalo svaki njegov video pogledao. Nije ti on merodavan nimalo.
 
Poslednja izmena:
a još uvek nema na sajtu da se skine official bios za ploču na kojoj je testirano.

Hm, ako je ono tvoja slika, vidi se da je i dalje stara AGESA.

Jako, jako je čudna stvar oko toga. Gigabyte je izdao pre par dana, doduše gledao sam samo jednu ploču, dok ti i dalje čekaš MSI.

Plus je ASUS ubacio nešto, zbog čega je TheStilt poludeo. :D
 
Poslednja izmena:
Biće i Taichi X570 na testu. Očekujem sve naj od nje.

Nisam kačio slike, ali poslednji bios što smo dobili smo flešovali. Izlaziće često u skorije vreme.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
 
Jel ovde neko postavio link za yt na kom su poredjeni ryzen 5 3600x i i7 8700k, gde su egal (uglavnom gaming)? nije bio i7 na 5ghz, jedino u nekoj sintetici gde je amd opet pobedio ili su bili egal :D
svakako intel izadje skuplje, a ako se zeli intel na 5ghz onda izlazi duplo skuplje (skuplja ploca, kuler), dok ryzen teras na b450 od 100e.
 
Jel ovde neko postavio link za yt na kom su poredjeni ryzen 5 3600x i i7 8700k, gde su egal (uglavnom gaming)? nije bio i7 na 5ghz, jedino u nekoj sintetici gde je amd opet pobedio ili su bili egal :D
svakako intel izadje skuplje, a ako se zeli intel na 5ghz onda izlazi duplo skuplje (skuplja ploca, kuler), dok ryzen teras na b450 od 100e.

 
Poslednja izmena:
@anarki1302
naveo sam kao primer jer sam na taj kratki striming test prvo naisao. evo jednog lepog testa od coveka koji je skroz nepristrasan i volim da ga pogledam:



ne mislim nista lose, hteo sam samo da kazem da novi ryzen nije uzpeo bilo cime da me kupi i ne postoji ni jedan jedini razlog da ga sada odaberem kada bih izdvojio recimo oko 350e za cpu.
znam takodje da ima jeftinijih ploca ali bih uzeo nesto iz vrha ponude kao sto sam i do sada radio a plasim se da x570 nemaju nista zanimljivo da ponude sto bi opravdalo novac, narocito neka itx izvedba.
 
Poslednja izmena:
Mislim da će biti dobrih ITX ploča, biće zanimljivo videti to.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
 
ne zurim nigde tako da cu da sacekam i njih. ali i mene plasi onaj mali zli chipset ventilatorcic :)
 
To je najviše zbog 12/24 procesora, za 8/16 to nije neophodno.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
 
ne zurim nigde tako da cu da sacekam i njih. ali i mene plasi onaj mali zli chipset ventilatorcic :)
Kad se to batalilo, ti drndavci na plocama ? Zadnje sto se secam da su ga imale neke Socket A ploce.
 
@eric
Gledao sam. Slušaj šta kaže na kraju, da je ostavio vcore na auto i da je godlike stavio 1.5v, što samo može da dovede to pada performansi. Nije ovo zrelo još uvek, niti je on dobro testirao. Izračunao je 16%, što je opet ok, iako po meni nije lepo odradio test. Nije više 25%, kao što je 2700x kaskao.
I tih 16% se topi pri većim rezolucijama.
Imaš i techp test takođe, koji govori da je mnogo manja razlika. Mada ja nikome ne verujem. Najviše bih voleo da neko sa foruma to uporedi, 20 igara i to je to.
Nekada je Space to radio, Nikolas takođe, ali koliko vidim, prošla ih volja.

EDIT: https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-9-3900x/15.html
Mislim da je ovo stock vs stock.
Ja prezadovoljan u svakom slučaju.
 
Poslednja izmena:
@Uriel
pa tako nekako. meni se svakako ne svidja sto je tu i takve ploce bih zaobisao.
u svakom slucaju cekam da se prasina slegne a nije mi ni hitan apgrejd ali nakon svega sto sam video naginjem i dalje ka intelu.

@anarki
ma ok, jasno, sacekacemo da sve "sazri".
hteo sam samo da ispratim za pocetak sta ce biti od svega ovoga jer su svi krenuli da se gadjaju silnim ciframa i laganim klokovima od preko 5Ghz pa rekoh sto da ne uzmem jedan ryzen.
drago mi je da si prezadovoljan, ja nisam :)
povlacim se do daljnjeg da ne bude da flejmujem.
 
Poslednja izmena:
...u kom je rangu integrusa na Ryzen 5 3400G?
 
@eric
Opusti se, samo diskutujemo, niti troluješ niti flejmuješ.
5ghz je čista glupost, znao sam da od toga nema ništa još pre 6 meseci, nego nisam hteo da kvarom hype. Skok sa 4.2 na 5ghz, a nezreli 7nm. Mnogo je to za očekivati, kao što reče Gulfi, možda sledeća serija, mada i to teško.
 
Sledeća serija može da ima skok do 200mhz, moje mišljenje. Daleko je 5ghz, ali sa ovom efikasnošću nije ni neophodno. Na 4.5ghz ovi procesori lepo šiju.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
 
Druze niko nije ocekivao skok na 5ghz, ali da 3600 ne moze za sva jezgra da ode bar na 4,5 to u 7nm nisam ocekivao.
Veci dobitak je bio prelazak za 14 na 12 nm!!!
 
Уф, слатке муке. Израчунао сад колико би ме коштало да пређем на АМД а да процесор буде р5 3600. Значи остало што сам склапао а да буде јефтиније а крштено, изађе на 72000 динара. Мислим да ћу ипак форсирати Интел. Генерално, нормалном кориснику не треба буџован од процесора. Ја ћу продати матичну и два процесора и узети Интел и5 8600к и ту ћу рупу да закрпим и има да ми траје јер ја нисам фанатик да ми све буде перфектно и да лудујем са оверклокингом. Ја признајем да је рајзен привлачнији због добрих перформанси за мање новца али за нас смртнике са мање пара, не одговара да купујемо све изнова. Ко има пара, може да се игра и да тестира.
 
Isto kao i R5 2400G

Jača, jer radi na većoj frekvenciji. :)

ali da 3600 ne moze za sva jezgra da ode bar na 4,5 to u 7nm nisam ocekivao.

Kaad se pogleda danas sve što može pogledati, može se videti da AMD gura lošije primerke u niži segment.

Veci dobitak je bio prelazak za 14 na 12 nm!!!

Ovo nema nikakvog smisla.

power-taskenergy-FIXED.png
 
srz problema i ranije lezao u core to core latenciji. Pa evo ja prvi imam 7820x i on u praksi pogotovo u igrama zbog te latencije je kao ryzen u igrama.
Kako nema veze ako je single core i multicore odnos bolji na 3700x od 9900k ? :D PA covek napravi ceo review,i na kraju pokusava da otkrije zackoljicu zasto ryzen ne moze da pretekne intel , covek koga prati ceo svet, ti brate gledas sliku kazes okaci test, pa ako pratis iole hardver , znaces odma po slici koga sam skrin-sotovo :D I znaces i koji je kanal i sve.

https://www.youtube.com/watch?v=oDVUdpcKZMA evo ti ceo review.

Naravno da znam o kome pricas, ali odavno sam prestao da pratim Stevicu, izlupao se pre nekoliko godina nesto o hladjenju procesora, ne secam se tacno sta, pa sam ga otpisao. Ali do sad je sigurno mnogo napredovao, kao sto sam ja mnogo nazadovao pa ne pratim vise sta se desava jer me u principu hardver vise ne zanima, stigle godine, izuzev sad posto mi je doslo vreme za upgrade. Koliko vidim, on je rekao da je latencija dobar deo problema sto je AMD kaskao, a ne srz problema. Ti si to banalizovao i sveo na jednu stavku. Evo ja mislim da je veci problem nizi radni klokovi kod ryzena (stock i OC posebno), jer da ryzen moze da ide jos 1GHz navise kao sto moze Intel, 9900k bi kostao 300e jer bi ga sedmica druge generacije tukla prakticno svuda.

"Kako nema veze ako je single core i multicore odnos bolji na 3700x od 9900k"

Ne znam sta ti to znaci, pa sam si rekao da je Stevica rekao da mora AMD da stigne Intel. Ja bih vise voleo da intel stigne AMD rezanjem cena, jer je 9900k 50% skuplji od svog novog AMD konkurenta, od kojeg je u principu brzi oko 5%.

Drugi najvazniji razlog sto su Inteli malo brzi je sto se aplikacije i igre uglavnom optimizuju i prave na Intel platformama. Tako da, latencija moze da dodje tek na trece mesto kao bitan faktor,mada bih da me tematika toliko zanima da se udubim u nju verovatno nasao jos neke stavke.
 
Poslednja izmena:
Mozda sam laik ali ajd, da nije potreban monitor koji će u igrama moći da refresuje sliku od 120 fps I više? Jer onda valjda pada sve u vodu ako se štedi na monitoru. Ako grešim, bez smejanja
 
@milan
Zavisi šta hoćeš, koje igre, koji nivo detalja itd.
Ja imam 144hz, igram samo cs go i to na 1280x960, tako da je meni i rx570 overkill.

Monitor od 120hz+ nije potreban, ali je poželjan. Sve zavisi od korisnika.

Kako si izračunao 72000?
3600 je 25k, ploča može i od 10k, 16gb dd4 ima za manje od 100e. Nepunih 400e sve zajedno.
Nov 8600k je 32k dinara, a može kod madjara za manje da se nađe, ali opet neisplativo. 3600 je daleko bolji procesor od 8600k.
Kada bi objasnio šta imaš, šta nameravaš da prodaš, koliko da uložiš, to bi već bila druga priča. Ovako samo nagađanja.


@dakula
Koga zabole na koliko radi ako ubija.
Ja bih voleo da rade ovako na 3ghz, što bi značilo manji vcore,manji TDP, manje zagrevanje i monstruozni IPC gain.
Ušlo vama mnogo u uši 5ghz i gluposti.
Klok za klok, AMD izuva Intel, što samo potvrđuje da je cpu urađen kako treba. Onome kome znači da mu u potpisu stoji 5ghz, ili da se hvali pred drugarima, uvek je tu furuna zvana Intel.
 
Poslednja izmena:
to all :) vise sam mislio u rangu tipa rx 560 ili 1050 -+ ?
 
@eric
Opusti se, samo diskutujemo, niti troluješ niti flejmuješ.
5ghz je čista glupost, znao sam da od toga nema ništa još pre 6 meseci, nego nisam hteo da kvarom hype. Skok sa 4.2 na 5ghz, a nezreli 7nm. Mnogo je to za očekivati, kao što reče Gulfi, možda sledeća serija, mada i to teško.

Ako je 5nm navodna granica do koje se još može ići, onda je 7nm pun pogodatak ... s obzirom da je bez regresije. Ostaje da se vidi što donosi 7nm+ UEV.
Nepostojeća OC margina pokazuje da su ispucali sve power managemnt trikove. Procesori su tunirani do max-a.
 
@Nes
-30%, negde čak i više u odnosu na 1050. I 560 i 1050 su bacanje para, kada ima rx570 ubica za 80-90e po oglasima koliko hoćeš.

@Ace
Ma tek 7nm++ će da bude oko 5ghz, a do toga neće doći, jer će da pređu na 5nm do tada.
Ne bih rekao da su tunirani, nego treba i sledeća serija da se proda. Kašičica brate moj, nije AMD više sitan i nebitan.
Pazi šta ti kažem, ali imaju oni sigurno bin 3900x na 4.8 da radi, nego neće da se ispucaju. Intel nema ništa, tako da oni pripremaju prelazak na 6nm, 5nm, a 7nm 5ghz stoji za svaki slučaj. Nije Lisa *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*, zna ona kako se prave pare.
 
Poslednja izmena:
Opet ja sa pitanjem sada kada je izašao 3600, dakle još jednom molim da mi neko kaze šta je pametnije / bolje.

Treba mi CPU za video render ( premier pro / after effects ) kao I za PS / LR. Overclock me ne zanima kao ni igrice dakle samo treba da radi kao mazga.

Pitanje r3600x ili r2700x ? ( otprilike podjednako radim render i obradu fotki )

Hvala lepo unapred [emoji106]

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
 
Nazad
Vrh Dno