Šta je novo?

Nadogradnja hardvera

Beki

Poštovan
Učlanjen(a)
10.07.2015
Poruke
47
Poena
59
Pre nekoliko dana,kupio sam polovni laptop Acer Aspire 7520,mogu reci da mi se jako svidja,pa bih hteo da od njega napravim jaku masinu tj.zamena harda,procesora,grafike,pa samim tim bih hteo da pitam po vasem iskustvu,da li je to moguce uraditi,i da li se isplati.
 
Jeli to makina iz 2008 sa turionom? Nećeš se baš usrećiti od nadogradnje. Svakako mu ubaci još memorije ako ima prazan slot i ubaci veći HDD ako imaš, ali posle 9 godina pitanje je da li je isplativo ulaganje u taj LT. Ako si u startu hteo da potrošiš još para bolje bi bilo da si uzeo nešto malo mladje.
 
Da,lap top je iz 2008 i ja sam svestan toga,ali ako obnovim hardver,valjda ce biti kao nov.E sada sve zavisi sta se sve na njemu moze zameniti.
 
Graficka je oko 150 evra.....
 
Za početak dodaj još memorije, i nabavi cady za CD (ako ti optika ne treba). U cady stavi taj HDD, a na njegovo mesto neki SSD.
 
Da,lap top je iz 2008 i ja sam svestan toga,ali ako obnovim hardver,valjda ce biti kao nov.E sada sve zavisi sta se sve na njemu moze zameniti.

Pa i te komponente koje planiras da ubacis su vecinom polovne (eventualno novi hdd ili ssd). Po mom misljenju ne isplati se ulaganje u tako staru masinu mozda ram memorija (ako vec nema 4gb), eventualno ssd koji ces moci kasnije da prebacis u drugi laptop.
 
Nema potrebe za kedijem, taj Acer ima mesta za 2 harda. SSD bi doneo najočiglednije ubrzanje, samo se postavlja pitanje isplativosti, pošto bilo koji SSD od 120GB vredi verovatno kao ceo taj LT. Ne ide to sa obnavljanjem hardvera baš tako kako ti misliš, CPU naprimer, star je 8 godina i nema gomilu novih instrukcija koje su potrebne za otvaranje novih, sve zahtevnijih sajtova, verovatno teško pušta novije video formate - jednostavno ga je vreme pregazilo.
Ubaci još malo memorije, eventualno SSD a od menjanja grafičke (ako je uopšte izvodljivo) i procesora nema puno koristi.
 
Da je Intel, pa da nabaciš najjači procesor koji pasuje (plus navedeni SSD). Ali AMD... njihovi najjači procesori su opet bili prilično meh (dignu malo množioc i eto novog procesora).

Po meni, ako imaš 2gb memorije, dodaj još 2gb. Eventualno ssd ako nađeš polovan i to je to. Druga grafika/drugi procesor su bacanje para jer nećeš dobiti na performansama toliko koliko bi morao da uložiš. Win 7 obavezno, sa pogašenim index-iranjem fajlova i što manje startup programa i cepaj. Za surf/fejs/yt(720p) će odraditi posao, ali za veće prohteve... teško.
 
Za sada zadovoljava moje potrebe,i mogu reci da nemam nikakvih problema,ni usporavanja pri radu vise programa,dok bude sluzio i to je to.Mogu reci svidja mi se dizajn kod njega,pa sam zato hteo nesto vise da uradim sa njim.Jel koliko mogu primetiti noviji laptop racunari se rade sve na istom fazonu,sto se tice dizajna,ili kako bih vec ja rekao Galeb cokolada fazon.
 
Je li neko mijenjao single band WiFi+BT karticu za dual band. Kako je prijem sa 5GHz s' obzirom na antenu ?! :)
 
Nazad
Vrh Dno