Šta je novo?

Đurine kućne čarolije

Da ali si stavio i ovaj donji deo od kućišta a nisi realno morao da se cimaš toliko
Ne razumem kako si mislio... Daj crtež ili fotografiju... Morao sam ploču da dovedem na odgovarajuću visinu i da je učvrstim da se ne pomera. Takođe, dugmad su morala da odu malo isped ekrana, jer im se ne bi moglo drugačije pristupiti kroz postojeći otvor za disketu. Ako imaš bolji poredlog, pošalji, tome i služi ova tema. Ovo što sam napravio sasvim lepo radi, a bilo je možda pola sata posla.
 
Mislio sam recimo da staviš nešto poput ovog stubića koji bi držao karticu i na koji bi ista bila zašrafljena, mislim da bi samo jedan negde pri sredini bio dovoljan jer je kartica veoma lagana. Tih stubića ima uvek u okviru kućišta raznih uredjaja tako da nije neki veliki problem naći ih i skinuti jedan veći pa ga malo obraditi, jedino što ne bi možda u startu odogovarali potrebnoj visini ali i tu može nešto da se improvizuje uvek. Te stubiće možeš da fixiraš sa malim nanosima super-lepka, držaće dovoljno a opet toliko da po potrebi možeš uvek da ih skineš a ne oštetiš kućište. Uz sve to i ova prednja strana/maska gde je LED, USB itd. može po sličnom principu da se fixira. To sve je mnogo manji i brži posao od ovoga što si ti radio mada dobro sve je opet stvar ukusa i dovitljivosti.

gotekkk.JPG
 
Nisam imao takve stubiće... Plastiku od goteka bih svakako bacio, pa sam gledao da je iskoristim, mislim da sam u tome uspeo :)
 
Evo još malo Gotek-a, ovaj put sa OLED displejem umesto 7-segmentnog, u eksternom drajvu za CPC:

oled.JPG
 
Nova baterija za Epson HX-20/PX-8

Sa alija sam naručio ćelije sa već spojenim limovima, pa se mogu lemiti i običnom lemilicom (8 komada je izašlo oko 10e, koliko se sećam):
b1.JPG

Polse učvršćivanja i dodavanja konektora izgleda ovako:
b2.JPG

Sasvim lepo upada u ležište na Epsonu:
b3.JPG

I posle par sati punjenja, mašina konačno radi:
b4.JPG

Sad još da vidim koliko će baterije držati, odnosno koliko su kineske...
 
Popravka zvezde u džojstiku

Danas sam sređivao neke džojstike koje sam nedavno nabavio i u jednom naiđem na ovo:
zv1.JPG

Ispod se nalazi u kuglica kalaja, za kontakt:
zv2.JPG

Moram da priznam da mi se rešenje sviđa, ne bi mi palo na pamet... Lim od metra deluje prilično izdržljivo, odlična ideja ko god da se setio.
 
To je od starog metra hromirana traka. Meni u secanju da u te metre pre otkaze opruga , koja umotava traku u kuciste, nego li da se obrisu brojevi. Oni zuti farbani nikada nisu bili tako kvalitetni.
Resenje slicno ovome ali se koristi tracica iz starih kontaktora jos na kraju ima platinski kontakt.
 
Vaskrsnuće stare teme... Juče sam malo sređivao neke od spektruma, pa sam hteo da podelim informacije o par rešenja (nisu moja, ali mislim da su prilično interesantna).

Jednom je bivši vlasnik ugradio očigledno homemade pločicu umesto membrane i napravio veoma interesantno rešenje za kontakte, koje za divno čudo radi. Mašini je takođe izdigao gornji deo i unutra stavio hladnjake na sve bitnije čipove. Pošto se on toliko potrudio, juče je taj ZX dobio novi metalni lim, da izgleda još bolje.

Comp0067b.JPG Comp0067d.JPG

Drugi spektrum je interesantan jer mu je bivši vlasnik dodao zvuk na RF izlaz, što je takođe zanimljiva i neuobičajena modifikacija. Taj je juče dobio novu membranu (ovoj mašini sam iz očiglednih razloga ostavio RF izlaz, nije modifikovan na kompozitni, bila bi šteta).

Comp0191b.JPG Comp0191d.JPG
 
Ne znam zasto spektrumu to nije bilo reseno da fabriski ima zvuk na rf izlazu ali se vecina rf modulatora lako prepravljala kako bi se dobio zvuk na tv-u kroz rf. Moj komsija to tada nije znao meni da resi pa smo stavili prekidac i pojacalce na ear izlaz da svira na eksternom zvucniku.takodje smo lepili sintelan lepkom aluminijumski lim kao hladnjak na ULA cip.
 
Pravljenje lima za ZX MicroDrive kertridž je ispalo jednostavnije nego što sam mislio:

1. Polazna osnova je (ne)omiljena audio kaseta sa narodnjačkom muzikom, iz koje se izvadi lim sa filcem
2. Filc, zajedno sa limom se iseče makazama sa strane, tako da sve bude širine par milimetara, iste ili uže od širine originalnog Microdrive lima
3. Pincetom se napravi polukrug sa svake strane (ne mora biti polukrug, i četvrtasti zavoj lepo radi)
4. Odseče se višak lima sa krajeva, da bude približno iste dužine kao na originalnom limu
5. Lim se stavi u kertridž

lim2.JPG lim3.JPG lim4.JPG lim5.JPG

lim6.JPG
 
Poslednja izmena:
Danas je na red došao džojstik za Texas Instruments... Mehanizam džojstika je da se na gornjoj plastici nalazi provodni sloj, na njega naleže folija sa kontaktima, preko toga ide nekakav gumeno-sunđerasti sloj i onda džostik pritiska taj sloj, što pravi kontakt na foliji.

tj1.JPG tj2.JPG

Problem je što je provodni sloj na foliji gotovo potpuno nestao:

tj3.JPG

Posle nešto eksperimantisanja, rešio sam da pokušam sa mikroprekidačima. Napravio sam dovoljno dobru kopiju sunđerastog sloja i u njemu napravio rupe za mikroprekidače (hteo sam da sačuvam onaj originalni za slučaj da se nekako drugačije snađem za foliju):

tj4.JPG tj5.JPG
 
Poslednja izmena:
Zatim je usledilo pravljenje kontakata. Ovo je malo potrajalo, ali rezultat mislim da nije loš:

tj6.JPG tj7.JPG

Posle oko 2 sata zezanja dobio sam: jedan ispravan TI 99 džojstik :)

tj8.JPG

Sada to isto treba da uradim i za drugi, jedino prvo moram da nabavim mikroprekidače, sve sam potrošio...
 
Poslednja izmena:
Danas sam sređivao neke džojstike koje sam nedavno nabavio i u jednom naiđem na ovo:
Pogledajte prilog 237739

Ispod se nalazi u kuglica kalaja, za kontakt:
Pogledajte prilog 237740

Moram da priznam da mi se rešenje sviđa, ne bi mi palo na pamet... Lim od metra deluje prilično izdržljivo, odlična ideja ko god da se setio.

Ovo resenje sa srafovima je savrseno. Verujem da takav krst moze vecno da traje!

Kad se samo setim koliko sam Quick joy pilotskih modela prelemio kao klinac. Na zalost, obicno kratko traje i dolazi do novog pucanja...
 
Poslednja izmena:
Danas je konačno došao na red jedan ZX+3 kome je riknula elektronika u drajvu, pa sam rešio da mu stavim Gotek-a direktno. Jedan od postojećih nosača za Goteka sam prepravio da koristi 1.3" OLED (hvala Igoru za štampanje!), a dodao sam i rotacioni enkoder i zvučnik. Za 26->34 pin konverziju sam iskoristio adapter dostupan sa net-a (hvala Marku za pločicu i delove!). Na kraju, sve lepo radi :)

zxg2.JPG zxg4.JPG zxg5.JPG

zxg7.JPG zxg8.JPG

Model za nosač sam morao da malo modifikujem dremelom pre ugradnje, pa kada napravim te izmene i na 3D modelu, okačiću ga negde...
 
Isti ZX+3 je danas dobio i ZX IDE interfejs i 3E+ ROM-ove:

zxide1.JPG

Odabrao sam 44-pinski CF IDE interfejs jer sam mogao da ga lepo uklopim u prorez za printer port. Zašrafljen je za parče plastike koju sam kasnije zalepio sa unutrašnje strane kućišta:

zxide4.JPG zxide5.JPG

Napajanje za interfejs je izvedeno na pločici za LED, jer do nje svakako već dolazi GND i +5V:

zxide2.JPG zxide3.JPG
 
Evo kako to izgleda iznutra:

zxide6.JPG zxide7.JPG

A evo i kako izgleda spolja:

zxide8.JPG zxide9.JPG
 
Lepo uradjeno neka te dobro sluze ...bar jos ovoliko koliko su trajali do sada..
Koji su benifiti od 3E+ romova ?
 
Danas je konačno došao na red jedan ZX+3 kome je riknula elektronika u drajvu, pa sam rešio da mu stavim Gotek-a direktno. Jedan od postojećih nosača za Goteka sam prepravio da koristi 1.3" OLED (hvala Igoru za štampanje!), a dodao sam i rotacioni enkoder i zvučnik. Za 26->34 pin konverziju sam iskoristio adapter dostupan sa net-a (hvala Marku za pločicu i delove!). Na kraju, sve lepo radi :)

Bravo, cestitam na uspesnom radu. Inace kako si povezao najpajanje za +3 drajv na Gotek? Da li su potrebne modifikacije?
 
Inace kako si povezao najpajanje za +3 drajv na Gotek? Da li su potrebne modifikacije?
Napajanje za 3" drajvove ima raspored koji je za 180 stepeni u odnosu na 3.5". Odnosno, samo okreneš konektor za 180 i to je to. Doduše, morao sam da isečem onu belu plastiku kod goteka da bi se konektor uopšte mogao tako uglaviti. No, svakako savetujem da se pre spajanja naponi još jednom provere unimerom, za svaki slučaj... 3 put meri, jednom seci :)
 
MSX miševi su skupi k'o đavo, ali sam nedavno video da je neka dobra duša napravila konverter sa PS/2 na MSX pomoću Arduina (https://www.msx.org/forum/msx-talk/hardware/use-10eu-connect-modern-mouse-msx). Pošto sam hteo da imam MSX miš koji bi ličio na ono što je bilo 80-tih, našao sam u oglasima neki Logitech/Digital koji bi se savršeno uklopio. Uspeo sam da Arduino Nano i žice pozicioniram tako da sve stane u kućište:

m1.JPG m2.JPG

Miš u većini programa radi savršeno, mada ima i nekih koji ga ne prepoznaju:

m3.JPG

Prijatelj se ponudio da ga ofarba u crno i sada mi izgleda baš kako treba za jedan retro MSX miš (crno kućište i sivi tasteri):

msxmouse.JPG
 
Poslednja izmena:
Ovih dana me spopala ideja da hocu da napravim jos jedan custom Competition pro dzojstik. Ranije sam odradio slican projekat i koji je bio uspesan.

Ono čemu ostajem veran, to je sistem mikro prekidača jer smatram da su neprkosnoveni na polju preciznosti ali i opšteg ugođaja. Ali ok, neka to bude samo moj subjektivni utisak.

Blanko kušićte imam od jednog USB PC dzojstika. Ostaje mi nabavka materijala, mikro prekidaca ali i 9-pin kabla.
 
Da li je ovo OK varijanta za zamenu mikroprekidaca u Competition Pro https://www.mgelectronic.rs/1-434 ?

Tehnički da. Samo je pitanje kvaliteta jer vecina tih prekidaca u nasim radnjama dolazi iz Kine. Mozda nije losa varijanta videti neki polovan ispravan prekidac, koji je izvadjen iz nekog starijeg uredjaja. Svojevremno sam imao Iskra prekidace i koji su bili neunistivi! Takodje, potreban mi je i uložak u koji se stavlja prekidac i smešta u ležište tastera za pucanje.
 
Mislio sam da su ti Omron kvalitetni?
Generalno jesu. Mislim da se radi o Japanskom brendu ? Ali eto cisto zbog bojazni jer se kod nas nikada ne zna da li je 100% original proizvod. Kao sto rekoh, svaki se da lepo ugraditi samo je pitanje dugotrajnosti prekidaca ako se intezivno dzojstik koristi, narocito u akcionim igrama. Jedno od resenja da se prekidaci povezu na buksne, tako da i ako neki od prekidaca fejluje, jednostavno se zameni kopcanjem buksni i postaljavljanjem drugog prekidaca i nek ide zivot!
 
Da ako nije original to je druga prica cena svakako nije mala. Imam jedan competition pro kod koga su svi kontakti ostvareni buksnama. Koliko krimpovanje moze biti problem posebno kod kontakata gde ide samo jedna zica? Nasao sam na ebay prekidace koji idu u kompletu sa buksnama...
Kada su u pitanju cherry modeli preporucuju D44X okvirna cena je oko 1.5€. I tu ima nekih crnih i belih modela. E sad mislim da su oni deklarisani na 75g a da su originalni 50g ne znam kolika to razlika moze da bude? Negde sam cak video da preporucuju i ugradnju od 25g. Recimo kad uporedim zipstik i pro nekako mi vise odgovara zipstik mada ta razika mozda i nije do samih mikroprekidaca...
 
Nazad
Vrh Dno