Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

dobro, nbg revnosno dobija pamflete za postavljanje optike. Mene iskljucivo zanima da li ce poceti ka centru grada da nesto rade, i ko ce bas medju prvima dobiti ovakvu ponudu.
 
Poslednja izmena:
Aleksinac, mon amour!

Moraćemo da čekamo i vidimo.

Hvala svima koji kače fotke izvođača i lokacijU (NBGD), to je otprilike i jedini način da išta saznaš... Do daljnjeg.

Znamo 3 podizvođača, jednu opštinu (NBGD) - fali još 9 prvih i još više drugih [emoji14]

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
 
I mene zanima kada će ostali delovi Beograda dobiti ponudu za optiku. Zaista ne znam zašto se ne objavi mapa-plan za postavljanje optičkih kablova po Srbiji. Ovako, ostaje da čekamo da se ta ponuda pojavi na oglasnoj tabli zgrade ili da neko na forumu podeli sa nama nezvanične informacije o planiranim lokacijama. Ne mogu baš da se preselim u Aleksinac, ali razmotriću Zvezdaru i druge okolne opštine, ako moju zaobiđu.
 
Sta znaci to da ce biti obuhvaceno vise od milion pretplatnika? Je l' mu to dodju svi ili ne? I jos jedno pitanje, malo glupo, da li vremenske prilike uticu na te opticke kablove? SBB internet mi uvek pobrljavi kad je minus ili leti kad upece nekoliko dana za redom, a takodje se desavalo da ostanem bez neta i televizije usled malo jace oluje. Dok sam bila na ADSL-u to mi se nikad nije desavalo.
 
Sta znaci to da ce biti obuhvaceno vise od milion pretplatnika? Je l' mu to dodju svi ili ne? I jos jedno pitanje, malo glupo, da li vremenske prilike uticu na te opticke kablove? SBB internet mi uvek pobrljavi kad je minus ili leti kad upece nekoliko dana za redom, a takodje se desavalo da ostanem bez neta i televizije usled malo jace oluje. Dok sam bila na ADSL-u to mi se nikad nije desavalo.

Vidi, bi trebalo svi da dobiju taj ftth, ali koliko cujem ovde bice mix resenja, mada opet moje neko uverenje je da ce dobiti (skoro) svi. Kazu do 2020, ali neka bude i do 2025, bice super!

Koaksijalna mreza je potrosne prirode, zavisi od vremenskih uslova, ti kablovi bi trebalo da budu menjani na par godina, a i podlozni su smetnjhama. Kod optickih ne, opticki su podlozni na "lomljavu", tj ako precvikas negde kablic, budi spreman da menjas kabl. Nisu podlozni drugim smetnjama, a trebali bi da budu polozeni ispod zemlje, ili da se nalaze u prostorijama gde je temperatura barem iznad 0.
 
I mene zanima kada će ostali delovi Beograda dobiti ponudu za optiku. Zaista ne znam zašto se ne objavi mapa-plan za postavljanje optičkih kablova po Srbiji. Ovako, ostaje da čekamo da se ta ponuda pojavi na oglasnoj tabli zgrade ili da neko na forumu podeli sa nama nezvanične informacije o planiranim lokacijama.
Tako transparentno se radi u normalnim državama. Za naše uslove, to bi bilo isuviše transparentno :) Nije ovde ni cilj to što se priča, već da se od Telekoma otme još novca, a i da se diže prašina u nadi da će takvim nekakvim "projektima" podići vrednost tom istom Telekomu i za više para ga onda prodati...
 
Preduzeće za telekomunikacije „Telekom Srbija“, akcionarsko društvo Beograd (u daljem tekstu: Naručilac) pokreće postupak kvalifikacije ponuđača za nabavku TK materijala

- Partija 42 INDOOR DROP optički kablovi za FTTH
i poziva sve zainteresovane Ponuđače da uzmu učešće u postupku kvalifikacije.

Zainteresovana lica mogu preuzeti konkursnu dokumentaciju do isteka roka za podnošenje, na osnovu zahteva koji se dostavlja elektronskim putem na e-mail adresu [email protected]

Rok za podnošenje prijava je 17.02.2017. godine do 12:00 časova, po lokalnom vremenu.

Evo svezeg tendera
 
Još nismo saznali šta se dešava sa postojećim VDSL korisnicima.
 
I mene to jako kopka

Sent from ass
 
Evo ga još jedan (moj) "tltr" (too long to read) ;)
Odgovor na TLTR je: IDGADE (I don't give a damn. Ever.): ko želi čita, ko ne želi - nikom ništa!

Šta ko misli o 'formi', njegova je stvar.

Svako misli sve o svemu, a meni je sadržaj > forma, gramatika-piši malim slovima, pisi bez kukica i kvacica, koristi sleng, english words - sve dok razumevanje postoji i sadržaj mi se dopadne - dojajno!)

(neke) Konvencije i ograničenja: nisu dobra :)

I mene zanima kada će ostali delovi Beograda dobiti ponudu za optiku. Zaista ne znam zašto se ne objavi mapa-plan za postavljanje optičkih kablova po Srbiji.

Apsolutno si u pravu! Zanima ne samo tebe nego celu Srbiju - (minus) Aleksinac i NBG, partially (ja bih rek'o da tamo rade jer imaju konkurenciju "optičara". Srpsko poslovanje... Umesto da rade tamo gde imaju najviše - udaljenih od centrale. Pa nek je i Kruševac a ne Palilula, brz Net je PRAVO i svi ga zaslužuju.

Ima MTS i plan (razvoja optike, tempo radova) i statistiku, pa i toga (dužina parice, broj korisnika po centrali), al' su đubrad monopolistička, na državnoj sisi, i može im se- sve.

Korisnici imaju prava da budu informisani!
Da biraju, kritikuju, zahtevaju, za svoj novac, najbolje što može.
Telekom: "Nismo u mogućnosti... Sorry." [emoji14]

To: 'Biće do 2020e' je za budale (myself included) da se pale... Ponavljam, Telekom SIGURNO ima i plan i ime izvođača i tempo radova! Projekat je počeo pre pola godine, pa ne bi moglo bez toga, majku mu.

Ali dobro. Neće da informišu narod o tome. Hoće o... Sponzorstvima Zvezdi i Partizanu :) ili izložbi o Nikoli Tesli u Republici Srpskoj (a to je tako presudno za telekomunikacije u Srbiji!) :irony:

Umesto da smo išarani optičkim kablovima, išarani smo u crno i crveno (Ta sponzorstva. Višak radne snage. Kredite. Poreze. Rentu za prostor. Itd., itd. Sve to platimo mi, građani.)

I vi hoćete da se TO ne proda strancu. Nije bitan vlasnik, bitno je koliko para se slije u državnu kasu (a koliko odlije na račun Telekoma!!!) + koliko dobro to preduzeće posluje.

Naš Telekom stagnira, svejedno što je uvek po vrhu dobiti tj. oni i EPS ss smenjuju na broju 1 i 2 (kad je monopolista, u fiksnoj. I dominantan, u mobilnoj i Netu. U takvim uslovima poslovanja bi i imaginarni BenchmarkNET bio "zlatna koka".), kaska, i troši puno novca. Našeg. I od tog puno bi puno moglo da se: uštedi. I od te velike dobiti bi "puno" moglo da se potroši pametnije. Nek kupe magnetnu rezonancu bilo kom Kliničkom centru, nek spasavaju živote, a ne Zvezdu i Partizan.

Hrvatski Telekom (HT), u vlasništvu Nemaca, ne stagnira. Mene bi bolelo dupe da je naš Telekom i - albanski, a ne hrvatski/nemački.

Činjenice:
HTu vrednost raste.
HT je završio NGN mrežu (All-IP transformaciju) u - decembru 2015-e. Studeni 2015e... Mi smo za njih: studen(t)i :D
HT CELOJ HRVATSKOJ (otoci takođe) može da ponudi pakete od 500Mbps.
Najniži je 100Mbps.
https://www.hrvatskitelekom.hr/max-paketi/ultra-max
http://antenam.net/index.php/ekonomija/item/23598-soping-u-cg-katapultirao-akcije-hrvatskog-telekoma

Jeste to ISKORAKčina: https://youtu.be/u1muNG_-Pd8

...a sećam se dušebrižnika koji su bili u fazonu "eto, vidite kako su (privatizovani) Hrvati prošli"... Kako? Iza sebe imaju jednog od najjačih svetskih igrača, koji lovu za investicije ima. I plaća silne poreze (za radnike. Prostor. Promet. Licence) koji se u kasu - sliju. Plaća i naš, ali iz naše kase. Sopstvene tj državne.
Svakako, HT iznosi profit iz HR u DE.
Ali i ostavlja: plaćene poreze, radnike, infrastrukturu koju ne može da iskopa i odnese u Nemačku... I nudi usluge koje naš Telekom "nije u stanju, nema teh. mog." da pruži.

Ovako, ostaje da čekamo da se ta ponuda pojavi na oglasnoj tabli zgrade ili da neko na forumu podeli sa nama nezvanične informacije o planiranim lokacijama.

krastavac, kad je već situacija takva, to je i svrha foruma tj topika: da delimo i zvanično i nezvanično, fotke - gde se radi i od strane koga i sl.
I to je korisno.
Da bar ljudi mogu da se nadaju. Kad već ne mogu da dobiju precizne datume, rokove, od onog... Ko ih zna i ima.

Ja isto mogu da kažem: "Ma, opustite se. Imaćemo svi optiku do 2030e", ali čekaj. Korisnici usluga ipak imaju neka prava. Pre svega, da budu informisani, da bi mogli da donesu odluke u sopstvenom interesu a po pitanju tog JAKO SUŽENOG IZBORA (a IZBOR je svetinja!): Internet provajdera.

ps. Oš se selimo u Aleksinac i budemo cimeri? [emoji14]

Tako transparentno se radi u normalnim državama. Za naše uslove, to bi bilo isuviše transparentno :) Nije ovde ni cilj to što se priča, već da se od Telekoma otme još novca, a i da se diže prašina u nadi da će takvim nekakvim "projektima" podići vrednost tom istom Telekomu i za više para ga onda prodati...

Može biti. Ali, ne treba prihvatiti to što normalno nije (netransparentnost). Imamo prava. Treba svi da pišemo i Telekomu i Huaweiu i, ako neko ima neki kontakt u medijima - da im skrene pažnju na ovu temu.

Jer ovo jeste važan projekat.
Jer netransparentnost nije dobra.

(Niko se tu ne bi bunio za nekoliko meseci kašnjenja, samo kad bi znao da će stići. Ovako se: nadaš, a možda nade nema. Da bar znaš da nisi "u planu", pa da se buniš, tražiš alternativu... Jer imaš pravo. Ti plaćaš. Ti biraš.)

Jedino sto je izbor loš:
Targo puko. Beogrid - delovi NBGDa. SBB - kako kome. Al' svakako jeste "dobar igrač", jedini koji osim Telekoma i može nešto da modernizuje, a na nivou CELE Srbije. Ini kablovski - sve to postaje SBB, ili je krš, jer u mrežu ne investira.
Exe net - "Mi smo Niš i samo Niš"

U ovoj zemlji niko nije čuo za https://en.m.wikipedia.org/wiki/Telecom_infrastructure_sharing
(Gomila malih bi mogla da skupi svojih 150 mil e i da radi jednu mrežu za sve.

EPS bi mogo da bude ISP, ima osnovu/optičku mrežu.

Ma i Putevi Srbije, Vodovod i Kanalizacija, svi ti koji imaju neku infrastrukturu (kroz koju kablovi i idu... A ne samo kanalizacija.), bi mogli da se bace i na - telekomunikaciono tržište.

Ali gde Srbi da se ujedine i međusobno nešto dele, poklali bi se oko toga čije je čije... Još i državna preduzeća, pa to sluha za moderno nema. Kapiram da je prosek menadžera i planera tj. decision maker-a: 60 god., srednja škola.

Zato i živimo u kartelski podeljenim gradovima, cableISP-wise.
Zato je i Vojvode Stepe katastrofalno "renovirana". (Saobr. Inst.) CIP ga je isprojektovo tako... Da se saobraćaj odvija: sporije. Carevi.
Zato RATEL, agencija za borbu protiv korpcije, savet za kontrolu monopola - ne radi u interesu korisnika. Drzavna jasla: tu si do penzije, radio ne radio, tvoje je da cutis i ne talasas, progres - sta je to?

But stil... Telekom MORA da uradi all ip.
Uradili ga Hrvati, Crnogorci. Dakle, ne Rumunija/Bugarska, nego neko POREDIV sa nama a do nas.

Pretplatnici (koji mogu. Ja bih prvi, da nemam "vDSL - ali sa 1km bakra" :p) "gase" fiksne. 10% fiksnih je VEĆ u SBBu. A njima je upravo fiksna jako važna.

650 din (mesečne pretplate) * 3 ipo miliona (linija) = dve i kusur milijarde dinara. To je 18 (i kusur!) miliona evra. Mesečno!

= 220 miliona evra godišnje. ZAGARANTOVANO, ko smrt :)

Samo od toga (godišnjeg profita od pretplate na fiksni) MTS može da završi NGN mrežu (150 mil. €)

A gde je Internet, mobilna, što se tiče dobiti? Ali džaba, kad imaju zilion radnika koji su nepotrebni, zilion centrala koje mogu da se zamene SA JEDNOM JEDINOM (Samo jedna centrala košta mnogo: iznajmljivanje prostora ili kupovina, struja, radnici, porezi... A kamoli naših, 200+), kad pare daju na sve što političari nalože... Umesto u investicije.

Mogli bi da šire poslovanje, da prodaju i struju npr (koja je jedina šatro demonopolizovana... Na papiru.), da budu ne (još jedna od zilion) banka nego nešto novo, modernije. Tipa: DOMAĆI PEJPAL, u njihovoj izvedbi. Mada, kakvi su, podrzavali bi: uplatnice/e ili mbanking + DinaCard only [emoji14]
...a ne ono nešto čijeg imena se ni ne sećam, što je dobilo dozvolu NBS da radi sa e-novcem... A što niko živ koristiti neće.

Telekom bi mogao biti nosilac progresa u toliko mnogo sektora, da odradi seču viškova i upgrade mreže...

Dok oni odrade 4G kako treba, stići će 5G: kaskaju MNOGO. Stagniraju. Ne reformišu se kao preduzeće, nisu u stanju ni na berzu da izađu - jer bi se tada videlo koliko malo on vredi i koliko je precenjen.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
 
Još nismo saznali šta se dešava sa postojećim VDSL korisnicima.
Pa dobijaju kraću paricu ILI FTTH.
ILI kraću paricu pa naknadno ovo drugo.

Teorija da su centrale i mesta koja su vDSL ready izopštena iz all-IPa bi bio veliki debakl. I ne verujem u to.

Međutim, oni koji imaju vDSL+IPAN, e, oni su verovatno u nekom planu za "kasnije". Jer se smatra da već mogu 100tku tj. svakako su u boljem položaju od drugih.

Nije isto imati vDSL centralu na koju si nakačen s 1km bakra i IPAN (do kog je optika) na koji si nakačen a on ti je "na izvol'te".
Drugo je bolje.

I drugo je ono što valjda Telekom i radi - masovno gradi IPANe. Optika je već do IPANa. A IPAN u svakoj drugoj ulici pa na dalje bakar. A optika do kuće - kod koga može.

NBGD mora FTTH, jer ih Targo i SBB/Beogrid "ugrožava" + to su zgradurine. Zato mislim da je NBGD izuzetak i da će dominantno ići sa mini centralama i bržim VDSLom. Sa skraćenom petljom. I bržim paketima... kad odrade malo veće parče Srbije (cca kraj 2018e)

Daj Bože da grešim i da će optika dominirati, a ne IPANi i VDSL! Ko će onda da da 220 miliona evra godišnje, za pretplatu za fiksni, ako uvedemo optiku i ne zadrzimo vDSL SVE vreme?

Ko ima IPAN, na pola je puta do FTTHa. Tako blizu a tako daleko . IPAN je FTTN, maltene. To je to, stigla optika "u kraj". (Valjda će neko uslikati neki novi, koji nije nikao u zgradi nego na ulici...)

+ Fer je, valjda, da cela Srbija (ili veći deo nje) bude na 100m od IPANa, prvo.
A to ispunjeno nije. A to jeste progres. Pogledaj attainable rate kod onih koji su na IPANu. To su brzine daleko kvalitetnije od 10 i 20Mbps što je srpski prosek.

Uostalom, sve što će Telekom u početku i da nudi i jeste - vDSL. Brži. Šanse nema da pokriju veći deo Srbije FTTHom, ergo - biće dominantan vDSL sa (improvizujem) paketima 50 (najmanji) i 100 i 1 preko 100, tipa 150.
Ko sto je sad dominantan (najdostupniji) - 10 i 20.
A upload bude /5 /10 /20... Na primer. VDSL to može, da je više IPANa...

Eventualno izbace odvojene pakete za optiku (nadam se, formirajući ih po ugledu na Hrvate a ne na Crnogorce; njihovi FTTH paketi jako "skromni") - za tu manjinu koju je ukenjao FTTH... I to je to.

(ko sto je sad korisnika sa 50 i 100Mbps zajedno ZNATNO manje od onih na 10 i 20)

Mene brine što se niko iz Aleksinca ne javlja. Možda niko tamo nije ni dobio FTTH, ali eto... Možda je bar neko uveo 100Mbps, neko ko ranije nije mogao ni 50 ili 20.

Aleksinčani, wtf, gde ste? Net je brz, nadam se! Javite se. :)
 
Poslednja izmena:
I da razbijem još jednu konvenciju (onu o ne-postovanju poruka u nizu)

Srbija, (skoro tačno) pre 14 godina:

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/nedostaje-800000-telefonskih-linija/e1n840g

Dosta smo napredovali, mora se priznati. Ne mislim da je FTTH presudan. Mislim da je važno da broadband stigne - svuda. I u najzabačenije selo.

Ali... Ja se vrlo dobro sećam i dial upa i dvojnika i PCMa i 500e mita za fixni koji je danas - nepotreban. Te muke ne zaboraviš nikad :D
Mogao bih i živeti i raditi na: 5/1. Sporije... Ali sećam se i daaaleko sporijeg. Ne sporim da je potrebno brže, za štošta lepo'n'korisno (videolink, lekari iz Amerike mogu da asistiraju našim; ili obrnuto. Nošenje fixnog kao app na telefonu, multimedijalni sadržaji, 4k i još štošta... Progresivno), nekom i za posao (editing, montažeri), ma - i da je za zabavu: korisnik ima pravo da traži. Tačka. Njegove ili njene potrebe su lična stvar, a lično bi moralo biti sveto.
Baš kao i: izbor.

Ali to (što je 5/1 dovoljno za štošta), to ne znači da mi ne treba da gradimo - bolje. Optika sa sobom vuče sve napred... a ne samo filmove, ka (nama).

Ne bi ni bila zacrtana u EU strategijama, sa sve konkretnim brzinama (minimum 100Mbps do 2020e većini, preferably: 100 up to 1Gbps manjinji.), da nije nosilac razvoja društva i ekonomije. U mnogo segmenata.
 
Poslednja izmena:
Ali... Ja se vrlo dobro sećam i dial upa i dvojnika i PCMa i 500e mita za fixni koji je danas - nepotreban. Te muke ne zaboraviš nikad :D
Ko uz je uz ovo odrastao, nijedan 'moderan' net mu neće biti spor i loš...
 
Ko uz je uz ovo odrastao, nijedan 'moderan' net mu neće biti spor i loš...

odrastao sam uz 12 kbps na dialup i pcm-u :D ali razmazio sam se kada sam poceo da radim, i kada sam video da izmedju lokalne i wan mreze nema razlike u brzini, nego je samo problem do brzine hostova (1gbps/1gbps).
 
Oni kazu milion pretplatnika ce biti obuhvaceno.A koliko uopste telefonskih pretplatnika ima u Srbiji?
 
2.5 - 3 miliona fiksnih prikljucaka, ukljucujuci i velike korisnike (drzavne organe, javne i drzavne firme,...).
Pozdrav
 
Znaci samo jedna trecina stanovnistva, slabo.
Odnosno jedna trecina onih koji imaju prikljucak fiksni.
 
Poslednja izmena:
Pozz ljudi, evo procitah svih 10ak stranica, pa da vam podnesem mali izvestaj :D

Mesto Mislodjin, kod Obrenovca

Telekom pre nekih godinu i po poceo sa uvodjenjem optike u moje raspalo selu.
Naravno preko bandera, kablove je postavljala firma Telefonkabl (mozda ce ih angazovati i za neki deo NBG, nzm).

Kabal u moju kucu stigao u avgustu prosle godine, nekih mesec dana posle je telefonkabl zavrsio svoj deo posla, ali je telekom navodno kasnio sa placanjem i sa radovima na centrali...

Krajem septembra poslali pisma da ce krenuti sa prebacivanjem na optiku od 1. Oktobra, tu ja zvao, narucio lepo box paket, rekli mi da ce me zvati za 5 dana da se dog kad ce da dodju da povezu sve, proslo 10 dana, zovem ja njih, kazu tehnicki problemi bla bla, ne znaju kad ce poceti prebacivanje na optiku, lel...


I tako ja pre par dana vidim telekomov kombi i pitam coveka sta se desava, ide li to?
Rece da su krenuli sa prebacivanjem, i sam ponudi da me "ubaci preko reda". I eto, zvali me i jutros i juce, dolaze sutra da povezu sve :D

Meni nije bas najjasnije kako ide fixni +net+iptv preko optike, tj koji se tu modemi koriste i kako to radi, videcu sutra.

Evo zok-a, koji je u kuci, u sobi, kapiram da je to ftth da ne moze vise to the home od ovoga xD
rQuWv0Rh.jpg
 
@MiiLee: A kakvo vam je stanje "parica" i bandera instalacije bilo pre tog prelaska na optiku? Ili ti drugim rečima, da li znaš kolika ti je bila dužina "parice", i šta ti je ADSL/VDSL ruter izbacivao u parametrima za max ostvarivu brzinu?
Da steknemo neku ideju da li se možda Telekom lepo pošteno okreće prvo mestima gde im je bila najdotrajalija infrastuktura (tipa krš podzemni kablovi, more pritužbi korisnika na probleme sa netom).
 
@MiiLee: A kakvo vam je stanje "parica" i bandera instalacije bilo pre tog prelaska na optiku? Ili ti drugim rečima, da li znaš kolika ti je bila dužina "parice", i šta ti je ADSL/VDSL ruter izbacivao u parametrima za max ostvarivu brzinu?
Da steknemo neku ideju da li se možda Telekom lepo pošteno okreće prvo mestima gde im je bila najdotrajalija infrastuktura (tipa krš podzemni kablovi, more pritužbi korisnika na probleme sa netom).

Stanje je takvo da u mojoj ulici nije ni bilo fixne linije, kad sam se doselio 2011 i podneo zahtev za uvodjenje rekli da nema tehnickih uslova, tj. da je teren nepristupacan i da nemaju gde da postave bandere, lol...
Tako da ne znam kakve je situacija sa starom opremom, vizuelno, izgleda ko da je staro 200 godina, bandere se raspadaju, kablovi ko da ce da padnu svakog trenutka.
 
Pozz ljudi, evo procitah svih 10ak stranica, pa da vam podnesem mali izvestaj :D

Mesto Mislodjin, kod Obrenovca

Telekom pre nekih godinu i po poceo sa uvodjenjem optike u moje raspalo selu.
Naravno preko bandera, kablove je postavljala firma Telefonkabl (mozda ce ih angazovati i za neki deo NBG, nzm).

Kabal u moju kucu stigao u avgustu prosle godine, nekih mesec dana posle je telefonkabl zavrsio svoj deo posla, ali je telekom navodno kasnio sa placanjem i sa radovima na centrali...

Krajem septembra poslali pisma da ce krenuti sa prebacivanjem na optiku od 1. Oktobra, tu ja zvao, narucio lepo box paket, rekli mi da ce me zvati za 5 dana da se dog kad ce da dodju da povezu sve, proslo 10 dana, zovem ja njih, kazu tehnicki problemi bla bla, ne znaju kad ce poceti prebacivanje na optiku, lel...


I tako ja pre par dana vidim telekomov kombi i pitam coveka sta se desava, ide li to?
Rece da su krenuli sa prebacivanjem, i sam ponudi da me "ubaci preko reda". I eto, zvali me i jutros i juce, dolaze sutra da povezu sve :D

Meni nije bas najjasnije kako ide fixni +net+iptv preko optike, tj koji se tu modemi koriste i kako to radi, videcu sutra.

Evo zok-a, koji je u kuci, u sobi, kapiram da je to ftth da ne moze vise to the home od ovoga xD
Pogledajte prilog 221403


Mislodjin fajber optiks :D

dobijas ont (posto se to vise ne zove modem), zakacis otpicki kablic, 4 porta za net (2 iptv, 2 za tebe), wifi ubacen standardno , i 2 pots porta za fiksni. Fiksni ide preko voipa. Slicno kao sto skype radi.
 
Mislodjin fajber optiks :D

dobijas ont (posto se to vise ne zove modem), zakacis otpicki kablic, 4 porta za net (2 iptv, 2 za tebe), wifi ubacen standardno , i 2 pots porta za fiksni. Fiksni ide preko voipa. Slicno kao sto skype radi.

ONT znaci, to me zanimalo, znam da tehnicki nije modem al nisam znao kako se zovu za optiku xD
sve u svemu, dosli su, namestili sve
6035303702.png

AMA xD
 
Pre nesto manje od godinu dana, TeleGroup je razvlacio optiku za Telekom do svakog ulaza u bloku 71 (nbgd). Raskopase ceo kraj. Medjutim, posle toga nista, eno u podrumu stoji optika, ceka... Moja zgrada je vezana na DSLAM od ulaza pored.

Kod nas u kraju, BEOGRID je glavni i skoro svi koriste njih. Radijus i KBCnet su pokusali da se probiju, sve po 2-3 korisnika.
 
Poslednja izmena:
Sa optikom imas ovu brzinu?
Ovo nije smesno, vec tuzno.

Standardni paket, sta mu fali?
Kakav je do sada imao net?
Nikakav... ;)
Sta sad ima, pa malog "zmaja".
Jos je bolji od mene sa kablom u stanu. Istina je necu da se obavezujem pa mi je 20% manji DL od onog sto bi mogao biti... :d
 
Standardni paket, sta mu fali?
Kakav je do sada imao net?
Nikakav... ;)
Sta sad ima, pa malog "zmaja".
Jos je bolji od mene sa kablom u stanu. Istina je necu da se obavezujem pa mi je 20% manji DL od onog sto bi mogao biti... :d
d654e8381b29b7a0cbddc3a2cab16376.jpg

Ka Vip serveru ne ka TS serveru.
Moj standardni paket na bakru uvek drzi konstantno preko 50, bude 50.13, ali cim bude sekundu-dve pre kraja testa pocne da pada i zaustavi se na 50 tacno ili koji kb manje od 50.
Sa sve bakrom, kako li bi radilo na optici kod mene, ako kao i kod njega, bolje optiku ni da mi ne uvode.
Zar ne bi trebalo onda kad su na optici da im naprave i neke vece brzine, mislim logicno je cim imaju teh mogucnosti mogu i da naprave cenovnik za egzoticne brzine.
 
pa i to je neki pocetak, kapiram da je njima cim da za nas 100 korisnika izmisljaju nove pakete, tj. boli ih dupe, al kapiram da ce za godinu-dve biti nesto normalnije
Ne kazem da nije, vec koliko vidim veci je gubitak nego li kod mene na bakru(ja gubitak ni nemam, a trebalo bi obrnuto da bude, da ti na optici nemas, a ja na bakru da imam 20%), u tom smislu sam kazao.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno