»RSS Benchmark sajt

   Strana 1 od 11 12345 ... PoslednjaPoslednja
   Prikazani rezultati od 1 do 15 od ukupno 153

   Tema: INFO o LiION baterijama, održavanje, formiranje, itd

   1. #1
    Member Avatar korisnika alekssBGD
    Na forumu od
    Jul 2005
    Lokacija
    Beograd, Srbija
    Poruka
    583

    Exclamation INFO o LiION baterijama, održavanje, formiranje, itd

    Poslednjih dana se dosta pričalo o LiION baterijama, a u jednom threadu je bilo čak i slučajeva da kupci trpe maltretiranje od prodavaca laptopova, sve u smislu "niste pravilno formirali bateriju, pa sad se snadjite sami"... a istina je u stvari sasvim drugačija. Danas sam pretražio detaljno eminentne sajtove na temu LiION baterija, i sastavio kratko uputstvo. Ovo uputstvo je originalno namenjeno potrebama firme u kojoj radim, ali nadam se da može koristiti i drugim korisnicima ovog foruma. Ukoliko neko misli da nešto od dole navedenog nije tačno, molim ga da me obavesti (iako sam informacije, kao što rekoh, sakupio sa adresa kao što su www.sony.com, www.apple.com, www.batteryuniversity.com, itd). Pozdrav.

    LITHIUM ION (Li-ION) baterije

    Istorijat

    Litijum-Jon (Lithium-Ion) tehnologija je prisutna od 1991. godine kada je Sony predstavio prvu Li-ION bateriju na tržištu. Prva kompanija koja je proizvela notebook računar koji koristi ovu tehnologiju je Toshiba, 1993.godine. Od tada, ova tehnologija je postala standard u oblasti prenosnih računara, PDA uredjaja i mobilnih telefona, gde je manja težina baterije od izuzetne važnosti. Ova tehnologija konstantno napreduje, i svedoci smo da se svakih šest meseci na tržištu pojavljuje naprednija vrsta Li-ION baterije. Litijum-jonske baterije imaju jedan od najboljih odnosa energetskog kapaciteta u odnosu na težinu. Pored ove prednosti Li-ION baterije, tu je i relativno mali pad kapaciteta baterije u uslovima ne korišćenja. Tako tipična Li-ION baterija (koja se ne koristi) izgubi oko 5% svog kapaciteta mesečno, za razliku od NiMH i NiCD baterija koje gube 30% odnosno 20% mesečno, respektivno. Naprednija, ali i znatno skuplja vrsta baterija od Li-ION je Litijum Polimer Ćelija (Lithium Polymer Cell)


    Održavanje Li-ION baterije

    Za razliku od baterija koje su zasnovane na niklu (Nikl-kadmijum NiCD, Nikl-Hidrogen NiH2, i Nikl-Metal-Hidridne NiMH) koje zahtevaju poseban tretman za pravilan rad, Li-ION baterije su u mnogo čemu lakše za održavanje. Sve baterije koje su zasnovane na Niklu zahtevaju ciklus potpunog pražnjenja/punjenja kako bi se suzbio negativan efekat „memorije“ baterije. Za razliku od njih, Litijum-jonske baterije duže i bolje traju ako se ne prazne do kraja, to jest, bolje reaguju na kratka i periodična pražnjenja. Iako Li-ION baterije imaju značajno bolji odnos energetskog kapaciteta od svih drugih tipova baterija, one nisu toliko dugotrajne kao na primer Ni-CD baterije. Tipičan vek trajanja jedne Li-ION baterije za prenosni računar je 2 godine, ili 300-500 ciklusa pražnjenja/punjenja u standardnim uslovima korišćenja. Vek ovakve vrste baterije se može značajno produžiti ukoliko se baterija drži na hladnom. Iako mnogi zanemaruju sindrom „starenja“ Li-ION baterije, to je efekat koji se trenutno ne može suzbiti. Drugim rečima, baterija počinje da stari onog trenutka kad je proizvedena, i tipično nepovratno gubi i do 20% svog maksimalnog kapaciteta godišnje, čak i kad se ne koristi. U prilogu je tabela koja pokazuje očekivan pad kapaciteta baterije u funkciji vremena i načina skladišćenja.

    Temperatura..........Ukoliko je baterija napunjena 40%.......Ukoliko je baterija puna 100%
    0˚C..........................98˚C posle prve godine.................94˚C posle prve godine
    25˚C.........................96˚C posle prve godine.................80˚C posle prve godine
    40˚C........................85˚C posle prve godine.................65˚C posle prve godine
    60˚C........................75˚C posle prve godine.................60˚C posle prve godine

    Iz ovoga se vidi da bi za najduži vek trajanja Li-ION baterije trebalo istu vaditi iz prenosnog računara pri kapacitetu od 40% ukoliko se računar koristi na struju, i odlagati je na hladno mesto. Mnogi proizvođači prenosnih računara ne savetuju vađenje Li-ION baterije iz računara zbog gomilanja prašine i eventualnih kvarova na kontaktima kod je baterija van računara.

    Punjenje i pražnjenje vaše Li-ION baterije

    • Izbegavajte pražnjenje vaše baterije do kraja, jer to nepotrebno opterećuje bateriju. Li-ION baterije mnogo bolje reaguju na periodična delimična pražnjenja i dopune nego na jedno pražnjenje do kraja, i punjenje. Stoga NE KORISTITE „formiranje“ baterije kao što savetuju neki prodavci, jer time praktično SKRAĆUJETE vek svoje baterije. Sve Li-ION baterije su pravilno „formirane“ tokom samog ciklusa proizvodnje.

    • Nakon svakog tridesetog ciklusa punjenja/pražnjenja vaše baterije, možete primeniti tehniku potpunog pražnjenja i ponovnog punjenja vaše baterije. Ovo je preporučljivo radi kalibracije baterijskog merača kapaciteta. Ukoliko se ovo nikad ne primenjuje, može doći do toga da merač sasvim pogrešno prikazuje kapacitet baterije, i da vremenom prikazuje da je baterija neupotrebljiva, iako ista praktično i dalje ima mogućnost punjenja.

    • Nikad ne držite Vašu Li-ION bateriju na vrućim mestima (ne ostavljajte je u vrućim kolima, na suncu, ili sl.). Ukoliko je moguće, držite Vašu bateriju na hladnom mestu, pri kapacitetu od 40%, jer pri kapacitetu od 100% Vaša baterija razvija unutrašnju temperaturu od 45˚C, čime se praktično skraćuje vek baterije. Takođe, ukoliko se baterija drži na vrlo vrućim mestima ili blizu vatre, može doći do paljenja i eksplozije baterije.

    • Isključujte Vaš prenosni računar noću, iako je uključen na struju, jer će se tada računar ohladiti i Vaša baterija se neće nepotrebno grejati, samim tim, imaće duži vek trajanja.

    • Nikad ne kupujte rezervnu Li-ION bateriju ukoliko ne planirate da je koristite, jer njen vek trajanja je ograničen kako u broju punjenja/pražnjenja, tako i vremenski.

   2. #2
    Member Avatar korisnika zendraqla
    Na forumu od
    Oct 2003
    Lokacija
    BG, Karaburma ...
    Poruka
    2.428
   3. Moja mašina
    • CPU: AMD AthlonXP Tbread B 1700+ (2387MHz@1.85v), GigaByte GH-PCU21-FD, Zalman FB123+6coolers
    • MoBo: Abit NF7-S v2.0
    • RAM: Geil 3x256 PC3200 @228FSB (cas2.5-2-2-3@2.8v)
    • VGA: Gainward 6600GT not tested yet, Sapphire 9600XT 2.8ns gpu625 mem664 4726 3DM'03
    • MON: Samsung 710T
    • HDD: Maxtor SATA 200GB, Maxtor 40GB
    • OPT: Pioneer 108, LG52x32x52, Samsung 52x, Chieftec rack
    • Case: Chieftec DX-01BD-U 360W
    • SND: Norsk Audio Baltic90
    • Ostalo: Intelli 3.0, U.S. Robotics EXT, A4Tech KL(S)-5UP
   4. Da li je ovo primenljivo i za li-ion baterije na mobilnim telefonima. Predpostavljam da jeste, ali da proverim posto jedino gde si rekao bilo sta o mobovima je kada si rekao kada je uvedena li-ion baterija (1993) ako se dobro secam. Pozdrav i svaka cast.
    ... jer, oko mene sve su ponavljaci djaci, ili bolesnici ili manijaci ...

   5. #3
    Newcomers
    Na forumu od
    May 2005
    Poruka
    8
    Vazi sa sve, bez obzira o kom se uredjaju radi...

   6. #4
    Member Avatar korisnika CoR
    Na forumu od
    Jul 2003
    Lokacija
    Chubura
    Poruka
    364

    Question Lepo

    Lepo si to sastavio, svaka cast.

    Reci jednog servisera:
    Mobilni telefoni i laptopi imaju automatsko iskljucivanje kad je baterija puna. Prevedeno to znaci da prilikom procesa "formiranja" lion baterije od nekih 12h punjac radi dok se baterija ne napuni i onda se prekida kontakt.

    Da li je to tacno?
    If you are going through hell, keep walking! "More PERSONAL the problem, more UNIVERSAL it actually is."

   7. #5
    Moderator Avatar korisnika PJ
    Na forumu od
    Sep 2000
    Lokacija
    Zemun
    Poruka
    6.724
    A ukoliko nije tacno ovo sto CoR pita, da li baterijama smeta to sto ostanu na punjacu nekoliko sati duze?
    Ukoliko ti se neki proizvod (ne)sviđa, podeli svoje mišljenje, ali ne pokušavaj da ubediš ostatak planete da živi u zabludi.

   8. #6
    Member
    Na forumu od
    Dec 2004
    Poruka
    36
    Sve vreme sam bio u zabludi i svoj mobilni izgladnjivao do kraja, da bih ga posle slavski pojio.

    Svaka cast, ovo je stvarno korisna informacija!

   9. #7
    Member Avatar korisnika alekssBGD
    Na forumu od
    Jul 2005
    Lokacija
    Beograd, Srbija
    Poruka
    583
    Pa evo, pošto postoji odredjeno interesovanje, dodaću još par stvari za koje originalno nisam smatrao da je bitno da napišem, jer onda već ulazimo u (za moje pojmove) detalje koje nisu toliko bitne prosečnom korisniku.

    Što se tiče punjenja LiION baterije:
    Za razliku od nekih drugih vrsti baterija, LiION baterije nisu podložne takozvanom 'fast charge' ili ne daj Bože 'Superfast charge' modovima. To su ujedno i najčešće greške koje korisnici prave, tj, puneći LiION baterije u punjačima koje nisu namenjene tom tipu baterija. Nikad ne koristite punjače koji nude takvu vrstu punjenja.

    Što se tiče procesa punjenja, tačno je da svaka LiION baterija ima elektroniku (takozvano sigurnosno kolo) koja prekida punjenje kad se dostigne nominalna voltaža baterije (4.2V po ćeliji). Takodje, ovo kolo ne dozvoljava i preterano pražnjenje baterije (ispod 2.5V po ćeliji). Sa te tačke gledišta, samoj LiION bateriji ne bi trebalo da smeta to što je u laptopu koji je priključen na punjač, jer je praktično kolo za punjenje neaktivno. To sam napisao i ranije. Ono što možda zbunjuje je onaj deo koji se odnosi na temperaturu samog Laptopa/baterije. Pošto LiION baterije 'vole' hladna mesta, a prosečan laptop računar generiše priličnu toplotu i to obično u delu u kome se nalazi baterija (usled ventilacije sa donje strane), praktično to znači da baterija ima skraćeni vek trajanja usled negativne posledice grejanja. Ipak, da razjasnimo neke stvari: to su već možda 'sitničarenja', i iskreno, LIČNO nikad nisam vadio bateriju na svojim laptopovima, iako ih koristim u 99% na struju.

    I još samo i ovo: meni lično ovo nije struka, iako sam dosta vremena proveo proučavajući teme vezane za baterije, tako da je svaka (eventualna) greška nenamerna. Predlažem svakom kome je potrebno više informacija od ovih koje sam 'kompajlirao' da poseti stranicu http://www.batteryuniversity.com/partone.htm
    Pozdrav,

   10. #8
    Member Avatar korisnika CoR
    Na forumu od
    Jul 2003
    Lokacija
    Chubura
    Poruka
    364

    Talking

    Lave (alekssBGD), jeste da su to detalji ali detalji koji zivot znace

    Tvoje uputstvo je OK za obicnog usera, ali ovo je Bench.

    Sve u svemu, odradio si jako dobar posao
    If you are going through hell, keep walking! "More PERSONAL the problem, more UNIVERSAL it actually is."

   11. #9
    Banned Avatar korisnika DARK SIDE
    Na forumu od
    Jan 2005
    Lokacija
    GENERACIJA 1972 god. Srbiland.
    Poruka
    5.707
   12. Moja mašina
    • CPU: i7-4790K
    • MoBo: ASUS Z97-A
    • RAM: 16 GB Kingston hyperX predator 2400mhz
    • VGA: ATI 6990
    • MON: SAMSUNG P2470HD-TV-DVI-HD,LG 35''
    • HDD: 6 TERABYTE SEAGATE
    • OPT: liteon-dvd,samsung write master
    • Case: SILVERSTONE RAVEN and THERMALTAKE ARMOR CASE-CORSAIR HX1000W I seasonic 750w
    • SND: AUZENTECH PRELUDE 7.1,microlab h500,5.1 300w+JAMO.
    • OS: win 7
    • LAP: ASUS N53SV FULL HD, 2670QM, 16 Gb/ Hp Elite book.
    • TV: LG 40''-4K,Samsung P2470HD
    • INET: DSL
    • Ostalo: ups-1 KW,g15-tastatura i ostali hardware nearby... logitech,aerogate,
   13. Za ovakav trud trebash dobiti premiju.Na zalost,ovde je sve voluntaristizam...
    Barem mala satisfakcija:svaka cast na izdvojenom vremenu i trudu.U svakom slucaju ova tema je bila nuzna za ovaj forum...

   14. #10
    Member Avatar korisnika Koko Bil
    Na forumu od
    Oct 2003
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruka
    157
    Citat Citiram korisnika: alekssBGD
    Izbegavajte pražnjenje vaše baterije do kraja, jer to nepotrebno opterećuje bateriju.
    Pridruzujem se cestitkama na trudu! Tekst je najvecim delom odlican, kao i dopuna, ali ne mogu da se slozim sa ovim, jer to jednostavno nije tacno.
    A evo zasto nije:
    Da li si se ikad zapitao kako baterija uopste radi? Za razumevanje ce pomoci udzbenik fizike za osnovnu skolu. No, tamo se mogu naci izrazi kao sto su elektropotencijal, ekvilibrijum, zasicenje, Paulijev princip, itd., pa da se ne bismo zapetljali u izraze tako mile profesorima fizike a koje normalan svet ne razume (i ne zeli da razume), dacu vrlo pojednostavljenu sliku: pozitivno naelektrisani joni (katjoni) struje od pozitivne elektrode (katode) prema negativnoj (anodi) gde postizu zasicenje i od jona pozitivnog naelektrisanja postaju kristali (bez naelektrisanja) metala od kojeg je vec baterija nacinjena (cink, mangan, nikl, litijum, aluminijum, itd.). Kod “obicnih” baterija (koje se ne pune) taj proces ide samo jednom i kad se katjoni potrose, bateriju bacas. Kod punjivih (akumulatorskih) baterija je moguc obrnut proces – od kristala se ponovo stvaraju joni, i citav se proces ponavlja puno puta.

    Koliko puta? E, pa zavisi kakva je baterija, tj. od cega je napravljena. Recimo, ove nove baterije na bazi litijuma imaju veci kapacitet u odnosu na stariju nikl metal hidridnu bracu (litijum ima veci elektropotencijal od nikla), ali ih mozes manje puta puniti. Ali neka te to ne brine – uvek mozes kupiti novu bateriju, a u slucaju mobilnog telefona pre nego sto joj dodjes glave, vec ce ti i telefon dojaditi pa ces kupiti novi sa novom baterijom. Radni vek baterije smanjuje i pomenuta kristalizacija na anodi – kristali se vremenom taloze i smanjuju kapacitet baterije (laicki izraz za ovo je “memorijski efekat”). Jedino sto tu stvarno pomaze je kratak spoj. Recimo, simensov model mobilnog telefona C35 je imao opciju discharge battery, koja je ustvari radila bas to i tako cistila anodu. Zato je za produzenje radnog veka akumulatorske baterije vazno da je sto cesce pustis da se isprazni do kraja – dok se sprava ne ugasi. Kazu da litijumske baterije mozes puniti kad oces, da im to uopste ne smeta, itd. Ali to kazu ljudi koji prodaju telefone, a vecina njih se ne seca ni kako izgledaju korice vec pomenutog udzbenika. Neko im je rekao da litijumska baterija ima smanjen “memorijski efekat” pa oni to prenose – ako su lagali mene i ja lazem vas. Naime, kristalizacija anode jeste manja nego sto je to slucaj sa nikl kadmijumskim ili nikl metal hidridnim baterijama, ali je IMA. Tako baterija RADI.

    Slicna je zabluda i sa punjenjem. Opet je polupismeni neko rekao nepismenim prodavcima (tehnicki nepismenim, naravno) da se baterija puni 3 puta po 15 sati. E, sad, videli ste akumulator za automobil? Veliki je jel’ da? Mnogo veci od baterije za mobilni. I normalno je da se puni 15 sati posebno ako uzmes u obzir kakvi su punjaci bili pre 10 ili 20 godina. Danas na uredjajima koji koriste ove baterije postoje indikatori koji pokazuju kad je punjenje gotovo, odnosno kako lepo kazes u dopuni, kad dostigne nominalnu voltazu...

    Pozdrav!

   15. #11
    Banned Avatar korisnika DARK SIDE
    Na forumu od
    Jan 2005
    Lokacija
    GENERACIJA 1972 god. Srbiland.
    Poruka
    5.707
   16. Moja mašina
    • CPU: i7-4790K
    • MoBo: ASUS Z97-A
    • RAM: 16 GB Kingston hyperX predator 2400mhz
    • VGA: ATI 6990
    • MON: SAMSUNG P2470HD-TV-DVI-HD,LG 35''
    • HDD: 6 TERABYTE SEAGATE
    • OPT: liteon-dvd,samsung write master
    • Case: SILVERSTONE RAVEN and THERMALTAKE ARMOR CASE-CORSAIR HX1000W I seasonic 750w
    • SND: AUZENTECH PRELUDE 7.1,microlab h500,5.1 300w+JAMO.
    • OS: win 7
    • LAP: ASUS N53SV FULL HD, 2670QM, 16 Gb/ Hp Elite book.
    • TV: LG 40''-4K,Samsung P2470HD
    • INET: DSL
    • Ostalo: ups-1 KW,g15-tastatura i ostali hardware nearby... logitech,aerogate,
   17. Eh da...tako lepo prichali i meni da je trabam da "formatiram" litijum jon bateriju po 15 sati pa praznjenje i sl.Isto mi se desilo i kad sam kupio mobilni sa litijum polimer.I ja lepo stavim tel na punjac,on se napuni i pokaze da je pun.Kazem ja sebi:a sto da drzim jos 13 sati kad punjac vishe nije vruc(po meni znachi ne puni vishe jer mu elektronika u bateriji ne dozovljava).Ali ajde,da ne budem ja pametnjakovic ostavim ga ja josh 13 sati.U medjuvremenu dodje do malenog samo praznjenja baterije i ja posle isteka roka izvadim punjac i odmah ga ponovo prikljucim.Baterija se ponovo punila onoliko koliko se ispraznila dok je stojala "u praznom punjenju-citaj laznom".
    Znachi:kada je baterija bila puna,punjac je prestao da puni.sve ostalo je bilo drzanje na punjacu u praznooooo...
    I tako ja sa praznim engramima u mozgu o elektrodama i fizici osnovne shkole(davno zaista bilo) po sistemu shtapa,kanapa i malo deduktivne logike dodjoh do saznanja da su mi prichali priche a da se baterija ne formira 15 sati i sl.
    Menjao DARK SIDE : 28.10.2005. u 16:52

   18. #12
    Member Avatar korisnika alekssBGD
    Na forumu od
    Jul 2005
    Lokacija
    Beograd, Srbija
    Poruka
    583
    Citat Citiram korisnika: Koko Bil
    Pridruzujem se cestitkama na trudu! Tekst je najvecim delom odlican, kao i dopuna, ali ne mogu da se slozim sa ovim, jer to jednostavno nije tacno.
    A evo zasto nije:
    Da li si se ikad zapitao kako baterija uopste radi? Za razumevanje ce pomoci udzbenik fizike za osnovnu skolu. No, tamo se mogu naci izrazi kao sto su elektropotencijal, ekvilibrijum, zasicenje, Paulijev princip, itd., pa da se ne bismo zapetljali u izraze tako mile profesorima fizike a koje normalan svet ne razume (i ne zeli da razume), dacu vrlo pojednostavljenu sliku: pozitivno naelektrisani joni (katjoni) struje od pozitivne elektrode (katode) prema negativnoj (anodi) gde postizu zasicenje i od jona pozitivnog naelektrisanja postaju kristali (bez naelektrisanja) metala od kojeg je vec baterija nacinjena (cink, mangan, nikl, litijum, aluminijum, itd.). Kod “obicnih” baterija (koje se ne pune) taj proces ide samo jednom i kad se katjoni potrose, bateriju bacas. Kod punjivih (akumulatorskih) baterija je moguc obrnut proces – od kristala se ponovo stvaraju joni, i citav se proces ponavlja puno puta.

    Pozdrav!
    Poštovani,
    kao što sam ranije i rekao, meni ova tema nije STRUKA. Iskoristio sam činjenicu da sam svoju školu učio na engleskom jeziku, pa mi je lakše da razumem tekstove na engleskom jeziku, kao i činjenicu da sam po ceo dan na internetu, te mi pretraživanje nije problem. Što se tiče knjiga iz fizike, to je bilo davno, a ćerka mi je tek 4.razred pa nisam imao prilike da se podsetim gradiva. Elem, nekoliko puta sam naveo neke od izvora svojih saznanja, i kao što rekoh, na jednom sajtu sam našao vrlo zanimljive podatke. Autor tih informacija koje sam ja u skladu sa copyrightom preneo je:

    About the Author
    Isidor Buchmann is the founder and CEO of Cadex Electronics Inc., in Vancouver BC. Mr. Buchmann has a background in radio communications and has studied the behavior of rechargeable batteries in practical, everyday applications for two decades. Award winning author of many articles and books on batteries, Mr. Buchmann has delivered technical papers around the world.
    Cadex Electronics is a manufacturer of advanced battery chargers, battery analyzers and PC software. For product information please visit www.cadex.com.


    A isti taj čovek je u jedom trenutku rekao:

    Avoid frequent full discharges because this puts additional strain on the battery. Several partial discharges with frequent recharges are better for lithium-ion than one deep one. Recharging a partially charged lithium-ion does not cause harm because there is no memory. (In this respect, lithium-ion differs from nickel-based batteries.) Short battery life in a laptop is mainly cause by heat rather than charge / discharge patterns.

    E sad, moguće da je i on zaboravio svoje gradivo, ili je u njihovim školama bilo drugačije, ili bilo koja druga varijanta, zaista ne bih da ulazim u to. U svakom slučaju, hvala na podršci i interesovanju, svaki savet je dobrodošao! Znanja nikad dosta!

    Pozdrav,
    Aleksandar

   19. #13
    Member Avatar korisnika Koko Bil
    Na forumu od
    Oct 2003
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruka
    157
    @ Aleksandar:

    Sad kad procitam ovo sto si stavio u quote samom se sebi cinim "prepametan". Hteo sam samo da dopunim tvoj inace sjajan post o baterijama, pa mi se cinilo da ce takav pristup pokazati koliko je stvar zapravo jednostavna. Sorry zbog "tonaliteta"!

   20. #14
    Member Avatar korisnika joriq
    Na forumu od
    Jan 2004
    Lokacija
    Podgorica
    Poruka
    5.210
   21. Moja mašina
    • CPU: quad 9550@3.5GHz, ThermalRight IFX-14
    • MoBo: Asus ROG Striker II Formula
    • RAM: 4x2GB DDR2
    • VGA: Gigabyte GTX 950
    • MON: Samsung 2232BW+757dfx
    • HDD: 4 interna i 2 externa...
    • OPT: Pioneer 112, 116 + Samsung neki
    • Case: ThermalTake Level 10 GT
    • SND: Logitech Z-5500
    • OS: Win 7
    • LAP: Acer Aspire One
    • TV: LG 65EG960V
    • INET: DSL
    • Ostalo: Logitech G9 + G15, LG G4...
   22. evo 1 savjet iz mog iskustva, kao dodatak: uzeo sam istovremeno 2 ista telefona, oba sa Li-Ion baterijama. Jedan nisam dirao dok sam radio prvo punjenje, a prvi sam cackao non stop (a ko da izdrzi), i ovom koji sam cackao je batrija trajala cca. 2, a ovom drugom 3 dana. Dakle, bar se od toga suzdrzite pri prvom punjenju (mozda i drzati iskljucen telefon tih ~3 sata).
    originally posted by M3:
    @joriq: antiskopik je ovo sto sam ti u prethodnom postu rekao (on izostrava sliku na daljinu kapiras!!!),
    a analizing je omeksivas ivica....i jos nesto ovaj 5900SP to je pravi cip od 5900, a 5900XT je poseban cip ....

   23. #15
    Not activated Avatar korisnika Vladd
    Na forumu od
    Jan 2003
    Lokacija
    Paviljoni
    Poruka
    1.353
    Pa, kao prvo svaka cast na trudu i informacijama.

    Sto se ostatka diskusije tice, mislim da ne treba dodavati, a pogotovo previse uopsteno i citirano volj ti interneta volj ti neke knjige za fiziku ili sl.
    Sve je to, globalno tacno, ali ne treba zaboraviti da su internet objasnjenja za "americku domacicu" a ne za...
    Drugo, poznato je da se knjige kod nas pisu, uglavnom za honorar, pa su shodno tome i upotrebljive. Tacna je prica sa jonima ali kojim? Znaci tehnologija je, a ne fizika umesala prste (mozda hemija, a neko ce reci sve je fizika..ili matematika mozda). Znaci, napravljena je baterija koja je (ne po udzbenicima) prevazisla "memory" efekat, ali ima neke druge osobine (da ne kazem mane). I da ne treba svoja ranija "iskustva" (iskustvo, kako to glupo zvuci u elektronici) da primenjujemo na novim tehnologijama, vec da se "prilagodjavamo", naravno zahvaljujuci ovakvim tekstovima i uputstvima.

    Poz.

   Strana 1 od 11 12345 ... PoslednjaPoslednja

   Bookmarks

   Dozvoljeni tagovi

   • Ne možete pokrenuti nove teme
   • Ne možete odgovoriti u temi
   • Ne možete okačiti atačmente
   • Ne možete izmeniti svoje poruke
   •