Da volim crno-bele, ponosno kažem svima!
Ma nema ništa outsource jedva sam vlasnika nagoorio kad sam došao u firmu da sajt i mail server prebaci kod provajdera.
3. Pa nekih 10ak ključnih ljudi imaju VPN. Ostali preko njih dobijaju potrebne fajlove i upustva. Tako je funkcionisalo u prvom naletu korone i nije bilo nekih poteškoća al i u vreme godišnjih odmora isl. Jer u većini slučajeva zaposleni može blanko obrazce da skine na flešku i da popunjava sledećih mesec dana pre nego što ih okači na server.
Da imaću upravljive svičeve, al me je ovaj lik iz telekoma poprilično zbunio![]()
1. Zašto dva UPS-a? Izračunaj ukupnu instaliranu snagu uređaja koje češ imati u sali, dodaj 20-30% na to (za buduća proširenja) i kupi jedan trofazni samostojeći UPS. Za svaki rek kupi PDU letve (kod mene su po dve po reku, svaka vezana za posebnu fazu) i u njih bodeš potrošače. Potrošači se uvek napajaju sa UPS-a, pa prekida u slučaju nestanka struje nema. Primer kod mene: 2x6880X, 1 ASA 5523X, 1 ASA5585X, Nexus 5672UP, po jedan 4431 i 4221 i par 2960X svičeva, svi u jednom reku. U drugom reku su serveri (par komada) i storage, oba su vezana na UPS od 36kVA. Mi smo malo preterali (''malo''...) sa snagom, ali posao je takav da je cena za opremu smešna spram potencijalnog gubitka koji bi se desio da ta ista oprema ne radi.
2. Za ovo si već dobio odgovor. A komercijalisti Telekoma umeju da mrse za sve pare.
Menjao Gaston : 09.11.2020. u 15:07
Pa ako taj jedan stane iz bilo kog razloga staje sve. Ovako imam redudansu. Od potrošača od servera ću za početak imati
2X nova servera po 350W + stari server 250. Sorage nismo još odavrali al i oni su oko 350W. + još jedan server u budućnosti 350W. Što mu ispadne 1600W
Uzmem dva od 2KW jer večina nove opreme ima dva napajanja pa tako imam punu redudasu.
Znači ovako neka šema na brzinu https://imgur.com/a/9dBnHvL
Ne ide to baš tako.Ovako kako si nacrtao, redudanse nema. Ali bez obzira, jedan kršten UPS ti završava posao. Ovde si nabrojao samo serversku opremu (uzgred, koji ti je to server sa napajanjem od 350W?), a gde je komunikaciona oprema, storage, backup uređaj (neka je to i neki NAS, nije bitno), video nadzor i njegov uređaj za skladištenje snimaka? Verovatno sam nešto i zaboravio. Te male UPS-eve stavi na spratne rekove i pokrij i taj deo opreme. Gledaj da ti i te koncentracije budu na agregatnoj struji, ako je ikako moguće.
Ok, ali svakako razmisli o file serveru kao što je Nextcloud (Seafile, Owncloud, Filecloud...), pošto je mnogo lakše za održavanje od standardnog SFTP/NAS rešenja. Bar smo u mojoj firmi imali problema sa pravima korisnika, pristupom i sl. U tom slučaju ti ni ActiveDirectory nije toliko bitan, lako se barata sa korisnicima, itd. Još ako im VirtualDrive izađe iz bete u skorije vreme (Owncloud ga već ima, ne znam za ostale), onda ćeš biti siguran da su fajlovi korisnika uvek na serveru. Pri tom, to nosi i fleksibilnost u smislu migracije, bilo na drugi lokalni server, bilo na cloud, ako se nekad nešto promeni
Moj savet ti je da razmisliš i napraviš sistem tako da bude fleksibilan. Da danas sve može da bude lokalno, sutra sve u oblacima, a prekosutra pola tamo, pola ovde. Jer je vrlo moguće da menadžment/gazda promeni odluku preko noći, čak iako ti se ne čini da je nešto tako realno![]()
>>> A place to learn a lot about a lot ||| User oriented browsers
>>> Modern Microprocessors Guide ||| PrivacyTools
Ja bih ovde uzeo dve masine i stavio Proxmox na njih, nema cene za licence,a ocigledno je da su tebi ovo smesne masine. Podesio bih zfs replikaciju na 5 minuta, i to je to. Bekap se podesi na PBS svaki dan recimo, i to je to. Sto se tice deljenog servera,slazem se da bih digao NextCloud , on ima i AD autentifikaciju ako ti je to toliko bitno.
BENCHforum: World Community Grid tim 26290 [email protected] tim 198696
Ograničenja kod licence su
- Max 3 virtuelne mašine
- jednoj mašini mogu dodeliti max polovinu ukupnog rama
- i 8 jezara po mašini
Meni ovo svakako odgovara jer:
3 Virtuelne mašine zadovoljavaju i delom premašuju trenutne potrebe, kad se krene u nabavku novih aplikacija tada će se dokupljivati i hardver a i softver za njih
- i ovo ispunjavam (8,8,16) ukupno 32GB Ram
-Ukupno če biti Xenon sa 8C
Ad hoc pitanje za ucesnike, da li to u domacem “IT-u” i dalje nije uopste prisutan InfoSec kao podrazumevana stavka cele price posebno za organizacije ovog tipa (male ili srednje) koje zahtevaju onsite infra? Mislim da nisam video pitanje ili savet na tu temu.
Menjao e6111 : 08.12.2020. u 04:37
Ja po domaćim firmama sa kojima imam iskustva to nisam video (bar manjim i srednjim). U firmi gde sad radim imamo ljude koji se samo time bave (za strane klijente), takvih ima i po bankama i većim preduzećima i u takvim sistemima njihova odluka može da stopira ceo projekat. Mala i srednja preduzeća uglavnom zavise od znanja i iskustva admina koji su jack of all trades. Znam da čak i neke outsourcing firme nemaju takve ljude, ali uglavnom imaju admine sa iskustvom koji prate best practices koliko god to klijent dopusti.
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Svega ovog ne bi bilo da je Pera otisao pravo u policiju
Kod nas ljudi imaju tendenciju da naprave nešto da radi, a onda (kad im se desi incident) krenu da se bave bezbednošću. Nakalemiti bezbednost na nešto što već radi je obično skuplje (od malo skuplje do katastrofa skupo), nego kad se to uzme u obzir od početka. Još češće se dešava da posle incidenta ljudi kupe neko rešenje koje onda traljavo implementiraju jer ne shvataju da implementacija ume da košta više od hardvera i licenci. Oni koji sve odrade kako treba su retki, ali i među njima ima onih koji posle zapostave implementirano rešenje ili ga čak svesno (neopravdano?) zaobilaze.
Infosec je kompleksna priča i nije nešto što se odradi i završi. Manje firme jednostavno ne mogu (ili ne žele) da priušte kvalitetne ljude i rešenja, a managed security je kod nas u povoju (ako ga ima), verovatno zato što je i tržište nezrelo.
Napomena: Nisam povezan sa kompanijom Cisco Systems.
Nema,jako slabo Infosec, osim ako ti to spoljni(strani) revizori ne traze. IT nije jeftina stvar, kao sto misle domaci direktori, neko sa srafcigerom i tonerom u ruci. Security se svodi da samo jedan ili dva coveka imaju sve sifre i to je to.
Ma ucestvovao sam i ja u dve implementqacije 27001, inhouse, ali i dalje stojim pri svojim izjavama![]()
Bookmarks