Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Ja sam popunio ovako, nije bilo primedbi:
Name of organization that is the beneficial owner - Pun naziv PR agencije
Name of disregarded entity receiving the payment - prazno
Chapter 3 Status (entity type): Corporation
Chapter 4 Status: Active NFFE
Foreign TIN: tvoj PIB

Part XXV - štikliraš

Slao sam pre godinu i nešto obrazac, nisu se do sada javili da im nešto ne štima.
 
Hvala svima, poslao sam tako, nisu imali zamerki - izgleda da je to to...
 
Koju god da banku izaberete, ne možete mnogo pogrešiti. Sve su one veće ili manje zlo. Jedinu banku koju treba da izbegavate u širokom luku je Societe Generale, ili Socijala Đenerale kako joj bolje pristaje. To je dno, imam jako velike probleme sa njima kao preduzetnik, uništili su mi poslovanje, potrošili gomilu vremna na njihove bagovite sistem online bankinga, a pored toga su ni manje ni više ušli i na tržište izrade sajtova. *mjau**mjau**mjau**mjau*š banku koja se bavi izradom sajtova.. Toliko o tome koliko su jaki. Inače se zatvaraju uskoro u Srbiji i odlaze (hvala Bogu) odavde.
 
Svaka banka ima neko vece zlo, pa samo treba izbeci ako vam to smeta.
 
Ne zatvaraju se i ne odlaze, već ih je kupio OTP. Neće oni u skorije vreme da postanu OTP, dug je proces.

Inače, imam odlična iskustva sa Societe, Sinhro paket, već dve godine.
 
U principu, i ja imam reči hvale za samu banku. Imam neke zamerke, na primer moj bankar je dosta nepouzdan, prvi koji mi je bio dodeljen (ujedno i menadžer filijale) je bio neuporedivo bolji, ili to što sam u samom početku imao baš dosta problema oko Visa kartice i povezivanja sa Paypal - om.

Međutim, znajući većinu ostalih banaka na tržištu, nije SocGen uopšte loša banka. Pogotovu su za pohvalu kreditni i drugi bankarski proizvodi namenjeni paušalcima.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
 
@alfaunits

Ranije si pisao o zameni USD u RF banci, pa ako si jos uvek u toku da li mozda imas informaciju po kom kursu se kod RF banke mogu promeniti USD u dinare (na preduzetnickom racunu naravno)? Zanima me samo okvirno u odnosu na srednji kurs. Npr. danasnji srednji kurs dolara je 104,38. Koliko losija ponuda u odnosu na srednji kurs se moze ocekivati? 0.5 rsd manje? 0.75 rsd manje? 1.0 rsd manje?

I kako se uopste dobije ta ponuda? Koga konkretno zoves za tako nesto? Svog licnog bankara ili bankara zaduzenog za poslovne korisnike?
 
Zove se trezor. Onda ispostavis zahtev kako zelis, oni samo rezervisu kurs.

Ne znam, dugo vec ne menjam i EUR ni USD u dinare u bankama.
 
PItanje

Kako pausalac moze da prijavi/zaposli radnika,i da li ima neke olaksice za prvog radnika?

Hvala

(mozda sam omasio temu)
 
Proveren podatak za Intesa banku sto se tice troskova konverzije USD u dinare sa preduzetnickog racuna: uvidom u poslednje 4 drugarove konverzije (poslednja 4 meseca) Intesa je USD menjala po kursu koji je 0.4 RSD - 0.5 RSD losiji od srednjeg kursa NBS na datume kada su konverzije obavljene. Sve se obavlja preko e-bankinga, kreira se zahtev za konverziju i u toku dana on bude obavljen (ako se zahtev podnese do 12-13h, u suprotnom on bude obavljen sledeceg jutra).

Ako imate informacije o tome kakva je situacija u drugim bankama bio bih vam zahvalan da napisete na ovoj temi :)
 
Kako bre sledeceg dana?:) Zahtevi moraju istog dana da se izvrse.
To je kurs bez da pita za bolji kurs?
 
Tako mi ortak rece. Kreiras taj nalog elektronski, a onda u zavisnosti da li si na vreme u toku dana to uradio oni ga izvrse ili kroz sat-dva ili sutra ujutro.
Da, to je kurs bez da bilo sta trazi, samo koristi e-banking.
 
U Intesi je bitno do 15h da posaljes zahtev preko eBank, jer gospodje iz deviznog sektors u NS rade do 15:30... mozda 16h


Sent from my iPhone X using Tapatalk
 
Mozda se zamena izvrsi po kursu od danas, ali meni se desava da mi novac legne tek sutra... A to je zato sto to izgleda ne ide automatski, ne radi to softver, nego izgleda da neko sedi sa druge strane i klikce, na dugmice zameni, prihvati, odbiji... Sto mi je neverovatno, ali na osnovu nekih stvari koje su se izdesavale, izgleda da je tako...
 
Poslednja izmena:
Kako vi knjizite uplate sa PayPal-a?

Recimo napravim invoice na 5k, klijent mi posalje 5k i meni legne to i PP odmah uzme svoju proviziju ~3.4%.

Onda kada hocu da povucem pare na Visu, njen limit je valjda $1500, tako da moram iz vise puta da povucem sto se u banci i vidi tako. Sta ja sad pisem u KPO? Dal onih pocetnih 5k, ili umanjeno za PP proviziju, ili ove delove od $1500 koje sam svlacio...?

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk
 
Uvek upisem koliko dobijem.

Ne secam se na PP-u kako to ugovor regulise, ali recimo Digital River procesori, vodjeni zakonima EU, imaju ugovore po kojima oni nisu samo posrednici, vec oni kupuju od tebe proizvod/uslugu i onda je prodaju kupcu. U takvoj situaciji, ti i legalno samo upises iznos koji dobijes.
Posto PP stoji kao zastita, mozda i on ima tako pokriveno legalno.
 
Ne slažem se. Upisuje se vrednost izdate fakture. To kolike je neko troškove imao da bi skinuo novac nema veze sa vrednošću izdate fakture.
 
Izdao sam fakturu PayPalu na dobijenu sumu, ne krajnjem kupcu.

U slucaju da prodajes preko DR servisa, tako je jedino i legalno, jer je ugovor (sa DRom) takav da ne prodajes ti krajnjem kupcu, niti su oni samo "payment procesor", vec su oni deo lanca prodaje, tj. jedan od prodavaca u lancu.

Malkice je drugacija situacija da ti je nasa banka payment procesor: ona ti uplati celu sumu, pa naplati proviiju sa racuna. Ali TI izdajes krajnjem kupcu racun.

U slucaju DR servisa, ti NJIMA izdajes fakturu. Mislim da i za PP mozes tako da uradis, ali ako neko bas hoce da bude pokriven, neka proveri sta kaze u ugovoru sa PP-om.


Sto se tice nase poreske, one ce prihvatiti sta god upises, samo da nije manje od prometa na racunu :)
 
Poslednja izmena:
PItanje

Kako pausalac moze da prijavi/zaposli radnika,i da li ima neke olaksice za prvog radnika?

Hvala

(mozda sam omasio temu)
Imaš olakšice ako prijaviš radnika koji je na birou minimum 6 meseci. Vraća ti se oko 60% poreza i doprinosa, i ta uredba za sada važi do kraja ove godine.

Takođe, postoje često razni konkursi u NSZ za zapošljavanje teže zaposlivih grupa, tipa ljudi sa invaliditetom, starijim od 50 godina, itd.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
 
IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi...

Ali i obaveze da radis nekoliko godina... ako ih ne ispunis - sve vracas sa kamatom. A ovi “stranci” dobijaju 10k po radniku... i zapale.


Sent from my iPhone X using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
^pa vi posle podrzavajte strane firme jer ne volite drzavno :p

Za osobe sa invaliditetom ne znam da postoje posebni konkursi, vec postoji pravo da se 3 godine ne placaju porez i doprinosi na teret poslodavca (i tu nema ogranicenja).

Za pausal nema ni pravdanja troskova tih radnika, tako da nije bas zgodno.
 
Samo vece zlo od tih “stranih” investitora je drzavna firma... uhlebljenje za shareplanince (Pljiz). Tako da je Pticek dobro rekao - ako ne morate da imate posla sa drzavom... nemojte da imate dodirnih tacaka https://youtu.be/gX7VGZ_B-Gk?t=46m46s


Sent from my iPhone X using Tapatalk
 
Drxavne firme ne pokradu koliko su strane "dobile".
 
Jajarska promena opstih uslova? Evo vam knjiga od 1000 strana, promenili smo dve tarife ali nismo obelezili izmenu.

Edit, vidim da ima izmene izdvojene.

Bivalo je i gore, kao gore opisano.
 
Poslednja izmena:
I u RF je stigao neki mail, ali kao valjda uskladjivanje terminologije sa NBS, a tarife nisu menjane. Naravno, par strana zakukuljenog teksta [emoji6]

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
 
Nazad
Vrh Dno