Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Tako se jedino zaradjuje u zemlji gde vecina ima malo, a malo ima vecinu :)

Ali realno - sta ce ti stampani izvod danas? Mene stvarno cudi da to sve banke nisu odavno naplacivale :(
 
Opet - sta ce ti PAPIRNI? To nije potrebno poodaaaaavno. I da zatreba, knjigovodja moze odstampati te izvode.
Kod nas (moja filijala PU u Nisu) poreska ne trazi ni da budu stampani vise, mozemo e-izvod da posaljemo (za pausalce moramo da saljemo krajem godine, proveravaju promet)
 
Kako zasta, pa za knjigovodstvo da se mogu racunaju bilansi, stanje, gde znam. Mislim i da ih moras imati u slucaju provere inspekcije? Ili ne?
Za paušalace nisu potrebni bilansi stanja i uspeha, a realno nije ni knjigovođa.
Obaveza je da se vodi knjiga o ostvarenom prometu KPO, tj samo prihodi u toku godine.
 
IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi...

Tacno, samo KPO u excelu


Sent from my iPhone X using Tapatalk
 
On verovatno nije pausalac? Ali izvodi mu trebaju svejedno, samo sto ne moraju stampani od strane banke.
 
Jesam pausalac i nemam knjigovodju. Znaci izvode nema potrebe da stampam osim ako zatrazi poreska? A KPO imam knjigu, nisam znao da moze u Excel-u. To im isto stampam kad zatraze? Tako bi bilo lakse u svakom slucaju.
 
Jesam pausalac i nemam knjigovodju. Znaci izvode nema potrebe da stampam osim ako zatrazi poreska? A KPO imam knjigu, nisam znao da moze u Excel-u. To im isto stampam kad zatraze? Tako bi bilo lakse u svakom slucaju.

Nece ti nikad traziti. KPO knjiga ti ne treba.
 
Treba KPO, ali negde ne traze uopste od pausalaca ista (bg izgleda)
U Nisu traze decembra.
 
KPO bi po zakonu trebalo da se predaje svake godine, ali u bg izgleda da je praksa da se to daje kada inspekcija trazi...
 
Ju boze koliko besmislenih informacija na malo prostora.

KPO se mora posedovati po zakonu, i dostaviti na uvid po upitu inspektora. Nigde se ne predaje. U praksi niko ni ne pita.

Kao sto se ne podnosi zahtev za nastavak pausalnog oporezivanja. Da se ne shvati pogresno, po zakonu je obavezno ali to u bg ne trazi ni jedna poreska koliko ja znam.

Sto se tice prometa inspekcije vide sve promete i takodje im nije potrebno nista dostavljati. Zvace oni vec kad vide da imaju za sta da vas kazne. Takodje po zakonu obavezno ali takodje ne traze cak ni da im se napise po nasoj evidenciji promet a kamoli da se bilo sta nosi.
 
Poslednja izmena:
I ako nemam knjigovodju isti mi je rekao da tako radim i ja slusam, ne pravim se mnogo pametan. Supruga drzi frizerski salon i ima radnicu pa mora knjigovodja i ona isto svake godine podnosi zahtev za pausalno oporezivanje u novembru, tako je kod nas u Svilajncu.
 
Može li neko da navede koliki iznos na godišnjem nivou plaćaju paušalci?
 
Zavisi u kojoj opstini.
 
Na Voždovcu oko 360.000 dinara godišnje za delatnost računarsko programiranje.
 
IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi...

https://www.mojafirma.rs/baza-znanj...v-ako-izgubim-pravo-na-pausalno-oporezivanje/

Objasnjeno do detalja. Nema duplo zbog deviznih, jer se u KPO pise pri izdavanju racuna.

Kod:
Vrlo je važno da preduzetnici vode KPO knjigu u koju će beležiti ostvareni prihod. Na osnovu podataka upisanih u nju preduzetnik može da prati ukupan prihod za određeni period, i to:

- Ukupan iznos prihoda (zbir vrednosti svih izdatih računa) od 1. januara tekuće godine do danas – za potrebe provere prava na paušal
- Ukupan prihod (zbir vrednosti svih izdatih računa) od 365 dana pre današnjeg dana do danas – za potrebe provere obaveze evidentiranja za PDV.

Clan 42 https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_porezu_na_dohodak_gradjana.html

Kod:
Preduzetnik kome je utvrđeno pravo na paušalno oporezivanje, ovaj način oporezivanja koristi dok se ne utvrdi da su prestali razlozi za paušalno oporezivanje, odnosno da izmenjeni uslovi isključuju pravo na paušalno oporezivanje.

Tako da nema sta da im saljete dok god ste u granicama za knjige/PDV.


Sent from my iPhone X using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Zavisi od opstine do opstine...

FYI, u Nisu su troskovi oko 150-260.000 godisnje za 6211.
 
Vidi, dobijem poziv od poreske da donesem KPO zbog provere da li zadovoljavam uslove za paušalno oporezivanje. Inspektor gleda neku Excel tabelu gde stoji moje ima sa prometom u dve kolone u iznosima koji su jako slični i u zbiru prelaze granicu za paušalno oporezivanje. Naravno da je samo promet u KPO relevantan i zbog toga sam i morao da priložim KPO. Nakon uvida u moju KPO inspektor u Excelu me markira zelenom bojom, pretpostavljam da bi me obeležio kao da je kod mene sve u redu.

Nadam se da je sada jasno. Verujem da može svakome nekima da se desi.
 
Poslednja izmena:
Nisam ni sumnjao, ali sta gde traze se puno razlikuje.
 
KPO treba ako imaš fiskalnu kasu i naplaćuješ gotovinu. Ako je sav promet preko računa u banci, inspektor veoma lako može da dođe do prometa, tako da je u tom slučaju KPO besmisleno voditi.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
 
Greši svako ko to tvrdi. Inspektor ima samo uvid u promet na računu što nije dovoljno za odlučivanje da li je uslov za paušal ispunjen. Uplate mogu da kasne i time da ne budu u istoj godini kao i fakture plus npr. može da bude uplata koje uvećavaju promet a ne utiču na granicu paušala, npr. refundacije za porodilje. U tim slučajevima jedini način da se dokaže da li je granica pređena je objašnjavanje sa inspektorom.
 
Negde sam pročitao da fizička lica mogu paušalno da se oporezuju ukoliko je promet na godišnjem nivou manji od 6 000 000 dinara.
 
da ali ne promet na računu već zbir svih izdatih faktura.
 
Mislio sam na zbir godišnjih uplata iz inostranstva. Samo mi nije jasno ovo. Ako radim na internetu i primam novac kao fizičko lice da li bi trebalo da plaćam porez bez obzira na visinu priliva?
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno