Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Znaci, od madjara... [emoji41]

Sent from my m2 note using Tapatalk
 
Znaci, od madjara... [emoji41]

Tako funkcionisu stvari u 99% slucajeva :( Mada, realno je najmanji rizik uzeti procesor sa "problematicnom" garancijom, oni bas bas retko crkavaju u normalnom koriscenju.
 
Zaboravih pitati bitnu stvar:

Kako radi Ryzen sa Win 7? Problemi pri instalaciji OS-a i drajvera?
 
Radi odlično kada se ugrade drajveri, uglavnom fale čipset i USB drajveri pa USB tastatura in miš ne rade odmah za vreme instalacije. Prvi put sam se namučio da ubacim drajvere u čistu instalaciju a posle sam probao da ubacim SSD sa W7 instaliranim na pređašnjem FX 6350 kompjuteru i na moje iznenađenje i posle 2 -3 restarta sa uključenim kablom za internet je proradio
dovoljno dobro da zamenim drajvere.
 
Jedno pitanjce, mozda je malo off, izvinjavam se zbog toga, da nema neko mozda box kuler od ryzena, koji ne koristi na pozajmicu (max. mesec dana) ili prodaju?

EDIT: kuler pronadjen, hvala svima koji su se ponudili da pomognu!
 
Za "emergency" može i AM2/3 kuler a FX kuler još bolje.
 
nije isto kacenje od am2/3 coolera, nehvata se na am4, nažalost :(
 
Poslednja izmena od urednika:
AM3 kuler koji se kači sa onim štipaljkama može na AM4 ploču. Isprobao sam lično, a znam da je još neko na forumu pisao o tome.
 
nije isto kacenje od am2/3 coolera, nehvata se na am4, nažalost :(
Ja sam upotrebljavao stock kuler od FX 6350 duže od mesec dana dok sam čekao kit od CM-a za AM4. Čak je dobro hladio do 3.8GHz.
 
Ok, izvinjavam se na dezinformaciji, znam da moj LC CC120 nemože sa AM3 kačenjem pa sam poručio i dobio iz nemačke AM4 bracket, brzo je stiglo oko 7-8 dana....
 
To je druga stvar, ako se menja back plate, onda mora AM4 montaža, nije isti raspored rupa.
 
Uzeo sam 1400, sutra stiže, na njega ne ide wraith spire (on ima RGB, stealth nema, jel?).

Ako nema, može li to odvojeno da se nabavi i koliko je to novaca? :)
 
Mislim da RGB ima samo r7 1700, odnosno njegov box kuler. Ne znam gde bi mogao da nabaviš samo kuler, a kapiram da može da se stavi i na r5.
 
Poslednja izmena:
Naravno da moze.

Kuler se gleda po socketu, ne po procesoru, sto se tice montaze.
 
Poslednja izmena:
Sastavio konacno juce 1600x, Asus ROG strix b350 i GSkill Ripjaws 16gb, 16cl, 3200MHz...

Memorija radi trenutno na 2933MHz... Nisam jos probao da klokujem procesor... 1600x radi na 3.6GHz... A turbo mu je 4GHz... Kada se pali taj turbo i da li je 4GHz na jednom ili svim jezgrima?
 
Turbo na 4.1 GHz je na jednom jezgru, 1600x radi na 3.6 GHz, ali trebalo bi da ti xfr dize 1600x na 3.7 na svim jezgrima.
 
I znas ono... Gasi to turbo, pa cak i powersave opcije. OC na 3.8-3.9GHz. I 99% da ces imati i manju potrsonju tako, nego sa tim turbo\xfr koji zna da zestoko lupi napon...
 
Da, da... Mislim da sam to vec pogasio iako sam samo memoriju podigao na 2933MHz... Nego cisto da proverim da li ima neke koristi od tog turba/xfr...
 
Ima koristi za ljude koji se ne razumeju/ne zele da cackaju oko manualnih podesavanja.
Kod mene na R3 def. napon za 3.7GHz na svim jezgrima je visi od potrebnog napona za 3.9GHz na svim jezgrima..
 
Ja bih ugasio(iskljucio :d) turbo da ne vrslja napon, pa po potrebi dodao 100-200MHz na def. naponu [emoji4]
 
Poslednja izmena:
Da, ali kad je uključen turbo i power saving opcije, onda će agresivnije da obara i klok i napon. Pri tom, sve što je u specifikacijma (defualt vrednosti), je sasvim u redu, pa i malo veći skokovi napona. Uostalom, najbolje je probati i jedno i drugo i pratiti prosečne vrednosti. Siguran sam da će u slučaju da je sve na stock (uključen turbo), prosek napona biti dovoljno nizak :)

R5 1600X ima all-core turbo na 3.7 GHz, a 2 jegra na 4 GHz. Tako da klokovanjem na 3.8-3.9 GHz može dobiti malo bolje MT, ali malo lošije ST performanse. I jedno i durgo neprimetno. Po mom mišljenju, nema potrebe za bilo kakvim podešavanjima tog procesora. Zato i jeste odlična kupovina, da ne kažem najbolja u 200±20 € klasi :)
 
Poslednja izmena:
Ma klokovao bih ga samo da vidim koliko moze... U svakom slucaju bar u pocetku (dok mi ne stigne waterblock) cu ga drzati na default...
 
Poslednja izmena:
@Space Beer

Koliko znam turbo i power saving opcije su odvojene stvari.
Kada se skinu chipset drajveri sa Ryzen balanced power planom, nema obaranja kloka, barem je tako kod mene.
Ne znam, meni se uopste ne dopada sto daje skoro 1.4V da bi odrzao turbo, verovatno je isto tako i na R5.
 
Ako je uključen CnQ (power saving), onda će obarati klokove i napon čak i sa Ryzen balanced planom. Samo manje agresivno nego sa Balanced i Power saver opcijama. Bar je tako kod mene dok je CnQ uključen, napon na "Auto" vrednosti, i CPB (turbo) uključen
 
Ja bih probao 1600x na 3.9/4.0 ako moze sa nekim naponom do 1.375 i ako je stabilan vozio na tim vrednostima. Koja je onda poenta uzimanja x verzije 20-30e skuplje ako ce da se vozi na 3.7 all core kad non x prebacuje te vrednosti. Ok ako neko nece da pipne u bios, ali ko god hoce da se poigra par minuta naravno da treba podesiti procesor da radi kako treba a ne da vrslja sa tim auto podesavanjima i da dize i obara klok i napon kako mu dodje.
CNQ opciju treba iskljuciti jer preko offset metode podesavanja napona sam obara napon u idle sve do 0.5V tako da tu nema problema, samo se klok drzi na podesenim vrednostima kako i treba.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno