Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čekaj prvo da vidimo kako radi :)

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
 
Zato sam i rekao sledece godine :d
Salu na stranu, radice to, ne sumnjem uopste. Kad imamo eurovent onda znamo sta da ocekujemo. Problem je kad ne mozes da nadjes korisne podatke a treba da doneses odluku, to je macka u dzaku i ja to ne uzimam u izbor.
Ja jedva cekam zimu ovo moje cudo da isprobam :)
 
  • Like
Reagovanja: M J
Čekaj prvo da vidimo kako radi :)

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
Ako si hteo da proveravas kako radi, sto uze 3kom odjednom :)

Ti bese imas i jedan fujitsu? Koji ono model, i da li radi u istoj kuci, ili bar u slicnim uslovima kao sto ce ove nove?

I da li mozda imamo eurovent brojeve za neku osrednju on/off klimu? Zanima me da uporedim.
 
Jel noc14 kad joj se upali grejanje a zima, odma puca na 9,1kw pa posle smanjuje ?
 
Ako si hteo da proveravas kako radi, sto uze 3kom odjednom :)

Ti bese imas i jedan fujitsu? Koji ono model, i da li radi u istoj kuci, ili bar u slicnim uslovima kao sto ce ove nove?

I da li mozda imamo eurovent brojeve za neku osrednju on/off klimu? Zanima me da uporedim.
Ko reskira taj i profitira. To je kuća od roditelja, ja živim u drugoj kući, sa PVC stolarijom, izolacijom u podu, zidovima i plafonu. I tu sam pre 5 godina stavio Fujitsu ASYG 12LTCA, u prostoriju od 30kvm, plus hodnik 10kvm. Jednostavno rečeno veeeliki over-kill. Još nisam video da je moj Fujitsu radio na NOMINALNOJ snazi. Sem zaletanja nakon defrosta. Maksimum na kome je radio u kontinuitetu je oko 700W. Al' ta mašina je 1.000eur, skoro dve Mission 18-ce!

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
 
Znaci power kad slabija polovina kuka da joj 'ladno :D
Nego, u lokalu (picerija) dobili smo malu bastu 30-35kvm koja je zastakljena, znaci izolacija nikakva to moze da greje i hladi noc14 ? Ostatak lokala je na Mitsubishi centraloj a u basticu se ulazi iz hodnika pa tamo prakticno nista ne dopire od centralne. Noc moze da spusti krlica da duva u pod vertikalno ?
 
Ja mislim da bi mogla da greje. Moze krilca direkt u pod. Moze skroz vetikalno u pod, moze skroz u horizontalu. Nikada do sada video da klima moze da ima funkcionalna krilca celih 90 stepeni. To je jedna od stvari koja me je odusevila.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
 
Fujitsu LT isto ima celih 90 stepeni

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
 
Ako ima LT on da bi trebala i LU da ima. Jedino sto kod mene su 3 krilca od kojih je jedno duplo i jos jedno veliko, siroko "krilce". Kao flaps na avionu.
BTW, nikada se pre nisam zagledao u krilca i nisam primetio da se krilca na hladjenju i grejanju okrenu za 180 stepeni. Kod Nocrie je to ocigledno jer su krilca ogromna ali na LT je to mnogo diskretnije.
 
LT ima baš "krilca"

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
 
hteo kolega da uzme inverter gorenje :wall:
jedva sam ga odgovorio :D
 
To je posledica srećnog detinjstva, osećam da je kod babe sve u kući bilo Gorenje. Inače Gorenje je Midea.
 
Ja (tj. ne ja lično već majstori a ja platio :) ) sam prošle nedelje ugradio Gree Viola Pro inverter 12-ticu.
Za sad jedino mogu da kažem da je vrlo tiha a hladi ono, kao i svaka druga klima jedino što nisam primetio da li se ugasi kad postigne zadatu temperaturu (nisam baš imao vremena da sedim i gledam u klimu), na poslu imamo ako se ne varam LG i ona se gasi kad postigne temp. pa se posle sama upali i tako u krug...
 
A sta si resio da grejes sa Gree , m2 , izolacija , stolarija , koliko spoljnih zidova itd , opisi nam objekat ..
 
Pretpostavljam da se greje ispod i iznad tebe , ovako gledano lepo ususkan stan , dobra pozicija unutrasnje i ja mislim da ce to raditi posao , nemas ti tu neke gubitke .. No eto , sad si tu sa nama i bilo bi lepo da je zajedno propratimo kroz zimu , kupi merac potrosnje ako ti nije frka , to ti je nekih 1500 din , znacemo koliko si potrosio , koliko W vuce na odrzavanju , tacnije kako se ponasa . I onda kad krene zima budes iskren i preneses prave informacije ma kakve god da su , sta je dobro a sta ne , pa da znamo jel za preporuku ili je ipak bolje da se razmisli o nekoj drugoj opciji .. Nek je sa srecom , trebalo bi da budes zadovoljan .. Doduse za te pare si mogao uzeti provereno dobru klimu , ali sad sta je tu je i ako nista drugo imacemo uvid kako se Gree Viola ponasa zimi ..

Kolko je udaljena od plafona ?
Jesu li ti vakumirali ?
 
Poslednja izmena:
Logična predpostavka je da se greje gore/dole/levo/desno jer ima stanara (zgrada je nova - 2016 a ja sam se uselio pre 20 dana).
Mogu da uzmem merač potrošnje, ako imaš preporuku za neki model koji ima logovanje po danima može info na pm.
Nju sam uzeo zato što postoji 200 modela kod nas na tržištu i da sam čitao forume, zapitkivao, čitao komentare po raznoraznim sajtovima, guglao isl. izgubio bi jedno nedelju dana ako ne i više a ovo sam uzeo u prodavnici gde znam vlasnika, na 4 rate bez čekova, bez kredita (isporučena isti dan, montirana za 2 dana) i zdravo đaci, kakva je da je...

Montažu sam ostavio majstorima, jer oko toga ne znam ništa pa valjda su odradili ok, da sam znao nešto ugradio bi je sam. Između plafona i klime je 9cm.
Mislim da su vakumirali jer su imali nešto što je izgledalo kao mini kompresor/pumpa sa 3 cevi (nisu koristili sve) i manometrima, radio je možda nekih 10-tak minuta.
 
U zdravlju da te služi, i vrati se ovde na zimu da prenesen utiske.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
 
A jel ti planiras da se grejes cele zime na nju ili samo dogrevas , kako je reseno grejanje u zgradi ?
Po manualu trebala je biti postavljena na min 15cm od plafona , no sad sta je tu je , bice valjda dovoljno i ovih 9cm .. Ma uzmes najjeftiniji merac Prosto PM001, ne znam da li i ima koji a da ima logovanje po danima ..

http://www.btmalta.com/user_files/155/viola-idu-owners-manual.pdf
 
Grejanje je centralno (toplana koja snabdeva par zgrada u okolini). Ideja je testirati i videti da li može da posluži za grejanje i šta će mi biti povoljnije struja ili toplana pošto po novom sistemu ja grejanje plaćam 12 meseci što mi se uopšte ne sviđa.
Problem sa "majstorima" je što je većina njih priučena i rade po nekom obrascu koji su nekad davno naučili, ne gledaju uputstva, ne trude se da budu bolji već samo gledaju da otaljaju posao što pre i uzmu pare za što kraće vreme jer nije isto da li danas ugrade 5 klima za 60€/svaka (300€) ali korektno ili 7 ofrlja (420€)...
 
Sta znaci ovo u uputstvu, da unutrasnja jedinica mora da bude najmanje 250 cm udaljena od poda? Od donje ili gornje ivice klime? Na osnovu crteza bih rekla od donje, ali ko ima toliko visoke zidove da toliko odvoji od poda, plus da mu iznad ostane jos 15 cm do plafona? Mislim da je ovde kod mene uobicajeno da plafon bude na visini od oko 2,6 m.
 
Manji je problem kad nemas 250cm od poda ,veci je kad se ne ispostuje razmak izmadju plafona i klime jer tu uvlaci vazduh . Obicno je dovoljno 10cm i ne znam zasto Gree trazi 15cm , verovatno ima neki razlog . Kao i kod spoljne jedinice , najbitniji je razmak izmadju klime i zida , opet je minimum 10cm kod vecine klima , sve ostalo moze i da odstupa , manje ili vise , ali ona s ledja uvlaci najveci deo vazduha pa je to i najbitnije ispostovati .
 
Nije isto kad ima 10 i kad ima 15cm. Ocigledno zbog dizajna 10cm nije dovoljno. Siguran sam da su radili merenja. Razlika je sigurno mala, smesno mala ali ako je tesno protok je ogranicen.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
 
Protok, buka...

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
 
Ako je izolovan prostor, vredi

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
 
Mislim da znam šta ljudima fali, to je da prvo znaju svoje toplotne gubitke u odnosu na veličinu prostorije i vrstu, debljinu izolacijeEvo jedan od mnogo kalkulatora na netu. Meni se čini da je ovaj najpribližniji po tačnosti. Kalkulator određuje gubitke u toplotnoj energiji u zavisnosti od izolacije, površine,unutrašnje i spoljne temperature.
Te podatke možete upotrebiti za poređenje potrebne snage klime na određenoj temperaturi, koristite Eurovent da poredite podatke o snazi klima na određenoj spoljnoj i unutrašnjoj temperaturi. Kalkulator nije 100% precizan ali jeste dobra osnova bar da se stekne neki pojam o potrebama.
Kalkulator:http://microma.rs/kalkulator/
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno