Šta je novo?

Analogna TV, i dalje :(

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poruke
5,288
Poena
655
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
U temi o Tesla televizorima smo tamo negde od posta 146 odlutali na neku drugu stranu, što po meni, zaslužuje posebnu temu.

Samo za početak, da poštedimo ovu temu onih koje TV program ne zanima, i kojima su torenti, BR, HD filmovi, XBMC, NETFLIX, satelit, HD paketi i slično jedini način konzumiranja pokretnih slika. Tema nije namenjena njima, pa molim da je ne opterećuju.

Dakle, mnogo se priča o digitalizaciji TV signala, i gašenju analogne TV. Neki su malo pobrkali lončiće i očekuju digitalnu i HD sliku kao pravilo, svuda. Jok će to da bude! :(

Digitalizacija kao obaveza se odnosi samo na radio difuziju. Ono, predajnici, repetitori, krovne i sobne antene. Digitalizacija radio difuzije TV signala, kao obaveza, vrši se prvenstveno da bi se jedan veliki deo EM radio spektra, koji sada zauzima analogna TV, oslobodio za druge namene. Sadašnja analogna TV je, posle nekih vojnih komunikacija, avio komunikacija i još nekih specijalno namenskih, najveći radio emiter na beli svet. A to sve se ne odnosi na kablovku mrežu.

U gradovima, većina korisnika TV je na nekoj kablovskoj. A kablovski operateri nemaju nikakvu obavezu da digitalizuju svoju distribuciju, ono u kabelu. Analogno emitovanje će još dugo biti "osnovna ponuda" kablovskih operatera za "nezahtevne korisnike". Digitalno i HD će još dugo biti posebna usluga kojom će uzimati još nešto para uz ono što zovu "mesečno održavanje". Analogno i digitalno kod njih će se sprovoditi samo po logici "ostvarivanja najvećeg mogućeg profita" a ne po principu "najpogodnije za korisnike". Šačica digitalnih i HD kanala će biti i u osnovnom paketu (verovatno samo ono što će u tom formatu moći da se vidi i sa krovnom antenom), i to samo kao način da se korisnicima skrene pažnja da i HD postoji i da se eventualno navuku da uzmu dodatni paket.

HD ponudu još uvek, i danas u 2015. ne samo kabl. distributeri već i pojedine televizije koriste da uzmu još malo para. Čak i neki ozbiljni igrači (NG, Discovery, BBC) imaju neke svoje kanale u SD formatu kao osnovnu free ponudu, a onda isto to kao "dodatnu pay uslugu" u HD formatu. Ili, da ne pričam da neki još uvek emituju sliku u 4/3 formatu. BRE! U 2015-oj?!? Jeste ružno, ali tako je. Digitalno i HD su tu kao opcija da se naplate kao dodatna usluga, a ne da bude standardni minimum.

A kako je kod korisnika? Čuh podatak da je u NS npr, samo 3% korisnika SBB-a uzelo i digitalnu TV od SBB-a. Pouzdan podatak je da kod mene u zgradi, od 80 stanova (74 su na SBB) samo nas dvoje ima i digitalnu TV, a samo ja i HD paket. Na nedavnoj skuštini stanara, penzioneri (pa i ne samo oni) su digli strašnu graju na SBB jer im je preskup i prete da će da ih otkažu. Oni nikada neće pristati da dodaju i jedan jedini dinar za nešto digitalno, da koriste neki stb, da se gube sa dva daljinca. Da ne pričam da mnogi imaju dva televizora (doduše, oba CRT) i da bi neka dva stb-a njima bila zabuna[SUP]2[/SUP]. Možda su im DVB-T2 i STB dovoljni, ali neki prate i TLC, Travel, 24 Kitchen, Animal palnet, HRT neke sportske, i samo ovo iz radio etra im nije dovoljno.

Ima tu još mnogo da se priča. Digitalno ne znači da će biti HD (mogu oni u televiziji i VHS kasetu da ubace i to nam pošalju digitalno), HD ne znači da će slika biti super (i sada previše kompresuju signal), neke TV daju digitlano, ali i dalje 4/3 format slike itd. itd.

Dakle, ako uzimate novi TV nekim matorcima/penzosima/podstanarima/vi.ste.podstanar ili bilo kome sa nižim primanjima, vidite da li će ti neki biti u mogućnosti da imaju neki digitalni signal, dal' su na kablovskoj, dal' na anteni. Ako neće da doplaćuju bilo šta sem "mesečnog održavanja" kablovskoj TV, obratite pažnju kako tom TV-u radi analogni tjuner, i kako radi upscale ka panelu. Razlike su jako velike kod ovih low budget televizora. A testeri to više i ne spominju kao bitnu osobinu televizora.
 
Poslednja izmena:
Ja nisam bas upoznat sa detaljima sto se tice digitalnih kanala preko kablovske. Da li kablovski operateri moraju dodatno da placaju prava za kanale koji su u digitalnom obliku u odnosu na one u analognom, ili kako to vec ide?
Ovde ne ukljucujem neke ekskluzivne filmske i sportske kanale.

I sta sad recimo SBB naplacuje dodatno te osnovne kanale koje ima u analognoj ponudi ako hoces da ih imas u digitali?

Problem je i to sto smo mi u Srbiji navikli na lose. Ljudi ne vide razliku izmedju rts HD i rts 1(dobro ni rts HD nije sjajan sto se tice kvaliteta, preterana kompresija za 1080i rezoluciju). Mnogi i ne znaju sta je to HD, misle da je digitalno i HD isto. Nase televizije sa nacionalnom frekvencijom ne vidim da nameravaju da nekad predju na HD emitovanje. Na nekim televizijama (b92) su pre nekog vremena reklamirali prelazak na 16:9 emitovanje kao na poslednju rec tehnike :d ,a u Americi je emitovanje u 16:9 formatu sigurno prisutno bar 10 godine, a u HD bar 4-5 godina.
 
Poslednja izmena:
Ма дај, ја мислио да је опет померен рок за дигитализацију. То што кабловски задржавају аналогну је плус, никако мана јер већина, као што си и сам приметио у својој згради, нема дигиталне пријемнике. Шта да раде са стотинама хиљада корисника који немају дигитални телевизор тј неки са тјунером који може да прати дигиталне канале? Да им свима купе по један телевизор? Да купе по један СТБ и поделе фрај а онда им и целу дигиталну понуду дају за џ? Ако се добро сећам, СББ је у децембру нудио да подели фрај по СТБ својим корисницима који потпишу двогодишњи уговор, без додатне наплате дигиталне телевизије. Јесте био ограничен број али ни они нису црвени крст па да свима купе. Да ли ће сви они који нису на кабловској а више не могу да користе аналогне телевизоре да добију по СТБ од РТС, Владе, Ратела ... или било ког другог? Неке категорије хоће, неки можда добију попуст ... они су угроженији од корисника кабловске телевизије којима ипак остаје нешто док се не снађу. Дигитализација је одавно уведена на каблу али се све плаћа, као што ће и они без кабла да плате нешто. А и ако они који нису на кабловској некако набаве СТБ, опет неће на њему да имају 80, 100, 200 дигиталних програма.

СББ наплаћује и претплату за телефон онима који већ плаћају одржавање, наплаћује интернет па има логике да наплаћује и дигиталну телевизију. Посебно неке пакете које иначе не добијају фрај, не знам који су какви али сигурно има таквих. Ко има одговарајући телевизор добија 16-17 фрај дигиталних, ко хоће неке додатне, зашто да не плати 210 месечно за спорт клуб хд (тако добије 5 спортских канала али и комплет основни дигитални паке) или евентуално 310 месечно за гомилу додатних и неке ХД пакете? Или мислиш да би кабловски оператери требало да дају фрај фул ХД пакет да јадни корисници не би остали ускраћени? На крају, корисници кабловске могу да је откажу и усреће се без ње.

Помињао сам СББ јер користим њихове услуге па знам детаље, слично је и код осталих.
 
Niko ne prica o Arenama i drugim dodatnim pay kanalima. Ovde se misli na osnovnu ponudu analognih koju ima svaka kablovska. To je obicno nekih 60 analognih kanala, i ti isti kanali treba da postoje i u digitalnom obliku bez doplate za njih. Ko hoce Arene u HD neka plati, ko hoce SK HD isto neka plati, Eurosport HD..... Isto vazi i za eksluzivne filmske kanale HBO i slicni.
 
Priča je inicirana time što sam pitao kako neki konkretni TV testiran na Bench-u radi sa analognim kanalima, kako mu radi upscale i kako ti izgleda u poređenju sa klasičnim Samsungom ili LG-jem. I onda sam dve strane morao da se branim da to nekome jeste bitno, pogotovo kada kupuje budget televizor. Odgovor nisam dobio, sem nebrojanih postova i objašnjavanja ne to nije bitno, ne ti televizori nisu za to, ja to ne koristim, kome to treba, grešiš od ove godine nema više analogije, nigde, i bla.bla.bla. Zato otvorih ovu temu.

Drugar je za podstanarski stan kupio neki najjeftiniji Vortex TV (Mađarski brand) i slika je katastrofa sa analognim kanalima. Sa HDMI, digitalnim i sa USB plejera je korektna, u rangu cene televizora, ali analogna, užas. Samsung što sam uzeo tašti pred novu godinu, radi sasvim lepo. Za 3m udaljenosti na 32", to je sasvim ok. Čak šta više, analogna Prva TV (koja ima 16:9 format slike) ima bolju sliku od nekih prekomresovanih, a zovu ih digitalnih, kanala.

Mogao bih se kladiti da će 2/3 svih novih 32" televizora kod nas još godinama da se koriste na analognom kablu.
 
Poslednja izmena:
Dekster, ne mogu ni ja pohvatati šta SBB ima ponuđeno od TV kuća. Neki kanali imaju poseban HD, poseban SD program. National Geographic, Discovery, History imaju i SD i HD, ali na njima ne ide isti program?!? Neki opet imaju isti program i na HD o na SD. Nekih ima samo na HD, nekih samo na SD. Neki još rade na 4/3. Filmski kanali iz osnovnog paketa su većinom na SD. Neke programe imam samo na analognoj TV (srećom, ništa što me zanima), neke samo na digitalnoj. I bla.bla.bla. Ko će ih pohvatati. Samo prave zabunu i otežavaju ikakvo sređivanje i sortiranje kanala.

Najcool je RTS HD koji na svom HD kanalu, ponekad emituje nešto što je nativno snimljeno u 16:9, ali on to svede na 4/3 sa crnim prugama gore i dole, i preko tih dole stavi titl. :D

A recimo RTS Digital, ima lepih koncerata klasične muzike, oni emituju SD. Al' bar je uvek 16:9.
 
Poslednja izmena:
Haha :) To moze samo kod nas. Ma rts HD samo vredi gledati kad prenose neki sport, inace ovo drugo je samo prenosenje sa rts1. Znam to za rts digital imam ga.
 
RTS HD 90%+ vremena emituje samo SD signal, utakmice, i Ravna Gora u HD i to je to.
 
Naravno da ce se i dalje emitovati i proizvoditi analogna slika jer je za televzije digitalna oprema "djavo ipo" skupa

Pocev od kamera, digitalnih mastera raznih miksera za montazu i obradu videa itd.

To sto ce se terasterijalno prenositi kroz digitalnu mrezu to je sto je neko spomenuo zbog oslobadjanja frekvencijskog spektra zarad neki novih servisa i usluga koji ce ih koristiti.

Sama proizvodnja programa ce barem jos najmanje 5 god. da se kod nekih televizija proizvodi analogno kada ce cena opreme za televizije pasti na neku pristupacnu

Tada ce i HD kanali biti u daleko vecoj meri zastupljeni nego sto su danas i moze se reci da ce postati standard u emitovanju tv slike.
 
Poslednja izmena:
...Problem je i to sto smo mi u Srbiji navikli na lose. Ljudi ne vide razliku izmedju rts HD i rts 1(dobro ni rts HD nije sjajan sto se tice kvaliteta, preterana kompresija za 1080i rezoluciju). Mnogi i ne znaju sta je to HD, misle da je digitalno i HD isto. Nase televizije sa nacionalnom frekvencijom ne vidim da nameravaju da nekad predju na HD emitovanje. Na nekim televizijama (b92) su pre nekog vremena reklamirali prelazak na 16:9 emitovanje kao na poslednju rec tehnike :d ,a u Americi je emitovanje u 16:9 formatu sigurno prisutno bar 10 godine, a u HD bar 4-5 godina.

Upravo je ovo jedna od stvari koja mi ide na zivce. Ni meni nije jasno zasto B92 ili PrvaTV ne emituju u HD rezoluciji mada im je i ovako SD signal bolji od vecine drugih televizija. NovaTV je htela ali joj Ratel nije dao preostalu nacionalnu frekfenciju. A Rts HD je posebna prica. Sto rekoste pravi HD materijal je kad gledam Ligu sampiona dok i nju sportski monopolista zvani SBB ne preuzme. A ovamo se vec prodaju 4K televizori. Pa mi dok ustalimo HD svet ce preci na 8K.

A posebna prica su sami kablovski operateri koji se ponasaju kao feudi. Ali to je vec za neku drugu temu.
 
Poslednja izmena:
To s Novom je opet neko muljanje, taman je trebalo da bude nacionalna sa potpunim HD programom i SD varijantom za ljude koji nemaju. I naravno ne daju im. Da im daju, i ostali bi se ubrzali.
 
Ma 4K televizore je nepotrebno uzimati jos bar 2-3 godine. Sta bi gledao na njemu? Jedino igre mogu da se igraju, a i za to ti treba neki racunar od 1500 e minimum da bi radilo solidno.
 
Pa to je ono najvaznije jednostavno se plase zdrave konkurencije. U Srbiji se ljudi jos od 19 veka (ala odo ja u krajnost :)) plase napretka i progresa. Slazem se da je jos rano za kupovinu 4K tv-a. Nego sam ih samo pomenuo u kontekstu kako se kod nas sporo prelazi na nove tehnologije.
 
Poslednja izmena:
Kad će rts dnevnik, jutarnji program i sl... Da pređe na 16:9?
Kako šarenica može a ostalo ne može?
 
Pa da dnevnik vodi Zika i on bi bio u 16:9 :d
 
Meni nije jasno sto ne daju kablovskim operaterima transfer u HD-u, kao sto to rade za ove specijalizovane kanale. Inace vox, odlican analogni (malo spor ali slika extra)... dobro skalira takodje... (LG tuner btw).
 
^^ Ko kaže da im ne daju? Oni sami zatežu da bi HD prodali kao "dodatnu uslugu".
 
^^ Ko kaže da im ne daju? Oni sami zatežu da bi HD prodali kao "dodatnu uslugu".

To je tako svuda u svetu HD je i dalje u razvoju.

Vi na globalnom svetskom nivou nemate ni 50% populacije koja ima HD televizor.

Ova digitalizacija koja se sprovodi kod nas se pre svega vrši na evropskom kontinentu.

Evropa će biti prvi kontinent koji će kompletno biti digitalizovan.

Šta je sa Azijom, Afrikom, Južnom i Severnom Amerikom, Okejanijom?

Tek poneka zemlja emituje digitalni signal.

A za ove što brinu o 4K televiziji krenuli su po jedan kanal na zapadu njihove kablovske ( konkretno znam za Austriju ) koji je naravno poseban paket i košta 30€

Šira primena takvih kanala očekuje se izmedju 2020-2022god

Upravo je ovo jedna od stvari koja mi ide na zivce. Ni meni nije jasno zasto B92 ili PrvaTV ne emituju u HD rezoluciji mada im je i ovako SD signal bolji od vecine drugih televizija. NovaTV je htela ali joj Ratel nije dao preostalu nacionalnu frekfenciju. A Rts HD je posebna prica. Sto rekoste pravi HD materijal je kad gledam Ligu sampiona dok i nju sportski monopolista zvani SBB ne preuzme. A ovamo se vec prodaju 4K televizori. Pa mi dok ustalimo HD svet ce preci na 8K.

A kroz koju mrežu će da ti b92 i Prva emituju u HD?

Jedino da naprave satelitske verzije svojih programa pa da ga kablovski operateri na taj način distribuiraju u svoj sistem

Ali to puno košta počev pre svega od proizvodnje takvog programa pa do satelitske distribucije da bi nas nekoliko hiljada gledalaca pratilo HD verziju njihovog programa :)

Gotovo 80% populacije u Srbiji ima CRT televizor i neće ga menjati još najmanje 5god.

4K i 8K televizori fabrike naravno nude i prave da vam uzmu pare a sadržaja imate tek u tragovima.
 
Poslednja izmena od urednika:
To je tako svuda u svetu HD je i dalje u razvoju.

Vi na globalnom svetskom nivou nemate ni 50% populacije koja ima HD televizor.
Gledajući samo Evropu, HD je već polako završena priča, a SD niko više ozbiljno i ne spominje. Na satelitu već godinama egzistira na stotine kanala u HD rezoluciji. Za godinu-dve evropski standard će biti UHD sa stotinama kanala, za pet godina, a verovatno i ranije masovnije stiže 4K, a iza njega sledi hologramski prikaz slike. Taj proces je niminovan i nezaustavljiv, a pogotovo što je i ekonomska strana i finansijska dobit ogromna u toj high-tech tehnologiji. Običan gledalac se tu najmanje pita, ubace te u šemu i moraš se prilagođavati tome, hteo ili ne.
 
...Jedino da naprave satelitske verzije svojih programa pa da ga kablovski operateri na taj način distribuiraju u svoj sistem

Ali to puno košta počev pre svega od proizvodnje takvog programa pa do satelitske distribucije da bi nas nekoliko hiljada gledalaca pratilo HD verziju njihovog programa :)

Gotovo 80% populacije u Srbiji ima CRT televizor i neće ga menjati još najmanje 5god...

Neke od ovih televizija su kupili stranci(B92) koji bi mogli da udju u tu pricu sa HD-om. Takodje se slazem da velika vecina naroda ima CRT tv i da ih jos ne interesuje da kupe LCD tv(kao razlog je finansijska nemastina).

Gledajući samo Evropu, HD je već polako završena priča, a SD niko više ozbiljno i ne spominje. Na satelitu već godinama egzistira na stotine kanala u HD rezoluciji. Za godinu-dve evropski standard će biti UHD sa stotinama kanala, za pet godina, a verovatno i ranije masovnije stiže 4K, a iza njega sledi hologramski prikaz slike...

Slazem se da je HD u Evropi itekako zastupljen. Druga je prica sto mi kaskamo za njima. Ovo za UHD i hologramsku sliku ne bih da licitiram ali mislim da ce 4K sigurno u dogledno vreme da postane standard.
 
To je tako svuda u svetu HD je i dalje u razvoju.

Vi na globalnom svetskom nivou nemate ni 50% populacije koja ima HD televizor.
Gledajući samo Evropu, HD je već polako završena priča, a SD niko više ozbiljno i ne spominje. Na satelitu već godinama egzistira na stotine kanala u HD rezoluciji. Za godinu-dve evropski standard će biti UHD sa stotinama kanala, za pet godina, a verovatno i ranije masovnije stiže 4K, a iza njega sledi hologramski prikaz slike. Taj proces je niminovan i nezaustavljiv, a pogotovo što je i ekonomska strana i finansijska dobit ogromna u toj high-tech tehnologiji. Običan gledalac se tu najmanje pita, ubace te u šemu i moraš se prilagođavati tome, hteo ili ne.

Posle UHD ide SUHD (Super Ultra HD ) ili ti 8K čiji televizori su još uvek u prototip proizvodnji i neće još neko vreme da udju u serijsku proizvodnju.

U Evropi ( Zapadna pre svega ) ima negde oko 40%-50% u HD ostalo je sve i dalje SD, a UHD tek jedan kanal i to samo u kablovskoj ponudi kod najjačih operatera sa razvijenom optičkim mrežom

Cena tog jednog kanala košta kao ceo paket što je papreno skupo.

Nemoj te se nadati većem UHD sadržaju pre 2020god.
 
Poslednja izmena:
Ma ajte ljudi, otisli ste predaleko ma mi da imamo vecinu kanala u kvalitetnoj 720p rezoluciji bi pevali. Kakav 4K, 8K, i ostale zaje**** :)

Sto se tice toga da vecina u Srbiji ima CRT televizore, mislim da ce se to rapidno promeniti tokom ove i sledece godine.

Mada kod nas je lakse da ljudi prsnu 400-500 e za najnoviji galaxy telefon, nego da za te pare uzmu dobar tv od 42" i veci :)
 
Poslednja izmena:
Neke od ovih televizija su kupili stranci(B92) koji bi mogli da udju u tu pricu sa HD-om. Takodje se slazem da velika vecina naroda ima CRT tv i da ih jos ne interesuje da kupe LCD tv(kao razlog je finansijska nemastina).

Ok stranci imaju sredstva za distribuciju takvog programa, a tržište?

Hoćeš li gledati HD program na CRT televizoru?

Dalje država i njene relevantne institucije ( ministarstvo i ratel ) još uvek nisu krenuli sa izdavanjem dozvola za digitalno emitovanje tv signala da bi same televizije krenule u proizvodnju istog.

A ni jedan stranac ili strana kompanija ti bez države i njenih zvaničnih propisa neće ulagati novac u bilo koj sektor.
 
Godina koju sam naveo je zvanican podatak DVB zajednice koju cine sva regulatorna tela i proizvodjaci opreme na svetu

Ako volite digitalnu televiziju evo vam jedan svetski poznati casopis koji citaju i profesionalci pa citaj te

http://www.tele-audiovision.com/hrv/TELE-audiovision-1501/

tu imate sve statistika, regulativa u svim zemljama sveta, standardi, tehnologija, opisi i testiranje uredjaja, predstavljanje fabrika
 
HD kanali imaju kako da se distribuiraju, ne znam zašto pričaš kao da je nemoguće kod nas, kad se to upravo i radi. Evo ti Nova.rs, njima RRA samo koči.
 
Poslednja izmena:
Dovrši misao kad si krenuo.
 
Ako volite digitalnu televiziju evo vam jedan svetski poznati casopis koji citaju i profesionalci pa citaj te
Voleo, ne voleo isto mi se piše.:)Meni savršeno odgovara svaka promena. Da nije tako i da svi razmišljamo "šta će HD kad većina još ima CRT televizore" mi bi još uvek gledali jedan program, na VHF opsegu u crno-beloj varijanti.:D
 
Nazad
Vrh Dno