Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

To je bas poskupo, sto navodis. Ja bih radije gledao na kompromis da Nas bude jaci(vise opcija) a sto se hard diskova tice tu se moze itekako da se ustediti.
To jest da ne pucas odmah na hard diskove za Nas.Mogu desktop modeli da posluze itekako. Mnogi od njih su podrzani, a koji modeli tacno, to mozes vidjeti na stranici tog modela.
Generalno svaki ce ti posluziti. I sto je najvaznije za pocetak ces ustedjeti pogoleme pare. Pa kako vrijeme ide kupis komad po komad hdd-a jacih modela.

Zasto aludiram na jaci model(3-4bay, Intel), jeste sto si i sam naveo "backup/arhiviranje fotografija, video sadrzaja i sl." koji ce ti prije ili kasnije biti pomalen.
Pogotovu ako ces stavljati u raid1- mada nije ni to "bullit proof" resenje.

Ps. Ako nista drugo, onda 4bay sa ARM cpu. I jacim hdd`s.
 
Poslednja izmena:
OMV sa bilo kojim PC-jem,i dva diska u RAID1/ZFS/BTRFS .
 
Covjek je u frci, cisto sumnjam da ima vremena da poducava OMV.
A postavlja se i pitanje da li ima ikakav hardwer na raspolaganju.
 
To je najjeftinije resenje,a sad ne znam koliko ima komponenata
 
Da li se nekom desilo da je nestala struja tokom flash firmware NAS uređaja?

Tačnije da opišem moj problem imam QNAP TS-219 u koji sam stavio nove hdd-ove i krenuo onu početnu instalaciju firmware. U toku procesa tako na 50% nestala struja na kratko, kako došla struja upalio ga opet i posle nekog vremena izgleda završio se proces pošto sam mogao da se ulogujem na NAS al sam išao opet na Reinitialize NAS misleći da sw sve odradi kako treba i posle toga više nisam mogao da se ulogujem. Svi zvukovi kod paljenja se normalno čuju (ona dva beep), qnap finder mi vidi NAS i prepoznaje samo prijavljuje da nije odrađen initialize al da uđem na njega preko browsera nikako. Pokušavao sam par stvari koje sam video na netu za reflash firmware al ništa uspesno pa ako neko ima iskustva il upoznat sa problematikom molio bih za pomoć. Može i ovde il preko PM

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
 
QNAP TS-473-4G za 640e... Jel ima nesto sto vam pada na pamet da je bolje od ovoga za isto ili manje novca? Generalno sam planirao da dam do 500e, ali me TS-473 pokolebao posto mislim da bi me sluzio prilicno dugo jer ima 4xLAN + 2xM.2 + 4xSODIMM + 2 ekspanziona slota za pci-e kartice npr za 10Gbps (sem switcha, sve ostalo imam vec pripremljeno za 10Gbps mrezu).

Koristio bih ga kao seedbox, file server (privatno i za posao, max 5-6 korisnika simultano), malo virtuelizacije. Ako ostane procesorske snage mozda kao DVR u kombinaciji sa nekim WD Purple, posto uskoro planiram da stavljam nekoliko IP kamera (do 10). Stajao bi u zatvorenom reku koji planiram da provetrim sa dodatnim ventilatorima, trenutno je u njemu samo switch, modem i patch panel tako da nema luftiranja. Diskovi ce biti 2x4TB WD Red u RAID 1, 1x4TB WD Red seedbox/media storage, 1xWD Purple ili prazno ako odustanem da ga koristim za video nadzor. Da li moze QTS da se instalira na jedan m.2 disk, bez da zauzima mesta/particionise ostale HDDove u NASu? Iscitah zadnjih 30ak stranica teme ali nisam ovo sasvim skontao kako funkcionise.

Ako mislite da je 473 overkill za moje potrebe preporucite nesto sto mislite da valja. Samo gotova resenja tipa QNAP/Synology itd, trenutno u ove svrhe koristim full tower kantu koje bih zeleo da se ratosiljam iz vise razloga.
Gledao sam rack mount resenja, pored losijeg hladjenja cene mi se ne svidjaju, pogotovo sto imam plitak rack pa gomila modela zbog svoje dubine otpada.
QNAP TS-932X - oko 590e, slicne opcije (sem expanzionih slotova), ali je procesor ARM sto me odbija.
QNAP TS-453BE - 450e, glavni nedostatak je sto nema m.2, ostalo mi odgovara, iako su mi media portovi visak.
 
Da li se nekom desilo da je nestala struja tokom flash firmware NAS uređaja?

Tačnije da opišem moj problem imam QNAP TS-219 u koji sam stavio nove hdd-ove i krenuo onu početnu instalaciju firmware. U toku procesa tako na 50% nestala struja na kratko, kako došla struja upalio ga opet i posle nekog vremena izgleda završio se proces pošto sam mogao da se ulogujem na NAS al sam išao opet na Reinitialize NAS misleći da sw sve odradi kako treba i posle toga više nisam mogao da se ulogujem. Svi zvukovi kod paljenja se normalno čuju (ona dva beep), qnap finder mi vidi NAS i prepoznaje samo prijavljuje da nije odrađen initialize al da uđem na njega preko browsera nikako. Pokušavao sam par stvari koje sam video na netu za reflash firmware al ništa uspesno pa ako neko ima iskustva il upoznat sa problematikom molio bih za pomoć. Može i ovde il preko PM

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

probaš ovo https://www.qnap.com/en/how-to/know...fferent-ways-of-resetting-your-nas-explained/ a ako ne uradiš ništa, onda https://wiki.qnap.com/wiki/Firmware_Recovery
 
Pokušao sam sa reset dugmetom, oba tipa, a i to sa drugog linka al tu mi ne ispada nešto kako treba tj kod 12-og dela ne izbacuje mi login prompt kako sam video da treba već samo nešto tipa ubunutuubuntu> (tako nešto ne sećam se baš, uglavnom ne kako bi trebalo da izgleda da mi traži ikakav login...) pokušao tako preko dva laptopa al isto na oba. Pokušaću posle sa nekim starim VMware player al sumnjam da će pomoći...

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
 
Cuj, ako neuspjeva putem onoga sto mozes procitati u upustvu ili na netu/forumu onda ti je definitivno za reklamaciju.

Tebi se desila najgora moguca stvar a to je nestanak struje tokom flesovanja firmwarea!!!
 
ne paničite. kod qnap-a, loš firmware nije nikakav razlog za bacanje kašike. ako nije sjeban bootloader (arm) ili bios (intel), stvar može da se sredi

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?390525-cp

ovde ja opisujem svoje muke kada sam flešovao pogrešan firmware. doduše, kod mene je bio intel based uređaj i tu se procedura nešto drugčija u odnosu na arm modele. intel uređaji su kompovi u malom sa bios-om koji mogu da se butuju sa usb-a u neki live linux odakle može da se radi recovery

kod arm uređaja, stiskanjem reset dugmeta tokom paljenja, bootloader ulazi u nekakav mod u kome se moguće preko LAN-a odraditi flash firmware-a. to je ono što opisuje onaj link sa QNAP wiki strane.

bilo arm ili intel, odradiće ona varijanta sa remote pristupom i kopiranjem firmware-a sa usb fleša ako je dostupan pristup putem ssh (ima link u onoj mojoj temi)
 
Poslednja izmena:
nemam arm uređaj i nemam diretno iskustvo al' ja kol'ko vidim u priloženom uputstvu, ne treba da se loguješ niti bilo šta drugo da radiš u virtuelnoj mašini, samo budi siguran da je na istoj mreži kao NAS uređaj kada ga upališ (bridged network adapter za virtuelnu mašinu). jedino da tokom prebacivanja firmwera budeš siguran da se nešto dešava, uloguješ se kao root/root i komandom "ifconfig" u intervalima proveravaš dal se menja vrednost TX tj dal se prebacuje firmware na NAS
 
Da ne otvaram temu, da pitam ovdje. Imam klijenta kome su jako bitni podaci i za sada posjeduju sistem gdje imaju centralni NAS u kojem su diskovi povezani u r6 lancu, čiji se bekap replicira na dva manja NAS-a koji su u klasičnom mirroru.

Znam da su vjerovatno ovi manji NAS-ovi nepotrebni jer raid 6 obezbjeđuje sigurnost podataka čak i ako riknu više diskova odjednom, ali čisto u slučaju krađe/požara, uglavnom više sile NAS-ovi su fizički odvojeni na više lokacija.

Moje pitanje je postoji li elegantnije, bolje rješenje ili je obično ovo praksa kada su podaci dragocjeni ?
 
Poslednja izmena:
U zavisnosti od količine podataka (i dnevnih promena), online backup je možda isto opcija.
CrashPlan, Mozy Pro i sl.
 
RAID nije backup. RAID omogućava besprekidnost u radu ako dođe do otkaza diska al bacup ima drugu funkciju. podaci mogu da nestanu ne samo zbog otkaza diska nego i zbog druguh razloga (nemar, slučajno brisanje, zla namera...)

što se tiče bacup rešenja, uvek je zgodno ako postoji versioning. meni su backup mašine bazirane na FreeNas (derivat FreeBDS) te koristim zfs snapshots. otprilike čuvam snapshots u prethodnih godinu dana
 
Jel neko razmišljao o korišćenju aws glacier-a za backup? $4 po TB mesečno, ako se samo piše u vault. Retrieval je skuplji, ali ovo bukvalno daje poslednju opciju kad sve drugo propadne.

Sent from my MHA-L29 using Tapatalk
 
Ovo tvoje je skolski primer,ja se ne bi zajebavao online kad vec imas 2 NAS-a(pod uslovom da nisu na istoj lokaciji
 
Pročitao sam dosta postova u ovoj temi; ono što sam razumeo je da treba insistirati na Intel CPU u odnosu na ARM procesore.
Pošto su cene malo jače, razmišljam da kupim komponente i sam nešto napravim.
Ono što sam na brzinu pogledao deluje mi prilično povoljno, ali da li bi to bilo OK?
Npr. sa sledećim komponentama: Celeron G3930, ASRock H110M-DGS R3.0, DDR4 4GB. Uzeo bih i neko OK napajanje (npr. Antec 400W) I neko kućište.
Sve ovo (bez kućišta) košta oko 19.000din. Deluje mi povoljno, ali da je izbor dobar i koliko je to sve pouzdano sa nekim dobrim NAS softverom? Ne bežim i od nekog softvera koji se plaća, ali naravno za "razumnu" količinu novca.
Gledao sam i AMD procesore, npr. Athlon 200GE, koji je na papiru bolji od Celerona...
Ili ipak dodati još 200eur za recimo TS-351 ili 251 model?

U obe varijante postavio bih WD Red diskove (2 ili 3 kom).
Istovremeno, koja je prednost ako NAS ima dve mrežne karte; pretpostavljam da ima koristi samo kada istovremeno pristupaju više klijenata?

Hvala.
 
Poslednja izmena:
Moje misljenje -> idi na gotovo. Doduse zavisi koliko si zahtevan korisnik i koliko cesto ces naknadno menjati podesavanja itd., ali gotovo resenje je znacajno brze/efikasnije.
Vise mreznih adaptera -> agregacija (za pristup sa vise klijenata po max brzini, ili jednog koji je brze povezan na ostatak mrezr) ili fizicki izdvojene mreze. Ja sam porucio QNAP TS-473-4G koji ima 4 mrezna porta bas jer imam potrebu da pristupam sa vise izvora istovremeno (plus kasnije da dodam kamere koje ce ici preko NAS-a), da mi ne manjka protoka.
 
@desp

Ako zelis da sklapas svoj racunar, ta konfiguracija bi bila i vise nego dovoljna, ali hardver je tek deo price. Ostaje pitanje softvera i tvoje zelje da se cimas sa instalacijom i podesavanjem istog i koliko vremena zelis/imas da utrosis za to. Imas par resenja (FreeNAS, OMV) koja su dobra, QNAP QTS radi samo na QNAP-ovom hardveru, a za Synology-jev DSM bostoji Xpenology, sa kojim bi (verovatno) mogao da poteras DSM na uobicajenom hardveru.
Pritom, postavlja se i pitanje prostora, jer su QNAP i Synology bas, bas kompaktni. Da bi postigao nesto slicno sa custom made resenjem, morao bi verovatno da ides na neko ITX resenje, a to onda podize cenu. Kao neko kompromisno resenje sto se tice prostora, mogao je ranije da se nabavi HP-ov Microserver (Kutija je kacio tutorijal), ali ih vec dosta dugo ne vidjam u ponudi.
 
Hvala ljudi.
Juče sam potrošio dosta vremena gledajući po netu iskustva i savete. Slažem se da će na kraju gotovo rešenje biti ipak najjeftinije. Čitao sam ovde na benchu test modela Qnap TS-351, koji mi deluje više nego dobro. Nemam neke prevelike zahteve; prosto bi svi podaci bili tu i da budu dostupni preko vpn-a (uglavnom fotografije, nešto softvera, poneki film i mnoštvo word/excel/corel fajlova). Mada vpn ne bi ni morao, jer bi neke stvari dodatno bile i na OneDrive (do 1TB).
 
Poslednja izmena:
Neće ti trebati VPN, QNAP ima svoj myqnapcloud.com preko koga možeš da pristupiš svom NAS-u, ako to prethodno dozvoliš preko control panela na samom NAS-u.
 
OK, pretpostavljam da to može da se isključi (ne koristi), pa da se konektujem preko svoje VPN konekcije (imam u to malo više poverenja)?
 
MyQNAPcloud je QNAP-ov Dynamic DNS servis, VPN je drugo.
 
Jel može uopšte da se podesi matori Qnap TS-212p da radi auto-download, tj. da radi Radarr RSS downloder? Nema šanse da instaliram Radarr, javlja da moram da instaliram prvo Qmono a koliko sam skapirao ta aplikacija ne podržava procesor na ovom NAS-u. Da li ima neke alternative koja radi posao?
 
Neće da ti formatira išta, ali mislim da neće ni dodati taj novi disk starom.
Oni su u logičkim particijama, pa bi morao da toj particiji u kojoj ti je prvi disk dodaš novi, a sistem će te već upozoriti ako to podrazumeva bilo kakvu ozbiljnu manipulaciju tvojim podacima tako da ga slobodno ubaci i vidi šta i kako možeš.

Mislim da će ti samo novi disk možda formatirati, pa onda ne bi trebalo da bude problema da ga dodaš drugom u postojeću particiju (tj. volume).
 
ok, probacu cim dodjem s posla, on me vec upozorava da dodam jedan disk, ili taj postojeci da zamenim većim hahaah... od 6TB ostalo je 35GB slobodno.... a vec na 1.5TB pocela je da svetli crvena lampica...

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
 
Može, ja to radi prije mjesec dana

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
 
Možeš bez ikakve bojazni da dodaš još jedan disk.
Formatiraš ga, a onda te sistem pita šta ćeš sa njim.
Imaš 4 opcije:

- da ga ostaviš kao nezavistan disk, sa nezavisnim volumenom
- da formiraš JBOD (najgluplja opcija) - "zalepi" ti taj disk na postojeći, dobiješ jedan volumen, ako prsne 1 disk ode ceo volumen
- da formiraš RAID0 - ako crkne jedan disk odoše svi podaci
- da formiraš RAID1 - mirroring - sve od podataka imaš u duplikatu, ne povećava se volumen
 
Nazad
Vrh Dno