Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

Ja sam lepo napisao...
Ko hoće avanturu neka sklapa :)
3 sata posla za inicijalno podešavanje i još pola dana za dodatne servise. Easy :)

Lm, pošto opet pričamo o teoretskim brzinama ethernet-a, ethernet koristi 8B 10B encoding, te je 1byte predstavljen sa 10 bita. Za razliku od 100mbps ethernet-a koji koristi 4b/5b encoding I maksimalno može da provuce 10MBps, 1gbps ethernet teoretski može da provuče 1.25gbps po medijumu, te je maksimalna brzina transfera 125MBps.



Sent from my MHA-L29 using Tapatalk
 
Za tebe koji očigledno poznaješ materiju naravno da je jednostavno, ja se obraćam manjini koja Linux i teoriju mreža zna samo iz onoga što može da se pročita na internetu, a to je daleko od nekog znanja.
 
^ To je tačno. Ko sam pravi NAS, mora da bude spreman da uloži koji sat u inicijalno podešavanje i instalaciju pluginova. Mada je nakon toga miran godinama. I dobija bolji hardver (ili osetno nižu cenu) u odnosu na gotovo rešenje.

Pre koju nedelju sam najzad skupio snage i vremena da uradim upgrade sa OMV 2 na 4. U suštini, direktan upgrade mi nije uspeo zbog prevelikih promena i pluginova koji više nisu podržani, pa sam morao da obrišem fleš (koji koristim za OS) i instaliram OMV 4 ispočetka. Trebalo mi je dva sata da podesim osnovne stvari i permisije. Na svu sreću, za neke stvari sam od ranije imao bookmarkovana rešenja, pa je bilo brzo i lako. :D

Sent from my MIX 2 using Tapatalk
 
Ko ima novca,najbolja varijanta na duge staze je nesto od ploca sa ipmi, 10G ethernet,xeon D(supermicro, asrock server) i instalacija esxi.Kome ne treba 1G ethernet je i dalje vecini dovoljan.NAS bude samo jedna aplikacija, vm. Sa AMD karticom moze da se proba i gpu passthrough.Maksimalno fleksibilno, ali i kosta.
 
Pa sad ESXi dizati ako nekome treba samo NAS appliance je overkill IMO.

Ja imam Supermicro MoBo, 32 GB ECC RAM-a i XigmaNas (ex Nas4Free) koji zapravo sluzi za ESXi hypervisor-e kao SAN storage. ZFS se vrti. Ali, za vecinu vecine to je overkill (e.g. da bi se drzali filmovi i muzika i sl.).
 
Evo uz resetovanje svega i svacega od nule dodjoh do nekih 60mb/s za upis sa i na disk u nas-u.Ja mislim da je to i neki max za ovo moje sokocalo.Sto se tice ovih brzina 100/60 to su podatci fabricki na njihovom sajtu tako da nije bas tako al dosta blizu.Zadnjih dana sam dosta gledao ove varijante sa freenas konfiguracijom i ne deluje mi nesto komplikovano za napraviti i instalirati.Cak mi i ovaj synology hibrid ne deluje los al izostanak quickconect funkcije mi je veliki minus.E sad pitanje za vas koji ste pravili freenas platformu jel postoji slicno resenje kao kod qnap i synology da se sa mobilnim pristupa i komanduje nas-om?

To je sasvim Ok brzina za Nas sa ARM cpu.Donekle brzina Samba/Cifs je do 70mb.(kod OMV korisnika,govorim o single hdd-u), pa opet kazem da probas sa drugim protokolom ukoliko ti je to veoma bitno.A ako nije, ostavi tako kako je.
Mozes probati Onaj model sto RingeRaja predlaze je po mom skromnom misljenju "overkill", ali to naravno zavisi i od tvojih afiniteta.
U svakom slucaju negine ti Qnap ili Sinology ukoliko ti igra veoma veliku ulogu to sa mobilnim telefonom.

Sto se tice, pravljenja svog Nas uredjaja ima jedno par drugih manje komplikovanih/vise jednostavnih rijesenja za pocetnike.Ali isto tako ocekuj i manje "opcija".
Kad nadjem doticni link stavljam ovdje cisto informativno.

Naravno, mozes uraditi i krenuti junacki u vise sfere ka Freenas ili OMV3 ili4.Kud i kamo budi pripremljen da zagrijes stolicu.Ali isto tako mnoge stvari su se u medjuvremenu promenile ka prostijem procesu. Za pomoc se uvijek ovdje ili tamo mozes obratiti-inace ti je to neminovno!!!

Jos jednom, ako ti to sa mobilnim igra veliki dzir, gotov produkt ti je neizbjezan.
 
Imam TS-212p i nisam nešto prezadovoljan kako radi, posebno kad se Transmission optereti torrentima, em brzina nije ni blizu moje maximalne (200Mbps link) a drugo što memorija i procesor zakucaju u 100% pri bilo kojem jačem downloadu/uploadu. U firmi imamo prastari TS-439 koji se odavno ne koristi, ali vidim da ima 1GB rama (doduše DDR2) a procesor Intel Atom 1.6Ghz naspram Marvell 6282 1.6GHz i 512mb DDR3 koji se nalaze u ovom TS-212p.

Moje pitanje je, bi li i malo ovaj TS-439 iako star kao Grčka, radio bolje nego TS-212p ? TS-439 još dobija update-e, zadnji update firmwarea je od prije 2 mjeseca što me prijatno iznenadilo.
 
Poslednja izmena:
Onaj qnap ja mislim da je preskup za ono sto meni treba. Meni treba nas koji ce da kroz samba server da vuce 4k film bez da stucne. Za player imam dobar komp i player tako da hdmi i ostale zeze u nasu mi ne trebaju. Naravno potrebno mi je da brzina samog pristupa i citanja/pisanja bude sto veca. Takodje pristup kroz mobilni mi je broj 1 posto na terenu uvek mogu da izvucem bilo koji fajl a mogu i da uplodujem direktno gde mi treba. O torrentima da ne pricam :).
 
Da bi NAS radio sve ovo što hoćeš, a da ne štuca, MORA da bude Intel DualCore CPU, poželjno QuadCore.
RAM bar 4GB, poželjno 8GB.
I ako hoćeš da imaš remote pristup preko mobilnog ne gine ti Qnap ili Synology.
Ja sam ti predložio ono što provereno 100% radi - QNAP TS-251+
Ovo ti pišem na osnovu dugogodišnjeg iskustva i promenjenih 10+ NAS-ova, što Synology, što QNAP modela.
 
Moje pitanje je, bi li i malo ovaj TS-439 iako star kao Grčka, radio bolje nego TS-212p ? TS-439 još dobija update-e, zadnji update firmwarea je od prije 2 mjeseca što me prijatno iznenadilo.

Prvo moramo shvatiti da one maximalne brzine mozemo samo sanjati mi kao obicni korisnici odnosno smrtnici.
Brzina se moze povecati ali samo ako hard diskove stavimo u u raid0 ili tome slicno.
Sto se tice ATOM cpu-a....cisto sumnjam da iole moze uticati na brzinu poput CELERON cpu-a.
Ali nebi bilo lose da isprobas i tu varijantu ako si u mogucnosti?!?!!

Meni treba nas koji ce da kroz samba server da vuce 4k film bez da stucne. Za player imam dobar komp i player tako da hdmi i ostale zeze u nasu mi ne trebaju. Naravno potrebno mi je da brzina samog pristupa i citanja/pisanja bude sto veca. Takodje pristup kroz mobilni mi je broj 1 posto na terenu uvek mogu da izvucem bilo koji fajl a mogu i da uplodujem direktno gde mi treba. O torrentima da ne pricam :).

Tim sto imas stand alone player si dodatno smanjio procentualnu mogucnost da ti video stuca !!!
No opet u tvom slicaju(4k) to treba da se isproba, pogotovu kad se radi o Nas uredjaju sa ARM cpu.Posto ti imas takav Nas onda nebi bilo zgorega da odmah isprobas ako vec nisi. A ako nisi onda bi bilo najbolje da pogledas po internetu koju minimalnu brzinu prenosa zahtjeva 4k video kroz mrezu?!
Ja nemam 4k tv tako da ti nisam u stanju oko toga ista reci na osnovu iskustva.

Jos nesto, za video streaming nemoras koristiti sambu, mozes koristiti protokol NFS koji je iole pogodniji za tako nesto.
NFS protokol od Nas uredjaja ka s.a.player-u.


Ringe Raja,

znas li koje su ti sekvencijalne brzine (video fajlova) na Nas i natrag(kao i koji rpm hdd ima i koji ili koje protokole koristis? ) ?
Zanima me cisto informaticki !
 
Poslednja izmena:
Pazi,meni sa ovim setovanjem 4k video ne secka.Bar ne ove sto ja koristim i gledam. Sve je to jos uvek ispod 100mbit tako da to radi i bez gigabitne mreze.Sve to ide kroz samba i opterecenje procesora je max 65%.Cesto kopiranje i prebacivanje raznih fajlova od nekoliko desetina gb mi je bilo nocna mora.Sad sam uspeo da normalizujem i ubrzam proces 5x i tu sam vam zahvalan na pomoci.
 
Ringe Raja,

znas li koje su ti sekvencijalne brzine (video fajlova) na Nas i natrag(kao i koji rpm hdd ima i koji ili koje protokole koristis? ) ?
Zanima me cisto informaticki !

U pitanju je TS-351, sliku imaš u prilogu.
Na kompu je SSD, na NAS-u 3 x WD Red 8TB RAID5.
Protokoli SMB i AFP.
 

Prilozi

  • Capture13.PNG
    Capture13.PNG
    45.6 KB · Pregleda: 89
Imam Synology 213j model sa Marvell Kirkwood 1.2GHz procesorom i 512 rama, raspolozen sam za test pa da resimo da li budget nas moze za 4k. Recimo da svi koristimo isti fajl pa da okacimo rezultate i vidimo koje su to razlike.

Dakle dajte link za neki veci fajl da svi skinemo isti i onda preko gigabitne mreze ga posaljemo na nas i nazad, okacimo koliko je to sekundi i to je to uz navodjenje propratnih podataka

- Koji je nas u pitanju
- Koji su diskovi u nas-u
- Model switch/ruter-a
- Racunar i koji je hdd/ssd u njemu
- Protokol koji se koristio

Ne znam zasto ali mi se cini da malo preterujete sa preporukama, pa da proverimo :)
 
Evo ja sam provrtio skoro svaki 4k film koji imam a imam ih preko 4tb ni jedan ne optereti cpu vise od 65% a protok ne bude ni blizu 10mb/s. Cak i najveci 4k fim sa bitrejtom od 65 ne moze da zagusi mrezu.E sad rad sa ovim mojim nasom i upravljnje je toliko mucno i toliko sporo da na svaku komandu cekam 5-6s.Samo zbog tog bi presao na neki brzi i bolji.
 
Ne znam zasto ali mi se cini da malo preterujete sa preporukama, pa da proverimo :)

Moze biti, srbi smo = "srpska posla" !

Da li bi bio ljubazan da se izjasnis na koji nacin preterujemo sa preporukama?

I na koji nacin gledas filmove sa Nas uredjaja i gdje(Tv,lap...)?

Interesantno je to sto se Hunder-u Nas cpu penje na 65% pri stream-ovanju.

Ako cemo da testiramo, sto da ne!!!
Samo nemojte sa "TPB",njega mi je provider zabranio(rarbg moze itd.) ili da neko okaci file na "Big" pa odatle da se share-uje.
 
Hunder,

Resetuj taj Nas, mozda pomogne(mjesto ubodi spajalicom)!!!
Da baguje par sekundi, to nije normalno cak i da je krsina u pitanju !!!
 
Meni brzina prenosa ne igra neku ulogu ali cu svakako izmeriti. Na qnap-u su mi serije, filmovi, muzika i bekapi. Android box pusta sve to preko sambe tako da nema sanse da bude stucanja. Torenti se skidanu direkt na qnap. Jedino gde ima smisla brzina je bekap ali i on je inkrementalni tako da nije ni to strasno.

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk
 
To je po meni felericno(sem ako nije single bay Sin. Nas-ova).
Trebao si ga reklemirati jos prvog dana.
Nego koliko ram-a ti taj Nas ima?
 
Single core Marvell Armada 370 CPU running at 800MHz and a meagre 256MB of DDR3

:)
 
Nesto mi je palo na pamet, vrlo moguce je da sysOS stavlja na hard disk pa otud lag.
Slicno mi je i na mom Qnap-u stim da kad idem sa opcije na opciju stim da nije tako dugo.

Dok sam koristio Sinology ds215j, po snimanju/mijenjanju opcija takodje je bio vrlo mali "lag".
A skakanje od opcija do opcija je bilo trenutacno.
Ali je interesantno kod ovog modela sto se sysOS snimao na flash zalemljen na pcb ploci.
Zbog toga je bio dosta brzi. Tako da gledaj da i tu opciju imas u vidu kad budes gledao koje model da kupis.

I hard disk koji imas u single-nas`u, jel on dosao uz Nas ili si ga ti stavljao?
 
Disk sam stavio 3tb red. Bas me zanima sta bi bilo da se stavi ssd,kako bi se ponasao.
 
Evo ja sam provrtio skoro svaki 4k film koji imam a imam ih preko 4tb ni jedan ne optereti cpu vise od 65% a protok ne bude ni blizu 10mb/s. Cak i najveci 4k fim sa bitrejtom od 65 ne moze da zagusi mrezu.E sad rad sa ovim mojim nasom i upravljnje je toliko mucno i toliko sporo da na svaku komandu cekam 5-6s.Samo zbog tog bi presao na neki brzi i bolji.

Je ne znam cemu onda ujdurma oko potrebe za gigabitnom mrezom? Ako radi strimovanje - super, uzivaj... a to sto je spor, pa da, spor je je ubog i limited edition u svakom pogledu (cpu).
 
Imam qnap ts 212e ali sam negdje izgubio kabal od napajanja za drugi sata disk. Pošto sam vidio da bih ga možda mogao i sam napraviti, može li neko da fotografiše ako ima da bih vidio kako idu žice

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
 
Potreban mi je savet oko OS tj softvera za NAS
trenutno stanje je sledece, 2x1TB WD diskovi, Intel D2Qore CPU, 4Gb DDR3 Rama, WIN7 (serovani fajlovi)
Trenutno je zauzeto oko 300Gb, al posto u buduce ne planiram vecu kolicinu podataka (maks cu izaci na 600GB) idem na RAID
Sto se opterecenja tice server maksimalno ima dva istovremena korisnika. Na njemu se nalazi 1. fajlovi (word, excl,..) 2. razne instalacije i drajveri 3. beckap sa 4 racunara koji se rade rucno. 4. jedna access baza sa jednim korisnikom.
potrebno je da nov sistem radi sledece:
- Ogranici dostupnost fajlova pod 1. znaci da budu razdvojeni i da korisnicima dozvoljavam pristup sifrom odredjenoj grupi fajlova
- Beckap da radi automatski
- Posto imam staticku adresu da mi omoguci pristup "od kuce" i telefona fajlovima da ne koristim any desk (previse mi komplikovano) uz razumnu zastitu, jer se u mrezi nalaze "poverjivi podaci.
Saveti? Misljenja?
 
OMV,barem bez nekog razmisljanja. Sve to radi bez problema.
 
- Posto imam staticku adresu da mi omoguci pristup "od kuce" i telefona fajlovima da ne koristim any desk (previse mi komplikovano) uz razumnu zastitu, jer se u mrezi nalaze "poverjivi podaci.

Za ovo bi bilo najbolje da odes na Open Media Server Forum i da se tamo informises prvo po ovoj stavci?!
 
Da se pohvalim I pozalim u isto vreme. Uzeo sam QNAP TAS-168 i posle synology ds115j progledah. Brzina je trenutna. Brzina citanja i pisanja za nijansu brza. Al juce hladan tus. Posto imam 3 diska koji su vezani preko usb postadose totalo prazni. Svi sadrzaji ili totalno necitljivi ili izbrisani. Uzmem otkacim externe diskove povezem direktno na pc,nece. Trazi da ih formatira. Tu se vec pozdravim sa svim i vratim diskove i resetujem nas. I gle cuda sve vrati u normalu. Jel se kome ovo desavalo. Sad imam strah da ih raskacim i ponovo probam na pc.
 
Pa preko usb-a nebi trebalo da "pravi" probleme.
Sad se pitam kako su spojeni sa Qnap-om(pod kojim opcijama).
Moze biti da pravi probleme "pri odjavljivanju". Zato savjetujem prvo gasenje Qnap-a. Zatim odvajanje usb hard diskova(i njihovo spajanje sa Pc-om radi provjere da li rade normalno).
A zatim upaliti Qnap(bez usb hard diskova) i updateovati firmware na najsveziju verziju.

Vrlo je moguce da ti je Nas na nekom prvobitnom firmware-u i da treba updatevat na neki noviji gdje su ovi problemi koje si ti naveo, ispravljeni.
Na svakom firmware update-u pise koje opcije donosi i koje greske ispravlja.Tako da se moze desiti i procitas ono za tvoju sadasnju "boljku".
U svakom slucaju firmware nebih upadateovo sa prikljucenim usb hard diskovima-cisto iz predostroznosti.
 
Poslednja izmena:
Možda su ti diskovi formatirani na neki ext format koji Windows po default ne može da procita?
 
Nazad
Vrh Dno