Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

I ja sam se smorio kada sam video upload, ali jbm li ga, nemam uopste iskustva sa tim stvarima :) Kako bi uopste snimio da se razvuce, samo okrenuo aparat "na stranu"? Posto nemam Auto-rotate, ne znam da li bi to bilo dovoljno? Pitam za kasnije, ovo necu da ponavljam :)

Moze ovo dosta brze, nego zbog snimka i previse svetla (za moj vid) nisam mogao :)


Sa automatom meni za jedan espresso treba (od kada ispusti prvu vodu za ispiranje pre espressa) jedno minut-dva za espresso, minut da cetkicom poguram zaostale mrvice kafe na presu (da ne ostaju oko mlina), jedno 3 minta da operem presu i "kadice", i onda jos 10ak minuta da isperem aparat (najvise samu presu iznutra, koju ne mogu da operem drugacije) jedno desetak puta.
Ovo 10ak pranja je zbog onoga sto kazem da obicno ostane od prethodne kafe i nakon sto sam aparat pri gasenju se "ispere". U stvari za Keniju i Etiopiju mi treba ponekad i 20 ispiranja koliko se zadrze :(
 
Poslednja izmena:
Kako nemaš auto rotate?

A za snimanje telefonom nabavi ovako nešto...i telefon namestiš u landscape mode kao i kameru...

Mini Flexible Sponge Octopus Tripod for iPhone Samsung Xiaomi Huawei Mobile Phone Smartphone Tripod for Gopro Camera DSLR Mount
http://s.aliexpress.com/MB7vqEFN?fromSns=Copy to Clipboard
(from AliExpress Android)
 
Iskljucen mi je stalno auto-rotate, previse cesto okrecem telefon da bi mogao nesto da procitam/vidim (zbog vida moram nekada da okrenem), i smeta mi skroz ako im se rotira ekran :)
 
Iskljucen mi je stalno auto-rotate, previse cesto okrecem telefon da bi mogao nesto da procitam/vidim (zbog vida moram nekada da okrenem), i smeta mi skroz ako im se rotira ekran :)
Khm, za normalan horizontalan snimak ti ne treba autorotate, trebao si samo da okreneš fon horizontalno :) ipak hvala za snimak, a stvarno mislim da nije cimanje da se ispere kapsula, cak vise posla ima da se opere metalna rucica, kako se vec zove, na profi aparatu kakav imamo na poslu. Treba imati nekoliko punjivih kapsula spremnih pa ako nagrnu gosti da moze brze da se spremi kafa :)

Sent from my PULP 4G using Tapatalk
 
Može li onda preporuka nekog konkretnog modela (novo) 300-400€?
Kućna upotreba i da je jednostavan za održavanje.

nesto ovako mozda
http://www.delonghi.com/sr-rs/proiz...i-za-kafu/magnifica-s-ecam-22110sb-0132213029
ili mozda ako preferiras philips http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/cpindex.pl?scy=PL&slg=EN&ctn=HD8827/09

ja sam uzeo http://www.delonghi.com/sr-rs/proiz...rati-za-kafu/autentica-etam-29510b-0132220005 i zadovoljan sam.

e sad ako moze neko da ti donese od " preko " mozes proci znacajno jeftinije, ja sam video taj philips za oko 300e a kod nas mozes da ga uzmes trenutno na " akciji " za oko 49.000 a za dva dana ce biti 60.000, sto bi rekli duplo skuplje nego preko.
al to je nesto na sta smo navikli zar ne ?

p.s.
zanimljivo je da kada je ta " akcija " u pitanju uvek sklone http://www.delonghi.com/sr-rs/proiz...i-za-kafu/magnifica-s-ecam-22110sb-0132213029 koji bi sa akcijskom cenom zasao u neke ne tako bezobrazne cenovne opsege, a kada " akcija " prodje vrati se u ponudu ;)
 
Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: M J
Podigao sam u petak milk frother marke gustino kupljen preko alija.Procenili ga na 20 dolara i zaveli kao osvezivac posto je kinez na kutiji napisao da je osvezivac.
Naplatili pdv 550 dinara.Cudi me da nisu provalili sta je a ipak je kutija otvarana.Ali nebitno.
Probao ga par puta i pravi ekstra penu.Koristio slovenacko alpsko mleko od 3,5 posto mlecne masti i probao i imlekovu kravicu od 2.8 posto mlecne masti.Za nijansu je malo gusca pena na alpskom mleku od 3.5 posto.Inace se preporucuje mleko od 3,2 posto mlecne masti i vece gustine,3.5 ili 3.8 posto.
Inace pravi dosta bolju penu nego kad je ja pravim direktno na krups aparatu.Na gustino aparatu je dosta gusca pena.
Evo malo slika da se vidi o cemu se radi.
Inace aparat nije uopste bucan,full automatik.Jednom pipnete dugme za paljenje i upali se crvena lampica i krece zagrevanje mleka i pravljenje pene.Kad se dugme za paljenje drzi tri sekunde upali se plava lampica i onda pravi penu od hladnog mleka.Kad zavrsi sam se iskljuci,posuda se lako pere jer je unutrasnji deo od inox-a.Ima dva mala dodatka,jedan je za mesanje mleka a drugi za pravljenje pene.
Sve u svemu ja zadovoljan za sada aparatom.
Izasao me 34 eura plus 6 eura za postarinu i 550 dinara za pdv.
U pitanju je ovaj aparat
https://www.aliexpress.com/item/SAN...&terminal_id=90d702b2048e4a1b9a47d70b8bc30034

Inace mi nije jasno zasto se za srbiju naplacuje dostava od 6 eura,a kad se proba isti aparat poruciti za hrvatsku ili bosnu shiping je besplatan?
Ako neko zna razlog voleo bih da mi objasni?
 

Prilozi

  • 20180119_191226.jpg
    20180119_191226.jpg
    307.4 KB · Pregleda: 151
  • 20180119_191200.jpg
    20180119_191200.jpg
    287.8 KB · Pregleda: 151
  • 20180119_191145.jpg
    20180119_191145.jpg
    332.3 KB · Pregleda: 154
  • 20180119_194818.jpg
    20180119_194818.jpg
    303.4 KB · Pregleda: 156
  • 20180119_195807.jpg
    20180119_195807.jpg
    321.3 KB · Pregleda: 155
Poslednja izmena:
Na poslu imamo Mitaca i5UP i Illy patrone. Iskreno, ukus je daleko od onog kada se popije Illy u kaficu. Nije losa kafa ali nisam siguran koliko ti mali aparati mogu da izvuku u poredjenju sa onim velikim kafematima u kaficima.
 
Patrone nisu dobre kao prava kafa nikada.
Illy je ionako skup kod nas i kada je na popustu. Trenutno je u Metrou cini mi se 2400/kg, NA POPUSTU :) Slicno nesto i vecina Lavazza trenutno u Metrou (od 1800 do 2600, zaboravih da slikam)

Ali meni aparat (Magnifica) pravi isti ukus kao u kaficu, ako ga podesim kako treba. I to ove "posebne kafe".
Illy, Rioba, Tchibo i te branded uvek mi ispadnu identicne, bas kako treba.
 
Podigao sam u petak milk frother marke gustino kupljen preko alija.Procenili ga na 20 dolara i zaveli kao osvezivac posto je kinez na kutiji napisao da je osvezivac.
Naplatili pdv 550 dinara.Cudi me da nisu provalili sta je a ipak je kutija otvarana.Ali nebitno.
Probao ga par puta i pravi ekstra penu.Koristio slovenacko alpsko mleko od 3,5 posto mlecne masti i probao i imlekovu kravicu od 2.8 posto mlecne masti.Za nijansu je malo gusca pena na alpskom mleku od 3.5 posto.Inace se preporucuje mleko od 3,2 posto mlecne masti i vece gustine,3.5 ili 3.8 posto.
Inace pravi dosta bolju penu nego kad je ja pravim direktno na krups aparatu.Na gustino aparatu je dosta gusca pena.
Evo malo slika da se vidi o cemu se radi.
Inace aparat nije uopste bucan,full automatik.Jednom pipnete dugme za paljenje i upali se crvena lampica i krece zagrevanje mleka i pravljenje pene.Kad se dugme za paljenje drzi tri sekunde upali se plava lampica i onda pravi penu od hladnog mleka.Kad zavrsi sam se iskljuci,posuda se lako pere jer je unutrasnji deo od inox-a.Ima dva mala dodatka,jedan je za mesanje mleka a drugi za pravljenje pene.
Sve u svemu ja zadovoljan za sada aparatom.
Izasao me 34 eura plus 6 eura za postarinu i 550 dinara za pdv.
U pitanju je ovaj aparat
https://www.aliexpress.com/item/SAN...&terminal_id=90d702b2048e4a1b9a47d70b8bc30034

Inace mi nije jasno zasto se za srbiju naplacuje dostava od 6 eura,a kad se proba isti aparat poruciti za hrvatsku ili bosnu shiping je besplatan?
Ako neko zna razlog voleo bih da mi objasni?

Imam Nespresso Aerocino već 4 godine. Platio u Nespresso radnji u Pragu 57€. Inače se kreće od 70 do 90€.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
I ja sam se smorio kada sam video upload, ali jbm li ga, nemam uopste iskustva sa tim stvarima :) Kako bi uopste snimio da se razvuce, samo okrenuo aparat "na stranu"? Posto nemam Auto-rotate, ne znam da li bi to bilo dovoljno? Pitam za kasnije, ovo necu da ponavljam :)

Moze ovo dosta brze, nego zbog snimka i previse svetla (za moj vid) nisam mogao :)


Sa automatom meni za jedan espresso treba (od kada ispusti prvu vodu za ispiranje pre espressa) jedno minut-dva za espresso, minut da cetkicom poguram zaostale mrvice kafe na presu (da ne ostaju oko mlina), jedno 3 minta da operem presu i "kadice", i onda jos 10ak minuta da isperem aparat (najvise samu presu iznutra, koju ne mogu da operem drugacije) jedno desetak puta.
Ovo 10ak pranja je zbog onoga sto kazem da obicno ostane od prethodne kafe i nakon sto sam aparat pri gasenju se "ispere". U stvari za Keniju i Etiopiju mi treba ponekad i 20 ispiranja koliko se zadrze :(

Neznam da li sam te dobro razumeo ali mi zvuci da otvaras aparat i peres presu posle svakog pripremanja kafe? Koliko sam ja razumeo to bi trebalo jednom nedeljno da se radi...
 
Previse to ubije ukus sledecih kafa.
Ne moze aparat da skloni svu samlevenu kafu sa prese.

Zato i razmisljam da predjem na neki rucni. Barem cu samo portafilter prati stalno.
 
Ja imam delonghi magnifica s ecam i u 90% slucajeva pravim espresso sa mlekom tako da verovatno ne primecujem mnogo te razlike. Cist espresso je meni prejak pa ga slabo i konzumiram.

U tvom slucaju svako bolje da nabavis rucni jer ovako automat malo gubi svoju svrhu, a i mislim da ako ga toliko cesto peres da moras i cesce da mu menjas silikonsku mast jer koliko god da je ona vodootporna mislim da se vremenom ispere.
 
Previse to ubije ukus sledecih kafa.
Ne moze aparat da skloni svu samlevenu kafu sa prese.

Zato i razmisljam da predjem na neki rucni. Barem cu samo portafilter prati stalno.

Jedino ako uzmes botomless portafilter ili nadjes neku cetku da peres onaj deo koji navodi kafu u soljicu. Meni mnogo sta ne smeta sto si govorio, ali ovo nanjusim :(

Ako budes uzimao aparat, uzmi i kutiju Puly caff. Koliko vidim, trebace ti :)
 
Helaa, nisam ni znao da postoje drugaciji PF :)
 
@alfaunits Koliko se puta mogu koristiti one reusable kapsule za DG?
Narucio sam pakovanje od 3 sa Amazona pa pise vise od 100 upotreba (u naslovu) pa me buni da li je za sve 3 oko 100 ili pojedinacno :)
 
Jedna mi izdržala oko 50 upotreba, druga 8 (probušio je na pogrešnom mestu :)), treća mi traje već preko 100.

Mada ih ne koristim svakodnevno, pošto u kancelariji imam automatik.
 
Previse to ubije ukus sledecih kafa.
Ne moze aparat da skloni svu samlevenu kafu sa prese.

Zato i razmisljam da predjem na neki rucni. Barem cu samo portafilter prati stalno.

Koji ručni espresso razmišljaš da uzmeš ? Ja sam gledao neke italijanske ali svi su preko 2.000€
 
Ne znam, koji model sam gledao još prošle godine :D Gledao sam šta ima od tih ručnih dobrih i našao te neke skupe i odustao od te ideje :D
 
@alfaunits Koliko se puta mogu koristiti one reusable kapsule za DG?
Narucio sam pakovanje od 3 sa Amazona pa pise vise od 100 upotreba (u naslovu) pa me buni da li je za sve 3 oko 100 ili pojedinacno :)
Jedna mi izdržala oko 50 upotreba, druga 8 (probušio je na pogrešnom mestu :)), treća mi traje već preko 100.
Moze i 100-ak, problem je najvise u gumici, koju lako mozes da ostetis, a ona dodje najbitnije da se ne otvara i da ne izlazi voda gore.
Naravno i da ne probusis :)
U proseku mislim da stvarno dodje oko 50. Jer neke odu brzo zbog gumica ili se probuse, a druge rade i 100x.

Ja imam ovaj
https://www.philips.com.sg/c-p/HD8325_08/saeco-poemia-manual-espresso-machine
platio ga oko 110€ novog. Zadovoljan sam, radi 1.5 godinu svaki dan se napravi 3-4 kafe.
@Zechs, nemam ideju, obavezno bi isao neki polovnjak kod nas, sem ako ne naidje neka extra mega giga discount ponuda u Saturnu/MediaMarktu kad sam vani.
A ovaj JOkerov mi deluje skroz OK :)
 
Jedna mi izdržala oko 50 upotreba, druga 8 (probušio je na pogrešnom mestu :)), treća mi traje već preko 100.

Mada ih ne koristim svakodnevno, pošto u kancelariji imam automatik.


Ја их користим од фебруара, две до пет кафа дневно. Користим искључиво Одмењску воду и никад нисам чистио каменац на уређају.
 
@zechs
Pa ne porede se... Ovo je za one koji hoce da kontrolisu svaki segment pripreme kafe. Klasa za sebe
 
Pa ok, nego alfa napisa da hoće da pređe na ručni pa sam pomislio da je na te mislio ručne sa tom polugom..
 
Mislio sam na portafilter, jer (barem izgleda da) je mnogo laksi za pranje nego automat.
Ali nemam predstavu oko ostalog ;)
 
Mislim da je Zechs u pravu i da su ono manuelni, a da su ovi sa kasikom i pumpom - poluautomatski. Eto, Alfa, uletis u prodavnicu i pocnes da vices da ti prodaju kasikaru i da bi voleo na licu mesta da je i probas ;)
 
Nazad
Vrh Dno