Ja sam uzeo 4000K da zamenim neonku, i vratio je istog dana![]()
Ja sam uzeo 4000K da zamenim neonku, i vratio je istog dana![]()
Duca89: Daj mi broj tvog dilera, ima opasno dobru robu
Da, to je zeznuto svetlo. I meni je 4000K svuda bilo odvratno dok nisam probao u kupatilu. Tada sam se oduševio kako lepo izgleda i onda samo 4000K stavljam tamo. Zavisi od prostorije baš dosta. Beli zidovi plus plave pločice su kod mene na 2700K izgledali tmurno a na 4000K sve se zasijalo i sada izgledalo pedantno... totalno druga atmosfera.
Iako drugde izgleda sablasno i "bolnički", jedino sam u toj jednoj prostoriji uspeo da vidim svu lepotu koju 4000K može da imaI od tada ih cenim, samo ih retko nalazim u prodaji.
Upravo je 4000 K svetlo dobro za kupatilo i radni pult u kuhinji npr
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
Vrlo dobro jeste i mešanje, tamo gde možemo da stavimo 2-3 sijalice. Npr, jedna 2700K, jedna 4000K... Ili 2x2700 + 1x3000 + 1x4000 itd...
Što se tiče tih baš odvratnih, bilo suviše žutih, suviše bolesnih/plavih/belih/treperavih, uglavnom je to posledica loše sijalice, sa malim CRI il' ko zna kojim dugim faktorom. Puno ljudi je kupovalo štedne sijalice po kineksim radnjama, bilo ih je i tamo, a onda steklo pogrešan stav o štednoj rasveti uopšte.
Dakle, ako vam je ružna neka kineska od 2700K (imam ja i neke od 2700K ruskog brand-a (naravno, napravljeno u Kini), i svetli primetno žuće i neprijatnije od Philips takođe od 2700K), najpre će biti da je to neko g*vno od sijalice.
GE od 3000K, ima ih sada po Tempu, nekog uskog dizajna, svetle daleko prijatnije od V-Tac od takođe 3000K koje imam poodavno. A te V-tac, onda kada su kupljene, bile su najbolje što se moglo dobiti a da je ispod 10€ za 13W.
Ja sam već jedno 6x rekao da više nikad neću uzeti LED sijalicu koja nije Philips, GE, Panasonic, Eglo, Ikea i slično. (Imao sam i neke baš dobre Samsung GU10, ali Samsung valjda više ne radi sijalice pod svojim brandom). E onda sam to porek'o i zayeb'o se...Sada su mi te druge uglavnom po ulaznim hodnicima i još nekim nebitnim mestima.
![]()
Menjao NShappy : 03.05.2017. u 17:25
Vreme je da u raspravu ubacite i CRI tj. Color Rendering Index koji više govori o kvalitetu svetla od temperature.
Uglavnom, ko nije zadovoljan postojećim što se nudi na tržištu može da isproba DIY opciju, na ebaju imate DIY komponente, diode, elektroniku, kućišta, sve, uzmete šta vam se svidi i sastavite sami, evo meni je baš pre neki dan došao paket sa 500 komada 0.5W dioda, toplo bele, plaćeno oko $2.6
Pogotovo R9 deo koji ne ulazi u "obračun" CRI-a.
High CRI?
Daj neki link i spisak kompatibilnih komponenti, jer gotova resenja su preskupa cak i kad su na snizenju - http://www.lightology.com/index.php?...prod_id=184533
Also censored
Nisam imao vremena, samo sam protrcao pre neki dan kroz Metro i na akciji su bile neke mightychinese led sijalice.
Osim normlanih 7-13W, videh nabrzinu i 6500K 55W @E27grlo, sijalica velicine 1.5l pvc vode, sto me je malo zacudilo...
Spoiler:
Menjao Nervozni Postar : 05.05.2017. u 19:52
Da li je neko kupovao neke 2200K LED kod nas, kakva su iskustva?
Čitao sam review takvog modela od 2700K i mislim da ima lošiju raspodelu svetlosti, odozgo ima "rupu", tamniju oblast jer su diode raspoređene sa strane. Možda su i rešili to, ali treba proveriti.
Bookmarks