Šta je novo?

poučni YouTube IT linkovi ;)

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poruke
8,607
Poena
570
Hi,
ovde bi trebalo ostavljati linkove ka video sadržaju koji je interesantan a vezan za IT.

evo za početak:

Guy Kawasaki - The Art Of The Start
Obavezno pogledati (ili makar počnite :)) - jako interesantan video!

Steve Balmer on Macs, Google, Yahoo and more
Sveži pogledati Steve Balmera na IT scenu (teško da ovde ima ičeg poučnog ali je interesantno za pogledati u svakom slučaju :))

Inside the Mac OS X Kernel by Luci
tehnički detalji o Mac OS X-u

---

ako neko zna za slične linkove neka ih okači.
 
za danas:

Alan Kay: Doing with Images Makes Symbols (1987)

video sadrži i video iz 1968 - Doug Engelbart koji predstavlja po prvi put rad sa mišem, GUI-em, multiuser okruženjem, video konferencijom, hyperlinkovima... ! pored toga može se videti i prvi "CAD"-like SketchPad iz 60tih...

archive.org: "This is an exceptional piece of computer history. I often use this video when teaching computer history or introduction to computing to my students of all ages. This video by Alan Kay includes a much earlier video of Doug Engelbart (1968)and his pioneering work in computing. Anyone teaching computer history or related subjects should view this, and may want to incorporate it into their courses. Alan Kay, and Doug Engelbart, are two of the heavyweights in computer development. This is an amazing video!"

btw izmedju ostalog, Alan Key te 1987. kaze kako je olovka neprakticna za koriscenje i kako je do tad bila "ponovo izmišljenja" bar 20 puta :D - možda je i to odgovor zašto iPhone ne koristi olovku :D
 
Poslednja izmena:



Bret Victor - The Future of Programming


pogledajte makar prvih 10 minuta ako vas interesuje juce, danas, sutra u racunarskom svetu...
 
i da vratim odlican video koji je iconoclast okacio a koji je "nestao" usled smeca koje nazivamo 'internet':




Alan Kay: The Computer Revolution hasn't happend yet
 
Uh, nisam odmah video da je kovac otvorio temu, pa pomislih da možda ima nešto korisno. Moram što pre da zatvorim tab...
 
Alan Kay nedavno: Is it really "Complex"? Or did we just make it "Complicated"?

 
ako nekog interesuju osnovne stvari kako racunari rade:



ovaj video se tice konkretno upisivanja podatka u memoriju i cemu sluze adresne i data linije.


Inace na njihovom kanalu, Computerphile, ima dosta konciznih video fajlova iz kojih moze mnogo da se nauci pa ko nema vremena i zelju za siroke price a interesuje ga kako racunari u osnovi rade, moja je preporuka da pogleda nekoliko njihovih video klipova.
 
^ +1

Odlican kanal. Sve je lepo objasnjeno jednostavnijim terminima. Kapiram da je ovo odlican izvor informacija za radoznale srednjoskolce a i naravno nas matorije :)
 
direktno sa E3 2015: Super Mario Maker



nesto o cemu je gore-spominjani Bret Victor pricao pre 5 godina

(nekima stvarno treba vremena... :D)

 
Ko nije gledao ove filmove, taj ne moze da se zeni:

The history of Atari


Atari: Game over


Micro Men


The making of Elite


Pirates of silicon valley (Steve Jobs VS Bill Gates film (nije dokumentarac nego film baziran na stvarnim dogadjajima))

The Startup kids

Minecraft - Documentary kickstarter

Minecraft - The story of MOJANG

Something Ventured
 
Video Game Revolution


Rise of the video game


MACHINIMA - ID software history


MACHINIMA - Blizzard history


Na MACHINIMA youtube kanalu ima puno klipova u vezi istorije raznih kompanija koji su postale uspesne u pravljenju kompjuterskih igrica, poucno je pogledati.
ovo je lista za sezonu 3
 
Ovi linkovi su prvenstveno da se nauci istorija/razvoj kompjutera i softvera, dok je retro vise orijentisan na stare kompjutere.
 
Poslednja izmena:
^ u pravu si.
 
danas naletih na Microsoftov video iz 1995.:





te iste godine Douglas Adams je snimio ovo:




...
 
Hajda da napravimo mali izuzetak i izadjemo iz kruga IT linkova.

Evo nesto iz opste kulture i istorije:




ako neko ima slican interesantan i "poucan link" neka ga ostavi ovde (kao kontra teg temi "Youtube i ostali video linkovi 2015" gde se moze naci jedan poucan link na svakih 50 postova... :) )
 
Oil boom je BBC jako lepo opisao u Blood and Oil mini serija dokumentarcu (skoro izasla, naci je.. znate gde :)). Interesantno je da ne samo da je opisano kako je nafta dosla dokle jeste (zbog automobila generalno), vec i 20. vek i zasto je bila jedno vreme jeftinija od vode.
 
Pisao sam o Computerphile YouTube kanalu na prethodnoj strani ali moram ponovo da NAGLASIM koliko je važno da svako ko se bavi računarima na višem nivou pogleda svaki njihov video klip! Ja sam mislio da znam mnogo o računarima i pratećoj tehnici ali na ovom kanalu sam video mnoge stvari za koje nisam ni znao da postoje.


(video klip nije postavljen iz nekog posebnog razloga, to je samo poslednji koji sam pogledao...)

---
Inače ovu temu sam otvorio kao 'kontrateg' temama poput 'smešnih slika, zanimljivih youtube klipova...' u nadi da će korisnici ostavljati poučne, a ne samo za razbribrigu, video klipove. Tako da ako _iko_ ima video klip iz kojeg može nešto da se _nauči_ (osim kako otvoriti pivo glavom :d) neka ga slobodno postuje!
 
Poslednja izmena:
Quantrix - vidim da ga niko nije spominjao na Benchu pa hocu da vam skrenem paznju na isti.

Quantrix je Excel na steroidima, ili kako bih ja pre rekao: Quantrix je ono što je Excel oduvek* trebao da bude.

Iz ovog video (kao i ostalih od https://www.youtube.com/channel/UCQPG6SH1O9lhJ7wDPTExyZQ) se otprilike moze naslutiti o čemu se radi.
Verujem da će mnogi koji koriste Excel i koji vide njegove nedostatke i ograničenja biti oduševljeni Quantrixom.



Pomoću Quantrix može uraditi više nego pomoću Excela, iste stvari uglavnom može uraditi brže.
Postoji naravno jedan period učenja i navikavanja ali kada ovladate njime, Excel će izgledati kao igračka iz kamenog doba.


---
*mala retrospektiva, kurs iz istorije, spreedshitova:

VisiCalc, prvi spreedsheet za kućni računar (Apple II); program zbog kojeg računari postaju popularni jer je širi krug ljudi video i razumeo konkretnu primenu i benefite koje računar može da donese u konkretnoj oblasti.

Nakon VisiCalca imamo Lotus 1-2-3 (kojeg je napisao bivši VisiCalc programer, Mitch KApor) koji je pregazio Microsoftov Multiplan uprkos tome što je Microsoft bio prvi sa svojim spreadsheetom za DOS.
Microsoft "spas" nalazi u portovanju Multiplana za Apple gde postoje najpopularniji spreadsheet.
Microsoft razvija Excel za Mac paralelno sa Windowsom koji ujedno služi kao osnovu za portovanje Excela sa Mac-a na IBM PC.
Uprkos poklanjanju Windowsa uz Excel na PCju, Microsoft ne uspevao da ugrozi Lotus 1-2-3 sve do pojave Windows 3.x (1990.)


Svo ovo vreme, pored ove mainstream struje, postoji i jedna druga, paralelna struja, kako Spreadsheet treba da radi i izgleda. Karakteristcno za ovu "struju" je da se ne oslanja na ćelije i referenciranje podataka po x i y osi.

Prvi predstavnik ove struje je Javelin za DOS iz 1987. Ja ga nikada nisam video niti koristio, ali kažu da ga je svetska banka koristila dugo vremena nakon što je sam program napušten što nije ni čudno jer nije imao alternativu sve do pojave Lotus Improva. Lotus Improve je razvijan i predstavljen 1991. za NextSTEP operativni sistem (kasnije je portovan na Windows 3.x).
Improve se često navodi rodonačelnik "pivot tabela" (što je posledica načina na koji skladišti podatke, a ne neka "novina"; novina jeste za Excel i sl. programe; Javelin je takođe imao funkcionalnost "pivot tabela").

Već 1995. je prestao razvoj Improva jer je NextSTEP "pukao" a prodaje Windows verzije je išla slabo. Ovo je ključna stvar.
Prodaja je išla slabo jer je ljudima mnogo lakše da koriste dvodimenzionalni Excel (i sl.) nego da se upuštaju u "istraživanje" nečeg novog.

Do 2004. godine na postoji program koji bi bio alternativa Excelu (i sličnim programima). Te godine je predstavljen Quantrix. Program koji je napravila ista ekipa koja je ranije radila na Improve-u. Danas postoje još dva programa koja rade na sličnom principu kao Quantrix: Whitebirch i Sumwise.


Sve ovo pišem kako neko kome trebaju Quantrix-ove mogućnosti zna da postoji Quantrix ;)


Odličan sajt sa informacijama o istoriji spreadsheet programa: https://www.cs.umd.edu/class/spring2002/cmsc434-0101/MUIseum/applications/spreadsheethistory2.html
 
Da li mozete da navedete neke strane podcast-e sa IT tematikom koje slusate?

Rekoh da napisem ovde, da ne otvaram novu temu...
 
Nazad
Vrh Dno