Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vox ti je Jos povoljniji isto vrsi posao.
Vox ni sam sebe nemoze zagrijati 🤣

Koliko se sjecam Gree comfort serija ( mislim da je vise nema ) je jedna od rjetkih kineskih gdje su zaista pozitivna iskustva bila kod mnogih koji su je uzeli. Inace neko ovako, neko onako ali sa tom serijom je bilo drugacije.

Vredi se nekad vratiti unazad jer 95% klima koje se savjetuju novim korisnicima su vec na forumu imaju iskustva. Treba samo Decembar, Januar i februar citati.

A zamisli kupiš klimu od 30.000 din a 15.000 din ti ugradnja. Pola klime... Tragedija.
Da to je zaista tragicno ali prisutno.
Nekako mi lakse padne tih 15k kada uzmem klimu od 500-600e 😆
Doduse sad treba da mi ugrade jednu 14btu tako da ne znam da li ce da je racunaju kao po cenovniku 18 ili 12 😱
Samo znam da je ta rabota nekada bila zaista simbolicna.

Da to je zaista tragicno ali prisutno.
Nekako mi lakse padne tih 15k kada uzmem klimu od 500-600e 😆
Doduse sad treba da mi ugrade jednu 14btu tako da ne znam da li ce da je racunaju kao po cenovniku 18 ili 12 😱
Samo znam da je ta rabota nekada bila zaista simbolicna.
Ali realno ugradio klimu od 100€ ili 2000€ sve je isto... Montera nije briga koliko si ti, ja ili bilo ko drugi klimu platio. Ruke su toliko pa izvoli.

Samo materijal košta 6-7000dinara. Ako sve lepo hoće čovek da uradi onda ugradnja traje 3-4 sata ne jedan.
Ako je toliko materijal onda nije mnogo toliko i da ruke budu.
Sta znam, koliko sam video do sada na razne vukojebine se zavlace i nabace klimu na ledja pa montiraju kao da su planinari, nikako nije lak posao sem ako se ne radi u prizemlju neke zgrade ili na do 2-3 metra od zemlje pa im malo lakse.
Ja sam resio da batalim drva i prelazim na klimu i za grejanje, prosla Midea je radila eto 15 godina i nije riknula ali nije efikasna, jede struju.

Vox ni sam sebe nemoze zagrijati 🤣

Koliko se sjecam Gree comfort serija ( mislim da je vise nema ) je jedna od rjetkih kineskih gdje su zaista pozitivna iskustva bila kod mnogih koji su je uzeli. Inace neko ovako, neko onako ali sa tom serijom je bilo drugacije.

Vredi se nekad vratiti unazad jer 95% klima koje se savjetuju novim korisnicima su vec na forumu imaju iskustva. Treba samo Decembar, Januar i februar citati.
Boy ne bi bas rekao. Vox IVA 5 radi za sve pare. Evo vec 3 ili 4 sezona ni da stucne, grejem prostoriju oko 21kv i nijedan problem nisam imao do sada a nije bila mnogo placena tada.

Gas možda poskupi, a struja će sigurno da poskupi. Plus će da se smanje zelena i, verovatno, plava zona pa će efektivno poskupljenje biti još veće.
Pozdrav

Poskupljenje struje je u dogovoru sa MMF-om i bez obzira šta se desi na izborima, struja će poskupeti, a prag zone će se smanjiti. Samo je razlika da li će neko reći "Pa šta?™" ili "Dogovoreno je pre nas".
I dalje je klima ili toplotna pumpa bolja opcija od gasa.

Sve je stvar dogovora pa i kradja. Onda daj da se dogovorimo da prag za crvenu bude na 500kwh i da cena kwh u crvenoj bude 150 din i to je to. Onda ko zeli u pecinu nek ide a ko ima love nek bude u izobilju.
Pa to za gas mi niko nije odgovorio, u sustini, gledajuci na 100m2 sa istim uslovima kakva je klima sistem u odnosu na centralno na gas ?

Ne znam šta si pitao za gas, ali klima zbog SCOP-a (koji je u Srbiji obično oko 3 i više) manje troši energije. Ali da bi pretvorio sve to u pare i krajnji račun, moraš da znaš koliko ćeš potrošiti struje ili gasa za koji mesec. Teško da neko može da ti izračuna ako ne zna o kakvom se objektu radi.
Za sebe sam izračunao da bi mi za celu zimu trebalo 40.000 dinara ako se grejem na klimu (ili TP), ili 70.000 dinara ako se grejem na gas. I to da je zima baš hladna.

Proizvodnja i distribucija električne energije su aktivnosti koje imaju svoju cenu. Da bi ceo sistem radio (i razvijao se - u skladu sa potrebama) potrebna je odgovarajuća količina novca. Do tog novca se može doći na više načina, ali taj novac je potreban i tu činjenicu ništa ne može promeniti. Lepo je imati jeftinu struju, ali nije održivo imati je po ceni koja je niža od realne proizvodne (+ troškovi prenosa, amortizacije,...). Ako je realna cena proizvodnje 10RSD, možeš da se praviš glup i da tražiš da struja ipak bude 5RSD - jer tebi tako odgovara. Ili da prihvatiš realnu cenu, i smanjiš potrošnju koliko je moguće. Da trošiš koliko hoćeš a da je plaćaš u pola cene, može - ali samo donekle. Posle donekle ide urušavanje sitema, pa struje neće biti ni po 5, ni po 15 a ni po 30RSD.
A pare su još i manji problem. Da bi sistem radio i razvijao se - potrebno je da u njemu rade ljudi sa znanjem i integritetom. A njih imamo sve manje i manje, ako ih za neke oblasti uopšte i imamo...
Ali da, najlakše je reći "MMF su lopovi..."
Pozdrav

Za isti objekat i istu temperaturu potrebna količina toplote je ista, bez obzira da li je pravi gas ili klima. Razlika je u ceni te korisne toplote: kondenzacioni kotao je praktično oko 1:1, dok klima kao toplotna pumpa iz 1 kWh struje napravi nekoliko kWh toplote.

Zato će klime u većem delu sezone uglavnom biti jeftinije, ali kad sa 100 m² i više jedinica nabiješ potrošnju duboko u crvenu zonu, razlika prema gasu se ozbiljno smanjuje. Gas ima prednost u ravnomernom grejanju svih prostorija i komforu centralnog, klime u investiciji i potrošnji.

Samo "100 m²" nije dovoljno za računicu. Trebaju izolacija, gubici objekta, željena temperatura i koliko prostorija stvarno greješ. Sa tim može prilično lepo da se izračuna gas naspram klima, bez nagađanja.

Vidim ja odlicno kako se razvija EPS...Bas se razvio u potpunosti. Ko je kreirao placanje preko aplikacije ? Koja firma to pokriva? Zbog cega su se ukinuli ljudi na terenu za ocitavanje a ubacila aplikacija jos i dobijes 7% smanjenje racuna! Pa ukidanje placanja struje u lokalnim samoupravama vec iskljucivo elektronski. O ceni struje i konstantnom povecanju naknada necu ni da komentarisem. A mogu i o tome. EPS se razvija u dzepu uzeg kruga ljudi i to je to

Za isti objekat i istu temperaturu potrebna količina toplote je ista, bez obzira da li je pravi gas ili klima. Razlika je u ceni te korisne toplote: kondenzacioni kotao je praktično oko 1:1, dok klima kao toplotna pumpa iz 1 kWh struje napravi nekoliko kWh toplote.

Zato će klime u većem delu sezone uglavnom biti jeftinije, ali kad sa 100 m² i više jedinica nabiješ potrošnju duboko u crvenu zonu, razlika prema gasu se ozbiljno smanjuje. Gas ima prednost u ravnomernom grejanju svih prostorija i komforu centralnog, klime u investiciji i potrošnji.

Samo "100 m²" nije dovoljno za računicu. Trebaju izolacija, gubici objekta, željena temperatura i koliko prostorija stvarno greješ. Sa tim može prilično lepo da se izračuna gas naspram klima, bez nagađanja.
Nisam mislio na sopstvenom primeru jer ja nemam mogucnosti za gas( opet cemo o korupciji lokalne samouprave ali ne bi ) vec ako je neko imao tu specificnu racunicu pa cisto iz radoznalosti...Uzeo sam 100m2 okvirno. Znaci mislite da bi recimo sa Alfa pecima na gas bilo skuplje grejanje na 100m2 izolovanog objekta od recimo 3 dobre klime u tom prostoru?

Vidim ja odlicno kako se razvija EPS...Bas se razvio u potpunosti. Ko je kreirao placanje preko aplikacije ? Koja firma to pokriva? Zbog cega su se ukinuli ljudi na terenu za ocitavanje a ubacila aplikacija jos i dobijes 7% smanjenje racuna! Pa ukidanje placanja struje u lokalnim samoupravama vec iskljucivo elektronski. O ceni struje i konstantnom povecanju naknada necu ni da komentarisem. A mogu i o tome. EPS se razvija u dzepu uzeg kruga ljudi i to je to

Nisam mislio na sopstvenom primeru jer ja nemam mogucnosti za gas( opet cemo o korupciji lokalne samouprave ali ne bi ) vec ako je neko imao tu specificnu racunicu pa cisto iz radoznalosti...Uzeo sam 100m2 okvirno. Znaci mislite da bi recimo sa Alfa pecima na gas bilo skuplje grejanje na 100m2 izolovanog objekta od recimo 3 dobre klime u tom prostoru?
Već sam ti napisao ali za svojih 140m2: 40.000 dinara klima. 70.000 dinara gas.
Što ide manja kvadratura to je više u korist klime zato što manje trošiš onu energiju iz skupih zona.

Potpisujem ono što je component napisao o odnosu klima-gas, samo bih dodao jednu fusnotu iz prakse.

SCOP od 3 i više je sezonska vrednost i važi dok je napolju relativno blago. Čim temperatura padne na -5 do -10, kod prosečne klime COP pada ka 2, a ponekad i ispod, plus otapanje (defrost) guta dosta energije. Zato realna zimska potrošnja zavisi od toga kakve su nam zime, a ne samo od brojke na nalepnici.

Drugo, crvena zona je najveći tihi ubica računice. Jedna jača klima na grejanju vuče 800-1500W u špici, pa ako u kući ima i bojler ili još jedna klima, ulazak u crvenu zonu je skoro zagarantovan. U crvenoj zoni je struja višestruko skuplja, pa se ona prednost klime od 40k prema 70k brzo topi.

Treće, komfor: kod centralnog na gas toplota je ravnomerna po svim prostorijama, dok jedna klima greje jednu prostoriju i moraš da se igraš sa otvorenim vratima da se toplota raširi. Za 100 kvadrata sa jednom klimom to je kompromis koji mnogi ne očekuju.

Moja preporuka: ako je klima glavni izvor grejanja, uzeti model sa dobrim grejanjem na niskim temperaturama (barem deklarisan rad do -15/-20) i ne štedeti na snazi. Premala klima koja radi na maksimumu troši kao grejalica, a greje loše.

Računanje potrošnje nije jednostavno.
Bez obzira na tip grejanja, prvo treba da se zna koliko je potrebno obezbediti topote. Ako možeš da izračunaš koliko ti objekat gubi toplote na sat za svaki stepan razlike spoljne i unutrašnje temerature, već si na pola puta.

Ako je gas u pitanju, samo treba videti sa računa koliko košta isporučen kWh (pošto sada se tako obračunava uz pomoć toplotne moći gasa, a sat očitava m³). Linearno je a promene zbog konverzije kubika u kWh su male iz meseca u mesec. Uračunaš gubitke tj. iskorišćenost kotla (ili šta se već koristi) i dobiješ prilično precizno koliko će koštati grejanje na gas.

Ako je klima u pitanju, tu su stvari komplikovanije. Prvo, svaka klima ima svoj COP i zavisi u dosta od spoljnih uslova. Ako je napolju -5°C COP može da bude 2,5, a ako je napolju +5°C COP može da bude 3,5 (zavisi od konkretnog modela). A stvar bude komplikovanija, na COP utiče i vlažnost vazduha pošto klima mora da radi defrost zato što se poljna jedinica ledi. To je obično najveći problem na temperaturama oko 0°C.
Kada znaš kakve su temperature i vremenske prilike gde živiš onda možeš da otprilike znaš i COP vrednosti tokom zime, a da olakšaš posao možeš da koristiš i SCOP (senozski COP, koji je u stvari neki prosek). I sa time znaš koliko ti struje treba da bi se grejao te zime.

Ono što je komplikovano je što struja ima 3 zone i (obično) 2 tarife. To znači da ne možeš da postmatraš potrošnju i cenu za nivou cele zime, nego mora iz meseca u mesec. A ako hoćeš precizno, moraš da znaš koliko trošiš u jeftinoj i skupoj tarifi. I tek tada, na ono što već inače trošiš kao struju za domaćinstvo, dodaš potrošnju struje tvojih klima.

I pošto ima toliko promenljivih ne postoji odgovor: za 100m2 klima troši XYZ kWh struje. Svako mora da izračuna za sebe u zavsnosti koju klimu koristi, kakva mu je izolacija na kući, kakve su lokalne temperature i vremenske prilike tamo, koliko inače troši struje, da li je jednotarifno ili dvotarifno, pa i koliko voli da mu bude toplo i koliko provetrava zimi...

Sebi sam sve to izračunao i zato mogu da kažem koliko mogu da očekujem da me košta grejanje. A opet, u teoriji su teorija i praksa isti, a u praksi se razlikuju.

Prosečna zima bi me koštala oko 40.000 dinara, ali prošla je bila toplija od proseka, pa nas je grejanje izašlo ispod 30.000 dinara. Evo kako je to išlo:
(Plavo je koliko ja bila potrošnja domaćinstva ne računajući grejanje (svi aparati, bojler, kuvanje, veš,...), a crveno je samo grejanje)

1791379736455.webp
I iznosi u dinarima:
1791380269175.webp

I jedna napomena: mi koristimo toplotnu pumpu vazduh-voda, ali klima (tj. toplotna pumpa vazduh-vazduh) se isto ponaša i obračunava. Za voda-voda bi bio totalno drugačiji račun.

Imam opciju samo u tehnomaniji na kredit preko mts posto mi banka ne daje kredit nesto zbog firme i postojanja manje od godinu dana. E sad ograničen sam klimama asortiman im je užas....Imaju hissense najviše i imaju energy pro x ali svi kazu ovde da je žešće s..nje.... Daj difrost je bas katastrofa verovatno i ne modulira nisko itd itd.... Tako da ne znam sta da uzmem imaju mida extrime wiik i neka midea forest.... Gree nema nista ima neke vode, beko i jos neke hissense one Hi nano ,expert, comfort.... treba mi za spavacu sobu eventualno da se dobaci do kupatila posto je tu preko puta malo kupatilo...

Imam opciju samo u tehnomaniji na kredit preko mts posto mi banka ne daje kredit nesto zbog firme i postojanja manje od godinu dana. E sad ograničen sam klimama asortiman im je užas....Imaju hissense najviše i imaju energy pro x ali svi kazu ovde da je žešće s..nje.... Daj difrost je bas katastrofa verovatno i ne modulira nisko itd itd.... Tako da ne znam sta da uzmem imaju mida extrime wiik i neka midea forest.... Gree nema nista ima neke vode, beko i jos neke hissense one Hi nano ,expert, comfort.... treba mi za spavacu sobu eventualno da se dobaci do kupatila posto je tu preko puta malo kupatilo...
Potrazi na forumu beko 125/126, sad ne znam da li je bila beepg ili beepgh, tako nešto. Neki član ju je bio hvalio da lepo modulira. I ja sam je gledao, spoljna im je nešto teza nego konkurenti, valjda je ispalo da je rebrand neke klime. Ako ti je to jedina opcija od prodavnica, vredi proveriti.

Potrazi na forumu beko 125/126, sad ne znam da li je bila beepg ili beepgh, tako nešto. Neki član ju je bio hvalio da lepo modulira. I ja sam je gledao, spoljna im je nešto teza nego konkurenti, valjda je ispalo da je rebrand neke klime. Ako ti je to jedina opcija od prodavnica, vredi proveriti.
@Mugy pisao o Beko beepge 125/ beepge 126 (Midea)
--->
https://www.beko.com/rs-sr/proizvodi/klima-uredaji/split-klima-uredaj-beepge-125-beepge-126

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno