Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Problem je što ti svoje zaključke baziras na izveštaju veštačke inteligencije, a nisi vozio oba da možeš da uporedis u realnom životu. Torque konverter uvećava obrtni moment 2-3 puta u odnosu na obrtni moment motora. 3.0 dizel ima 300nm na ler gasu, kad krecem iz mesta imam 900Nm. Nakon toga od 1500 obrtaja imam 700Nm na raspolaganju stalno. Ja ne znam sta ste vi vozili pre EV kola pa se toliko oduševljavate.
Problem je što si ti ubacio auto kao za trke i tako se ponašaš sa 900Nm kao da to nekom treba ovde, ima to i EV za poređenje:

Ovde niko nije uzeo EV za trke, a ni da plaća suludu registraciju za 3.0, a ni da puni gorivom 3.0. To nikog u ovoj temi ne zanima.
EV je toliko prestigao SUS i to klasičan EV da i to poređenje postaje tužno, porodičan veliki auto oduva Ferari, akcenat veliki i porodičan:

Molim te probaj neki EV ekvivalentno napucanom BMW a ne neki Twingo ili Reno Zoe pa poredi uzbrzanje i šta god, ludo je, obrtni moment odmah dostupan, a verujem da tvoj BMW nije ni prići ovim mašinama iznad u klipovima. Nema menjača, nema šta da se pokvari, nema dpf, adblie itd. Prdnosti koliko hoćeš.

Ne bih vise da ulazim u raspravu sa ljudima kojima je maksimalni domen bio auto od 2000 kubika. Da si vozio neki jaci auto, vukao cumac, kamp kućicu, znao bi zbog čega nekome treba 900nm. Kada pričaš o pouzdanosti, za EV vozila ćemo to tek ds vidimo. Imam drugare koji voze audi E tron 55, jaguar I pace, sealion 7. Prvo dvoje se napatise najstrasnije. Na audiju ulazi antifriz u motore, sad će EV clinic ga da odvali za remont i preventivne mere sa nekim njihovim kitom kao što imaju za teslu. I pace muči muku sa baterijom, već je nekoliko puta rađeno nešto oko nje, i ne mogu da nadju trajno rešenje. Nije to sve tako sjajno i bez troškova održavanja kako neki predstavljaju i zamišljaju, a ta kola uopšte nisu bila jeftina.

Poslednja izmena:
Ipace i neki modeli Audija su veoma "poznati" po problemima. Samo pogledajte oglase i cene polovnih Jaguara i sve će biti jasno.

Zaboravio sam komšiju koji je vozio mercedes eqc400, crkao my motor na 95k km, i njemu ulazio antifriz u motor. Medjutim njemu je pored motora crkla i neka elektronika kao posledica prodora antifriza, pa je popravka koštala kao jedan dobar auto. Zato ja razmatram samo nova kola pri ulasku u EV svet, garancija će valjda pokriti sve eventualne probleme tog tipa. Nekako vise verujem kinezima da znaju dobro da naprave sve to, jer imaju više iskustva od EU proizvođača.

Ne bih vise da ulazim u raspravu sa ljudima kojima je maksimalni domen bio auto od 2000 kubika. Da si vozio neki jaci auto, vukao cumac, kamp kućicu, znao bi zbog čega nekome treba 900nm. Kada pričaš o pouzdanosti, za EV vozila ćemo to tek ds vidimo. Imam drugare koji voze audi E tron 55, jaguar I pace, sealion 7. Prvo dvoje se napatise najstrasnije. Na audiju ulazi antifriz u motore, sad će EV clinic ga da odvali za remont i preventivne mere sa nekim njihovim kitom kao što imaju za teslu. I pace muči muku sa baterijom, već je nekoliko puta rađeno nešto oko nje, i ne mogu da nadju trajno rešenje. Nije to sve tako sjajno i bez troškova održavanja kako neki predstavljaju i zamišljaju, a ta kola uopšte nisu bila jeftina.
Koji to 3.0d motor kod BMW-a ima 900Nm?

Problem je što si ti ubacio auto kao za trke i tako se ponašaš sa 900Nm kao da to nekom treba ovde, ima to i EV za poređenje:

Ovde niko nije uzeo EV za trke, a ni da plaća suludu registraciju za 3.0, a ni da puni gorivom 3.0. To nikog u ovoj temi ne zanima.
EV je toliko prestigao SUS i to klasičan EV da i to poređenje postaje tužno, porodičan veliki auto oduva Ferari, akcenat veliki i porodičan:

Molim te probaj neki EV ekvivalentno napucanom BMW a ne neki Twingo ili Reno Zoe pa poredi uzbrzanje i šta god, ludo je, obrtni moment odmah dostupan, a verujem da tvoj BMW nije ni prići ovim mašinama iznad u klipovima. Nema menjača, nema šta da se pokvari, nema dpf, adblie itd. Prdnosti koliko hoćeš.

Pa i pored svega toga: Izvršni direktor Bugattija Mate Rimac smatra da će motori sa unutrašnjim sagorevanjem još dugo imati važno mesto u svetu najskupljih superautomobila i hiperautomobila. Kako je rekao u razgovoru za CNBC, najbogatiji kupci sve više traže mehaničku složenost, karakter i zvuk motora, umesto potpuno električnih pogona. Rimac situaciju u automobilskom svetu poredi sa tržištem luksuznih švajcarskih satova. Kako kaže, pametni satovi su funkcionalniji i tehnološki napredniji, ali tradicionalni mehanički satovi i dalje imaju ogromnu vrednost zbog zanatske izrade, emocije i prestiža. Slična situacija, prema njegovom mišljenju, sada se razvija i u svetu hiperautomobila.

Mislim da će sve ovo napisano važiti i za klasu terenskih (i radno-terenskih) vozila.

Shvatite konačno da postoji ogroman broj ljudi širom sveta, i to ne samo bogatih, koji automobil ne posmatraju kao gedžet, i ne gledaju sve kroz cenu po pređenom kilometru, i ostale troškove. I tu uopšte ne mora da se radi o superautomobilima, mnogi se još dugo neće odreći i starih i jeftinih modela automobila koji ih na bilo koji način ''rade'', ili su im korisni u nekom smislu. Činjenica je da će se u većim gradovima kompakt EV omasoviti kod normija (posebno kod mlađih, digitalnih generacija), ali će u ogroman broj ljudi i dalje želeti da poseduje i SUS auto.

Sve ovo ne znači da vi niste u pravu da se radi o savršenijim i ekonomičnijim tehnologijama, koje vam se višestruko isplate. Ali definitivno nije sve u tome.

Znači ima 600Nm? Osim dok krene iz mesta? I daje manje snage i manje trajnog obrtnog momenta nego EV konkurencija koja isto košta? I sporiji je do 100? Doduše, može 1000km bez stajanja. I može 250 da ide umesto 180 koliko mogu EV.

Ne spori niko ovde da SUS ima prednosti, ali dajte bre da budemo iole racionalni i da imamo normalnu diskusiju, da se ne vraćamo uvek na isto, ne može što može moj dizel. Da diskutujemo šta je realno moguće sa EV, kako normalno funkcionisati sa njim, šta drugi mogu da očekuju ako ga kupe. A ne da se prepiremo da li to jeste ili nije za Srbiju. Svako donosi odluku u skladu sa svojim potrebama.

Da li poznajete nekoga ko je prešao 150-200k km sa EV kolima pa da malo vidimo kakva je pouzdanost tih vozila na duže staze jer mnogi će da kupuju te kola polovna jer nemaju para za nova. Za dizele znamo da je to nikakva kilometraža iako se ovde spominju dpf, egr i ostalo kao mane. Puni oglasi Tesli 3 i S sa 200k km za 20k evra? Šta tu treba gledati i gde proveriti njihovo stanje? Da li kod nas mogu u prodavnici da se kupe potrošni delovi za ta kola?

Ja ne shvatam potrebu da se dodje u temu i onda prosipa pamet o dizelu, prednostima itd.

Prvo, zelim da cujem iskustva vozaca EV i novitete u ovoj temi.
Ovde se vrti svakih par strana vrti ista prica u krug, gde svi gubimo vreme citajuci nerelevantne stvari za temu.

Ja cu prvi da kupim Audi RS 6-7 cim budem u mogucnosti, jer imam zelju, ali sigurno necu doci ovde u temu i smarati kako je taj auto bolji od EV itd.

Za svakodnevnu voznju hocu da kupim ev i zato i citam temu.

Molim moderatore da budu stroziji i da ne gubimo vreme na gluposti.

Tast je kupio auto sa 172k, za 6 meseci prešao malo preko 30k. Zamenio ležaj reduktora (oko 700e), malo farbarije što naravno nema veze sa EV. Na proleće će uzeti nove gume, sve ostalo za sada funkcioniše kako treba. Nije još probao brzo punjenje (iako nije preterano brzo, 77kW max). Punio se 4-5 puta na plaćenim sporim punjačima u Sarajevu (ide često tamo), ali to je reda par KM po satu.

Da li poznajete nekoga ko je prešao 150-200k km sa EV kolima pa da malo vidimo kakva je pouzdanost tih vozila na duže staze jer mnogi će da kupuju te kola polovna jer nemaju para za nova. Za dizele znamo da je to nikakva kilometraža iako se ovde spominju dpf, egr i ostalo kao mane. Puni oglasi Tesli 3 i S sa 200k km za 20k evra? Šta tu treba gledati i gde proveriti njihovo stanje? Da li kod nas mogu u prodavnici da se kupe potrošni delovi za ta kola?
U firmi koju poznajem imaju 2x i3 bemve (onaj ružni, kupljeni novi kraj 2018), po ceo dan se voze po gradu, po cirka 125k prešli. Nikakvih problema. Ne voze se na otvorenom pa zato nije neka monstruozna kilometraža.

Колега мој вози модел Х већ 10-ак година, има бесплатно доживотно пуњење, обишао Норвешку уздуж и попреко са прилично великом камп приколицом. Било неких мањих проблема решавано у гаранцији, није се жалио на било шта битно (мотор, инвертер, батерија).
Очигледно је задовољан чим га није продао до сад.

Koji su uslovi za doživotno besplatno punjenje? Da održavaš i voziš na preglede u ovlašteni? Vezano je za auto ili vlasnika (pošto vidim neke oglase da u nekim oglasima pišu to kao stavku)?

Била понуда кад је то све било у зачетку за моделе S и X. Није актуелно одавно, везано је за ауто.

Ponovo test vožnja, žena mora da kaže poslednju reč 🙂

Prilozi

• 53acc8ba-70f0-4f69-96f4-cb73bd0f3d3c.webp
    53acc8ba-70f0-4f69-96f4-cb73bd0f3d3c.webp
    161.6 KB · Pregleda: 52
  • 352c62e7-af0f-4334-94de-b9b57044d241.webp
    352c62e7-af0f-4334-94de-b9b57044d241.webp
    174.4 KB · Pregleda: 53
  • db2043a1-f3bb-4881-b050-4e01c4836381.webp
    db2043a1-f3bb-4881-b050-4e01c4836381.webp
    199 KB · Pregleda: 52
U firmi koju poznajem imaju 2x i3 bemve (onaj ružni, kupljeni novi kraj 2018), po ceo dan se voze po gradu, po cirka 125k prešli. Nikakvih problema. Ne voze se na otvorenom pa zato nije neka monstruozna kilometraža.
125k nije mala kilometraza za gradsku voznju. Vecina SUS automobila bi se gotovo raspala posle 125k kilometara iskljucivo gradske voznje. Otisli bi i zamajac i dpf ili katalizator, i kocnice i menjac kod pojedinih modela, a i motor bi od silnog broja hladnih startova bio upitan.

Kako sa 3.0 na ovo, da je bar neki Xiaomi Ultra pa da pricamo o upgrade-u.

Šta fali ovome? Bolji odnos cena/kvalitet nego xiaomi. Najradije bih uzeo byd seal jer sam ja za limuzine uvek, ali žena preferira suv kao i većina.

Tast je kupio auto sa 172k, za 6 meseci prešao malo preko 30k. Zamenio ležaj reduktora (oko 700e), malo farbarije što naravno nema veze sa EV. Na proleće će uzeti nove gume, sve ostalo za sada funkcioniše kako treba. Nije još probao brzo punjenje (iako nije preterano brzo, 77kW max). Punio se 4-5 puta na plaćenim sporim punjačima u Sarajevu (ide često tamo), ali to je reda par KM po satu.
5000 km mesečno je taxi upotreba. Za njih nemam dilemu da li im treba jeftin km. Dok ne rikne nešto.

Nije taksi, ali da, ne gasi auto. U Bg je 1-2x nedeljno, u lokalu pređe 50-100km dnevno (živi oko 10km od grada). Najjače od svega što mu i dizel auto pravi km koja je nezamisliva za većinu ovde. Pre EV prelazio je oko 80k godišnje, znači ako se nastavi ovaj tempo i pređe 60kkm sa EV, očekujemo i oko 20kkm sa dizelom - to pre svega jer se plaši da krene na duži put i da mora da razmišlja gde će da se puni, odnosno da čeka satima dok se auto napuni. Nikad nije punio na brzom punjaču.

Ponovo test vožnja, žena mora da kaže poslednju reč 🙂
Što meni ovi tableti na sred kokpita idu na nerve.. . Stavljaju to i u sus i u ev, meni nema većeg debilizma od toga.

125k nije mala kilometraza za gradsku voznju. Vecina SUS automobila bi se gotovo raspala posle 125k kilometara iskljucivo gradske voznje. Otisli bi i zamajac i dpf ili katalizator, i kocnice i menjac kod pojedinih modela, a i motor bi od silnog broja hladnih startova bio upitan.
Ja ne znam jel se zezaš ili šta ali koji je to gradski auto, počev od punta na dalje kome se na 125kkm raspalo svasta nešto? Ni na jugu se tako nešto nije dešavalo.

"šta je bolje za grad od 3.0 dizela?"
Ja se još držim za stomak...
To si ti sad napisao, ne ja. Ja 3.0 dizel vozim na autoputu 95% vremena, za to je namenjen. Za grad imam skuter i auto na benzin. Ovde na forumu izgleda vlada ozbiljna zavist kod pojedinaca. Nemate sta da napišete pa izmišljate stvari koje nigde nisam napisao.

"šta je bolje za grad od 3.0 dizela?"
Ja se još držim za stomak...

Šta je smešno?!?
U piku SUS tehnologije, snažni 2.5 (i mnogo više) litražni dizeli sa ZF08 porodicom menjača su dominirali svetskim tržištem sa 0.1-0.2% svih prodatih vozila.
Tako da je jasno da EV nemaju budućnost.

😛 🤣

Ali ev ne smrdi ispred mene na semaforu ili gužvi... Nema dana da ne otvaram prozor, gasim ventilaciju ili menjam ustaljenu rutu zbog auta ispred mene iz koga izbija dimna zavesa. Najgore je kada sam zaglavljem u gužvi na kreni stani gde je svako njegovo kreni, meni puna kabina auta dima
Ma ev ne smrdi tebi ali neka fabrika koja sve to pravi sigurno smrdi da li znaš koliko je užasna tehnologija npr za pravljenje baterija ili kopanje litijuma za iste? Ali razumem važno je da tebi ne smrdi koga briga za druge.. Jos nešto ja nigde nisam rekao da je loša ili dobra tehnologija niti da je bolja ili gora od sus to mora vreme da pokaže.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno