Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Ko je taj "neko iz epsa" ko će da namesti od 16h do 00h? Može ime i prezime ili broj telefona?

Znaci zovnes nekog iz epsa da ti stavi uklopni da radi od 16h do 00h i uzivas u carima ustede, ne treba ti ni baterija. He he.

Neće to da može sa smart brojilom koje prilikom daljinskog očitavanja sinhronizuje sat sa serverom.

Poslednja izmena:
Imam jednotafirno brojilo, u postupku sam za solarnu elektranu za puštanje u rad. Sve je namešteno, podnet zahtev, čekam zamenu brojila i ostalo
Ako ti zamene brojilo i stave dvotarifno trebalo bi, po logici stvari, da ti obracunava dve tarife. Tj ako ti zamene postojece jednotarifno sa dvotarifnim brojilom. Jel dobro pisem?

Si ti uzeo brojilo ili ce ti oni metnu njino, ja sam npr kupio brojilo (islo sve u paketu) i kupio sam dvotarifno. A i imao sam dvotarifno. Ti postajes sasvim novi kupac pa msm da moze da se stavi dvotarifno oma.

Molim za razumevanje što među 2.000+ postova ne umem da pronađem odgovor na pitanje - da li se subvencije daju i za off-grid sisteme, ili samo za on-grid. Pitam zbog kuma koji bi instalirao solarnu elektranu na ranču, koji nema nikakav priključak ni vezu sa mrežom.
Negde smo računali sa do 5 kW snage. Veličinu baterije još uvek razmatramo.

Ako ti zamene brojilo i stave dvotarifno trebalo bi, po logici stvari, da ti obracunava dve tarife. Tj ako ti zamene postojece jednotarifno sa dvotarifnim brojilom. Jel dobro pisem?

Si ti uzeo brojilo ili ce ti oni metnu njino, ja sam npr kupio brojilo (islo sve u paketu) i kupio sam dvotarifno. A i imao sam dvotarifno. Ti postajes sasvim novi kupac pa msm da moze da se stavi dvotarifno oma.
Stavlja se dvosmerno brojilo. Ja sam uzeo. Ali mislim da dvosmerno i dvotarifno nema veze jedno sa drugim.

Gemini kaže da nisam uslovljen promenom tarife sa aktiviranjem solarne elektrane, ako sam bio na jednotarifnom, ostajem na jednotarifnom sa dvosmernim brojilom.

Moram staviti na papir, i jedna i druga opcija imaju prednosti

Kod dvotarifnog mogu da dođem u situaciju da na preseku 31 marta imam puno viška koji se anulira. Kod jednotarifnog je paradoks da svoju struju povlačiš noću skuplje nego što je EPS-ova...

I dalje nisam siguran da ti se isplati jednotarifno brojilo. Koliko imaš potrošnje koja mora da bude u nižoj tarifi? Bojler i nešto rasvete, i tv i računar ako se koriste noću. Bojler, mašine za sudove i veš, kuvanje, punjenje EV, sve može da se prebaci u dnevnu tarifu. Ovo što je u noćnoj tarifi plaćaš 2.5-3din u plavoj zoni ako si na dvotarifnom, a kako je @djalf rekao oko 5.5-6din po kWh ako vraćaš tu energiju (prethodno predatu u sistem). Najviše ti se isplati da energiju trošiš u momentu kada se proizvodi, tada ti je trošak apsolutno 0. A ako ti se desi da si potrošio deponovanu energiju u recimo januaru, imaš mogućnost da prebaciš potrošnju u nižu tarifu, makar za mašine, bojler, EV...

Ja bih išao na dvotarifno da mogu da biram.

Toplotna pumpa na zimu, radiće i noću u, za nju samu, lošijim uslovima (hladnije napolju, veća verovatnoća za defrost, preko dana je na suncu, itd). Više će struje trošiti noću nego danju.

Pa tim pre, umesto da plaćaš povučeni kWh 5.5-6din, plaćaćeš potrošen kWh 2-3din. Bolje dvotarifno.

Ne znam da li sam ja dobro shvatio, neka me neko ispravi ako nisam. Samo kada trošiš energiju istovremeno kada je i proizvodiš, za tebe je cena 0. Ako povlačiš energiju (unutar iste tarife kada si je proizveo, za tebe bi to bilo tokom celog dana) od onog viška koji si deponovao, plaćaš tih 5-6din.

Brojilo odvojeno meri preuzetu i predatu energiju, ne "netuje" stanje na mesečnom nivou. Dakle, ti ćeš imati tokom meseca preuzimanje energije iz sistema (recimo da preuzmeš 300kWh), imaćeš trošenje direktno svoje energije (recimo 200kWh), i predaju viška u mrežu (recimo 500kWh). Na računu ti stižu preuzeto 300, predato 500. Tvoja ukupna potrošnja je bila 500 a proizvodnja 700. Ako si prethodno imao deponovano tih 300kWh (ili više), nećeš platiti za tu energiju, plaćaš samo naknadu za distribuciju (ili kako se već zove), ali ta naknada je viša nego ukupan trošak po kWh u nižoj tarifi (u zelenoj i plavoj zoni, u crvenoj su tu negde).

Sad sam malo računao, zbog tarifnog sistema je komplikovano izračunati kolika je stvarno marginalna cena kWh. Izgleda da je cena kWh u noćnoj tarifi u plavoj zoni oko 6din, dok je cena u crvenoj zoni oko 10din. Koristio sam eps kalkulator za račun, i poredio potrošnju 1200kWh vs 1300kWh sve u noćnoj tarifi, isto tako 350 vs 1200. Znači taj dodatni kWh košta 6 odnosno 10din. Ali stvari se dodatno komplikuju jer se ne menja samo stavka energija, već i obračunska snaga (za 350kWh je 6.9kW, za 1200 je 11.04kW).

Izgleda da je baš na ivici, ali ispada da je bolje jednotarifno, naročito ako postoji mogućnost da ti proizvodnja bude veća od potrošnje na godišnjem nivou, ili ako očekuješ da će cena energije da raste, a da mrežarina (odnosno da cena povučeno kWh) ostane ista. Ali ako postoji šansa da ti potrošnja bude veća od proizvodnje, onda je povoljnije dvotarifno.

Najbolje da objasni neko ko ima takav sistem. Koliko vidim, uglavnom imaju dvotarifni i tu je stvar jasna. Noću sunce ne sija i ne možeš da praviš noćnu struju, tako da je niža tarifa uvek od elektrodistribucije.
Kod jednotarifnog shvatam da ima samo dva broja na satu 1. predata struja i 2. preuzeta struja. A verovatno ti naplate razliku u trenutku obračuna. Tako da bi trebalo da se više isplati nekome da bude na jednotarifnom ako troši više noću a ima dovoljno panela da pokrije to preko dana.
Problem sa toplotnom pumpom je što najviše troši kad je sunce najslabije i najmanje struje praviš. Tako da će gotovo sigurno uvek biti struja iz EPS-a. I mislim da ne treba više da pričamo o neto merenju za one koji tek planiraju da budu prosumeri. Treba da računaju da će plaćati svu struju i da je neće više "skladištiti" za zimu.

...
Kod jednotarifnog shvatam da ima samo dva broja na satu 1. predata struja i 2. preuzeta struja. A verovatno ti naplate razliku u trenutku obračuna. ..
Mislim da nije tako, od svih na temi mislim da može @djalf da pomogne. Mislim da se predata energija "negde tamo beleži", a preuzeta se plaća (ne oduzima se jedno od drugog). U slučaju da si imao viška proizvodnje na stanju, plaćaš samo mrežarinu, ako nisi imao deponovanu energiju, plaćaš full cenu.

Ti misliš da je slučaj sledeći: Predato 300, preuzeto 200, plaćaš 0kWh i 100kWh ide na stanje? Mislim da brojila odvojeno beleže jedno i drugo, i isto tako se i obračunava.

Da, brojila odvojeno mere predato i preuzeto. I to po fazama.

Jedino što ne mere je ono što istovremeno proizvodiš i trošiš.
Dakle, iz tvog invertora direktno u tvoj potrošač je jedino što se ne vidi.

Ako si jedan sat imao viška 1kW, a onda drugi sat imaš manjak 1kW, za ta dva sata brojio će da zapiše da si imao 1kWh predato i 1kWh preuzeto.
Na brojilu nije 0kWh u ta dva sata.
Kako će to da naplaćuju, određuje se na drugom mestu.

Ostaje "smešan" problem što se prima/daje meri po fazama. Invertori su u 90% slučajeva simetrični a naši potrošači nisu, pa ispada je moguće istovremeno meriti i primanje i davanje ako nam se tako zadesi trenutna potrošnja.

Nisam znao to za merenje po fazama. A kako onda sumiraju to, pošto u račun (i na samom brojilu) ide samo jedna cifra za preuzeto i jedna za predato? Ako imamo potrošnju po fazama 1-1-3, a proizvodnju 2-2-2, onda nije u tom satu saldo 1kWh predat u mrežu, nego 2 predata u mrežu i 1 povučen? Ovo dodatno komplikuje računicu. Znači da je još važnije imati invertor koji dozvoljava nesimetrično opterećenje faza.

Hvala @NShappy

Ma to su već greške u zaokruživanju.
Mene više interesuje da li neko ima jednotarifno dvosmerno brojilo i kako mu obračunaju račun.

Isto kao I dvotarifno brojilo.

Glavna razlika je što se predati kilovati kod dvotarifnog brojila ne mogu koristiti u drugoj tarifi od one u kojoj je proizvedena. Jeftinija tarifa je noću, skuplja danju. Kod dvotarifnog brojila znači povlačim svoje kilovate samo danju, jer su tada i generisani. Noću sve što povučem ide direktno iz EPS mreže.

Kod jednotarifnog brojila sve kilovate koje predam se koriste 24h pošto je sve jedna zona.

I sad je ovde matematika već jasnija, nisam uzeo u obzir zone (zelena, plava, crvena) u jeftinijoj tarifi. Toplotna pumpa će noću sigurno potrošiti dovoljno kilovata da odem u plavu zonu a tu je kilovat jeftine struje skuplji od mojih preuzetih kilovata.

Ok, ostajem na jednotarifnom brojilu.

Mislim da nije tako, od svih na temi mislim da može @djalf da pomogne. Mislim da se predata energija "negde tamo beleži", a preuzeta se plaća (ne oduzima se jedno od drugog). U slučaju da si imao viška proizvodnje na stanju, plaćaš samo mrežarinu, ako nisi imao deponovanu energiju, plaćaš full cenu.

Ti misliš da je slučaj sledeći: Predato 300, preuzeto 200, plaćaš 0kWh i 100kWh ide na stanje? Mislim da brojila odvojeno beleže jedno i drugo, i isto tako se i obračunava.
Beleži se ukupno, ne znam gde ste to videli da meri po fazama, onoliko kilovata koliko je poslato ukupno toliko beleži, sve se slaže i po inverteru i po računu.

Eto mog računa iz januara, tu se vidi da je:
"7. Накнада за обр. прист. ДС за разлику преузете и утрошене ел. ен. 3.268,98"
Povučeno je 714 mojih kilovata, što je 4,578din po kilovatu bez nameta, ako dodamo akcizu 7,5% pa PDV 20% to je 5,906din vraćeni kilovat.
Možete i da vidite da trošak više tarife u zonama ne postoji, dakle samo niža tarifa utiče na zone i imate 1200kWh na raspolaganju u nižoj tarifi, ako imate viškove.
Direktna potrošnja (sa krova) za januar mesec je 141kWh što je ukupno 855kWh i račun bez solara bi bio 22.500din.

Sa jednotarifnim bez solara ovo bi bilo 27.000din a sa solarom 7935din, dakle skoro identično. Ali samo ako dobro proračunate elektranu i da imate viškova i za noću inače će biti mnogo skuplje.

Korišćeni ovi kalkulatori:

Prilozi

• 1.webp
    1.webp
    104.1 KB · Pregleda: 29
Poslednja izmena:
Super, vidim SAJ i Noark, el Sorabi iz Vranja možda radio ili?

Drugari, ja i dalje imam problem sa EDS-om.

Naime, komisija je izlazila na teren pocetkom septembra kada je elektrana priključena i ujedno pušten eksport. Međutim do današnjeg dana me nema u registru kupaca-proizvođača iako je u međuvremenu bilo tri preseka stanja.

A drugo, i ono što me ujedno najviše brine, je što mi je na portalu uvid u račun, generisan klasičan račun za septembar za period od 2.9. do 1.10. a ne račun za kupca-proizvođača.

Šta sada da radim? Ne želim da mi propadne preko 1100 kilovata koje sam proizveo od početka septembra kada je pušten eksport.

Nazad
Vrh Dno