Šta je novo?

Laptop Koji laptop biste preporučili za coding + povremeni lokalni AI, a da bude što povoljniji?

• Začetnik teme Začetnik teme Keops
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Koji laptop kupiti?

Keops

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2002
Poena
630
Cilj mi je da laptop vremenom praktično preuzme primat nad desktopom, pa bih voleo da bude relativno lagan i prenosiv, ali da ipak ima dovoljno snage za ozbiljniji rad. 🙂

MacBook/Macintosh varijante ne bih razmatrao.

Otprilike ono što mi deluje kao razuman minimum:

NVMe SSD: minimum 512 GB, idealno 1 TB

CPU: Ryzen 7 / Core Ultra 7 ili nešto slično?

RAM: pretpostavljam 32 GB kao poželjno, mada ako postoji dobar odnos cena/performanse i sa 16 GB, recite

GPU: ovde mi je najveća dilema. Za lokalni AI mi NVIDIA deluje najpraktičnije. 8 GB VRAM bih gledao kao neki početak, dok bi 12–16 GB bilo mnogo lepše /ali pretpostavljam da tu cena odmah ozbiljno skače. 🙁

Primarna namena je ipak == programiranje/coding, uz Docker, više development alata, dosta otvorenih stvari paralelno i... Eventualno.... eksperimentisanje sa lokalnim AI modelima.)

Najvažniji kriterijum mi je odnos cena/performanse. Ne jurim flagship svakako.

Pustite mašti na volju — polovan, nov, business laptop, gaming laptop koji nije cigla, AMD/Intel, prethodna generacija... saslušaću sve predloge. Hvala unapred.

Update, da olakšam: bataljujemo lokalne AI modele, tako da može i integrated GPU.

Coding je coding: prioritet je što bolji CPU, ali ne mora nužno Ryzen 7 ili i7, plus iole pristojan NVMe SSD od bar 512 GB.

Dakle: dobar CPU, min. 512 GB+ NVMe, lagan laptop i što povoljnija cena.

Čekam preporuke. 🙂
P.S. ***, uvek sam voleo da kupujem na osnovu Bench preporuka, tako da ću sačekati da, pročitam šta vi velite & predlažete. PozZ.

Update, da olakšam: bataljujemo lokalne AI modele, tako da može i integrated GPU.

Coding je coding: prioritet je što bolji CPU, ali ne mora nužno Ryzen 7 ili i7, plus iole pristojan NVMe SSD od bar 512 GB.

Dakle: dobar CPU, min. 512 GB+ NVMe, lagan laptop i što povoljnija cena.

Čekam preporuke. 🙂
P.S. ***, uvek sam voleo da kupujem na osnovu Bench preporuka, tako da ću sačekati da, pročitam šta vi velite & predlažete. PozZ.
Не знам да ли си размишљао о Интел десктоп варијанти ( нпр 12400 интел).
Лаптопови су мало запетљани по питању одржавања. А и usb c портови су склони да се покваре, а кад се покваре онда је тешка поправка

Cilj mi je da laptop vremenom praktično preuzme primat nad desktopom, pa bih voleo da bude relativno lagan i prenosiv, ali da ipak ima dovoljno snage za ozbiljniji rad. 🙂

MacBook/Macintosh varijante ne bih razmatrao.

Otprilike ono što mi deluje kao razuman minimum:

NVMe SSD: minimum 512 GB, idealno 1 TB

CPU: Ryzen 7 / Core Ultra 7 ili nešto slično?

RAM: pretpostavljam 32 GB kao poželjno, mada ako postoji dobar odnos cena/performanse i sa 16 GB, recite

GPU: ovde mi je najveća dilema. Za lokalni AI mi NVIDIA deluje najpraktičnije. 8 GB VRAM bih gledao kao neki početak, dok bi 12–16 GB bilo mnogo lepše /ali pretpostavljam da tu cena odmah ozbiljno skače. 🙁

Primarna namena je ipak == programiranje/coding, uz Docker, više development alata, dosta otvorenih stvari paralelno i... Eventualno.... eksperimentisanje sa lokalnim AI modelima.)

Najvažniji kriterijum mi je odnos cena/performanse. Ne jurim flagship svakako.

Pustite mašti na volju — polovan, nov, business laptop, gaming laptop koji nije cigla, AMD/Intel, prethodna generacija... saslušaću sve predloge. Hvala unapred.

Za lokalni AI je jedino podesan MacBook Pro, jer sa unified memorijom imaš toliko VRAM-a koliko i RAM-a. 8GB za local AI je gubljenje vremena, posebno što te kartice, makar i nVidia, nisu upotrebljive za AI.

M5 Pro sa 16-36GB RAM-a kao neki minimum za lokal AI.

Ako hoćeš da zaobiđeš MAc, za AI onda nađi laptop sa 16-32GB VRAM-a, ali mislim da će to na kraju biti puno skuplje nego Mac.

Uostalom dobro si i sam zaključio - na tim mašinama koje su u opticaju - zaboravi na AI.

Ima i amd unified memoriju, pogledaj Framework desktop sa AMD AI cipovima

Ima i amd unified memoriju, pogledaj Framework desktop sa AMD AI cipovima

Za AI bih zaobišao AMD Strix Halo ili kako već, još uvek.
NVidia RTX Spark laptop (mada se o tome ne zna još dovoljno) ili MacBook Pro (provereno). Za AI prednost je na strani RTX Spark-a, ali ako se gleda overall mašina - svakako MacBook Pro. Prednost nVidia RTX Spark mašine je rad u ComfyUI, dok MacBook Pro zbog većeg memorijskog protoka bolje krcka tokene u LLM-u.

Poslednja izmena:
covek napisao da je batalio lokalni AI 🙂

Nazad
Vrh Dno