Keops
Čuven
- Učlanjen(a)
- 25.12.2002
- Poena
- 630
Cilj mi je da laptop vremenom praktično preuzme primat nad desktopom, pa bih voleo da bude relativno lagan i prenosiv, ali da ipak ima dovoljno snage za ozbiljniji rad. 🙂
MacBook/Macintosh varijante ne bih razmatrao.
Otprilike ono što mi deluje kao razuman minimum:
NVMe SSD: minimum 512 GB, idealno 1 TB
CPU: Ryzen 7 / Core Ultra 7 ili nešto slično?
RAM: pretpostavljam 32 GB kao poželjno, mada ako postoji dobar odnos cena/performanse i sa 16 GB, recite
GPU: ovde mi je najveća dilema. Za lokalni AI mi NVIDIA deluje najpraktičnije. 8 GB VRAM bih gledao kao neki početak, dok bi 12–16 GB bilo mnogo lepše /ali pretpostavljam da tu cena odmah ozbiljno skače. 🙁
Primarna namena je ipak == programiranje/coding, uz Docker, više development alata, dosta otvorenih stvari paralelno i... Eventualno.... eksperimentisanje sa lokalnim AI modelima.)
Najvažniji kriterijum mi je odnos cena/performanse. Ne jurim flagship svakako.
Pustite mašti na volju — polovan, nov, business laptop, gaming laptop koji nije cigla, AMD/Intel, prethodna generacija... saslušaću sve predloge. Hvala unapred.
MacBook/Macintosh varijante ne bih razmatrao.
Otprilike ono što mi deluje kao razuman minimum:
NVMe SSD: minimum 512 GB, idealno 1 TB
CPU: Ryzen 7 / Core Ultra 7 ili nešto slično?
RAM: pretpostavljam 32 GB kao poželjno, mada ako postoji dobar odnos cena/performanse i sa 16 GB, recite
GPU: ovde mi je najveća dilema. Za lokalni AI mi NVIDIA deluje najpraktičnije. 8 GB VRAM bih gledao kao neki početak, dok bi 12–16 GB bilo mnogo lepše /ali pretpostavljam da tu cena odmah ozbiljno skače. 🙁
Primarna namena je ipak == programiranje/coding, uz Docker, više development alata, dosta otvorenih stvari paralelno i... Eventualno.... eksperimentisanje sa lokalnim AI modelima.)
Najvažniji kriterijum mi je odnos cena/performanse. Ne jurim flagship svakako.
Pustite mašti na volju — polovan, nov, business laptop, gaming laptop koji nije cigla, AMD/Intel, prethodna generacija... saslušaću sve predloge. Hvala unapred.