Šta je novo?

Hardver PC do 300e

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Imothep

Poznat
Učlanjen(a)
07.02.2022
Poena
45
Pozdrav,

Potrebna mi je pomoc oko konfiguracije, budžet mi je do 300e.

Naime cilj mi je da igram LoL sa dobrim fps-om( 100+) po mogucstvu jos neke ne previse zahtevne igre.

E sada, da li moze neko da mi kaze da li je rx 5700xt graficka (ili mozda postoji bolji ekvivalent) oko koje mogu da napravim tu neku polovnu konfiguraciju? U sustini najbolji odnos cena/performanse komponenti a da bude u okviru ovih 300e.

Naravno polovne komponente.

Hvalaa unapred.

16gb memorije u dual režimu (ddr4 poželjno)
RX 6600 umesto 5700 , ista snaga ali 5700 nema RT, koji je neophodan za sve više modernih igara (doom , alan wake 2 ...)
Ova dva iznad su minimum.
E sad pitanje je koliko će ploča, cpu, ssd, napajanje da izadju.

Imaš na KP lenovo polovne mašine sa 16gb i pristojnim Intel procesorima, ako nadješ tako nešto za ~150e
150e za polovnu grafiku i to bi bilo to.

16gb memorije u dual režimu (ddr4 poželjno)
RX 6600 umesto 5700 , ista snaga ali 5700 nema RT, koji je neophodan za sve više modernih igara (doom , alan wake 2 ...)
Ova dva iznad su minimum.
E sad pitanje je koliko će ploča, cpu, ssd, napajanje da izadju.

Imaš na KP lenovo polovne mašine sa 16gb i pristojnim Intel procesorima, ako nadješ tako nešto za ~150e
150e za polovnu grafiku i to bi bilo to.
u Alan Wake 2 sa 6600 upalis RT i fps 10 hahaha 😀 Preslaba je karta za RT ali da, bez nje ne mozes ni da pokrenes Alan Wake. Imam 6600 pa kazem ali nije bitno je to za njega i onako hoce da igra LOL, tako da nek uzme 6600 svakako je novija.

RX 5700 XT je i dalje sasvim dobra polazna tačka za taj budžet, pogotovo za LoL i 1080p.
Ja bih gledao nešto tipa Ryzen 5 3600 + B450 + 16GB DDR4 + 5700 XT.
Ako se polovno sve uklopi u 300€, teško da ćeš dobiti mnogo bolji odnos cena/perf. Samo kod 5700 XT obavezno proveri temperature i kako se ponaša pod opterećenjem pre kupovine.

I onda hoće da igra doom dark ages, a igra neće da se instalira jer zahteva minimum RDN2.
Svako poštovanje tebi Gox, ali 5700 je mrtva kartica.

2060 Super i može da prodje, CPU overhead je neprimetan sa slabijim CPU, pogotovo u ultra budžet klasi:
Ali ona košta prilično više nego polovna RX 6600, opet da ne prejudiciram, nek uzme isplativije.

Polovnu Brand mašinu (DELL, Lenovo, HP ... i sl) možeš da nadješ za 150e , sa i5 6core i 16gb ddr4 na KP.

Ne bih razmatrao brend mašine za ovu namenu,gde treba nešto nadogradjivati,napajanje,gpu i slično.Za gaming.
Takodje ne bih uzimao cpu sa 6/6 jezgra/treda.
Zavisi od njegove volje koliko je voljan da snajpuje kp,pa deluje trenutno da je cela konfa isplatljivija nego deo po deo,mozda ako izuzmemo gpu koji bi u nekim situacijama naknadno morao da dokupi/zameni u istom budzetu.

Sad sam gledao cene za 16gb ddr4, pa ovo nema sanse da stane u 300e za svim ovde predlozenim, jedino one polovne Brand masine kao sto je navedeno vec, ima sa i3 10100 ili i5 8400 sa 16gb ram za 170 evra, i resto za graficku.
Ali onda mora da vidi i napajanje, jer sumnjam da su one unutra tih Brand masina namenjene za jednu rtx 2060 super ili rx 6600.

Hvala na odgovorima ljudi.

Racunao sam sad sa deckom koji treba da mi sastavi ovako nesto, sa kucistem koje bih dobio besplatno, situacija je da sa svim polovnim komponentama bez graficke najbolji slucaj je 300-320 evra. ( ryzen 5 5600 procesor bi bio za oko 100e, ram 2x8 70e, napajanje, napajanje 30e, ssd 50e, ploca 50e, kuleri 20e).

E sad ja sam nesto gledao drugu varijantu, da li bi mozda bilo isplativije da se ode na ryzen 8600g za koji sam video da je otp 150e nov na KP i da se doda eventualno kasnije graficka. Samo ne znam da li ovaj ryzen moze sa ddr4 i starijim plocama, posto se ne razumem uopste u to.

Nazad
Vrh Dno