Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da odgovorim sebi:

Nakon podnosenja zahteva za IDP, mts ga je izdao prakticno tacno 72h kasnije.
Jutros su bili. Instalacija prosla za 15 min. Posto sam na Huawei OLT-u, doneli su Huawei HG8010Hv6-10 ONT i ZTE ZXHN H3601P ruter. Probao net, radi sa CGNAT adresom. Pozvao korisnicki servis, trazio javnu adresu, par trenutaka kasnije se javna adresa "pojavila" na ZTE ruteru. Trazio sam i bridge mod - za sat vremena sam dobio SMS sa PPPoE kredencijalima i mogao sam potpuno da izbacim ZTE ruter iz price, dakle direktno moj ruter u mali Huawei ONT - savrseno! ONT taguje internet servis VLAN-om 750. Ne znam da li je tako kod svakoga, ali svakako treba odgovarajuce podesiti WAN interfejs rutera. MTU je standardno 1492.

Za sada zadovoljan! Jos kada bi uveli IPv6...
Meni su rekli da moram da budem iza CGNAT ili da kupim statičku adresu... Možda da ih opet zovem i tražim javnu IP adresu?

Da, jedina opcija za javnu je da bude i staticka i naravno da se doplati.
"Staticnost" mi je potpuno nebitna, pa sam zato napisao samo javna.

A kakav je slučaj/praksa kod prelaska sa SBB na A1? Ističe ugovor pa razmisljam o A1.

I pitanje, da li bi radio EON nalog bez problema na A1 net?
Oni međusobno nemaju nikakvu proceduru što se tiče a1 ti ako imaš uslove za optiku možeš odmah da je uvedeš. A što se tiče SBB tu ti je ostalo još 30 dana otkaznog roka koji kreću od trenutka zahteva za raskid UO u poslovnici koje može da se najranije podnese i 30 dana pre isteka postojeće UO.

Nakon podnosenja zahteva za IDP, mts ga je izdao prakticno tacno 72h kasnije.
Jutros su bili. Instalacija prosla za 15 min. Posto sam na Huawei OLT-u, doneli su Huawei HG8010Hv6-10 ONT i ZTE ZXHN H3601P ruter. Probao net, radi sa CGNAT adresom. Pozvao korisnicki servis, trazio javnu adresu, par trenutaka kasnije se javna adresa "pojavila" na ZTE ruteru. Trazio sam i bridge mod - za sat vremena sam dobio SMS sa PPPoE kredencijalima i mogao sam potpuno da izbacim ZTE ruter iz price, dakle direktno moj ruter u mali Huawei ONT - savrseno! ONT taguje internet servis VLAN-om 750. Ne znam da li je tako kod svakoga, ali svakako treba odgovarajuce podesiti WAN interfejs rutera. MTU je standardno 1492.

Za sada zadovoljan! Jos kada bi uveli IPv6...
Peco, ovo kao da sam ja pisao stim da se naganjam sa A1 vec 10ak dana da mi ovo zavrse. Uzeo sam BizDuoPlus i tek posle 2-3 dana su mi pustili javnu, ali pppoe parametre nikako. Imam istu opremu kao i ti. Usluga je preko telekom/mts optike. Da li je mozda moj agent u A1 nesposoban da to izgura ili ne znam sta? ONT mi je prikljucen direktno na Mikrotik i sada samo cekam parametre. Ugovor sklopljen 18.09. Da li da i dalje cekam agenta da zavrsi posao ili da ipak zovem korisnicki servis? I naravno IPv6 bi bio slag na tortu. Za sada se dovijam preko Hurricane Electric.

Ma kakav agent. Zovi korisnicku podrsku, trazi bridge mode (to im je kljucna rec da zapravo dobijes pppoe kredencijale), upute te na "naprednu tehnicku podrsku" koja napravi zahtev i odmah dobijes SMS potvrdu o prijemu zahteva. Meni je nakon 1h stigla druga sms poruka sa kredencijalima i podatkom o VLAN-u. ZTE ruter mi je proveo ukupno 3 sata ukljucen u struju 😆

Pozvao broj za poslovne korisnike. Naravno javila se podrska za privatne korisnike pa me prebacila na poslovne korisnike. Izdiktirao sam joj sve sto si napisao, ali me je uputila da posaljem mail na poslovni.korisnici. Dobio genericki mail da cu biti blagovremeno obavesten.

Ipak je agent na kraju zavrsio posao. Bio je uporini od mene i dobio sam vlan, user i pass. Sve radi. Sada samo ostaje problem oko obaveze koriscenja njihovog DNS-a za TV i portal itd.

Pokusavam da shvatim sta ste radili. Ne kapiram kako ste izbacili njihov ruter iz lanca.
Ja sam imao pre MTS optiku pa presao na A1, opticko vlakno ide iz one kutijici (ONTa) u njihov ruter koji je bridzovan pa u moj Asus ruter Cat6 kablom.
Da bi izbacio njihov ruter morao bih da imam ja opticki ulaz na mom ruteru, ili kako ste to resili?

Ako je ruter odvojen od ont-a, kao dva fizički odvojena uređaja vezana međusobno mrežnim kablom, onda se provajderov može izbaciti i direktno svoj ruter, umesto provajderovog, povezati lan kablom sa ontom. Samo treba imati kredencijale podešene na svom ruteru, za pristup mreži.

Kurijica fiksirana za zid nije ont, već ZOK. Iz nje ide optički kabel u ont (ili u kombo ont/ruter) provajdera.

Pokusavam da shvatim sta ste radili. Ne kapiram kako ste izbacili njihov ruter iz lanca.
Ja sam imao pre MTS optiku pa presao na A1, opticko vlakno ide iz one kutijici (ONTa) u njihov ruter koji je bridzovan pa u moj Asus ruter Cat6 kablom.
Da bi izbacio njihov ruter morao bih da imam ja opticki ulaz na mom ruteru, ili kako ste to resili?
Mešaš ONT i "kutijicu".
U ONT ide optički kabal onaj žuti iz "kutijice" , a iz njega izlazi LAN kabal. ONT nije nikakav ruter, a kod tebe je izgleda ONT i Ruter(koji je u Bridge modu) jedan uredjaj.

Vrlo moguce, provericu.

Sada samo ostaje problem oko obaveze koriscenja njihovog DNS-a za TV i portal itd.
Neka neko ko koristi tv uslugu sniff-uje malo DNS saobracaj i utvrdi koji domeni su potrebni. Siguran sam da taj Mikrotik mozes konfigurisati da samo te domene prosledjuje na njihov DNS, a ostali na DNS po tvom izboru. Ili instaliraj pihole negde u mrezi i konfigurisi ga tako i kao bonus dobijes blokiranje reklama...

^
O tome sam već pisao

Ma resio sam sve. Mikrotik mi je core ruter, ali za kucne potrebe imam unifi. Na poseban vlan za multimediu sam stavio njihove dns-ove. Sve radi posle malo podesavanja mangle pravila u Mikrotiku (komplikacija sa 3 provajdera). Povezao onaj njihov box i jos dva Xiaomi Box S3. Polako se navikavamo na Xplore Aplikaciju. Za sada pozitivni utisci. Jos samo IPv6...

To se odnosi na internet 600/300.

Nazad
Vrh Dno