Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Pa jeste, sad kad je montirano koristi tako, radice posao i ne isplati se menjati. Ali da treba da montiraju za neki dan - vredelo bi uganjati visi tier, cenovno je razlika mala.

Valjda treba da podrzimo kolegu, a ne odmah da ga ubijemo u pojam sa Tigrom. Postoje i Sava, Kumho, Hankok, itd. 🙂

Ne ubijam, podrzavam 🙂.
Postoje jos bar dve klase ispod (Triagle, GoodRide i tako ti i bez konkurencije cuvena plasticna ruska KAMA, kao da vozis skijice od gajbica a ne gumu. Ko je dovoljno mator, setice se)

Samo kazem kad se vec radi cela elektrana dati 20-30 (pa i 50) evra vise za malo kvalitetnije komponente zastite. Ostatak opreme je za dva reda velicine skuplji.

Poslednja izmena:
Napravili su propust na sajtu EDS, vodite računa 🙂

U zahtevu za prilagođenje mernog mesta koji sam preuzeo na sajtu, piše da se uz zahtev prilaže i uplatnica. Tu piše i da se uplata vrši na jedan od 5 centara. Ja odradim tako i pošaljem prijavu i niko mi se nije javljao 10-ak dana (taman dok sam bio na odmoru). Pozovem da pitam šta i kako, oni provere i javi mi se neka šefica. Kaže izvinjavam se, napravili smo propust, odgovorili smo vam na mail ali smo pogrešili slovo i niste ga dobili. Uglavnom, uplata se više ne vrši pri podnošenju zahteva, nego se zahtev podnosi bez uplatnice, pa kad oni provere da li je sve ok, šalju profakturu za uplatu, i uplata ide na lokalnu distribuciju. Provere oni da je meni u prijavi sve ok i odmah pošalju novu profakturu, a ja da tražim povrat pogrešno uplaćenog novca. Ne mogu da preknjiže da prebace na odgovarajući račun.

Danas dolaze da zamene brojilo, ostavljaju mi u postojećem ormanu. Svakako jeftinija varijanta, ne moram novi orman, limitatore i kabl da plaćam. Tako da sutra verovatno pravim potvrdu o usklađenosti instalacija i šaljem dalje, pa ću da jurim nekoga da to požuri.

Inače, uspeli smo da napravimo nekih 45kWh za dan, punjen auto na 8kW nekih 4.5h. Kad god je auto tu preko dana puni se po par sati. Izgurala elektrana na 9.6kW, jako sam zadovoljan 🙂

Mene i dalje kopka kolika ti je razlika izmedju stringova, tj da li ona senka samonosecrg kabla pravi problem.

Izvukao sam bio podatke za jedan dan, na nivou dana razlika između stringova je zanemariva, zapravo ukupno na nivou dana više dao string 2 nego string 1 (a string 2 ima senku). Ovaj dan je proizvodnja stringa 1 bila 21.38 a string 2 21.75. Ovo je par sati kada je proizvodnja bila najveća. Nisam siguran kako je ovo moguće, ali tako je.

1790680140500.webp

Da, izgleda... neocekivano.

Ne smeta ta senka skoro ništa, meni jedan dimnjak kači jedan panel popodne kad sunce zalazi, nisam primetio da manje pravi zbog toga mada ja i imam višak i ovako. Ja imam samo jedan string.

Ne smeta ta senka skoro ništa, meni jedan dimnjak kači jedan panel popodne kad sunce zalazi, nisam primetio da manje pravi zbog toga mada ja i imam višak i ovako. Ja imam samo jedan string.
Kod nas to komšija napravi dimnjak jedno 2m viši od komšiluka da bude baja... glavni u selo.

Ima i toga ali nije uvek, dimnjak mora da bude visoko zavisno od jačine kotla itd da ne idem u off...
A baš sam gledao kad naiđe senka, bukvalno se u proizvodnji ništa ne menja čak bude i više jer popodne pada i temperatura pa skače efikasnost.

Ima i toga ali nije uvek, dimnjak mora da bude visoko zavisno od jačine kotla itd da ne idem u off...
A baš sam gledao kad naiđe senka, bukvalno se u proizvodnji ništa ne menja čak bude i više jer popodne pada i temperatura pa skače efikasnost.
To treba svaka kuća da ima, a Srbija je neurbanizovana zemlja, svaka kuća, pa i zgrada, da se svaka površina iskoristi... Šteta što smo toliko siromašni.

Senka kabla ne bi trebalo da se uopšte primeti u prozvodnji. To je suviše mala površina, a ćelije dobijaju i difuzno svetlo. Nije da ta senka može da prekrije celu jednu ćeiju panela. A ako se gleda prozvodnja iz aplikacije, tu uvek ima kašnjenja pa se sve ispegla kroz vreme. Još ako ti inverter radi clipping...

Prozvodnja od 21.38 u odnosu na 21.75 dobra. Razlika je statistička greška. Ni svaki panel nije super identičan drugom. Zato i postoje tolerancije, od proizvodnje do ugradnje. Ni otpori nisu isti na svakom mestu u sistemu. Ne znam zašto se opterećujete toliko sitnim detaljima?

Da, aplikacija pokazuje sa zakašnjenjem, zato ja pristupam inverteru lokalno i to osvežava na par sekundi.
Ne opterećujemo se, diskutujemo.

Baš tako, diskusija više nego bilo šta drugo. Modelovao sam to u 2 različita softvera, i kaže na godišnjem nivou da ću da izgubim oko 1-1.5% proizvodnje. Ovo što je ovde zanimljivo je što je string koji ima senku nad sobom proizveo više od onog drugog 🙂. Pitanje je kako se ponaša invertor u ovom slučaju jer imam ograničenje proizvodnje, videćemo kada bude sve pušteno u normalni režim.

Rekoše mi ljudi iz distribucije da sada sve ide dosta brzo, da nema onih čekanja od mesec - mesec ipo. Ovih dana treba da radim ispitivanje uzemljivača (bio sam i zaboravio na to, sad jurim ljude da dođu da to obave, a mogao sam natenane bilo koji dan od kad je puštena elektrana - slepac). Ostalo sve pripremljeno, dokumentacija, sertifikati, crteži (samo još drugar da stavi pečat i potpis), i šaljem. Javim kad pošaljem i kad dobijem rešenje.

Inače su ljudi bili stvarno ljubazni u celom postupku, meni su napravili propust zbog koga sam čekao 10-ak dana više nego što je moralo, ali posle sve ide maltene dan za dan. Još sam mislio da se pozivam na drugare i kolege ali za sada nije bilo potrebe. Sami su rekli da ide sve brzo. Čekam i da vrate novac po mom zahtevu za pogrešno uplaćena sredstva - ne očekujem probleme ali eto, čekam.

Kod nas to komšija napravi dimnjak jedno 2m viši od komšiluka da bude baja... glavni u selo.
Zavisi od promajnih zahteva kotla, vecina u dokumentaciji ima navedenu minimalnu preporucenu visinu ili pritisak u kPa pa se gledaju tabele sirine cevi u kombinaciji sa visinom.
Kamini i kreke imaju manje zahteve od kotla za centralno/etazno. A zavisi i gde je pozicioniran, ako je na slemenu morao bi strcati oko pola metra iznad slemena, ako je 3m+ "niz" padinu krova, onda pod uglom od 10-15 stepeni u odnosu na horizont slemena.
Drugar radi grejanje (i to odlicno radi), pa mi je objasnjavao.

Pa i ne mora ako ima dobru orijentaciju kao ja, bitno da se dimenzioniše koliko trošiš da ti posle ne propada puno.

Generalno se slažem, ali je to stvarno najmanji trošak u odnosu na sve ostalo. A kasnije ako potrošnja skoči (tipa EV se doda, baterije da se pokrije noćna potrošnja), tada će biti teško naći isti model panela, postojaće razlika između panela pa će biti i tu nekih gubitaka, i najveći trošak, ponovo će se plaćati ruke za to. Dodati 2 panela je trošak reda 250e (i to je meni bilo za panele od 650W - ja još ne mogu da prežalim što nisam skontao da mogu da dodam još jedan panel).

I ja se slažem, ako ima u planu sve to, ako ne, samo će više da opterećuje inverter da bi više EPS dobio kilovata.
Dakle, planiranje je potrebno pre odluke, naravno ne može se sve unapred znati ali treba ulagati oprezno. Svakako vredi u ovo uložiti jer će struja biti sve skuplja.

Vec vozim elektricni automobil. Orijentacija krova mi je 140 SE. I po proracunu cu imati oko 12 200KW godisnje od elektrane. Kaze ide samo 17 panela JA solar 620. Afore inverter. Ac i dc standardno. Eto to mi je poslao.

1790794701541.webp

Kaze ide 17x JA Solar 620W, a pise 18x 590W Hanersun 🙂

Edit:
Ne ti, nego taj sto kaze.

To je 10.6kWp. dodas jos dva i imas 11.8kWp za minimalan dodatni trosak (+2 panela i +3 nosaca posto iz nekog razloga pise da ih ima 17). Cemu? Imaces vecu proizvodnju pre i posle pika u podne, vecu proizvodnju u ne-letnjim mesecima i vecu proizvodnju pri paklenim vrucinama kad paneli krenu da gube snagu zbog tenperature.

Poslednja izmena:
Kaze ide 17x JA Solar 620W, a pise 18x 590W Hanersun 🙂

Edit:
Ne ti, nego taj sto kaze.
Да, тако ми је послао, ово је послао од неког другог лика и написао додатно шта ће мени да уграде. Рекао сам му да понесе још 2 панела па ако се договоримо да угради. 😀

Super odluka za dodatne panele 🙂

Nisam čuo za afore, vidim da glasi za jeftinije, ali su mu karakteristike ok. Ali ne može da prihvati baterije, to verovatno znaš? I za ormane, ne piše šta je od opreme u njima, vidim da su same ormane brendirali kao svoje, ako uspeš da vidiš bar koje brendove opreme koriste, piši. Ne bih se ja zaletao baš na najnižu cenu što se toga tiče, uvek bih doplatio 200-300e da se uzme nešto provereno (makar neka srednja klasa opreme).

Iskreno i 10.54kWp (17x620Wp) je OK. Ali da sebi ugradjujem uvek bih pre na bar 11.16kWp (18x620Wp), makar bacio visak u pocetku, iz nekoliko razloga:
-najjeftiniji upgrade proizvodnje su bas paneli,
-vremenom paneli degradiraju, posle 10ak godina ce taj sistem sa ekstra panelom spasti na oko 10.54kWp, a onaj sa panelom manje bi spao ispod 10kWp.
-visak energije je lako naci nacin za potrositi.

Rekao mi je da mu kazem ako imam neku zelju
Super odluka za dodatne panele 🙂

Nisam čuo za afore, vidim da glasi za jeftinije, ali su mu karakteristike ok. Ali ne može da prihvati baterije, to verovatno znaš? I za ormane, ne piše šta je od opreme u njima, vidim da su same ormane brendirali kao svoje, ako uspeš da vidiš bar koje brendove opreme koriste, piši. Ne bih se ja zaletao baš na najnižu cenu što se toga tiče, uvek bih doplatio 200-300e da se uzme nešto provereno (makar neka srednja klasa opreme).
Па то би ме коштало бар још 1000е а не 200-300. Мисслим на бољи инвертер, хибридни. Зар не?

ne ne, mislim na kvalitetniju opremu u razvodnim ormanima. Kad bi imao cenu po stavkama mogli bismo da diskutujemo preciznije koliko bi šta koštalo. Ja sam invertor platio 670e sa dostavom iz nemačke, za te pare ne može da se dobije ni približno kvalitetan i "bogat" invertor kod nas. Ali je to cimanje, zato mi je i trebalo 3 meseca da uradim elektranu 🙂

Jasno. Idem sada ovako pa cemo da vidimo za godinu dve kako idu stvari. Najbitnije mi je da ulazim u pricu, ovo sada, na prolece kopanje bunara i da se jednostavno sto manje zavisi od drzave. 🙂

Razvaljuju sa cenama kod nas. 0 proizvodnja, samo preprodaja i dok se sva gamad ugradi, nagrabusimo mi krajnji kupci. Sto se victrona recimo tice. 3 invertera kod nas bi me kostala oko 6.500e. Da bi te iste invertere porucio iz Holandije za oko 2800e sve sa transportom ako se dobro secam.

Nazad
Vrh Dno