Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
OK, ovaj Leapmotor B10 deluje kao stvarno dobra kupovina čak i za nas koji živimo po zgradama (plug-in hibrid, tj. REEV). Otići ću ovih dana da probam to čudo - jedino što me kopka u toj priči je što ima ikakve veze sa Stellantis-om 🙂 Ali ajd sad, ne može sve... Za ove novce, deluje da je besmisleno kupiti bilo šta drugo u ovoj cenovnoj klasi...

Ili nemogućnost ili nesposobnost da se napravi dobar prozivod koji je jeftiniji od trenutne ponude. Šta misliš što je Northvolt bankrotirao, Porsche ugasio Cellforce, a ACC otkazao planirane izgradnje gigafabrika? Nakon toliko uloženih milijardi. Misliš da je neko lobirao da oni propadnu, a BYD i CATL ne mogu da stignu da naprave baterija kolika je potražnja? A baterije su i dalje najveći trošak EV-a, inače bismo imali 80kWh u autima ispod 20.000€
Nisu baterije bitne samo za EV, već i za mnoge druge stvari i to je u vrhu tehnoloških prioriteta bar 100 godina. Ovo što sad imamo je odlično, ali i sami znamo da nije još dovoljno dobro, inače ne bismo ni diskutovali o težini vozila, dometu, trajanju, reparaciji, osiguranju, sigurnosti, itd.

Bukvalno kako brat Si kaže, ako su prioritet ove godine telefoni baterije idu tamo, ako je priortet ove godine auto industrija onda idu tamo.

Kako je B10 hibrid, zar postoji išta osim čiste BEV verzije?
I ja nisam baš ispratio, ali tako je: https://www.leapmotor.net/rs/b10hybrid

Uglavnom, oni ga zovu plug-in hibrid, ali zapravo je REEV. Po ovome što sam ja video, sve mi stavke čekira, osim što je Stellantis - najbaksuznija grupacija u auto svetu.

Bilo kako bilo, moram da prošetam ovih dana i provozam, jer ovo deluje kao razuman izbor.

Nekako mi žao da kupim novi auto i uzmem benzinac opet... ne ide 🙂 Iako u zgradi živim.

Dobro da, lobiranje protiv nečega iz ekonomskih interesa spada u ekonomiju.

Razvoj baterija je trenutno jedna od najvećih tehnoloških trka 21. veka, kakvo crno lobiranje protiv... Stotine milijardi su upumpane u taj posao... Za sada, jedino SAD i Kinezi imaju opipljive rezultate, uz par obećavajućih proboja, opet na dalekom istoku. Evropa je izduvala u toj trci maestralno, tako da to ostaje za velike igrače - SAD i Kinu. Mi ostali možemo da navijamo uz semenke...

Ako nekome uspe da napravi solid state bateriju i industrijski je proizvodi, taj će da bude drmator kao što su SAD bile drmator sa petro-dolarom. Doduše, ovako laički, mislim da od tog posla nema ništa, i da će biti potreban neki potpuno novi pristup, ali videćemo, nisam stručnjak, samo ovako uz pivo ispred zadruge... i na forumu 🙂

Dobro da, lobiranje protiv nečega iz ekonomskih interesa spada u ekonomiju.
Pa nisu samo automobilima bile potrebne kvalitetne i moćne baterije, pa da je neko lobirao protiv i da je to bila glavna kočnica razvoja. Nafta je dugo bila jeftina i lako dostupna pre svega zapadnim zemljama... Tu ulogu ima i politička volja, razvoj drugih tehnologija i opreme... Promena životnog stila i navika

Da zaključimo posle 4+ hiljade km na struju, ću sipam benzin samo dok budem morao.

Čak i sa maksimalno rezervisanim punjenjem na DC (sa 180 je spuštao na 60kw) na 400kW punjaču, opet žena nije stigla da završi šoping na pauzi usput. Najsporija moguća pauza od 30 do 85% je bila svega 35 minuta, a može duplo kraće barem.

Doslo vreme da se bezi iz gradova. NS i BG postaju pakao za zivot generalno. Jos kad veliki procenat ljudi sto zivi u zgradama krene da prelazi na elektricne automobile (usled kojekakvih zelenih taksi), visice lijane sa prozora na sve strane. Renta/cena garaze sa sopstvenim brojilom ce verovatno dostici cenu garsonjere.

Doslo vreme da se bezi iz gradova. NS i BG postaju pakao za zivot generalno. Jos kad veliki procenat ljudi sto zivi u zgradama krene da prelazi na elektricne automobile (usled kojekakvih zelenih taksi), visice lijane sa prozora na sve strane. Renta/cena garaze sa sopstvenim brojilom ce verovatno dostici cenu garsonjere.
Ja baš mislim da bi onaj kamion-baterija-punjač za ev auta bio bolja investicija.. Parkiraš negde pored puta i ko nekad kuvana flaša koka kole od 2l.

Jel gledao neko Alvirovica pre neki dan? Isao do Karlovih Vari i gde god je stao prikazivao punjace usput. Meni je zapalo za oko sto su svi punjaci bili prazni. Generalno mislim da ce u buducnosti spori punjaci u naseljenim mestima biti kljucni za elektrifikaciju. Da svaka garaza u zgradi ima punjace, da svaki javni parking ima mesta sa punjacima, da firme imaju punjace za zaposlene... Pa nek budu to punjaci i od svega 3kw, za 8 sati eto novih 24kwh u bateriji, malo li je.

Da kažemo problem sa Alvirovićem je što uglavnom ide pre/početkom ili krajem/posle sezone. Treba jednom da ode do CG ili Grčke u sred sezona, u EV, pa da kaže kako je i šta, ima li gužvi na punjačima, kako se EV ponaša tokom par sati čekanja na granici i tako to.

Napisao sam pre par strana, ja išao do Pelopneza u Grčkoj u sred avgusta, tamo i nazad. Tamo zapadnom rutom, nazad istočnom, preko Atine.

Sva pumpe gde sam obratio pažnju, imaju brze punjače. Čak i neke starije pumpe, inače ofucane.

Na jednom il možda dva mesta sam video da se zaista neko puni.

Takođe sam pisao da idem često za Grčku preko Bugarske i uvek je bilo slobodnih punjača.

Skoro svuda su punjači prazni. Pa sad, mož se desi da se zaglaviš, ali biraš za usput DC sa više priključaka, plus se zauzeće u svim tim aplikacijama prikazuje. Oni ne samo da znaju da su zauzeti i informišu, znaju i koji auto je tačno na kom. Samo prvi put kad sam se registrovao sam nešto petljao sa aplikacijom, posle toga samo bocneš.

Nazad
Vrh Dno