Šta je novo?

Ljudi odbacuju mašine koje bi trebalo da im pomognu

Kod Iraca security nema nista sa kasama, ne prilaze im.

Nece se desiti nikad.
Kao neko ko je davno radio i softver i podrsku za te kase, i ko zna od ljudi na terenu (pre svega prodavaca, store managera i trenera koji su pazili na te kase) direktan feedback, i koji je gledao i slike koje su nam slali i video klipove inzenjera koje smo slali da poprave hardverski problem, to bez ljudskog nadzora nece raditi nikada.
O softverskom delu i da ne pricam..
Desilo se odavno.
Bukvalno u NCR zgradi na NBG imas samousluzni Shop&Go 1 radnca slaze rafove i nema veze s musterijama.
U komsijskom Sirius bloku isto prodavnica samousluzna, imas gotova jela, sendvice, povrce... klasicna kasa ne postoji.

Secam se da je neka radnja, mozda amazon, imala opciju da udjes unutra, kamere te sve snimaju a ti samo ubacujes u ranac i izadjes. Valjda te nekako prepozna i skine ti negde pare. Ne verujte mi mnogo, ima ovome mnogo godina da sam video negde u nekom dokumentarcu.

U nekim beogradskim supermarketima i dalje kasirice mere voce i povrce na kasi pa je malo verovatno da ce ih samousluzne kase uskoro zameniti. U Lidlu u koji idem na samousluznim kasama obicno ima oko 2-3 kupaca dok su obicne kase redovno pune a jedna kasa radi jer nemaju dovoljno radnika ili kada se menja smena. Prvo treba svi supermarketi da uvedu digitalne cene u svoje prodavnice a i to se do sada nije desilo u gomili prodavnica. Verovatno bi neki ljudi poceli da iznose frizidere iz prodavnica kada bi se placalo samo na samousluznim kasama i ne bi bilo obezbedjenja na ulazu u prodavnice 😉
12.webp

Ne treba ukinuti opciju plaćanja kešom, neće svi da ostavljaju trag koliko šećera su pojeli ili čega popili ovako isto kao što ispod haube cookies vršljaju. Ima po EU samouslužnih kasa koje to podržavaju i dođu sve sa vagom za merenje, jedino što ne daju alkohol bez lične intervencije kasirke što je ok. Bilo je mislim u Univeru u Promenadi i na futoškom putu plaćanje kešom na samouslužnoj kasi, ne znam kada je ukinuto ni zašto.

Još jedna stvar koja me nervira na samo uslužnim kasama - pojedini proizvodi poput kafe imaju nalepljenene one plastificirane bar kodove i kada krenem da izađem počne da pišti i ponovo moram na kasu da mi to razmagnetišu. U početku je bilo neprijatno dok nisam znao šta je pa su proveravali a potom kada sam pre njih skontao šta je u pitanju lepo zamolim obezbeđenje da mi to odrade pre izlaska (svakako bi oni to odradili i kad počne da pišti ali ovako je lakše i njima i meni).

U Maxijima ima ploča za razmagnetisavanje na svakoj samouslužnoj kasi, pa možeš sam da to odradiš tokom skeniranja. Ali ima i proizvoda na kojima me očekuješ, ili su skriveni tagovi, pa opet zapištiš...
Ja se više na to pištanje i ne obazirem. Robu sam uredno platio - dakle, problem je do njih...
Pozdrav

U Maxiju i nisam naišao na takve probleme iako nikad nisam koristio tu ploču - najčešće se to dešavalo u Univerexportu i ređe u Idei.

I da, najveća glupost su mi Shop&Go prodavnice u kojima imaš samouslužnu kasu ali ne i one uređaje na izlazu - pravi raj za lopove, bilo da kradu ili samo kraduckaju by Velja.

Mislim da to radnike ne zanima puno. Kolegina zena radi u idea organic, rade jedna ili dve u smeni. Ulaze braca Romi, uzimaju sta stignu, pa idu preko puta na pijacu i prodaju posto-zasto. Niko ih ne dira, nekako to nadomeste na druge nacine, nisam nikada razumeo kako..

Ja onda to ni sad ne razumem jer znam da je nekad sve to nekada išlo na teret prodavaca koji rade u prodavnici koji su nažalost radnici uglavnom prihvatali u strahu od gubitka posla dok su sa druge strane mogli i da ne prihvate ali tada je išla interna procedura koja je mogla da u zavisnosti od visine/težine štete uključi i policiju i tužilaštvo.

U većim lancima gubici od kradje se nadoknadjuju povećanjem cene svih proizvoda. As simple as that...
Danas ionako nema dovoljno radnika u prodavnici da bi mogli još i kradje da sprečavaju, lopovi su bolje zaštićeni zakonima (ili (ne)primenom istih), a i radnici više nemaju stav "to je sve naše". Rade za uglavnom nisku platu, pa im ne pada na pamet da rizikuju život za dve (tudje) žvake.
Pozdrav

Nema zakona. Kod mene placaju radnici, roba nije osigurana, ali je sve da kazem zakljucano, nije bas na izvol'te. U nekim radnjama snosi firma. Mi kada imamo snimak kradje, nikad ne nadju pocinioce, jer su najcesce stranci. Imamo vezu, inspektore, pa je provereno. Supruga radi u apoteci, ne placa manjkove, ali imaju neki romi decica koji ulaze i otimaju pazare. Imaju malo godina, nikakav zakon ih ne kaci. Obezbedjenje u trznim centrima nema nikakva ovlascenja, luda kuca. Ide u offtopic, nije tema za ovo. Da smo normalna zemlja, da ljudi ne zive u nemastini, ne bi nam trebali ni radnici, ni obezbedjenje, nista. Udjes, uzmes, platis, odes. Verujem da 90% nas, nebitno da li smo siromasni ili bogati, da udje u Lidl, gde nema nijednog jedinog radnika, da bi uredno uzeli sta nam treba, platili, otisli. Ostalih 10%, kada bi culi da nema niko i ne cuva, bi sledeci dan odneli i venecijanere sa prozora.

Još jedna stvar koja me nervira na samo uslužnim kasama - pojedini proizvodi poput kafe imaju nalepljenene one plastificirane bar kodove i kada krenem da izađem počne da pišti i ponovo moram na kasu da mi to razmagnetišu.
Ovo o cemu prica Marti Misterija su zujalice. Cesto ih na skuplje artikle lepe komercijalisti i merchandiser-i koji samo obilaze supermarkete.
Jednom sam se smorio kada sam dosao kuci sa velikom teglom Jacobs ili Nescafe i video da je neko otvorio teglu i sa unutrasnje strane poklopca zalepio tu zujalicu. Zamislite da neko otvori teglu koju ste platili i sa prljavim rukama na poklopac stavlja zujalicu. U nekim nasim supermarketima poklopac od instant kafe i Nutele dobijete na kasi kada obavite kupovinu. Kasirice u nekim supermarketima mere voce a mi ocekujemo da ce ih uskoro samousluzne kase zameniti. Ako supermarketi ne dozvoljavaju kupcima da izmere voce onda je malo verovatno da ce uskoro moci na samousluznoj kasi sami da kupe neke skuplje proizvode kao sto su vino, instantkafa, lesnik krem...

Poslednja izmena:
Zašto misliš da nećeš moći sam da kupiš vino il' nešto slično skuplje? To što će sve kase biti samouslužne ne znači da neće postojati radnik, koji će ti, nakon što očitaš i platiš vino, skinuti onu veliku zujalicu. Pa u Merkatoru, skupa žestoka pića ne stoje na rafovima - stoje prazne kutije ili flaše. Ti tu flašu/kutiju očitaš na kasi, a onda ti dežurni radnik donese punu bocu. Tu praznimu uzme od tebe i vrati je na raf, za sledećeg kupca.
Pozdrav

Најиритантнија ствар икад. Кад сам у Београду често купујем вискије и вомбоњере и нестварно је заморно да купиш празну кутију па мора да чекаш неког несрећника да јури пиће по магацину да би обавио куповину. Па онда пиштање кад излазиш из радње јер су зујалице залепљене на сваку ситницу, полуфункционалне самоуслужне касе, мислим да једна од десет куповина прође без да мора да дође радник да комплетира куповину. У последње време свака посета Београду је таква да после максимум дан-два имам жељу да идем било где другде.

Zašto misliš da nećeš moći sam da kupiš vino il' nešto slično skuplje?
Pa moci ces da kupis neke skupe artikle na samousluznoj kasi kao i sada ali je samousluzna kasa onda besmislena ako moras da cekas da ti donesu vino iz magacina. Te skuplje stvari u vecini prodavnica mozes da kupis na infopultu ili na kasi sa kasiricom. Meni je lakse da obavim kupovinu na kasi ako kupujem preko 10 artikala a kada kupujem samo jedan artikal npr. flasu soka onda to uradim na infopultu.

Nije besmislena jer je eleminisana kasirka, ostao je magacioner a i on ce biti zamenjen nekim robotom. Kao sto sad imas ove sto ciste podove i zuje okolo a ne mozes da ih jases, preslabi.

Mislim da samousluzne kase nece uskoro zameniti kasirice a mogu da nabrojim nekoliko razloga zbog kojih se to nece uskoro desiti.
1. Nije isplativo u manje objekte uvesti samousluzne kase zbog prometa koji nije veliki.
2. Uvek ce biti kupaca kojima je potrebno pomoci da se stavi u kesu ono sto su kupili.
3. Radnici u supermarketima trenutno obavljaju vise poslova u objektima npr. u Lidlu radnici rade kao izlagaci i kasiri.
4. Trenutno je verovatno najlakse zaposliti se kao kasir ali ne traze radnike tog profila samo supermarketi nego i prodavnice odece, fast food-ovi, kiosci i gomila drugih prodavnica.
5. Neke stvari sa infopulta i obicnih kasa nece moci uskoro da se kupe na samousluznoj kasi jer zujalice koje se lepe se lako skidaju.
6. Gomila ljudi i dalje koristi kes kada kupuje a jos vecem broju vise odgovara kupovina na kasi sa kasiricom.
7. Magacini manjih objekata su veoma mali i cesto su u podrum pa je logicno da roboti koje spominjes nece moci u tim prodavnicama da pune rafove.
8. U gomili objekata zaposleni prate kupca po prodavnici ako misle da ce nesto da ukrade.
9. Cesto kupujem u Lidl-u i mogu ti reci da nisam video da vise ljudi ide na samousluzne kase iako je na drugim kasama obicno guzva.
10. Mislim da ljudi na samousluzne kase uglavnom idu kada nemaju mnogo artikala u korpi.

Најиритантнија ствар икад. Кад сам у Београду често купујем вискије и вомбоњере и нестварно је заморно да купиш празну кутију па мора да чекаш неког несрећника да јури пиће по магацину да би обавио куповину. Па онда пиштање кад излазиш из радње јер су зујалице залепљене на сваку ситницу, полуфункционалне самоуслужне касе, мислим да једна од десет куповина прође без да мора да дође радник да комплетира куповину. У последње време свака посета Београду је таква да после максимум дан-два имам жељу да идем било где другде.
Ех, колега: ти си навикао на један много уређенији систем где не можеш да набавиш алкохол јачи од 2,5 посто кад год ти се прохте. ;-) У Норвешкој барем радним данима и суботом до 18.00 не мораш ићи до Vinmonopolet-а за јаче пиво, док у Шведској Systembolaget is a must чак и за то.

Мени се једном десило да сам у готово истом тренутку у Максију близу Кнез Михајлове завршио куповину на самоуслужној каси као и један други лик, само што је он имао мање артикала него ја (који сам, приде, био спор као пуж), тако да мој код за излазак са рачуна није више био валидан. Касирка ме је пустила да прођем, али са погледом који погађа и моје претке.

Ех, колега: ти си навикао на један много уређенији систем где не можеш да набавиш алкохол јачи од 2,5 посто кад год ти се прохте. ;-) У Норвешкој барем радним данима и суботом до 18.00 не мораш ићи до Vinmonopolet-а за јаче пиво, док у Шведској Systembolaget is a must чак и за то.

Мени се једном десило да сам у готово истом тренутку у Максију близу Кнез Михајлове завршио куповину на самоуслужној каси као и један други лик, само што је он имао мање артикала него ја (који сам, приде, био спор као пуж), тако да мој код за излазак са рачуна није више био валидан. Касирка ме је пустила да прођем, али са погледом који погађа и моје претке.
Ne znam da li zivis tu negde blizu i cesto posecujes taj objekat. Skroz drugacije se zaposleni ophodr prema ljudima koje srecu svakodnevno i sa nekim random ljudima. Neko je ranije pominjao small talk, a vidim da su ljudi podeljeni. Licno, privatno nisam komunikativan, iako mi posao zahteva da budem. Ali, smatram da svi ljudi zasluzuju osnovno, dobar dan, dovidjenja, kako ste danas? Ima ljudi koji svasta pricaju na kasi, to ne podrzavam. Izadjite ispred, skuvajte kafu, caskajte ako se znate privatno. Posao ne sme da stoji, ljudi ne smeju da cekaju. Svoje zaposlene sam ucio samo tome, to mora da se postuje. Kad nema kupaca, radi sta hoces, pricaj ceo dan. Kad neko udje u objekat on je najvazniji, od njega zivimo svi.

Inace, najgori tip kupaca u marketima su mi ljudi koji imaju srednje ili dosta stvari i dok kasir kuca oni stoje, bleje, ne znam ni ja sta rade. Kada kasir zavrsi kucanje i kaze iznos, onda ili krenu ( zene gotovo 100%) da traze novcanik u svojim torbama ili krenu to da pakuju u kese, ceger, kolica, pa tek onda krenu da rovare pp torbama za novcanik. Mnogo je lako cim skenira trpaj gde stignes, imas spremnu aplikaciju za taj market, karricu ili tel, ili kes na dohvay ruke i picis. Garantujem, da postoji market gde samo muskarci kupuju i rade, da nikad guzve bilo ne bi.

Da ne bude zabune, zene obozavam, ozenjen sam, sjajno je sve. Ali imaju, brate, neke cudne navike i rezonovanja.

Ovde se pomalo mešaju samouslužna kasa i prodavnica bez zaposlenih. Poenta prve nije da sutra nestanu svi radnici, nego da za običnu kupovinu ne moraš da čekaš kasira. Za alkohol, zujalice, kvarove, keš i ostale izuzetke neko će još dugo morati da bude tu.

Ali ako za viski moraš da čekaš radnika, izlazni kod ti prestane da važi jer je neko drugi završio kupovinu, a svaka deseta kupovina traži intervenciju zaposlenog, onda stvarno nije čudno što ljudi odu na običnu kasu. To nije odbacivanje tehnologije, nego loše odrađena automatizacija.

Samouslužna kasa ima smisla samo ako kupovinu učini bržom i jednostavnijom. Ako mi prebaci posao kasira, a ostavi čekanje i sve stare probleme, dobio sam samo neplaćeno radno mesto sa ekranom na dodir. 😄

Лоше си разумео, свака десета не захтева интервенцију запослених, оних других 9 - да. Мени је жао што неко мора да качи зујалице на пасту за зубе или шампон, али ме заиста иритира да не могу најједноставнију куповину да обавим без специјанлих интервенција. На самоуслужну касу идем да не морам да имам контакт са радницима већ да брзински уђем покупим ствари и изађем из радње.
Да се разумемо, имам самоуслужне касе и овде у селу, као и у суседном градићу, није да не знам како се користе.

Onda sam stvarno obrnuo odnos, moja greška. Ako ti u 9 od 10 kupovina treba intervencija zaposlenog, potpuno razumem zašto te to nervira, jer time praktično nestaje glavna prednost samouslužne kase.

Samo, meni je to više argument protiv načina na koji su ih konkretne prodavnice organizovale nego protiv samouslužnih kasa kao takvih. Ako za pastu, šampon, zujalicu, vagu ili neku glupost stalno moraš da dozivaš radnika, onda to više nije samousluga nego kasa na kojoj ti radiš pola posla, a zaposleni dolazi da odobri drugu polovinu. 🙂

To je više lokalni problem, siromaštvo i 15 godina negovanja nemorala sa svih nivoa države, mora se to svuda odraziti.

Pre ce biti da je ×3. Nekad su zujalice stavljali na alkohol, cigarete, a danas i na maslac, sireve, sardine, cokolade.

Ne znam da li zivis tu negde blizu i cesto posecujes taj objekat. Skroz drugacije se zaposleni ophodr prema ljudima koje srecu svakodnevno i sa nekim random ljudima. Neko je ranije pominjao small talk, a vidim da su ljudi podeljeni. Licno, privatno nisam komunikativan, iako mi posao zahteva da budem. Ali, smatram da svi ljudi zasluzuju osnovno, dobar dan, dovidjenja, kako ste danas? Ima ljudi koji svasta pricaju na kasi, to ne podrzavam. Izadjite ispred, skuvajte kafu, caskajte ako se znate privatno. Posao ne sme da stoji, ljudi ne smeju da cekaju. Svoje zaposlene sam ucio samo tome, to mora da se postuje. Kad nema kupaca, radi sta hoces, pricaj ceo dan. Kad neko udje u objekat on je najvazniji, od njega zivimo svi.

Inace, najgori tip kupaca u marketima su mi ljudi koji imaju srednje ili dosta stvari i dok kasir kuca oni stoje, bleje, ne znam ni ja sta rade. Kada kasir zavrsi kucanje i kaze iznos, onda ili krenu ( zene gotovo 100%) da traze novcanik u svojim torbama ili krenu to da pakuju u kese, ceger, kolica, pa tek onda krenu da rovare pp torbama za novcanik. Mnogo je lako cim skenira trpaj gde stignes, imas spremnu aplikaciju za taj market, karricu ili tel, ili kes na dohvay ruke i picis. Garantujem, da postoji market gde samo muskarci kupuju i rade, da nikad guzve bilo ne bi.

Da ne bude zabune, zene obozavam, ozenjen sam, sjajno je sve. Ali imaju, brate, neke cudne navike i rezonovanja.
Не живим у Београду, али када га посетим често купујем у тој продавници. Кажем да сам био спор као пуж јер генерално не користим самоуслужне касе пошто ме смара да после скенирања стављам све на вагу, плус што морам да контактирам продавачицу ако се међу артиклима нађе алкохол. И онда, када сам све измерио и платио, то се погодило са овим другим ликом који је већ отишао док сам ја артикле са ваге паковао у торбу. И то сам све одрадио само да бих избегао чекање у реду јер су обе активне касе биле препуне са купцима.

Што се тиче људи који чекају да касирка све прекуца, па да се они тек тада активирају, за њих је посебан круг пакла, хаха.

Secam se da je neka radnja, mozda amazon, imala opciju da udjes unutra, kamere te sve snimaju a ti samo ubacujes u ranac i izadjes. Valjda te nekako prepozna i skine ti negde pare. Ne verujte mi mnogo, ima ovome mnogo godina da sam video negde u nekom dokumentarcu.

Amazon pre 10 godina, Žabka Nano pre par godina

Niko ih ne dira, nekako to nadomeste na druge nacine, nisam nikada razumeo kako..

Vrlo je prosto - uračunato je u marginu proizvoda koji plaćamo svi.

Zadnji put sam tako u Marseju kupio ženi Airpods u Apple Store-u... Imaju okačene kartonske kartice sa slikom Airpods-a i bar kodom, to im odneseš na kasu.

Mislim da samousluzne kase nece uskoro zameniti kasirice a mogu da nabrojim nekoliko razloga zbog kojih se to nece uskoro desiti.
1. Nije isplativo u manje objekte uvesti samousluzne kase zbog prometa koji nije veliki.
2. Uvek ce biti kupaca kojima je potrebno pomoci da se stavi u kesu ono sto su kupili.
3. Radnici u supermarketima trenutno obavljaju vise poslova u objektima npr. u Lidlu radnici rade kao izlagaci i kasiri.
4. Trenutno je verovatno najlakse zaposliti se kao kasir ali ne traze radnike tog profila samo supermarketi nego i prodavnice odece, fast food-ovi, kiosci i gomila drugih prodavnica.
5. Neke stvari sa infopulta i obicnih kasa nece moci uskoro da se kupe na samousluznoj kasi jer zujalice koje se lepe se lako skidaju.
6. Gomila ljudi i dalje koristi kes kada kupuje a jos vecem broju vise odgovara kupovina na kasi sa kasiricom.
7. Magacini manjih objekata su veoma mali i cesto su u podrum pa je logicno da roboti koje spominjes nece moci u tim prodavnicama da pune rafove.
8. U gomili objekata zaposleni prate kupca po prodavnici ako misle da ce nesto da ukrade.
9. Cesto kupujem u Lidl-u i mogu ti reci da nisam video da vise ljudi ide na samousluzne kase iako je na drugim kasama obicno guzva.
10. Mislim da ljudi na samousluzne kase uglavnom idu kada nemaju mnogo artikala u korpi.

... poenta je eliminisati 15 kasira, ostaviti dve kase i tako uštedeti. Magacini su odavno automatizovani, robot odavno čisti.
U konačnici jedan supermakret će opsluživati 15 radnika umesto 50.

Pre ce biti da je ×3. Nekad su zujalice stavljali na alkohol, cigarete, a danas i na maslac, sireve, sardine, cokolade.

Bilo u Lidl-u i na Aptamil-u.... Dotle smo dogurali.

Ja u lokalnu IDEU pored posla ne bih nikada ušao da uzmem sok na pauzi od posla da nema samouslužne kase jer bih morao da čekam 15 min. u redu sa penzionerima.

Tako da eto u nekom scenariu može i da im poveća promet.

@marantz
Magacini su odavno automatizovani, robot odavno čisti.
Ne znam koji magacin nekog supermarketa u Bg-u je automatizovan.
Ne bi mogao ni da zamislis koliko su zatrpani magacini velikih i malih prodavnica prehrambenih proizvoda.
Radnica jednog veceg supermarketa u Mirijevu mi je rekla da se kradu i ABC sirevi.
Zamisli koliki bi manjak imale prodavnice kada bi radile samo samousluzne kase.
U gomili manjih prodavnica se podovi i dalje ciste sa kofom i džogerom.
@pmb
Ovde se pomalo mešaju samouslužna kasa i prodavnica bez zaposlenih. Poenta prve nije da sutra nestanu svi radnici, nego da za običnu kupovinu ne moraš da čekaš kasira.
U manjim objektima nema stolica kod kase sto znaci da radnici dodju do kase samo dodje kupac a ostatak vremena rade nesto drugo po prodavnici. Takvih samoposluga je najvise u Bg-u. Udjes u bilo koju samoposlugu i pitas nekog radnika koliki im je manjak bio kod poslednjeg popisa pa ti bude jasno koliko "madjionicara" uspe da iznese artikle bez placanja i pored obicnih kasa i radnika koji se setaju po prodavnici.
Samouslužna kasa ima smisla samo ako kupovinu učini bržom i jednostavnijom.
Niko ti ne garantuje da ce nekoliko ljudi ispred tebe brze kucati sadrzaj korpe od kasirice i sve to spakovati u kesu.

Nazad
Vrh Dno