Panika na max. Mobilni telefon zna sve o tebi i deli tvoje podatke ko zna kome a ti se cimas oko TV-a, neverovatno.
Juce sam u jednom momentu spomenuo zeni nesto oko koznih jakni i evo ubise me reklame za iste na mobilnom a ti brines o TV-u.
To isto kao što drugar nije hteo da instalira NIS-u ovu aplikaciju da plaća gorivo na licu mestu, a ne ulazi na prodajno mesto jer jel te neće on nikome da ostavlja podatke o kartici 😂
Sa moje tačke gledišta, koji nemam ništa da krijem pa neka špijuniraju do mile volje i potpuno nepotrebni troškovi ali izbor je svakako na pojedincu.
Da li je zaista tako?
Evo predloga za one koji nemaju šta da kriju. Skupite sve podatke koje o vama imaju uređaji i servisi koje koristite, i pošaljite mi, a ja ću vam uplatiti 10€. Dok ostalima dajete za džabe, ili još gore plaćate kupovinom televizora, telefona i frižidera od 1000€, ja ću vama platiti. Samo ostavite ovde post sa imenom i prezimenom, adresom i brojem računa. Podaci koje bi trebalo da podelite su:
- Raspored kretanja vas i vaših ukućuna, kada idete na posao, deca u školu, kada se vraćate, kojom rutom...
- Vaš kalendar - kada idete na odmor, kada i kod kog lekara, automehaničara, u koji restoran...
- Logove vožnje, i bajsa i trotineta i automobila, sa prikazom brzine po deonicama
- Račune iz prodavnice - šta kupujete u kojim količinama i po kojim cenama. Premium ili trgovačke marke, na popustima ili po punoj ceni, itd.
- Browser istoriju, ali dovoljno je samo sa glavnim sajtom, nema potrebe za tačnom stranicom. Ako koristite nekad private browsing, onda probajte narednih mesec, dva bez, pa sačuvajte logove.
- Sve viber i whatsapp poruke za koje niste sigurni da druga strana nema uključen kriptovani bekap. Na Viberu ta opcija i ne postoji. Pa ko god koristi viber bekap, sve vaše poruke je dao Guglu na tacni. Ako možete Guglu, možete i meni.
- Sve viber i whatsapp grupne poruke sa grupama od više od 5 ljudi, pošto u tom slučaju sigurno neko ima uključen nekriptovani bekap
- Sve telegram, discord, facebook, instagram... 1-1 i grupne poruke
- Istoriju Youtube, TikTok, Instagram pregleda
- Istoriju Spotify, Netflix, Amazon strimova
Da ne bude zabune, nisam ja manijak koji bi nekoga da uhodi, već poslovan čovek. Nudim vam novac za sve što vama nije bitno i što ste već podelili sa celim svetom. Samo mi je lakše da tražim na izvoru nego da se cimam sa data brokerima. Neću ništa zloupotrebiti već samo podeliti analizirane podatke, a ne originalne, sa svojih 1156 partnera ne bih li vam ponudio bolje usluge. Na primer, vaša
osiguravajuća kuća bi možda volela da zna da li vozite rizično i preko ograničenja. I naravno sa nadležnim organima, ako takav zahtev dođe do mene ili ako moj automatski AI sitem za analizu podataka prepozna nešto ilegalno u svemu navedenom.
Sve informacije će biti čuvane po najvećim standarima na mom serveru kom niko nema pristup. Bezbednost na nivou
FBI-a ili
državnih institucija je garantovana.
To je sad realnost sa svakim uredjajem konektovanim na internet.
Evo predloga i za taj slučaj. Ko god misli da nema razlike neka preuzme svoje podakte od svih većih servisa i provajdera koje koristi (Google, Microsoft, Apple, Amazon, Facebook, štampači, veš mašine, televizori, satovi...) i da ih uporedimo. Ako vaši logovi nisu bar duplo veći od mojih, plaćam 10€. I da napomenem da nisam pećinski čovek koji koristi glinene ploče, već imam i WhatsApp i regularan Google Android telefon, gledam YT, slušam muziku, štampam nepotrebno, kupujem online, pišem i čitam gluposti po netu, koristim razne servise, ne hostujem svoje servere, itd.
Ponude su otvorene za sve starije članove koji nemaju šta da kriju ili smatraju da nema razlike u tome koji uređaji i servisi se koriste.
Nije mi cilj sa ovim postom da govorim nekome šta i kako treba da radi, već da slikovito opišem koje su razmere prikupljanja i deljenja informacija kada kliknemo "I Accept" ili idemo lakšim putem jer nećemo da se cimamo sa alternativama ili jer je sve to isto. I da zapravo skoro svi imaju šta da kriju, čak i ako je sve apsolutno legalno.
Potpuno je u redu izabrati opciju koja je lakša, jeftinija, kvalitetnija, a uzima ti privatnost, ne želim nikoga da ubeđujem da treba da gasi facebook i instagram, ali isto tako treba imati u vidu da su ljudi spremni da se odreknu dela komfora ili plate veću cenu da ne bi podelili sve ono gore nabrojano sa ko zna kime jer razlike postoje. I da privatnost na internetu i sa modernim tehnologijama nije crno bela, već da čovek može sa manje ili više truda ograniči podatke koje daje drugima.