Šta je novo?

Optički internet i tehnička pitanja

Brine me što nije klasičan media konverter već GPON, model je Huawei OptiXstar EG8010Hv6-10 koji je zapravo ONT. Ne bih mogao da stavim običan SFP.
Tehnički bih mogao da stavim ovakav SFP ali bi bilo potrebno da provajder to prihvati, nisam siguran koliko je to izvodljivo obzirom da je Telekom infrastruktura.

Pitanje je zapravo za @Yettel Srbija, zamoliću za odgovor 🙂

Verujem da te zanimaju tehničke mogućnosti, ali mi kao ekipa podrške zaista nemamo pristup tako specifičnim informacijama vezanim za infrastrukturu. Kada je u pitanju oprema koja nije zvanično uzeta preko nas, nažalost nismo u mogućnosti da garantujemo kompatibilnost niti stabilnost u radu. Sistem je optimizovan za uređaje koje mi izdajemo, tako da za opremu nabavljenu u sopstvenoj režiji ne možemo da pružimo tehničku podršku ukoliko nešto ne bude funkcionisalo.

Verujem da te zanimaju tehničke mogućnosti, ali mi kao ekipa podrške zaista nemamo pristup tako specifičnim informacijama vezanim za infrastrukturu. Kada je u pitanju oprema koja nije zvanično uzeta preko nas, nažalost nismo u mogućnosti da garantujemo kompatibilnost niti stabilnost u radu. Sistem je optimizovan za uređaje koje mi izdajemo, tako da za opremu nabavljenu u sopstvenoj režiji ne možemo da pružimo tehničku podršku ukoliko nešto ne bude funkcionisalo.
Evo kod mojih staraca ni na Vašoj opremi vi ne možete da rešite problem, nemojte da prodajete ovde priču kako ste stručni.
Sva sreća pa sam se ja rešio Vaših usluga.

Edit:

I molim Vas nemojte da pišete da vam kucnem podatke u inbox samo danas sam zvao preko 5 puta korisnički centar.

Jasno za kompatibilnost.
Samo prosledite pitanje nadležnoj službi za infrastrukturu, konkretno - da li se može koristiti korisnička oprema (SFP) umesto vašeg GPON media konvertera i koje tehničke uslove mora da zadovolji?

Jel neko koristi ovde Yettel internet sa statičkom ip adresom, televiziju i fiksni, ali da mu je Yettel ruter u Bridge modu i propušta PPPoE konekciju sa Vašeg rutera a fiksni je ostao na Yettel ruteru?
Kada se poveže moj ruter direktno na ONT internet radi ali čim je izmedju ONT i njega Yettel ruter u Bridge modu internet ne radi i ostane samo fiksni.
Već više od 20 dana @Yettel Srbija ne uspeva da reši problem.

Da li za mene vazi promocija uzimanje tv za 1 din. Treba uskoro da uzmem premimum paket tv i internet ,pa me interesuje da li me vata ta promocija?

@Yettel Srbija zvao sam korisicki centar nebrojeno puta od pocetka meseca, i dalje mi nije prebacen ruter u Bridge mod jer imate TEHNICKE POTESKOCE SA IZDAVANJEM KREDENCIJALA ZA PPPOE, da li znate nesto o tome kada ce da se otklone te "poteskoce"? Zar ne mozete samo rucno to poslati?

a da ih izvuces sam? ima negde uputstvo u ovoj temi

pa ovde su ljudi tako dolazili do podataka iz rutera (izmedju ostalog i ja), a ima i dosta ljudi koji su od jetela dobili podatke...

Da li neko zna sta se desava u opstini pantelej ulixa studenicka Nis? Pokidane zice na nekoliko bandera nemamo interntet i kablovsku od jutros ali pretpistavljam i duze ,da li neko ima informacije sta je to bilo?

Uspeo sam da zamenim Yettel Hipernet ruter svojim ASUS ZenWifi BT8 ruterom i zelim da podelim sa svima kako sam to uspeo.

Kako izvući PPPoE podatke sa Yettel Hipernet rutera (ZTE ZXHN H3600P)

Ovo uputstvo Vam omogućava da sami dođete do PPPoE korisničkog imena i lozinke sa Yettel optike, kako biste u potpunosti izbacili njihov uređaj i koristili sopstveni ruter. Yettel ruter podrazumevano skriva lozinku i komunicira preko enkriptovanog protokola. Iskoristićemo Linux i lažni server da ga nateramo da nam te parametre pošalje u čistom tekstu.

Sve se radi sa USB fleša, bez ikakvih trajnih promena na Vašem Windows računaru.

Šta Vam je potrebno​

• Prazan USB fleš disk (minimum 4GB).
  • Preuzet Ubuntu Linux ISO fajl sa zvaničnog sajta.
  • Program Rufus za pravljenje butabilnog fleš diska.
  • Računar sa LAN portom.

Korak 1: Priprema sistema​

1. Napravite butabilan fleš disk pomoću Rufusa i preuzetog Ubuntu ISO fajla.
  2. Ugasite računar, ubacite fleš disk i pokrenite sistem sa njega (preko Boot menija).
  3. Kada se prikaže početni ekran, obavezno izaberite opciju Try Ubuntu. Ovo pokreće operativni sistem direktno iz radne memorije i ostavlja Vaš računar potpuno netaknutim.

Korak 2: Povezivanje i instalacija alata​

1. Povežite računar na Vašu kućnu Wi-Fi mrežu (preko ikone u gornjem desnom uglu ekrana) kako biste imali internet za preuzimanje jednog malog paketa.
  2. Uzmite mrežni (LAN) kabl. Jedan kraj ubacite u LAN port na Vašem računaru, a drugi kraj u WAN port Yettel ZTE rutera.
  3. Ugasite Yettel ruter na dugme.
  4. Otvorite Terminal u Ubuntuu (prečica Ctrl + Alt + T).
  5. Unesite sledeće dve komande da instalirate alat za PPPoE server (posle svake pritisnite Enter):

Kod:
    sudo apt update
    sudo apt install pppoe -y

Korak 3: Pronalaženje naziva mrežnog porta​

U Terminalu ukucajte komandu za izlistavanje mrežnih interfejsa:
Kod:
ip a
Pronađite stavku koja označava Vaš LAN port i zapišite njeno ime. Najčešće se zove enp2s0, enp3s0 ili eth0. Prepoznaćete interfejs po tome što ne počinje slovom "w" (što označava Wi-Fi) i pored njega obično stoji oznaka DOWN jer je ruter trenutno ugašen.

Korak 4: Podizanje lažnog PPPoE servera (VLAN 710)​

Yettel isporučuje internet kroz VLAN 710. Kreiraćemo lažni server na tom specifičnom VLAN-u, uz univerzalno pravilo koje nalaže serveru da prihvati sve zahteve putem PAP protokola i zapiše ih.

U Terminalu pređite u administratorski režim kucanjem:
Kod:
sudo su
Zatim unesite sledeće komande jednu po jednu. Obavezno zamenite reč IME_PORTA tačnim imenom Vašeg portakoje ste zapisali u prethodnom koraku (na primer enp2s0):

Kod:
printf "require-pap\nlcp-echo-interval 10\nlcp-echo-failure 2\nnomagic\nnopcomp\nnoaccomp\n" > /etc/ppp/pppoe-server-options
printf "auth\nshow-password\ndebug\nlogfile /var/log/pppoe-server-log\n" > /etc/ppp/options
echo '"*" "*" "" "*"' > /etc/ppp/pap-secrets
> /var/log/pppoe-server-log
ip link add link IME_PORTA name IME_PORTA.710 type vlan id 710
ip link set IME_PORTA.710 up
pppoe-server -L 10.0.0.1 -R 10.0.0.100 -I IME_PORTA.710

Korak 5: Očitavanje lozinke​

1. Uključite Yettel ruter na dugme.
  2. Sačekajte dva do tri minuta da ruter u potpunosti podigne sistem i pokuša autorizaciju sa Vašim računarom.
  3. U Terminalu unesite komandu za čitanje log fajla:

Kod:
    cat /var/log/pppoe-server-log
U ispisu na ekranu pojaviće se Vaši pristupni podaci. Potražite liniju koja izgleda ovako: rcvd [PAP AuthReq id=0x1 user="[email protected]" password="VasaLozinka"]

Zapišite korisničko ime i lozinku. Ugasite računar iz gornjeg desnog ugla (Power Off), izvucite fleš disk i ponovo pokrenite Windows.

Sada možete povezati svoj novi ruter direktno u Yettelov optički modem (ONT). U podešavanjima rutera pod WAN opcijama odaberite PPPoE konekciju, unesite dobijene podatke i podesite VLAN ID na 710 pod IPTV/LAN sekcijom.

To je to! 🙂

Nazad
Vrh Dno