Šta je novo?

Kurs za 3d game Art. Maya,ZBrush,Substance 3d painter,Affinity photo

_Molic_

Poštovan
Učlanjen(a)
30.08.2024
Poena
65
Starija sam generacija ali bih da naucim nesto sto me je oduvek privlacilo,da ucestvujem u pravljenju video igrica.
Videh da kod nas u Beogradu imaju dva slicna kursa.
Jedan traje 48 casova a svaki cas traje po 4 sata.Ukupno polaznik radi 5 radova.
Uce se:Maya,ZBrush,Substance 3d painter,Affinity photo.
Traje oko 6 meseci.
On je 1350 eura.
Drugi traje krace i kosta 600 eura,nemam o njemu sve informacije.
Predavanja bi bila u ucionici ili online,bira se.
Zanima me koliko je tesko sve te programe savladati i koliko realno treba vremena,da bih sutra mogao da vladam perfektno sa 3d i koliko je realno onda naci posao,ako bi se na kursu uradilo 5 radova.
Prvenstveno bih da savladam potpuno 3d i sve te programe zbog sebe,da mogu to da radim za svoju dusu a ako bi se od toga moglo i zaraditi dodatno,tim naravno jos bolje.
Hvala na informacijama.

nisi ni svestan kroz sta sve treba da prodjes i kakva je konkurencija sada generalno na trzistu koje otpusta veterane koji drze 3d u saci, a studija je sve manje....

affinity photo je tek posebna prica posto koliko znam ama bas niko ga ne koristi, vec iskljucivo photoshop, lightroom itd i to uglavnom za compositing staticnih neki slika ili koncept art-a.
sve te kurseve slobodno macku o rep jer se bave 3d workflow-om koji nije azuriran jos od 2010.
kreni da ucis sam, nadji na yt dobre AI workflow-ove (menjaju se svake nedelje jer AI napreduje vrlo brzo) i kada dobijes tu siru sliku sta sve treba da savladas, kreni te manje stvari jedno po jedno.
maya i zbrush prve (ovaj kombo mi sugerise da hoces medju character artiste) sa vecim akcentom prvo na zbrush (skulpure) pa maya (rigovanje i animacije)
posle ce ti sve biti dosta jasnije.

takodje, trebace ti poprilicno jak racunar jer jednom kada krenes da teksturises u substance 3d sa gomilom 4k tekstura, layera, maski, generatora i bejkova i vram cega god imas ponestane, sledi takva muka sa seckanjem, pucanjem programa i pravim testiranjem zivaca.

srecno iskreno, jer trebace ti puno srece narocito ako ovim budes odlucio da se bavis profesionalno pa ces videti tek koji je to ludacki pritisak i tempo kada upradnes u neki studio.

YT ima sve sto ti treba.

Kao neko ko se bavi 3d grafikom dugi niz godina, mogu da Vam priblizim osnovne cinjenice oko ucenja, prakse i buducih poslova.

1) Ukoliko imate dobro znanje engleskog, placeni kursevi na srpskom Vam nisu potrebni. Na internetu ima pregrst specijalizovanih kuseva za razlicite 3D aplikacije uz koje cete relativno lako savladati ne samo osnove, vec i naprednije tehnike, recimo 3D modeliranja (pored toga, tu je i animacija, itd...).

2) Morate da znate koja tacno oblast 3D grafike Vas zanima. Kreiranje 3D karaktera za igrice se radi uglavnom u ZBrush-u (softver za digitalno vajarstvo). Ta tehnika modeliranja se zove sculpting. Pored toga, imate klasicno 3D modeliranje (hard surface modeliranje). Ove dve tehnike se fundamentalno razlikuju. Kod hard surface modeliranja morate da naucite kroz osnove i vezbanje kako da "resite" najefikasnije topologiju 3D modela prilikom modeliranja. Sculpting ne zahteva resavanje topologije jer softver to radi automatski dok vi fakticki uz dostupne alate vajate 3D model.

3) Najbitnija stavka posto naucite osnove rada u odredjenom softverskom paketu je vezbanje. Ovaj posao u sustini jeste digitalni zanat. Sto vise prakse, postajete sve bolji u poslu i samim tim mogucnosti za zaposlenje i dobre prihode postaju sve izvesnije.

4) Mogucnosti zarade su brojne, od pojedinacnih poslova pogodjenih sa poslodavcima do rada u kompanijama i studjima za izradu igara.

5) Vreme savladavanja izabranih programa najvise zavisi od vremena koje tome posvetite. U pocetku to ide sporije dok se ne savladaju i shvate osnovni principi rada u izabranim softverskim paketima.

6) Ako se odlucite za neki od tih domacih kurseva, to Vam moze dati osnovu za dalju praksu, ali opet, sve zavisi od Vaseg daljeg angazovanja na usavrsavanju vestina (recimo 3D modeliranje, hard surface ili sculpting).

7) Okvirno vreme savladavanja je relativna stvar i najvise zavisi od izabranog podrucja 3D grafike i vremena koje imate da se tome posvetite. Najbitnije je izabrati tacnu oblast interesovanja, pa se shodno tome i pronalaze materijali za ucenje.

Za sva ostala pitanja pitajte slobodno. Bice mi drago ako mogu da pomognem.

Nazad
Vrh Dno