Šta je novo?

Pošast zvana ambrozija

• Začetnik teme Začetnik teme Vorlon
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
More leci razne boljke,uvek je tako bilo.

Nasaleze Allergy Blocker probajte nekome radi super a nekome ne, meni pomaze smrknem pred izlazak iz kuce.

Ko bi rekao da su clanovi benchmarka ovoliko kilavi. Elem, imam alergiju od kada znam za sebe.
🙂
Ni to ne važi u priči oko alergije...
Ja npr. u životu nisam bio 2 puta u bolnici, ceo život do sad bez problema, ali pojavi se pre par godina alergija na polen!?
Kao klinci smo se peli na lipe - brali cvetove za čaj, sad ne volim ni da prođem pored procvetale lipe. 😀

"fun fact"
Inače ambrozija je došla u Evropu krajem 19. veka, najčešće preko prekookeanskih brodova u teretu sa semenom deteline!

I to je delimično tačno, mene je npr. ove godine na Malti isto cepala alergija.
Sreća popio alerix inače propast...

Poslednja izmena:
Meni se alergija aktivirala posle nekog pozara 2012-te. Trebalo mi je 2-3 godine da skontam da sam alergican, da nije prehlada. Uvek krene sa kijanjem i curenjem nosa, posle krce grlo ali umesto 3 dana traje mesec dana. Prvih par godina sam se provlacio sa tabletama. Pre dymiste sam pio duple doze najjacih tableta koje imaju na trzistu tek da prezivim ali i dalje sam se ozbiljno raspadao. Apotekarka kad me je videla na duploj dozi lekova na sta licim prvi put sam u ocima video istinsko zaljenje.
Drugar mi je preporucio dymistu i stvarno sam se preporodio. Nekada prsnem svaki treci dan, kada je jaca koncentracija prsnem samo ujutru u nos i miran sam osim se bas ne priblizim ambroziji nekako, onda mi nos proradi opet.
Bilo kako bilo, u te kapi se kunem. Ne potrosim pola flasice u sezoni.

Ako se ne varam nema svrhe uzimati duple doze lekova za alergiju, jer jedna doza radi maksimalan ucinak

Ne izleči te more, nego konačno boraviš malo napolju na svetlu i aktivan si. Čak te ni to ne izleči nego ti pokaže da nešto od tih navika treba da zadržiš i kad ne ideš na more, praktično iz -50 odeš u -10 i naravno da se osećaš 5 x bolje, ali ni blizu koliko bi moglo, a tek koliko daleko od optimalnog.

Meni more dosta pomogne, ja sam dosta napolju na Tamisu i Dunavu dok traje ambrozija i kada odem odem na more i prodje moraska voda odma druga prica.

Ako se ne varam nema svrhe uzimati duple doze lekova za alergiju, jer jedna doza radi maksimalan ucinak
Varas se. Ima efekta, donekle.
Tipa popijes tabletu ujutru i miran si preko dana ali te uvece vec pusti i nocu zacepis potpuno, ne mozes da dise, sliva ti se u grlo i ustajes sa bolom u grlu. Ako popijes i uvece izbeci ces to.
Problem je sto se koncentracija ambrozija predje granicu 10x i ne pomaze ti nista. To mi je dymista resila, unutra je kombinacija 4 leka, rasiri ti i nozdrve da mozes da dises. Bukvalno mi je omogucila da imam normalan zivot. Tablete su cisto gubljenje vremena.

Ako se dobro sećam samo dve komponente ima, koritkosteroid i antihistaminik.

Pa to je u svemu. Kortiko uglavnom u sprejevima,znaci lokalno da ne steti a sistemski ide antihistaminik.

Lekovi za alergiju se piju uveče a kortikosteroidi ujutru, to vam piše i u upustvu.

Meni na Tasosu bilo gore nego u Beogradu a alergiju sam prvi put osetio u Haniotiju.

Svakako da samo more i plivanje u njemu prija ali i more je širok pojam.

Mislio sam konkretno na slanu vodu.

Meni se alergija aktivirala posle 2012-te. Trebalo mi je 2-3 godine da skontam da sam alergican, da nije prehlada. Uvek krene sa kijanjem i curenjem nosa, posle krce grlo ali umesto 3 dana traje mesec dana. Prvih par godina sam se provlacio sa tabletama.
Tako nekako i meni. Krene od svraba u grlu (nepca), rinitisa, svraba u očima koji kulminira konjuktivitisom. Lečili su mi alergiju kao prehladu (antibioticima ili injekcijama)
Trenutna terapija je:
1. robenan, rupafin, alerix - nešto od ovih, menjam ih povremeno (mora da se krene bar 30 dana ranije)
2. dymista ili momensa (nos, deluje i na nepca i oči) - sadrži korikosteroide, oprezno!
3. opatanol za oči

Tablete svaki dan, dok 2. i 3. po potrebi.

Enti jarca,u sloveniji bi prvo zatvorili gradonačelnika,posle sve ispod njega.

Šalim se ,al ovde se to redovno kosi.Više imamo problema sa Japanskim dresnikom-Fallopia Japonica.Posebno oko Ljubljane sam to vidio,tu na Primorskoj ne.

Vrlo je agresivna,ništa drugo oko nje ne raste,a brzo se širi.

Koliko znam,u Hr 10-15 god. nazad plaćale se kazne za ambroziju.Neznam nikog da je platio,al je bio veliki rom-pom-pom

Isto tako u Slo

Meni je interesantno da uz svu tu priču oko ambrozije, ogroman broj ljudi nema pojma šta je to. Kada odem na selo, dvorišta i međe puni ambrozije, niko ne reaguje, korov k'o korov, samo da ga nema u zasadu... Na kraljevačkoj strani Goča ima dosta "kamenoloma", prolaze desetine kamiona, uz ceo makadamski put ambrozija, na nekim mestima čitave livade ambrozije, niko nema pojma i nije im jasno šta ih pitam za tamo neku travu...

Vidim da je pomenut Torlak i njihove kapi koje su deo imunoterapije pa da napišem svoje iskustvo.

Pre 10ak godina prvi put osetio simptome alergije i već sledeće godine morao sam da krenem sa terapijom. Probao uglavnom sve lekove koje sam mogao naći u apoteci i Nixar mi je jedno vreme pomagao. Pre jedno 3 godine reakcija na ambroziju se značajno pogoršala da nisam mogao povremeno da dišem, konjuktivitis, nesnosan svrab u ušima, oči... Uradio alergo test i saznao da sam 5. klasa (od 6) osetljivosti na ambroziju i otišao na Torlak na konsultacije gde mi je rečeno da postoji imunoterapija ali da treba sa njom početi tek kada se završi sezona alergije. Februara prošle godine uradio još jedan alergo test na Torlaku (to insistiraju) koji je potvrdio da sam klasa 6 i dobio imunoterapiju, tj. kapi koje se uzimaju u različitim jačinama koncentracije ambrozije kako bi imuni sistem počeo ponovo da se uči.

Od marta 2025. počeo sa imunoterapijom plus dobio savet šta da uzimam u peaku sezone, kraj jula - kraj septembra i to je bilo za oči Opatanol (ako treba), sprej za nos Allergodil i ako to ne bude dovoljno da umesto spreja koristim Rupafin. Izdržao sam prošle godine uglavnom sa Opatanolom i Allergodilom, par dana sam morao Rupafin. Sama reakcija je bila blaža nego prethodnih godina, ali i dalje sam osećao ambroziju. Ove godine, nakon 1.5 godine uzimanja imunoterapije, simtpomi su mi bili dosta blaži, nisam osećao iritantan svrab u očima, na nos normalno disao i samo povremeno osećao blagi svrab u ušima i to ujutru. Bilo je čak dana da apsolutno nikakve simptome nisam imao. Pored imunoterapije, ovog leta sam uzimao samo Allergodil sprej za nos i to zbog nedostatka istog na našem tržištu redukovao sam dozu na pola (po jedna aplikacija u svaku nozdrvu). Kao što je neko rekao, imunoterapija se uzima više godina i alregolog mi je rekao da najverovatnije ću morati 3-4 godine da je uzimam ne bih li došao u fazu da ne osećam alergiju ili da je ponekad jako slabo osetim. Za sada sam jako zadovoljan efektom i konačno sam uspeo da preguram sezonu bez potrebe da jurim lokacije za rad bez ambrozije.

Pozdrav.

Meni je interesantno da uz svu tu priču oko ambrozije, ogroman broj ljudi nema pojma šta je to. Kada odem na selo, dvorišta i međe puni ambrozije, niko ne reaguje, korov k'o korov, samo da ga nema u zasadu... Na kraljevačkoj strani Goča ima dosta "kamenoloma", prolaze desetine kamiona, uz ceo makadamski put ambrozija, na nekim mestima čitave livade ambrozije, niko nema pojma i nije im jasno šta ih pitam za tamo neku travu...
Jasno je gde i kako se informisu... Vrlo je malo price o ambroziji na javnom servisu u Srbiji pa shodno tome i edukacija ljudi.

Svakako onog ko nema problema sa ambrozijom i ne interesuje previse. Kod mene u porodici niko nije alergican na nista, sa zenine strane strasno, budi Bog s nama.

Ja sam se mnogo maltreitirao sa ovom biljkom. Pre tri godine tačno nos mi je bio bukvalno zabetoniran. Disao sam na usta, noću se budio odranog grla.
Uzimao sam kapi "Srebrna kap" u najjačoj varijanti u nenormalnim količinima da bih mogao disati. Tako sam uništio sluzokožu i trebalo mi je dva meseca ispiranja
fiziološkim da bih je oporavio.
Epilog svega toga je da pored oslabljenog čula mirisa daleko slabije sad reagujem na ambroziju.

Postoje propisi: http://demo.paragraf.rs/demo/combined/Old/t/t2006_08/t08_0112.htm
Svako je dužan na svojoj njivi, parceli, dvorištu itd. da uništava ambroziju, samo nemaju pojma ili ih baš briga, dok se ne naplaćuju kazne...
U NS je čak postojao neki telefon i Viber acc gde prijavljuješ gde se nalazi ambrozija pa dođu i vanredno pokose/unište, da li Poljoprivredni fakultet ili PMF su imali neku specijanu službu za monitoring, poslednjih par godina ne mogu da ih nađem, a nisam sačuvao kontakt... Kada sam prvi put kontaktirao čovek je baš bio raspoložen da mi objasni. Poslao sam mu sliku, kaže jeste ambrozija, jednom pokošena... sa drugog mesta, dva puta pokošena... rekao mi je da su imali primere da posle nekoliko košenja počne da cveta na par milimetara visine, tako da dalje košenje ne pomaže.
Ja kada šetam po prirodi gde god vidim počupam iz korena, ako je veća površina nisam baš toliki fanatik, ali počupam 10-15, (neko zastaje da pravi selfije, a ja zastajem da čupam ambroziju) ali ima je baš na relativno prometnim mestima, recimo kod TV tornja na Iriškom vencu, bukvalno uz put i pešačku stazu, gde je vikendom na hiljade šetača, što znači da sem mene niko ne čupa... da svako počupa jednu, ne bi je više ni bilo...

edit: da dodam, kod mene oko zgrade se pojavila kada su bili neki radovi na infrastrukturi, kažu da seme prenose kamioni na točkovima... uglavnom, kada sam video, kontaktirao sam taj broj, potrvdili su da je ambrozija, ja sam par dana čupkao na zelenim površinama oko zgrade i potamanio i godinama je oko moje zgrade nema...

Nemam alergije, ali dosta kolega zeza ambrozija...i dok neki umiru i guse se, par njih je krenulo sa tom imunoterapijom i kao preporodjeni su, ko sto napisa gore to su i njima rekli, 3 do 5 godina uzimanja...

Nazad
Vrh Dno