Šta je novo?

Pošast zvana ambrozija

Daću svoja 2 centa na ovu temu. Rešio sam se ove muke, ali putem koje se ređe ide, zato što je život postao nesnošljiv.

Zapazio sam da se ovaj problem najčešće javlja kod nas koji provodimo vreme za kompom/telefonom, kao i kod ljudi koji žive u zgradi (čitaj: okruženi sa gomilom rutera i antena). Onda sam krenuo i formalno da istražujem i došao do jedne starije studije koja je povezala uticaj EMF na mast ćelije/histamin. Tada je bila teorijski model, ali je bila značajna za sve studije koje su usledile. To mi nije lako palo kao IT-ijevcu, zato što sam znao šta mi sledi. Krenuo sam da isključujem ruter noću, telefon na airplane mode kad se spava, pričam na spikerfon ili žičane slušalice. Naravno, kad nisam u mogućnosti, na uvo. Ali to je samo deo priče.

Onda sam krenuo dalje da istražujem i došao do teme redox-a, odnosno uticaja svetla na organizam. Verovatno i bez da znate šta je redox, pretpostavljate u kom pravcu ova priča ide. Dosta vremena ispred ekrana, telefona, LED sijalice sa spike-ovanim plavim spektrom. Da ne bih dosađivao, evo šta sam konkretno radio:
  • izlazim između prvog svetla i svitanja napolje. Nema uređaja i gledanja u telefon. Leti gledam da mi je što veći deo tela izložen i sa što manje odeće. Ovaj sajt vam je super da vidite kad je tačno to vreme https://sunrise-sunset.org/
  • tokom dana gledam da se izlažem punom spektru svetlosti kad god mogu - kraće pauze od rada za kompom, otvaranje prozora kad perem zube npr. UVB je potreban za sintezu vitamina D. Pretopstavljate kakav on ima uticaj na histamin.
  • noću palim filtere za kompu i telefonu (f.lux na kompu, na telefonu color filters).
  • sijalice palim kod kuće samo kad moram i kad padne mrak nema sijalica iznad glave. Znači lampe i ispod nivoa očiju. Nabavio sam sijalice sa užarenim vlaknom zato što su one emituju infracrveni spektar, za razliku od LED gde on ne postoji (zato su i efikasne). Pred spavanje idu na dimer, zato što lux svetla treba da bude što manji. U sobi gde spavate, totalni mrak. Bez indikacionih svetala i gluposti.
To je najvažnije. Ima tu dosta detalja, ali gledam da budem što koncizniji. Ovo su stvari koji ne želimo da čujemo, jer navike. Ali kad mi omoguće da nastavim normalan život, cena je smešna.

Za one koje žele da nastave rutom lekova, meni je Ketotifen pomogao. Od suplemenata natrijum biturat.

Prilozi

• study3.webp
    study3.webp
    23.7 KB · Pregleda: 12
  • study2.webp
    study2.webp
    35.4 KB · Pregleda: 12
  • study1.webp
    study1.webp
    32.4 KB · Pregleda: 12
Meni je najveći problem sa očima, pre 2 godine do te mere da sam otišao u hitnu. Kao da mi je neko bacio pesak u oči, svaki pokret okom, svaki treptaj kao da me grebe neko kandžama. Od pre 5-6 godina mi je krenulo, ranije nisam imao problema sa ambrozijom, ali sam kao klinac imao reakcije, gušenje pre svega, kada spavam na perjanom jastuku. Posle 12. godine se to rešilo.

Sad sam našao šta mi radi, od 15. avgusta krećem da pijem antihistaminike svaki dan (robenan trenutno pijem, sledeće ću da kupim nixar - čuo od par ljudi da je ok). Dimista za nos (ali meni je to mnogo ređe problem, naprskam možda 5x za celu sezonu), a za oči opatanol. Koristio pre toga po preporukama lekara neke veštačke suze, da se navodno napravi opna preko oka da ne može ambrozija da dohvati samo oko i da izazove reakciju, ali ništa nije radilo. Ovaj opatanol mi reši sve. Ove godine samo 2 dana stavljao, što mi je neverovatno.

Obično početkom septembra budemo na moru, ali ove godine smo pomerili na sredinu septembra, ali mislim da je zbog vreline i suše bilo manje ambrozije, generalno sam lakše podneo nego prethodnih godina...

Jeste,ove godine kasni bar mesec dana. Nadam se da se nece produziti za mesec dana. Klinac vec krajem 7.meseca pocinjao ozbiljnu terapiju.

Onda sam krenuo dalje da istražujem i došao do teme redox-a, odnosno uticaja svetla na organizam. Verovatno i bez da znate šta je redox, pretpostavljate u kom pravcu ova priča ide. Dosta vremena ispred ekrana, telefona, LED sijalice sa spike-ovanim plavim spektrom.
Nedostatak dnevnog svetla, pravilna ishrana, pre svega IR pod kontrolu, a to se najlakše radi snažnim telom i dobrom mišićnom masom. Sledeći nivo je da se povede računa da se unosi od nutrijenata šta je potrebno za oporavak od treninga, bez koga nema mišićne mase niti dobre IR kontrole - možeš da ne jedeš, ali to je workaround, nije rešenje.

Ovo za EM zračenja i plavo svetlo, ekrane, ne vidim da ima nekog uticaja.

"Vakcina" takođe radi posao neko vreme, Torlak je pravio i dobijala se ukoliko alergolog proceni da je potrebna(gušenja i jači stadijumi alergije). Uzima se 3 godine, ima efekta već sledeće sezone od uzimanja i deluje i par godina nakon prestanka.

Nedostatak dnevnog svetla, pravilna ishrana, pre svega IR pod kontrolu, a to se najlakše radi snažnim telom i dobrom mišićnom masom. Sledeći nivo je da se povede računa da se unosi od nutrijenata šta je potrebno za oporavak od treninga, bez koga nema mišićne mase niti dobre IR kontrole - možeš da ne jedeš, ali to je workaround, nije rešenje.

Ovo za EM zračenja i plavo svetlo, ekrane, ne vidim da ima nekog uticaja.
To što ti ne vidiš, ne znači da nema uticaja. Ja imam račune, što bi se reklo. Ostalo istraži sam.

Imam klinca od 6g i ubija ga ambrozija. Izgleda strasno ako zakasnimo sa terapijom. Saosecam s vama.Sva sreca pa je pocelo ,ove godine, tek polovinom avgusta. Krecemo sa Rupafinom(Aerius mu nista nije pomagao), posle toga ubacujemo Momensu i dobio je i neki treci za oci ali ova dva,za sada drze. Dobio je i odlican sirup koji krece oko aprila da pije i bas mu pomaze,neki Mega kids allergy atopic.

Ono sto mi je neverovatno je da u NS ne postoji merna stanica za nivo koncentracije. Najbliza u Sremskoj Mitrovici.
Nama je pedijatar davao pored RUpafina onaj Coko kalcijum sirup, mozda je i objasnio zasto se daje kalcijum ali se ne secam. Sada kada oboje krenu da kijaji ide Rupafin i taj sirup(deca su uzrasta 6 i 3 god), cera ne naebala kao mladja od alergija, Urbazoni, inhalacije, hospitalizacija, Singular, pumpice ,Pulmikort , Berodual nam bila svakodnevnica

Uf,ovaj nije tako ali mi ga je strasno gledati dok ne prodeluje terapija. Pre 3 nedelje zovu iz vrtica da jako lose izgleda. Kad sam stigao i video,sok. Lice crveno jer trlja oci i nos,iz ociju curi voda,ne moze da gleda,zmuri i brise se rukama pa jos gore napravio a ovi somovi iz vrtica zvali tek oko 14h. . Dva dana nije mogao normalno da vidi,bila inhalacija ali samo fizioloskim. Momensa ubacena,nije izlazio nedelju dana i dosao sebi

Nama je objasnio pedijatar mora da se krene sa antihistaminima ranije, ako krene cvetanje marta onda se februara krece, ako je alergija na amroziju krece se pocetkom avgusta

Ranije ljudi nisu toliko konzumirali šećere kao danas, a povećan unos šećera je okidač za upalu u organizmu i tako sve počinje. Dalje, hrana je “zagađenija” i maltretira organizam koji se brani i troši svoj imunitet bezveze, pa su rezerve za odbranu manje. Treće, hrana je manje punovredna, tj. svega onoga što nam treba u hrani i zbog čega unosimo hranu ima mnogo manje, svi mi stariji se sećamo kakav je nekad bio npr. paradajz, a kakav je danas.
Ima mnogo razloga, ovo su neki.
Ne radi to tako baš.
Organizam, tj imunitet kako ga ti nazivaš, REAGUJE BEZ POTREBE na ambroziju. Dakle, desio mu se neki glitch i umesto da ignoriše ambroziju on reši da reaguje na nju i da se brani, kreće da curi nos, idu suze, svrbe nepca, grebe grlo, neko ima i gušenja...

Inače, uzimam Nixar i ako je nos baš u problemu onda dodam i Dymistu. Ove godine mi Dymista nije trebala.
Ništa na svoju ruku, bio sam kod alergologa pre ~10 godina.

Gde piše u mom prethodnom postu da organizam tek tako reaguje na ambroziju? Nisam je ni pomenuo, napisao sam da je osnovni problem prevelik unos šećera koji dovodi do inflamacije i tako senzibiliše organizam, a na to se kalemi unos kojekavog smeća u sklopu hrane koje dovodi do reakcije organizma (imuni odgovor), uz smanjen unos onoga što nam treba da izgradnju odbrane, jer je hrana lošija nego pre.
Ne postoji glitch, sve ima uzrok i posledicu.
A najveći uzrok svega je prekomerna konzumacija šećera u današnjoj “normalnoj” ishrani. Svi prerađeni proizvodi su puni šećera, a najgori od najgorih dodataka je kukuruzni sirup, on ima glikemijski indeks veći nego sama glukoza.

Total je zabranjen u EU. Treba da se zabrani i kod nas. Jako štetan za prirodu kao i za ljudsko zdravlje ako se ne koristi kako treba ( mislim na zaštitu prilikom korišćenja) za ljudsko zdravlje je štetan svakako. Prijatelj u Francuskoj kupio onlajn total pre desetak godina. Proletos mu stigao email od neke državne organizacije da će mu poslati kući inspekciju da vide da li još koristi total i da li ima diplomu za korištenje totala. Treba posebna obuka.
/offtopic/
Nije zabranjen nigde, samo je regulisana kupovina i upotreba. U većini država ga nema u slobodnoj prodaji, ali poljoprivrednici (registrovani) mogu da ga kupe. Što je ok, i tako i treba da bude sa svim pesticidima, insekticidima... u suštini otrovima.

Nama je objasnio pedijatar mora da se krene sa antihistaminima ranije, ako krene cvetanje marta onda se februara krece, ako je alergija na amroziju krece se pocetkom avgusta
Tada pocinje onaj sirup da pije i to mu radi posao sve do polovine jula,dok ne pocne ambrozija ozbiljno da pritiska.

Glitch je zato što ne funkcioniše na 100% odnosno nedovoljno dobro da može da ignoriše ambroziju.

Tada pocinje onaj sirup da pije i to mu radi posao sve do polovine jula,dok ne pocne ambrozija ozbiljno da pritiska.
Zar već od polovine jula? Mene krajem avgusta krene i onda ceo septembar i prva polovina oktobra.

Pa tako je bilo ,do ove godine. Tesko da dohvati 1.8. Mi sretni,pati se onda “samo” 2 meseca.

Gde piše u mom prethodnom postu da organizam tek tako reaguje na ambroziju? Nisam je ni pomenuo, napisao sam da je osnovni problem prevelik unos šećera koji dovodi do inflamacije i tako senzibiliše organizam, a na to se kalemi unos kojekavog smeća u sklopu hrane koje dovodi do reakcije organizma (imuni odgovor), uz smanjen unos onoga što nam treba da izgradnju odbrane, jer je hrana lošija nego pre.
A najveći uzrok svega je prekomerna konzumacija šećera u današnjoj “normalnoj” ishrani. Svi prerađeni proizvodi su puni šećera, a najgori od najgorih dodataka je kukuruzni sirup, on ima glikemijski indeks veći nego sama glukoza.
Može biti, a i ne mora. Ne postoji tačan recept.

Primer smo moj buraz i ja, mene ambrozija otkida od detinjstva, ali od puberteta ni približno kao do tada. Kao klinac sam se gušio, davio, vodili me malo-malo plavog u hitnu na inekcije.

Od puberteta sve se to drastično smanjilo, curi nos, svrbe oči, sliva se grlo, ali bez drastičnijih napada pd toga. Ali to sve mi uglavnom pod kontrolom drže lekovi, odnosno Nixar. Jedino što sam od njih pospan... I što mi je supruga našla neke "meli" preparate prošle sezone. Neki vosak za nos i neka eterična ulja za sinuse.

Ja se ubijam od šećera, zna da bude i alkohola. Često žderem prženi fast food oko ponoći. Tu su i guarane i neki burek za doručak. U suštini sve najgore.

Sa druge strane moj buraz, do puberteta ništa, odnosno tek u dvadesetim krenuli problemi. Bivši sportista, reprezentativac. Ne konzumira bilo šta sa šećerom, ne pije alkohol, sprema "zdrave" obroke na osnovu milion tih testova, leže u deset kao baba, redovan u teretani i trenutno ima probleme veće nego ja sa lipom i ambrozijom.

Pri tome ja u poslednje dve godine nisam imao ni ozbiljniju prehladu. Tri dana sam propustio na poslu zbog nekog gripčića i 38c u dve godine.

Mislim vidi mi se sad na prelazu u petu deceniju usporavanje metabolizma, pojavio se šlauf, sigurno su mi masni organi. Ali to je druga priča.

Ima li neko iskustva sa imunoterapijama?! Npr. ovako nešto?!

Neko je spomenuo ovde da to Torlak radi. Citao,razmisljao. Mislim da to nije vredno obzirom da nije trajno resenje a i u pitanju mi je malo dete pa ne bih s tim eksperimentisao.
Upitan je i procenat uspesnosti tako da mi ne uliva poverenje.

Cenim da ljudi koji se bas pate bi probali bilo sta,nemam nista protiv. Bitno je da ne odmogne a ako pomogne,fantasticno.

Onda nema sta da pitas,ako ima i mala sansa a ima,probaj.

Ja koristim Dymista sprej za nos već treću godinu čini mi se. Spasao me je iskreno.
Samo to koristim, ništa više. U najgorem slučaju svrbe me oči i kinem 2-3 puta dnevno.
Pre Dyimiste mi ništa nije pomagalo, raspadao sam se...

Jos samo ovo. I ranije je bilo polena u vazduhy pa ljudima nije toliko smetalo. Zasto su sad "svi" alergicni na polen ? Krenula je tema zbog ambrozije, ali vidim da je i lipa problem, pa i ostale biljke, korovi koji imaju svetanje.
Juče pročitah temu.
Alergijski pacijent 15+ godina.Iskustvo tinejdžera sa pravom glasa...

Pomislih,kako mi je dobro ove godine nijedan napad alergije.Čak mi je i redovna terapija ove godine korigovana.

Danas ne mogu da se sastavim.Nos ,otok.Kijavica.Samo mogu da ležim i sedim.

Nema šta nisam od jutros ubacio u sebe,PLUS REDOVNA TERAPIJA.

Jutros rano je u Loznici padala kiša.Posle 10 dana.
Teorija kaže da posle kiše, vazduh pročisti od polena.
Ali teorija ne kaže,šta sve pada sa kišom.I svi oni tragovi na nebu juče...
Just my 5$...

Da se upisem i ja. Pre cirka 20 godina sam osetio simptome koje izaziva alergija, svrab ociju i grla/nepca, kijanje, curenje nosa, itd.. Alergijski rinitis.
Godinama sam koristio Xyzal/aeurius ali to je pomagalo u manjoj meri. Uz to i Nasonex sprej kad je bas bas frka jer je kortikosteroid. Ali pomaze, par ( 1-2 ) spricanja u nozdrve i sledeci dan bih bio odlican. Pre 8-9 godina u tadasnjoj firmi koleginica mi predlozi obicnu, recimo pavlovicevu mast ili neku drugu kremu koja nema jak miris da namazem nozdrve iznutra i verujte da je to pomagalo u ogromnoj meri - prosto smanji ulazak alergena u organizam ( kada disem na nos ) tako sto se isti lepe na kremu i tu ostaju.. Koliko god smesno zvucalo radi izuzetno dobro.

Inace procedura mi je ovakva i ove godine sam odlican za razliku od prethodnih.
Kada krene ludilo alergija a u mom slucaju krece od aprila jer sam alergican i na neke polene korova i trave, pa cak i neke polene drveca i naravno kao vrhunac i na ambroziju!
Najmanje mi utice na zdravlje ta krema kojom mazem nos ( iznutra ) nekoliko puta dnevno jer u suprotnom bas osecam kako mi je suva sluzokoza nosa. Kada me i pored toga "uhvati" alergija jer plac i dvoriste se moraju kositi, kijavicu i curenje nosa prekidam Ferveksom ali obavezno nakon uzimanja istog prilegnem na 20-30 minuta da bi mi se sve to stabilizovalo a pogotovo curenje nosa koje mi i provorica kijanje. Da napomenem ako neko nije pio ferveks, i te kako ume da obara tj da vas uspava, tako da ako vozite, nemojte se igrati sa njim! I kao poslednje resenje koristim Nasonex sprej koji u mom slucaju bas bas pomaze.

PS. Tamo 2004, 2005 dok sam jos bio srednjoskolac, isao sam i na Torlak na neke analize krvi i na imunoterapiju i koristio je sigurno godinu dana ali iskreno nisam primecivao neko olaksanje, sem kod roditelja u novcaniku... Tada smo dosli i do cene od oko 12-13k dinara na mesecnom nivou za te kapi tj imunoterapijiu i prosto, bilo je previse za njihove niske plate i na moje insistiranje smo prekinuli.

Niko nije pomenuo, meni beconase sprej radi posao
Nisi pratio na času, pomenuo sam ja ovde:

Elem, ja imam astmu i bukvalno živim na pumpici (Berodual i Ventolin po potrebi), kortikosteroidi na mene ne deluju (ni tablete ni pumpice), nije teška astma pa tako veslam već 20+ god. U vojsci 1997 bio mesec i po dana, testirali me na VMA i ajde ti dečko kući. Na testu alergena najveće crvenilo bilo na histamin.
Beconase sad koristim ujutru i uveče, ostalo po potrebi. Xyzal uveče, i menjam periodično to za alergiju.

Pulmolog je radio krvnu sliku, sve ok kao da nemam astmu, ni njemu nije jasno o čemu se tu radi.

Generalno kod mene je specifično skroz. Kao klinac na kraj 4tog razreda vadio sva tri krajnika sa lokalnom anestezijom (da, da, sa lokalnom, bio budan...) i posle par meseci me icepa neki jak grip i od tad problemi sa disanjem, imuni sistem se previše brani od spoljnog uticaja i to je što je.

Ono što sam uradio je da nemam tepihe, zavese imam ali i to gledam da izbacim, veš ako sušim napolje sad kada je toplo OBAVEZNO ide u sušaru na 20min da izduva prašinu i polen koji se lepi za veš.

Luftiranje samo preko dana, treba izbegavati ujutru i uveče i naravno imam prečiščivače kao i senzor napolju koji meri PM 2.5, PM10, temp, vlagu i pritisak pa znam kada da luftiram.
1789739244925.webp

Probajte i sa propolisom, kažu da dosta pomaže kod alergija.
U vezi maski samo N95 pomaže kod polena.

Ja sam se patio sa polenskom alergijom (lipa, trave) od Cernobilja 🙂 Pre nekih desetak godina me posavetovao bivsi sapatnik (bivsi jer je delovao da nije alergican uopste) u apoteci dok sam kupovao antihistaminik da probam GD-Poly. Nije dalo odmah rezultat ali posle popijene kutije jeste. Radi se o sporama gljive Ganoderma lucidum. One pomazu regeneraciju jetre. Kakve to veze ima, ne znam.
Dakle, cim osetim da je cvetanje pocelo (svrab u zdrelu), ja pocnem da pijem 10 dana po 2 kapsule, pa nastavim po jednu. Cesto zaboravim da popijem i ako se simptomi ne pojave par dana, onda prestanem. Za sezonu potrosim dve do tri kutije Allegre. Pre sam krcao po 2-3 antihistaminika dnevno.
Poslednjih dve, tri godine se GD Poly jako tesko nabavlja. Prosle godine sam probao GE 132+ i dao je rezultat. Ove godine skoro nikakvog efekta nije davao. Nasao sam da Immuno G+ 500 daje iste rezultate kao GD Poly.
Na ambroziju nisam alergican.

>Dalje, hrana je “zagađenija” i maltretira organizam koji se brani i troši svoj imunitet bezveze, pa su rezerve za odbranu manje<<

Ja ovo shvatam kao da si napisao da imamo oslabljen imunitet i da zato ambrozija pravi reakciju.
A u stvari je obrnuto. Aktivira se jak odbrambeni mehanizam bez potrebe.

Može biti, a i ne mora. Ne postoji tačan recept.

Primer smo moj buraz i ja, mene ambrozija otkida od detinjstva, ali od puberteta ni približno kao do tada. Kao klinac sam se gušio, davio, vodili me malo-malo plavog u hitnu na inekcije.

Od puberteta sve se to drastično smanjilo, curi nos, svrbe oči, sliva se grlo, ali bez drastičnijih napada pd toga. Ali to sve mi uglavnom pod kontrolom drže lekovi, odnosno Nixar. Jedino što sam od njih pospan... I što mi je supruga našla neke "meli" preparate prošle sezone. Neki vosak za nos i neka eterična ulja za sinuse.

Ja se ubijam od šećera, zna da bude i alkohola. Često žderem prženi fast food oko ponoći. Tu su i guarane i neki burek za doručak. U suštini sve najgore.

Sa druge strane moj buraz, do puberteta ništa, odnosno tek u dvadesetim krenuli problemi. Bivši sportista, reprezentativac. Ne konzumira bilo šta sa šećerom, ne pije alkohol, sprema "zdrave" obroke na osnovu milion tih testova, leže u deset kao baba, redovan u teretani i trenutno ima probleme veće nego ja sa lipom i ambrozijom.

Pri tome ja u poslednje dve godine nisam imao ni ozbiljniju prehladu. Tri dana sam propustio na poslu zbog nekog gripčića i 38c u dve godine.

Mislim vidi mi se sad na prelazu u petu deceniju usporavanje metabolizma, pojavio se šlauf, sigurno su mi masni organi. Ali to je druga priča.
Jednostavno pitanje, ako može kratak odgovor. Da li si regulisao ishranu, koliko boravis napolju i kojim sportom se baviš redovno ?

Aktivira se jak odbrambeni mehanizam bez potrebe.
Upravo tako.
To ti je kod mene problem sa histaminom, kada se luči previše ima više stvari koje su problematične, kod mene, kao i kod većine astmatičara - želudac. Previše histamina inhibira protonsku pumpu pa pravi više kiseline nego što je potrebno, zato ja moram i za želudac da pijem stalno lekove.
Takođe histamin opusti poklopac na želudcu pa kiselina ide gore (kod mene ne jer je pod kontrolom).

Zaboravih, ono što je meni pomoglo i JEDINO kada sam smanjio potrebu za pumpicom je - Serapinn. Pije se mesec dana pa pauza, ringe može da napiše nešto ako zna.

Nazad
Vrh Dno