Složismo se mi lako da je "slobodno tržište" bajka za laku noć namenjena ovima sa jednocifrenim IQ-om. To je makar kristalno jasno. Ali onda uletiš klizeći sa pitanjem – zar 3D stacking ne poskupljuje proces značajno?
Druže, u kom to paralelnom univerzumu i u odnosu na šta tačno poskupljuje?
Pa pitam, bukvalno i iskreno pitam. Jer ne znam. Čuj, ja sam inženjer druge struke, hemičar, nisam iz IT-a i o tehnologijama čipova znam onoliko koliko pročitam usput (pročtiam dosta, ali daleko sam od eksperta).
Tako da je pitanje bukvalno bilo samo pitanje.
brate mili. ameri bili digli ekološke standarde 5 puta preko onog što su zatekli, kinezi srozali to isto Smederevo ispod najcrnjih istorijskih nivoa. ja stvarno ne znam odakle vam snaga da ovoliko lupate
Ovo bukvalno veze nema sa životom. Nije stvar snage, već prosto bio tamo, video... i Bor i Smederevo. Jedini put kad su mi kola bila naradnžasta je kad je USS tamo partijao... Tako da... Prodaj tu priču nekom drugom. To ne znači da železara i rudnik nisu ogromni izvori zagađenja koji uništavaju životnu sredinu 50 km unaokolo - jesu.
Sistemnsko pitanje je - da li mi možemo kao zemlja, sa ovakvom gustinom ljudi i teritorije, da uopšte priuštimo rudnike i železare? To je mnogo teža tema od toga "došli zli Kinezi, ne poštuju ekološke standarde" - koje uzgred ne poštuje nijedna druga firma, vidi šta uradi LaFarge oko Beočina, pa niko ne sme ni da zucne, ni da pisne...
živiš u epicantru ruske propagandne mašinerije i smeta ti propaganda zapada 😱
Propaganda zapada mi smeta iz mnogo razloga koji prevazilaze opseg ove teme (a i foruma). Pa ipak, nesumnjivo je prisutna. Ako je tvoja tvrdnja da propagande zapada nema, onda nemamo o čemu da razgovaramo. Ako je tvoja tvrdnja da je i ruska propagandna mašinerija jaka, ne razumem u čemu je problem - jer valjda samo zapad sme da ima propagandu?
Usput, da li je Putin sa nama sada ovde na forumu? Pričamo o zapadnoj propagandi o "zlim Kinezima" (koja i ovde radi 24/7) i njihovoj zaostalosti, i o tome koliko su Kinezi tehnološki blizu zapada... Kakve veze sad ima ruska propaganda sa time?
Ili si mislio da je i kineska propaganda ovde jaka? Izgleda je jaka i u Americi, pošto i na njihovim tech forumima gomila ljudi "navija" za CXMT 🤔😊
Ono što ti, i cela ta "daj još nanometara" ekipa ne vidite, jeste da je današnja hardverska industrija upala u najgoru moguću brute force paradigmu. Jure kao voz bez mašinovođe. Umesto pametnog arhitektonskog dizajna, rešenje za sve je postalo: daj još čipova, daj još struje, polivaj to tečnim azotom ako treba, samo da na papiru piše manji broj.
Kao što rekoh, nisam stručnjak, ali gledano sa stanovišta prostog desktop PC-a, i meni je jasno da imamo određenih... "šumova" na liniji - jer procesor od 350W i grafika od 1 kW ne bi imali šta da traže u kućnoj upotrebi. Pa ipak, eto ih, više jedan 360 AIO nije dovoljan, daj dva - jedan za grafu, jedan za procesor... Pogrešan smer je očigledan.
Nikakv kolaps datacentara se neće desiti, već će isti ti da guraju sada lokalni AI da rasterete svoje datacentre.
Da li će biti kolapsa ili neće, mi sad ne možemo znati. Znamo da su troškovi pokretanja datacentar-a ogromni, a znamo i da su troškovi njihovog rada takođe ogromni. Znamo i da hardver treba zanavljati svakih par godina, opet sa ogromnim troškovima.
I mada AI ulazi u sve pore društva, još uvek nemamo crno na belo da zaista može toliko radne snage i procesa da odmeni kao što nam Jensen i Scam Altman valjaju priču. Velike kompanije su se prvo zaletale, pa sad strogo ograničavaju upotebu token-a, jer se ispostavilo da je, pod realnim uslovima, AI skuplji nego čovek (realno gledano, i treba da bude skuplji s obzirom na brzinu rada - ALI SAMO u vrlo specifičnim primenama).
Meni se ovako, laički, čini da budućnost zaista nije u general-use LLM-u koji će znati sve (jer koliko god ga budžio, i dalje je daleko od inteligencije), već upravo u manjim - ali namenskim modelima, koji čudo mogu da rade sa pravom obukom. Ipak, takvim manjim, namenskim modelima ovakvi gigantski data centri ne trebaju...
Google je već ubacio jedan od 4GB u Chrome (Settings > System > On-Device AI),
A nekad se to zvalo malware kad ti neko instalira 4 GB bez obaveštenja... pardon my French.
Ja nisam ni rekao da sledi kolaps, vec da ce balon da se izduva na realne okvire - koristice ga samo oni kojima moze da se isplati. Dumping cena vec polako prestaje, jer nestaje novca za dalje upumpavanje u balon.
Da, tako nekako - neće oni nestati, ali će ostati samo oni koji zaista mogu da budu profitabilni. Ipak, neko će u Oracle-u, Microsoft-u i OpenAI-u morati da polaže račune, i sumnjam da će biti lepo, jer su uložili milijarde, a pare nazad videti neće. OpenAI može da se vadi na to da je njima to i bio posao, da razvijaju AI, ne da budu profitabilni... A šta će Microsoft da kaže? Zeznuli smo se?
nVidia će samo da nastavi dalje, jer oni jedini imaju zaista neki rezultat - jeste da je to rezultat cirkularne ekonomije i pranja para u dosluhu sa OpenAI-em i drugim kupcima, ali njih je najlakše i gurnuti da plate ceh.
Neogranicen izvor energije je odmah izvan atmosfere nase, tamo idu data-centri pre ili kasnije xD
Uff... Znaš svi oni sci-fi filmovi su predviđali da ćemo mi 2025 uveliko da vozimo leteća kola... Kad ono...