Daću svoja 2 centa na ovu temu. Rešio sam se ove muke, ali putem koje se ređe ide, zato što je život postao nesnošljiv.
Zapazio sam da se ovaj problem najčešće javlja kod nas koji provodimo vreme za kompom/telefonom, kao i kod ljudi koji žive u zgradi (čitaj: okruženi sa gomilom rutera i antena). Onda sam krenuo i formalno da istražujem i došao do jedne starije studije koja je povezala uticaj EMF na mast ćelije/histamin. Tada je bila teorijski model, ali je bila značajna za sve studije koje su usledile. To mi nije lako palo kao IT-ijevcu, zato što sam znao šta mi sledi. Krenuo sam da isključujem ruter noću, telefon na airplane mode kad se spava, pričam na spikerfon ili žičane slušalice. Naravno, kad nisam u mogućnosti, na uvo. Ali to je samo deo priče.
Onda sam krenuo dalje da istražujem i došao do teme redox-a, odnosno uticaja svetla na organizam. Verovatno i bez da znate šta je redox, pretpostavljate u kom pravcu ova priča ide. Dosta vremena ispred ekrana, telefona, LED sijalice sa spike-ovanim plavim spektrom. Da ne bih dosađivao, evo šta sam konkretno radio:
Za one koje žele da nastave rutom lekova, meni je Ketotifen pomogao. Od suplemenata natrijum biturat.
Zapazio sam da se ovaj problem najčešće javlja kod nas koji provodimo vreme za kompom/telefonom, kao i kod ljudi koji žive u zgradi (čitaj: okruženi sa gomilom rutera i antena). Onda sam krenuo i formalno da istražujem i došao do jedne starije studije koja je povezala uticaj EMF na mast ćelije/histamin. Tada je bila teorijski model, ali je bila značajna za sve studije koje su usledile. To mi nije lako palo kao IT-ijevcu, zato što sam znao šta mi sledi. Krenuo sam da isključujem ruter noću, telefon na airplane mode kad se spava, pričam na spikerfon ili žičane slušalice. Naravno, kad nisam u mogućnosti, na uvo. Ali to je samo deo priče.
Onda sam krenuo dalje da istražujem i došao do teme redox-a, odnosno uticaja svetla na organizam. Verovatno i bez da znate šta je redox, pretpostavljate u kom pravcu ova priča ide. Dosta vremena ispred ekrana, telefona, LED sijalice sa spike-ovanim plavim spektrom. Da ne bih dosađivao, evo šta sam konkretno radio:
- izlazim između prvog svetla i svitanja napolje. Nema uređaja i gledanja u telefon. Leti gledam da mi je što veći deo tela izložen i sa što manje odeće. Ovaj sajt vam je super da vidite kad je tačno to vreme https://sunrise-sunset.org/
- tokom dana gledam da se izlažem punom spektru svetlosti kad god mogu - kraće pauze od rada za kompom, otvaranje prozora kad perem zube npr. UVB je potreban za sintezu vitamina D. Pretopstavljate kakav on ima uticaj na histamin.
- noću palim filtere za kompu i telefonu (f.lux na kompu, na telefonu color filters).
- sijalice palim kod kuće samo kad moram i kad padne mrak nema sijalica iznad glave. Znači lampe i ispod nivoa očiju. Nabavio sam sijalice sa užarenim vlaknom zato što su one emituju infracrveni spektar, za razliku od LED gde on ne postoji (zato su i efikasne). Pred spavanje idu na dimer, zato što lux svetla treba da bude što manji. U sobi gde spavate, totalni mrak. Bez indikacionih svetala i gluposti.
Za one koje žele da nastave rutom lekova, meni je Ketotifen pomogao. Od suplemenata natrijum biturat.