Šta je novo?

Ljudi odbacuju mašine koje bi trebalo da im pomognu

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
ljudi-i-masine.webp

Ljudi odbacuju mašine koje bi trebalo da im pomognu​

Samouslužne tehnologije trebalo je da ubrzaju kupovinu i naručivanje, ali sve više kupaca traži povratak ljudskom kontaktu i klasičnoj usluzi

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-tehnologija/ljudi-odbacuju-masine-koje-bi-trebalo-da-im-pomognu/

Gde je taj Diznilend u kom su se ljudi poželeli ljudskog kontakta sa osobljem? Osoblje da bude učtivo, a stranka da ga tera u PM i dolazi nadrndana. Pa ne ide to baš.
Ako smo spali na to da moramo da razgovaramo sa kasirima, barmenima., a nemamo nikog više..
Volim ja i ljubaznu kasirku, uslužnu konobaricu, sve je to sjajno. Ali volim i da plaćam na samouslužnim kasama, gde god je to moguće. Koja bre nostalgija i za čime, kad ti gosti zagnjure svoje glavetine u telefončuge, a kad mu konobarica donese ono što je poručio, pogleda je sa pola oka i umesto hvala, čuješ samo nešto kao mrmrmr. Jer od čitanja dnevne politike nema kad ni usta da otvori.

Između samouslužne kase i kase sa čovekom uvek biram kasu sa čovekom. On/ona dobija platu za to i izdržava porodicu. Ako svi idu na samouslužne kase kasiri/kasirke će da dobiju otkaze. A ionako rade za minimalac. Jedino je glupavo (ovo sam često viđao u maxiju) da radi jedna kasa (jer nemaju više ljudi) i onda se naravno nešto zagalavi na tim samouslužnim kasama, i onda taj jadni radnik/radnica mora da ostavlja ljude u redu i da ide da rešava problem na toj kasi. Ali to je sramota te firme. Isti slučaj sa kasama u Tescu u Mađarskoj. Ne radi ni jedna normalna kasa, a ima jedno 10-ak samouslužnih, ali pošto se stalno dešavaju neke gluposti 5-6 ljudi samo trče okolo i popravljaju greške. Da oni rade za kasama bilo bi brže i ne bi bilo frustracije među kupcima. Užas jedan.

Maxi radi savršeno. Roda onako, Lidl smara sa onom vagom.

Ne može da se generalizuje.

@VLaK jes čekao bi na 2 kase sa 10 penzionera pored 8 praznih samouslužnih.
Pricam za Irsku i nema radnje gde ne zabaguju i samo zaposleni sa karticom moze da otkljuca kasu. Ovde samo Lidl ima onu foru da mozes izaci sa skeniranjem racuna.

Svakako idem na kase gde su ljudi, osim ako nije guzva kod njih.

Maxi kase kod mene više ne rade nego rade kako treba. Od 5 pokušaja u 4 je bilo neko ******. A to što je neko penzioner, ne bih komentarisao. Juče sam čekao 5 minuta u Lidlu da 15-godišnjakinja završi telefonski razovor preko spikerfona da bi platila jedan čips. Lidl kase su, po mom iskustvu, daleko najbrže kase. Brže od svih marketa kod nas i brže od Tesca i Aldija u Mađarskoj i Špara i Plodina u Hrvatskoj. Lidl u Mađarskoj (Baja je u pitanju) je dosta sporiji nego kod mene (So).

Na prave kase u Maxi idu oni sa pretrpanim korpama i koliciama, stariji a za ovo par stavki vidim da ljudi gravitiraju samouslužnim. Aplikacija je loša neki zid uvek iskoči za anketu ili glupost druga umesto da kod za skeniranje za lojalnost bude lako dostupan uvek i sa lošim internetom u radnji.

Koristim samouslužnu kasu u Maksiju, nisam imao problema.
Lidl sam koristio jednom i nikad više, napravili su pakao od procedure sa onom glupavom vagom, ne pada mi na pamet da se ja prilagođavam njihovom idiotskom sistemu.

Ja u Lidlu uvek idem na kasu sa ljudima, kao prvo nisam plaćen za skeniranje itema pa zašto bi to radio, kao drugo uvek je brže na ljudskoj kasi, i kao treće pomažem kasirima da I sutra imaju posao.

Ne mogu da tvrdim za sve Maxije i Lidlove, ali ove koje posećujem, Maxi 90% ljudi ide na samouslužne, Lidl 90% ljudi ih izbegava.

Da, LIDL-u je najveći problem što često artikli nisu dobro uneti po pitanju težine. Maxi radi "savršeno", ali su im samouslužne kase bez vage, ne proveravaju da li si zaista ubacio u korpu itd... Bolje za kupce, ali lošije tehnički rešeno.

Svakako u LIDL-u brže završiš na "ljudskoj" kasi, ali ja lično ne volim taj kontakt na kasi i stajanje u redu sa drugim ljudima (guraju se, kašlju, duvaju itd...). Profil kupaca je takav da se obično neko svađa oko nečega, napada kasira, istresa se...
Više mi odgovara samouslužna kasa.

Kratak razgovor sa barmenom, kasirkom ili konobarom ponovo postaje deo iskustva koji ljudi cene

Sačuvaj me bože. Prezirem small talk.

Plus stajanje u redovima pa kad krene neka priča.
Onda onaj ispred tebe na kasi gnjavi sa pakovanjem stvari, pogotovo ako su stariji ljudi, pa još kad krene pisanje čekova.

Neka, držim se ja samouslužnih kasa.

Preferiram kase sa ljudima, treba neko da zaradi platu i da živi od toga. Red se stvori i na samouslužnim kasama, tako da od ljudi ne možeš pobeći.
Ni ja ne volim gužve, guranje ali se svesno žrtvujem da bi neko imao posao i gledam da budem kulturan i olakšam tim ljudima posao, bio sam trgovac pre nekih 20 i kusur godina, znam kako im je.
Samouslužna samo ako imam 3-4 artikla, mada i tu se nešto često uzhebe pa mi treba pomoć.

Uporediću to i sa samouslužnim perionicama, od kako ne idem u normalnu perionicu na pranje, auto mi je u totalnom svinjcu, jer ja nemam vremena ni uslova da ga lepo sredim, a nemam vremena ni da idem u perionicu.
Samousluga je većinom laka lova za vlasnike i to je to.

Na kraju je najbolje da imamo i jedno i drugo i da shvatimo da je besmisleno deliti se po ovome pitanju. 😃

Preferiram automatsku kasu u Maxiju jer su kese besplatne 🤣

Ja preferiram kontakt sa ljudima. Dovoljno se otuđujemo svakodnevno. Socijalizacija je ravna nuli, džaba nam društvene mreže. one su po meni nužno zlo, dobre su za biznis, reklamiranje. Ljudi na njima odaju utisak sreće, da izgledaju savršeno, da su im životi kao u bajci, a kada ih sretneš na ulici, LIDL-u, MAXI-ju, stvarnost je drugačija. Čovek je društveno biće ...

Meni je Roda/Idea daleko bolje rešena recimo nego Univerexport zato što otkucaš kesu, staviš je na deo za pakovanje i artikle ubacaš direktno u kesu umesto da prvo sve slažeš na deo za pakovanje pa onda kad sve završiš opet uzimaš te artikle i pakuješ u kesu, dok kada uradiš to u Univerexportu dolazi do problema pošto javlja da se ne slaže masa artikla. Takođe u Univerexportu je pakao kada kupuješ proizvode manje mase (pez bombonice, kesicu instant kafe etc) i uređaj ne reaguje jer ne registruje da si išta ubacio u kesu.

Btw. prekjuče je u Majamiju kod mene bila situacija da je jedna "normalna" kasa blokirana jer su tri klinke od 14-15 nešto sitno kupovale ali je jednoj od njih palo na pamet da uzme onu kutijicu sa borovnicama i da ih jede i da, kada je ostalo nešto malo borovnica u istoj, vrati skoro praznu kutijicu na policu. Dok su im na kasi očitavaju proizvodi poslovođa je donela tu kutijicu i rekla da mora i to da se plati i pošto nisu imale para,a nisu našli nijedno normalnije rešenje napravila se gužva dok nije došla majka jedne od devojčica... U situaciji kada je sve manje regularnih kasa a veća gužva eto haosa...
Inače samo uslužne i Lidlu ni ja ne volim.

U principu gde god nema cekanja ja idem kod kasira. Sto bi ja skenirao artikle i radio posao kasira?! Ali, kada je guzva i kada treba da cekam u redu,to me izludjuje jer mi prodje zivot u cekanju nekoga ili necega onda idem na samousluznu kasu. U vecini slucajeva kupujem do 5 artikla. Sa punim kolicima mi nebi padalo na pamet da idem na samousluznu kasu.
Realno dobra je stvar pogotovo ako imas jedan artikal i red na kasama mana je sto se zaglupe cesto.

U maxi svi koriste samousluzne kase jer samo semo jedna regularna kasa. Ne zelim da koristim samousluzne kase, nisam za to placen, ne dobijam popust. To je samo nacin da prebace obavezu na kupca i da otpuste radnike. Ne hvala.

Najjača stvar na samouslužnoj kasi o kojoj se malo govori je što kasir/ka ne mora da ide da juri cigare na drugim kasama🤣

I ono čekiranje zaposlenog za alkohol.
I onda kad ih zivkam za odobrenje alkohola, pošaljem ih i po cigare 🙂

Nazad
Vrh Dno