Šta je novo?

Pošast zvana ambrozija

Ima ambrozija i svojih dobrih svojstava, u bastovanstvu npr kao djubrivo.

Uf uf! Teška tvrdnja.

Ambrozija je ozbiljna pošast. Nije autohtona i smatra se velikim problemom gde god je ima.

Mađarskoj je to uredila na drastičan način. Možeš da popiješ ozbiljnu kaznu ako na tvom posedu imaš ambroziju. Zapravo, SVI su obavezni da uklanjaju ambroziju sa svog poseda (poljoprivrednici, kuće/bašte, putari, opštine...) i to obavzeno pre početka cvetanja. Ako se negde zatekne ambrozija, kazne su rigorozne. Rade se avio snimanja, i ako se na nekoj poljoprovrednoj parceli zatekne ambrozija u većem procentu od neke definisane, može se čak desti da cela biomasa sa parcele ide na uništavanje. Dakle, unište ti i rod. I još dobiješ račun za troškove uništavanja. U dvorištima i manjim baštama, ako amborzija nije uklonjena pre vremena cvetanja, ide prinudno, i dobiješ račun...

Mala sreća u toj napasti jeste što se ambrozija može relativno lako ukloniti pre nego počne cvetanje. A onda ne ostaje seme za narednu sezonu.

Mađarska je ovako drastično smanjila probleme sa ambrozijom i svela je na zanemarljjivu pojavu. A mere su im i dalje na snazi.

Sličan princip počinje da se primenjuje širom EU.
Mi se tradicionalno držimo po strani od EU vrednosti tako da smo slobodni da uzgajamo i ambroziju. 😒

Najefikasnija eradikacija ambrozije je čupanje iz korena.
Jeste zametno, ali ima najduži efekat.
Ko ovo radi ne bi trebao da bude alergičan, jer ako radi onaj koji jeste neće se dobro provesti.
Meni pre 15ak god kad sam zvao da prijavim na neki telefon rekli uzmite i počupajte. Šta da čupam majk.. vam vašu treba da se šlogiram.

Kod mene od 2006 totalno različiito svakih par godina. Od pakla do maltene ništa. Menjao ishranu kad sam imao kancer i te godine ništa posle gore dole. Realno sam ishranu sredio i najbolje prolazim od svih ukućana. Planiram da sav junk i slatkiše eliminišem i svinju koliko mogu da izbacim. Ne zbog ambrozije nego generalno ne prija mi više.

Ne znam da li je vezano sa tim, ali ljudi iz Hrvatske i Mađarske masovno dolaze kod nas da kupuju "total", pošto ga tamo nema u slobodnoj prodaji. Onda kada pređeš preko grane tačno poznaš gde je prskano sa njim.

Po potrebi uzmem ponekad na dan, dva Xyzal i to mi kutija traje nekoliko godina.
Nemoj Xyzal, uzmi bolje lekove novije generacije.
Čistio creva i organizam kompletno?
Nisam
Pisao sam već jednom u nekoj temi, mislim da je o prečistačima vode.
Voda godinama Rosa za sve, i povremeno Prolom zbog bubrega i ista situacija što se tiče alergije.

Planiram da sav junk i slatkiše eliminišem i svinju koliko mogu da izbacim. Ne zbog ambrozije nego generalno ne prija mi više.
Ja npr. svinjetinu skoro da ne jedem, ali piletina u svim oblicima. 🙂

Ukratko hrana je zatrovana, od mikroplastike se pobeći ne može...
Jedino ko živi u kući i ima dvorište/zemlju pa može da jede svoju hranu, ostalo teška posla.

Ja npr. svinjetinu skoro da ne jedem, ali piletina u svim oblicima. 🙂
Ogromna zabluda...Proteini piletine su među najjačim proteinskim alergenima koji postoje, svinjski su mnogo slabiji, a proteini ribe najslabiji.
Bilo bi jako dobro da uradiš test intolerancije i vidiš šta je ono što ti najviše smeta od hrane, a što trenutno konzumiraš, jer mogu da se kladim da nešto jedeš što ne bi trebalo i to ti pravi problema. Ne mora da znači da je ta piletina, možda je nešto potpuno levo.

Da ne bude da pričam napamet, ja sam farmaceut - medicinski biohemičar, to mi je struka.
A ovo što se tiče mikroplastike, tu si 100% u pravu, to je katastrofalan problem koji može da se izbegne jedino kako si i sam napisao - jedeš ono što gajiš.
Inače, te mikroplastike ima najviše upravo u vodi koju piješ iz plastične flaše, koja god da je.

Teško i to jer je PFAS svuda u vodi na planeti.

Rosa i Prolom voda imaju visok PH, nemaju minerale i ne bi trebalo više od dve čaše dnevno da se piju. Obe su mi gorke i odvratne baš zbog toga.

Inače ja sad koristim Xyzal i odlično radi posao. Ja imam alergijsku astmu, koristim i Beconase kapi po potrebi, ambrozija mi ne pravi veći problem.
Ko ima alergiju može da proba i Singulair, RingeRaja može da objasni razliku (blokator leukotrijena).

Uf uf! Teška tvrdnja.

Ambrozija je ozbiljna pošast. Nije autohtona i smatra se velikim problemom gde god je ima.

Mađarskoj je to uredila na drastičan način. Možeš da popiješ ozbiljnu kaznu ako na tvom posedu imaš ambroziju. Zapravo, SVI su obavezni da uklanjaju ambroziju sa svog poseda (poljoprivrednici, kuće/bašte, putari, opštine...) i to obavzeno pre početka cvetanja. Ako se negde zatekne ambrozija, kazne su rigorozne. Rade se avio snimanja, i ako se na nekoj poljoprovrednoj parceli zatekne ambrozija u većem procentu od neke definisane, može se čak desti da cela biomasa sa parcele ide na uništavanje. Dakle, unište ti i rod. I još dobiješ račun za troškove uništavanja. U dvorištima i manjim baštama, ako amborzija nije uklonjena pre vremena cvetanja, ide prinudno, i dobiješ račun...

Mala sreća u toj napasti jeste što se ambrozija može relativno lako ukloniti pre nego počne cvetanje. A onda ne ostaje seme za narednu sezonu.

Mađarska je ovako drastično smanjila probleme sa ambrozijom i svela je na zanemarljjivu pojavu. A mere su im i dalje na snazi.

Sličan princip počinje da se primenjuje širom EU.
Mi se tradicionalno držimo po strani od EU vrednosti tako da smo slobodni da uzgajamo i ambroziju. 😒
Ne kažem ja da ona nije pošast. I da je treba gajiti. Vidiš da sam je i sam počupao na svom imanju. Samo kažem da ima dobrih svojstava. Naravno da se za korišćenje u privredi pre cvetanja. Inače je stigla u Evropu iz Kanade. Lovci su krivi 😃

Ko ima alergiju može da proba i Singulair, RingeRaja može da objasni razliku (blokator leukotrijena).
Đe me nađe, radio sam 5 godina za Merck koji pravi Singular.
Dakle, @djalf je dobro spomenuo Singular, jer on nije antihistaminik i primarno se daje deci koja pate od astme, jer je lek koji može da se daje i bebama, ima visok nivo bezbednosti. Ali, daje se i kod alergija, jer sve je to manje više isto, astma, alergijski rinitis, mehanizmi su identični, samo je odgovor tela drugačiji. A ono što je kod Singulara dobro je da ne prolazi hemoencefalnu barijeru (ne ulazi u moždani krvotok), antihistaminici prolaze, svi do jednog, neki manje, neki više. To je ono kad se spava od antihistaminika, ali to je najbezazleniji efekat, ima mnogo gorih koji se ne vide. Mehanizam je jednostavan, blokira receptore za koje se vezuju leuktrijeni koje oslobađa organizam po dejstvom alergena, a koji prouzrokuju sve ono što smeta.
Ono što je mana Singulara, pogotovo kod odraslih, je potentnost, nije u rangu nekih poznatih antihistaminika, pa se retko koristi kao solo terapija kod odraslih, dok je kod male dece to jako često i dobro radi posao.

Da li vam se dešava da posle tuširanja svrbe oči nenormalno a nekada i koža u vreme ambrozije?

@RingeRaja ispričaj i o promenama u ponašanju kod Singulara, obe ćerke su mi se lečile njime. Nemaju svi te nuspojave ali moje su bile kao ma 3 espresa. Lečio ih Minić verovatno znaš ko je. Bivši načelnik instituta. Na poslednjem vidjanju nam je ukinuo Singular i prrbaci je na pumpice. Od tada milina. Mada sve je to idnovidualno ima dece u okruženju kojima je Singular bez nuslojava rešio problem a npr sestriću je poremetio centar ravnozmteže.

@Stock

Šta su lekovi novije generacije?

Ja vrtim u krug random antihistamine.
Pressing, Nixxar, Xyzal...

Da li vam se dešava da posle tuširanja svrbe oči nenormalno a nekada i koža u vreme ambrozije?
Spira se polen sa kose i dolazi u kontakt sa očima i sluzokožom, a topla voda širi krvne sudove i pojačava apsorpciju alergena, plus deluje kao rastvarač i pokupi polen koji se lakše apsorbuje.

Ne znam da li je vezano sa tim, ali ljudi iz Hrvatske i Mađarske masovno dolaze kod nas da kupuju "total", pošto ga tamo nema u slobodnoj prodaji. Onda kada pređeš preko grane tačno poznaš gde je prskano sa njim.
Total je zabranjen u EU. Treba da se zabrani i kod nas. Jako štetan za prirodu kao i za ljudsko zdravlje ako se ne koristi kako treba ( mislim na zaštitu prilikom korišćenja) za ljudsko zdravlje je štetan svakako. Prijatelj u Francuskoj kupio onlajn total pre desetak godina. Proletos mu stigao email od neke državne organizacije da će mu poslati kući inspekciju da vide da li još koristi total i da li ima diplomu za korištenje totala. Treba posebna obuka.

@Stock beznačajno je postalo kad sam sredio očigledne glavne uzroke zvane stil života i ishrane, a Xyzal deluje vrlo brzo. Tad kad sam počeo da ga pijem bio je poslednja generacija. 😀

Spira se polen sa kose i dolazi u kontakt sa očima i sluzokožom, a topla voda širi krvne sudove i pojačava apsorpciju alergena, plus deluje kao rastvarač i pokupi polen koji se lakše apsorbuje.
Od sad se tuširam sa čorama.za plivanje. Hvala na profi odgovoru.

Pominjao si test na intoleranciju hrane, jel to može bilo gde da se odradi?

Svojevremeno sam žešće reagovao na peršun i na Torlaku mi uradili test 20 namirnica na koje mogu a ne moram da reagujem. Tipa ne jedi ništa. Po.meni su to bačene pare jer ništa precizno nisam saznao. Već koliko su mi objasnilk kada neka od tih namirnica ima "puno" pesticida ja odreagujem. Mada mislim da je sve do imuniteta, kad sam u full zdravlju retko na šta odreagujem.

Ogromna zabluda...Proteini piletine su među najjačim proteinskim alergenima koji postoje, svinjski su mnogo slabiji, a proteini ribe najslabiji.
Nije zabluda, niti mislim da je zdravije/bolje za organizam - jednostavno više volim da jedem piletinu. 🙂

@nidza
Xyzal je mator i nikako nije dobar, znam par ljudi koji su ga pili kad bi trebalo da spavaju. 🙂
Većinu ljudi "umlati" kada popiju...
Pressing još gori. 🙂
@Stock
Šta su lekovi novije generacije?
Ja vrtim u krug random antihistamine.
Pressing, Nixxar, Xyzal...
Imaš na prethodnoj strani linkove i objašnjenja...
Korigovanjem ishrane se dosta poboljšava zdravlje ali je problem što je hrana lošeg kvaliteta, teško je doći do hrane kao što je nekad bila.
+1
Rosa i Prolom voda imaju visok PH, nemaju minerale i ne bi trebalo više od dve čaše dnevno da se piju. Obe su mi gorke i odvratne baš zbog toga.
Netačno, nemaju ukusa, a Rosa je najčistija i ima najmanji suvi ostatak (52mg/L) od svih voda kod nas.
Prolom će ti preporučiti svaki ozbiljni lekar za nekoga ko ima problema sa kamenjem u bubrezima.

Poslednja izmena:

@RingeRaja ispričaj i o promenama u ponašanju kod Singulara, obe ćerke su mi se lečile njime. Nemaju svi te nuspojave ali moje su bile kao ma 3 espresa. Lečio ih Minić verovatno znaš ko je. Bivši načelnik instituta. Na poslednjem vidjanju nam je ukinuo Singular i prrbaci je na pumpice. Od tada milina. Mada sve je to idnovidualno ima dece u okruženju kojima je Singular bez nuslojava rešio problem a npr sestriću je poremetio centar ravnozmteže.
Svi lekovi imaju nuspojave, pa tako ima i Singular.
Proizvođač navodi i sklonost suicidu kao nešto što može da se javi kod dugotrajne upotrebe. Mi smo se u firmi zezali na račun kolege koji je koristio Singular i koji mu je regulisao alergijski rinitis prilično dobro, niko nije hteo da se vozi sa njim, što je sigurno, sigurno.
Kako god, jedan od bezbednijih lekova protiv astme i uglavnom ga propisuju pedijatri.

Nemam nikakve nuspojave sem što od jedne tablete već bude mnogo bolje, a druga često nije ni potrebna sutradan. Ako treba, ona sasvim obriše simptome. Koliko se to sve samo smanjilo, živ nisam bio kad ima polena u vazduhu pre. Prva ako ne reaguje znam da nije alergija, već neka viroza.

Toliko toga malo trošim da bi moglo bez, ali što i taj jedan dan da mi propadne ako ne mora.

Ja sam Singulair pio dve godine pa i ako je pomagao rešio da promenim, predugo je svakako, nisam primetio neke nuspojave.

Što se tiče antihistaminika ko nije pio sirup Galitifen taj ne zna šta znači kad te obara... spavao 12 sati i kad ga popijem gledam gde je krevet, prve dve nedelje te ubije, ono bi trebalo zakonom zabraniti. Jeste pomagao ali mene je baš uspavljivao, batalio ga brzo.

Od sad se tuširam sa čorama.za plivanje. Hvala na profi odgovoru.

Pominjao si test na intoleranciju hrane, jel to može bilo gde da se odradi?

Svojevremeno sam žešće reagovao na peršun i na Torlaku mi uradili test 20 namirnica na koje mogu a ne moram da reagujem. Tipa ne jedi ništa. Po.meni su to bačene pare jer ništa precizno nisam saznao. Već koliko su mi objasnilk kada neka od tih namirnica ima "puno" pesticida ja odreagujem. Mada mislim da je sve do imuniteta, kad sam u full zdravlju retko na šta odreagujem.
Odgovor će biti malo duži i kompleksniji.
Da, sve se vrti oko imuniteta, to si dobro zapazio.
A koji organ u našem telu je najveći imuni organ? Tanko crevo.
Dakle, koliko su nam zdrava creva, toliko smo ukupno zdravi.
A u crevima se vari i resorbuje sve ono što unesemo kroz usta + u njima obitavaju tzv. "korisne bakterije" (microbiom) koje su neophodne za normalno funkcionisanje creva. To je ono kad vam lekar propiše probiotik uz antibiotik, jer antibiotik pobije sve živo, zato mora obavezno i probiotik. Ali ne ubija samo antibiotik te dobre bakterije, već i mnogo štošta drugo, pa i kad se jede ono što bakterijama smeta, jer i njima treba hrana da bi živele (tzv. prebiotik), pa kad jedeš nešto što njima smeta, smeta i tebi. Inače, ne bi trebao da se kupuje probiotik, već simbiotik (prebiotik + probiotik), sa minimum 12 milijardi bakterija u jednoj kapsuli.
Uglavnom se u crevima svih nas nalaze slične bakterije, ali kompletan microbiom (skup svih bakterija) nije isti kod tebe i kod mene. Ono što tvojim bakterijama smeta, ne mora da smeta mojim, pa zato i postoji ta intolerancija na hranu, tj. na neke sastojke koji se nalaze u hrani.
Kako najjednostavnije da skapiraš šta ti smeta, a šta ne? Jednostavno, ako imaš gasove posle obroka, to znači da se to nešto nije svarilo, jer gasovi su produkt truljenja - hrana se nije svarila, istrulila je u crevima. Ovo je jednostavna štih proba na osnovu koje može mnogo toga da se izbaci što smeta, ali ne može samo tako da se dođe do nekog optimuma namirnica koje TI treba da jedeš. Zato se i radi test intolerancije kojim se traže antitela na određene antigene koji se nalaze u hrani i ako se nađu, to znači da tebi to nešto smeta, jer organizam stvara antitela i brani se. Ali, to pod uslovom da creva, kao najveći imuni organ, rade kako treba. Jer, ako se dugo vremena jede ono što ne treba, ona stradaju, nemaju više onaj imuni potencijal koji su imala, strada microbiom, ti jedeš to nešto što ti smeta, imaš problema sa kožom, umoran si, ne možeš da se naspavaš, misliš od posla je, a tebi kapitulirao imunitet jer truješ svoja creva.

Laboratorije rutinski rade test na microbiom i intoleranciju, ali je put koji treba da pređeš sledeći: Gastroenterolog (ili Nutricionista) - laboratorija - Gastroenterolog (ili Nutricionista).

Ko želi da uradi test microbiom i intoleranciju treba najpre da raskrsti sam sa sobom u glavi, jer to što testovi pokažu bi trebalo da se sprovede u delo. Iz iskustva znam da je ljudima jako teško da se odreknu nečega što jako vole da jedu, a nisu ni svesni da im uništava organizam, mnogi pokleknu, urade ove testove, praktično bace pare i nastave po starom. Poenta je u promeni stila života, to što testovi pokažu da ne bi trebalo da se konzumira ne znači da to nikad više nećete pojesti u životu, ali od tog trenutka, to nešto postaje izuzetak, a ne pravilo. Važna je disciplina, ali je zato rezultat neizostavan.
I ja sam izbacio mnogo toga zbog insulinske rezistencije, gledam glikemijski indeks namirnica i biram one sa manjim, ali sam se vremenom prilagodio i furam dalje.
Napravim i ja po neki put faul i tačno znam šta me čeka posle toga (glavobolja, proliv, umor,..), ali to je izuzetak i desi se ponekad.

Ja zadnje dve godine sam na kombinaciji Rupafin + Momensa + Dexazon + Nixar kad pravim pauzu sa Rupafinom. Inace, avgust i septembar su mi pakao. Gusenja, neprospavanih noci, otoc, svrab spolja i unutra tipa nepce, grlo, usi. Dogodine moram da vidim sta cu i gde cu, jer i ovo sto sada koristim slabi dejstvo.

@RingeRaja

Super komentar, vrlo korisno. Vidi se da si ušao u materiju. Lično nemam (više) problema sa alergijama, ali par bliskih ljudi ima pa im prosleđujem ovo što pisao. Hvala.

Ja zadnje dve godine sam na kombinaciji Rupafin + Momensa + Dexazon + Nixar kad pravim pauzu sa Rupafinom. Inace, avgust i septembar su mi pakao. Gusenja, neprospavanih noci, otoc, svrab spolja i unutra tipa nepce, grlo, usi. Dogodine moram da vidim sta cu i gde cu, jer i ovo sto sada koristim slabi dejstvo.
Zatvori se, nabavi prećišćivač vazduha sa hepa filterom, a kada izlaziš napolje stavi masku, ako si u mogućnosti.

Jos samo ovo. I ranije je bilo polena u vazduhy pa ljudima nije toliko smetalo. Zasto su sad "svi" alergicni na polen ? Krenula je tema zbog ambrozije, ali vidim da je i lipa problem, pa i ostale biljke, korovi koji imaju svetanje.

Jos samo ovo. I ranije je bilo polena u vazduhy pa ljudima nije toliko smetalo. Zasto su sad "svi" alergicni na polen ? Krenula je tema zbog ambrozije, ali vidim da je i lipa problem, pa i ostale biljke, korovi koji imaju svetanje.
Ranije ljudi nisu toliko konzumirali šećere kao danas, a povećan unos šećera je okidač za upalu u organizmu i tako sve počinje. Dalje, hrana je “zagađenija” i maltretira organizam koji se brani i troši svoj imunitet bezveze, pa su rezerve za odbranu manje. Treće, hrana je manje punovredna, tj. svega onoga što nam treba u hrani i zbog čega unosimo hranu ima mnogo manje, svi mi stariji se sećamo kakav je nekad bio npr. paradajz, a kakav je danas.
Ima mnogo razloga, ovo su neki.

Imam klinca od 6g i ubija ga ambrozija. Izgleda strasno ako zakasnimo sa terapijom. Saosecam s vama.Sva sreca pa je pocelo ,ove godine, tek polovinom avgusta. Krecemo sa Rupafinom(Aerius mu nista nije pomagao), posle toga ubacujemo Momensu i dobio je i neki treci za oci ali ova dva,za sada drze. Dobio je i odlican sirup koji krece oko aprila da pije i bas mu pomaze,neki Mega kids allergy atopic.

Ono sto mi je neverovatno je da u NS ne postoji merna stanica za nivo koncentracije. Najbliza u Sremskoj Mitrovici.

Nazad
Vrh Dno