Šta je novo?

Pošast zvana ambrozija

Vorlon

Cenjen
Učlanjen(a)
20.05.2015
Poena
195
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 & Dark Rock Pro 4
Matična ploča
MSI Mortar B450M
RAM
Patriot Viper Steel 32GB DDR4 3733Mhz
GPU
RX570 4GB
Zvuk
Adam Audio D3V
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A52s 5G
Pristup internetu
  1. Optički internet
U toku je to vreme godine pa da vidim da li je neko našao način da se izbori sa ovom mukom.

Ja godinama bezuspešno tražim neko mesto u Srbiji gde je manja koncentracija na koje bih mogao da se sklonim dok ne prođe.

Za sad sam zaključio samo sledeće:
  • Na Zlatiboru na oko 900m nadmorske visine je situacija malo bolja nego u Beogradu ali je i dalje ima solidno.
  • Ni Divčibarama je ima asplutno isto kao u Beogradu, lično nisam nikakav boljitak osetio.
  • U prigradskim naseljima gde ima više zelenila je za nijansu gore negu u centru gde beton dominira.
Što se tiče lokacija preko koje sam posećivao tokom sezone:
  • Grčka deo pri početku prvog prsta znatno manja koncentracija nego u Beogradu, skoro da je nema. U Solunu malo lošija situacija ali i dalje bolje nego BG.
  • Grčka Tasos - pakao na zemlji, gore nego Beograd.
  • Hrvatska Krk i Lošinj - za nijansu bolje nego BG.
  • Hrvatska Rab - Još malo bolje nego Krk i Lošinj ali je itekako ima.
  • Bratislava - isto kao BG.
Zanimljivo da mi Chat GPT preporučuje Niš kao lokaciju sa 6X manjom koncentracijom nego BG. Možda odem to da testiram za vikend.
Generalno šta god da sam istraživao po netu kao bezbedne lokacije ispostavilo se da je ipak ima kada odem sam da proverim. 🙂

A ne postoje neki amaterski portabl merni instrumenti za tu namenu pa da se ne oslanjam samo na subjektivnu procenu.

Interesantno je i koliku štetu ovo pravi ekonomiji jer je gomila ljudi koji su alergični u tom periodu manje produktivna.

U svakom slučaju pucajte savete ako je neko otkrio neku lokaciju gde je zaista ima znatno manje ili ima neke druge metode za borbu.

Meni samo Dymista pomaze jer me ambrozija satre svakog septembra. Jedino mi to omogucava normalan zivot.

Ja krenem da kijam po 10-15 puta dnevno svake godine sredinom avgusta do sredine septembra, jednu noc nisam mogao da spavam jer me svrbele oci i nos slinio. Budu godine kad slabo osetim ambroziju i kad pojacano osetim. Ova godine mi je nekako prosecna po simptomima. Ne uzimam nista za to ali postoje lekovi za alergiju. Evo pre nekoliko dana proslo, nema vise kod mene.

vaistinu pošast

lično nemam (više) problema s tim, ali burazer izgibe, morao je da raskrči nekoliko biljaka u dvorištu i pojavila mu se takva alergija po telu i nesnosan svrab pa čak i gušenje da je morao da primi neki antihestaminik direktno u venu

Drugar jedne godine probao sa komplet čišćenje organizma, promena ishrane. I tada mu bukvalno ništa nije bilo, a do tada baš jake alergijske reakcije imao uvek. Bez lekova nije mogao da pregura te periode.

Klincima i meni lično pomaže u ovom periodu da sam u Sokobanji, a ne kod kuće. Godominsko polje nas alergične satre u Smederevu.

Ambroziju apsolutno ne osećam, ali od korone, kraj maja do početka juna, zavisi ima li kiše, cvetanje nečega mi izaziva haos od kijanja, curenja... Moram 20 dana blokatore da pijem, po jedan dnevno, a oni uspavljuju, pa ih pijem pred spavanje. Samo tako mogu da preguram.

Samo lekovi, i nije samo ambrozija problem...
Lipa kad procveta to je pakao, a ima je mnogo mnogo više od ambrozije po gradovima.

Van Srbije:
images

Kod nas, isti sastav samo drugi naziv:
kutija-alerix.png

Problem je kad se jedan lek pije dugo onda organizam posle nekog vremena ne reaguje na njega, tako da treba menjati na svaka 2 meseca.

npr. ubaciti i Nixar:
57510.jpg

Poslednja izmena:
Drugar jedne godine probao sa komplet čišćenje organizma, promena ishrane. I tada mu bukvalno ništa nije bilo, a do tada baš jake alergijske reakcije imao uvek. Bez lekova nije mogao da pregura te periode.
Meni je to jedne godine uspelo, nisam 100% eliminisao simptome ali su bili znatno slabiji. Traži ozbiljnu disciplinu svakako.
Klincima i meni lično pomaže u ovom periodu da sam u Sokobanji, a ne kod kuće. Godominsko polje nas alergične satre u Smederevu.
Dakle osećaš da ti je značajno bolje u Sokobanji?
Samo lekovi, i nije samo ambrozija problem...
Lipa kad procveta to je pakao, a ima je mnogo mnogo više od ambrozije po gradovima.

Van Srbije:
images

Kod nas, isti sastav samo drugi naziv:
kutija-alerix.png

Problem je kad se jedan lek pije dugo onda organizam posle nekog vremena ne reaguje na njega, tako da treba menjati na svaka 2 meseca.

npr. ubaciti i Nixar:
57510.jpg
Svi oni pomažu, ali u mom slučaju na nivou da se raspadam srednje umesto potpuno. 🙂

Najveći problem je konstantno rokanje kapi za nos i lošije spavanje pa se to vremenom nakupi.

Treba disciplina, traje sve ukupno 4 meseca, a posle može da se održava ishranom. Ali ljudi će pre da piju lekove, nego da promene način života generalno.

Meni samo Dymista pomaze jer me ambrozija satre svakog septembra. Jedino mi to omogucava normalan zivot.
Meni Momensa. Od kad sam počeo da je koristim pre 3-4 godine, skoro i da ne ocećam ambroziju. Ove godine nisam osetio ništa.
Pomaže i izbacivanje alkohola kao i nekih namirnica.
U svakom slučaju - kad se jave problemi treba otići do lekara pa onda videti šta i kako dalje. Meni je Momensu prepisao lekar i koristim je samo po potrebi tokom avgusta/septembra. Pre toga sam bio razne antihistaminike, sa znatno manjim rezultatima.
Ko hoće može da koristi i Nasaleze prah, meni je i on pomagao, dok sam pio antihistaminike.
Pozdrav

Pretprošle jeseni sam pio origanovo ulje, sve do proleća. Nisam imao problema.
Još uvek nisam počeo ove godine. Želim da testiram imunitet.

Treba disciplina, traje sve ukupno 4 meseca, a posle može da se održava ishranom. Ali ljudi će pre da piju lekove, nego da promene način života generalno.
Upravo tako.
Silom prilika sam promenio za 180 stepeni ishranu od decembra 2025. (insulinska rezistencija) i osim što sam rešio visoki insulin i skinuo 15 kg, rešio sam se i ambrozije. Ove godine niti kijam, niti me svrbe oči, ništa. Pijem vitamin D (koji se pogrešno zove vitamin, jer to nije), podigao sam imunitet, nisam bolestan, imam više energije, redovno idem u teretanu...jednostavno, sredio sam život.
Dakle, nema pekara, nema hleb, nema slatkiši, nema gricke, nema sokovi, nema šećeri generalno...voće sporadično.
Jedem prirodne namirnice, sveže, meso je uglavnom riba, izbacio alkohol, gricke su sveži bademi i lešnici, slatko su urme.
U početku nije lako, ali kad uđeš u ritam ide super.

Supruga se preporodila u Irskoj, ovde nema ambrozije, (mozda je samo do mene, sto sam lepsi i saraMantniji).

Sokobanja je vazdušna banja, mesto gde se sudaraju "ruže vetrova", tamo idu plućni bolesnici na oporavak.

Kad bi bilo samo to, meni ništa osim ona 2 leka ne pomaže!?
Ujutru popijem na prazan stomak, jedem posle pola sata i miran sam 24h.
Sve ostalo sam probao i ne pomaže!

Jedino ovaj Momensa nisam probao, ali koliko vidim za njega treba recept!?

Kad bi bilo samo to, meni ništa osim ona 2 leka ne pomaže!?
Ujutru popijem na prazan stomak, jedem posle pola sata i miran sam 24h.
Sve ostalo sam probao i ne pomaže
Probao si ovo i ne pomaže ti?

Ma sve sam probao, ishrana, sve lekove moguće i ne pomaže.
U periodu kad procveta lipa pakao: oči, nos, grlo, nervoza...
Jedino sam miran sa ona 2 leka koje pijem samo par meseci godišnje: lipa/ambrozija.

Da, čak sam i primetio da mi je najbolje kada svraćam odmah posle mora. Letujemo stalno u Avgustu uvek u Stavrosu ili Neo Vrasni i odmah posle toga direktno u Sokobanju.
A kakva su ti ta mesta na moru?

Meni je Nea Mudanja prvo letovanje gde sam osetio drastičnu razliku na bolje.

Nisam alergican na te polene biljaka. Imao sam ambroziju u dvoristu. Prvo sam je kosio kosilicom za travu. Ali ona vrlo brzo istera cvet pored otkosa, pa sam onda sve pocupao. Hteo sam da zapalim, ali sam pronasao na internetu da seme moze da izdrzi temperature vece od 800 stepeni. tako da nisam palio, vec stavio u dzakove i odneo u kontejner da odnese cistoca i zelenilo. Vise nemam u dvoristu.

Najefikasnija eradikacija ambrozije je čupanje iz korena.
Jeste zametno, ali ima najduži efekat.
Ko ovo radi ne bi trebao da bude alergičan, jer ako radi onaj koji jeste neće se dobro provesti.

@Vorlon 90% simptoma mi je nestalo kad sam počeo da pazim šta jedem u periodima eksplozije alergena. Ceo život na tabelticama, da bih poslednjih nekoliko godina prestao. Po potrebi uzmem ponekad na dan, dva Xyzal i to mi kutija traje nekoliko godina.

Zatim, kad sam počeo intenzivnije da treniram, i sa hranom sad mogu da se opustim, iako i dalje izbegavam kad god mogu namirnice koje šibaju histamine.

Kad sam u fastingu ili keto, tj. meso i masti sa vrlo malo UH prakticno nemam simptome niti malo. Probaj da si na čistom mesu kad krene cirkus u kombinaciji sa gladovanjem, pa vidi šta se dešava.

Brat je imao alergije, takve da mu se lice izoblici. Svi smo mislili da je od omeksivaca za rublje, jer njegova supruga koristi u nenormalnim kolicinama. na kraju je ispalo da je od slatkog. Prestao je jesti slatko, i alergije su nestale.

Ma sve sam probao, ishrana, sve lekove moguće i ne pomaže.
U periodu kad procveta lipa pakao: oči, nos, grlo, nervoza...
Jedino sam miran sa ona 2 leka koje pijem samo par meseci godišnje: lipa/ambrozija.
Čistio creva i organizam kompletno?

Pisao sam već jednom u nekoj temi, mislim da je o prečistačima vode.
Dakle, ima na internetu, pročitajte - MICROBIOM.
Sažeto, kolonija bakterija u tankom crevu, karakteristična za svaku individuu ponaosob, kad je u balansu zdravi ste i nema problema. Kad je narušen microbiom, kako kod koga, ali sijaset problema sa zdravljem.
A za microbiom je esencijalno koje se namirnice koriste u ishrani.

Zaboravih...imao sam i migrenozne glavobolje, sad ih nemam. Tako jednostavno, a efikasno.

Išao sam na terstiranje na čega sam alergičan, i ispalo, na pelin?!?

Nije ambrozija (ja bio ubeđen da jeste). Ambrozija i pelin polenišu otprilike u istom periodu, ali nije baš da se poklapaju.
Bilo mi čudno da se kolega koji jeste potvrđeno alergičan na ambroziju i ja nismo poklapali sa napadima. A na poslu jedan pored drugog.
To me navelo na testiranje, i samo na pelin sam imao rekaciju.

Po preporuci lekara, odlično mi pomaže samo Dymista sprej za nos. Daleko blaža terapija nego kojekakve tablete.
Bitno je početi pre prvih simptoma, i ne prekidati terapiju do nestanka polena. Dakle, do sredine oktobra.
Ako se omane sa terapijom pa se simptomi povremeno pojavlju, po rečima lekara, alergija se pojačava te terapija postaje slabija, a onda i nedovoljna.

Za sada, već 10-ak godina, Dymista sprej je dovoljan.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno